MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa tez jutro wieczorem mam prenatane.. trzymajcie kciuki bo pierwszy raz naprawdę czuje stres przed badaniem! Mam u jakiegoś obcego lekarza, pierwszy raz w życiu u faceta i to tez mnie martwi 🙈 chociaż moje koleżanki zdecydowanie wola mężczyzn ginekologów..
Kira91, Niki2803, Natikka123 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBona wrote:https://naforum.zapodaj.net/fd948a3a0527.jpg.html
Dziewczyny to są moje wyniki pappa czy któraś z Was potrafi je interpretować ? -
Bona
trzeba znać wartość mediany dla dla wieku ciąży... a w tych widełkach masz chyba zwykłą średnią... bo jesli to mediana to mozna by spróbować coś policzyć... ps widełki masz od 11 tygodnia, a ty chyba to badanie robiłaś juz jakis czas temu... wiec juz w ogóle bedzie cięzko cos wymyslićWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2019, 18:58
2020
2023 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Bona wrote:To badanie zrobiłam dziś. Zdziwiłam się że po 2 godzinach byk wynik. A mówił że 4 dni się czeka od jutra
No to mi zostaje ta druga wątpliwość... bo obok wyraźnie mówią że w nastepnej kolumnie jest średnia... a średnia i mediana to 2 różne rzeczy...2020
2023 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
tutaj znalazłam takie info:
Nieprawidłowe zmiany poziomu wolnej beta-HCG towarzyszą rozwojowi płodu z aberracjami chromosomalnymi, co wykorzystano w przesiewowych badaniach prenatalnych. W pierwszym trymestrze ciąży ocena ryzyka oparta jest na pomiarach stężenia wolnej beta-HCG i białka PAPP-A w krwi oraz parametrach morfologicznych płodu uzyskanych z USG. Wyniki badanej odnoszone są do wielkości prawidłowych dla odpowiedniego wieku ciąży. Program komputerowy wylicza ryzyko wad chromosomalnych – zespołów: Downa (trisomia 21), Edwardsa (trisomia 18), Pateau (trisomia 13) oraz wad morfologicznych centralnego układu nerwowego płodu. W przypadku zespołu Dawna poziom wolnej beta-HCG wzrasta, w zespołach Edwardsa i Pateau maleje (Ocena ryzyka wad chromosomalnych wg FMF). -
Ja widziałam filmik na YT jak mamaginekolog właśnie te dane z pappa wprowadzała do specjalnego programu razem z danymi z usg oraz wiekiem itp mamy... wiec na moje sam wynik pappa nic nie daje bo wyniki wylicza program razem z innymi danymi
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
pamiętaj że poziom wolnego beta hcg spada wraz z wiekiem ciąży a ty test miałaś wykonany bardzo wcześnie dlatego dopiero po USG będzie można mówić o jakimkolwiek prawdopodobieństwie. Póki tego nie zrobisz zabraniam ci negatywnie myśleć bo nie ma żadnych podstaw!
PattisonBM lubi tę wiadomość