MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Takmala wrote:Kur... i mi odwołano wizytę! Mam l4 przedłużyć na tej wizycie i kontrolę szyjki bo nie miałam 3 tygodnie A ostatnio się skrócła do 2,5 jestem załamana i mmiałam omówić moja cukrzyce ciążowa bo zdarzają mi się wyniki ponad normę i nie wiem czy nie za często... Co robicie jak kończy się wam l4?
No ja chodzę prywatnie Plus mam telefon do mojego ginekologa. Za każdym razem oddawania jak mam jakiś problem lub pytanie. Raz jak byłam chora to mi poprostu przedłużył l4 na telefon.20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Powiem wam dziewczyny że jest masakra mają taki bałagan w medicover będę próbowała dzwonić jeszcze raz. Według babki na infolinii wizyta jest aktualna A SMS o odwołaniu dotyczył wizyty z 25.03 gdzie taka wizytę odwołałam sama jakies 3 tygodnie temu jak gin powiedziała że chce mnie widzieć co 3 tyg A nie co 2. Czyli dzwoniąc na infolinię nic się nie dowiemy bo smsy idą szybciej niż info w systemach na to wygląda. Ale l4 można telefonicznie ogarnąć niby jeśli bedzie taka potrzeba.
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
nick nieaktualny
-
U mnie też wizyty są normalnie.
Dzis mialam na NFZ to było bardzo mało osób (zamkneli POZy obok mojej poradni ginekologicznej), same ciężarne, kazali nam siadać 2m od siebie, drzwi zamknięte do przychodni, otwierali po telefonie, a jak ktos chciał tylko receptę to też na telefon.
Z dobrych wieści to w końcu hemoglobina mi skoczyła i to z 10,8 do 11,9 w ciągu 3 tygodni.
Najgorsze jest to że jak napisałam do Ordynatora szpitala do którego chcą mnie położyć w Olsztynie (ze skierowaniem) czy jak przyjadę to mnie przyjmą (150 km) to odpisał że jak bedzie miejsce
Andzia a może jedź na ip, powiedz że masz skurcze i tam sprawdzą? Bo to trzeba sprawdzić...
Ja do Białegostoku juz nie jade na wizyte w czwartek, tam jest masa ludzi, mnóstwo przychodni, i jak powiedziałam lekarce o przepływach to zapytała się mnie po co je badałamz takim podejściem to dziękuje...
-
jeheria a ja się zastanawiam czy mi sprawdzali przepływy... bo tak wszyscy na tej główce się koncentrują, ze czasem sie boje ze pomijają resztę... to jak są takie czerwone plamy na monitorze, to to - prawda? Bo wydaje mi się ze takie cos miałam.2020
2023 -
Ajka wrote:jeheria a ja się zastanawiam czy mi sprawdzali przepływy... bo tak wszyscy na tej główce się koncentrują, ze czasem sie boje ze pomijają resztę... to jak są takie czerwone plamy na monitorze, to to - prawda? Bo wydaje mi się ze takie cos miałam.
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 15:39
Jeheria, szatanka, PLPaulina, Endi1990, Mysza1986, Niki2803, PattisonBM, Kira91 lubią tę wiadomość
-
Ajka wrote:jeheria a ja się zastanawiam czy mi sprawdzali przepływy... bo tak wszyscy na tej główce się koncentrują, ze czasem sie boje ze pomijają resztę... to jak są takie czerwone plamy na monitorze, to to - prawda? Bo wydaje mi się ze takie cos miałam.
Mi sprawdzano tetnice mózgową i pępowinową, jest chyba jeszcze jakaś miednicowa, trochę poczytałam i już wiem mniej wiecej o co chodzi.
U mnie wkaźnik pulsacji PI jest na samej górze (najwyzsze centyle) w tetnicy pepowinowej. Przez co opór na pepowinie wysoki ale jeszcze w normie.
Bardzo wazny jest tez wskaznik mozgowo pepowinowy MCA/PI, u mnie za niski. Mam taką podziałkę z kropką i widać gdzie mój wynik sie plasuje.
Te przepływy to każdemu zalecam sprawdzić, usg musi mieć możliwość dopplera. Moja lekarka na nfz nie bada tego w ogóle. Doktorek mówił że miał przypadki dziewczyn nie obciążonych żadnymi chorobami a przepływy siadały, mniej wiecej w tym tygodniu co ja.
Z reguły mózg dostaje krew w pierwszeństwie kosztem innych organów.
-
Jeheria wrote:te czerwone są w porządku gdzies czytałam te niebieskie niezbyt, doktor nakierowywał kursor na niebieski kolor, wtedy musiałam wstrzymać oddech i rysowały się fale, i program zarysy tych fal oznaczał kolorami, u mnie żółte i czerwone.
Mi sprawdzano tetnice mózgową i pępowinową, jest chyba jeszcze jakaś miednicowa, trochę poczytałam i już wiem mniej wiecej o co chodzi.
U mnie wkaźnik pulsacji PI jest na samej górze (najwyzsze centyle) w tetnicy pepowinowej. Przez co opór na pepowinie wysoki ale jeszcze w normie.
Bardzo wazny jest tez wskaznik mozgowo pepowinowy MCA/PI, u mnie za niski. Mam taką podziałkę z kropką i widać gdzie mój wynik sie plasuje.
Te przepływy to każdemu zalecam sprawdzić, usg musi mieć możliwość dopplera. Moja lekarka na nfz nie bada tego w ogóle. Doktorek mówił że miał przypadki dziewczyn nie obciążonych żadnymi chorobami a przepływy siadały, mniej wiecej w tym tygodniu co ja.
Z reguły mózg dostaje krew w pierwszeństwie kosztem innych organów.
Jeheria a u mnie właśnie te PI raczej w dolnej granicy. Co to oznacza? To dobrze czy złe?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
lilly. wrote:Jeheria a u mnie właśnie te PI raczej w dolnej granicy. Co to oznacza? To dobrze czy złe?
Ważne tez są te fale przepływów, ich wygląd i aby nie było przepływu wstecznego (widac to po wygladzie) bo wtedy od razu cc. Ogólnie mało wiadomosci na ten temat, głównie są artykuły naukowe, pewnie w jakiejs bibliografii są normy dla kazdego tygodnia bo nie moglam nigdzie znalezc, tych centyli.
edit. tu fajna prezentacja: https://pt.slideshare.net/magdyabdel/fetal-doppler-fetal-growth/19
a tu wykresy centylowe: https://www.perinatal.co.za/patients/tests-and-procedures/growth-and-doppler-ultrasound/
u mnie PI tetnicy pępowinowej 1,18 (33tc) czyli na stykWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2020, 19:56
-
U mnie tak 85 do 95, obojetnie co zjem...
Tylko sobie teraz uświadomiłam, że wieczorami pije herbatę z miodem albo z sokiem od mamy więc musi być wyżej... -
Jeheria wrote:u mnie jest na odwrót, na glukometrze wiecej, z krwi mniej
musze jutro zbadac bo zaniedbałam badania cukru
Po płatkach z mlekiem skacze mi często cukier. A Wam po czym ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2020, 19:43