X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Aha...
    Bo to tez moze byc powodem dlugich drzemek u noworodkow...

Pytanie czy jak szyjka sie skraca to zawsze sa skurcze? Czy nie musza byc?

Mi czasem twardnieje brzuch...czasem czuje bol taki jak w drugim dniu okresu takie spiecie w pochwie...
    U mnie w ciąży tej miałam bardzo często bóle okresowe, w 16tc nawet w szpitalu leżałam na to bo po nospie nie przechodziły ale szyjka nigdy nie skróciła się... Dlatego teraz też nie chce pewnie puścić...

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Mnie się tak cały brzuch spina, że jak normalnie przypomina piłkę do kosza tylko wyglądem, to przy skurczach również konsystencją - jest twardy i zupełnie nieruchomy, wtedy np. przewrócenie się na bok to masakra, jakbym kamień tam miała.

Co do karmienia, to położna mówiła, że 1. doby dziecko ma wypić 2ml siary i więcej się go nie trzeba czepiać, może cały czas spać. Dopiero od 2. doby się rozbudzi, tak że kira, ciesz się odpoczynkiem, choć mówisz, że to trudne. Ale przypomniałaś mi, żeby włożyć do torby na wszelki wypadek korki do uszu.

Ha ha ha no Ja mam zapakowane słuchawki żebym mogła muzyki słuchać lub jakiś film sobie obejrzeć

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    U mnie sekundowe łupnięcie w krzyż i twardy brzuch, oj będą krzyżowe jak nic auććć. Przy 1 dziecku zero przepowiadających.
    Ja zdychałam, bo właśnie najpierw krzyżowe były...

Mały kima już 2,5h,pierwszy raz takim ciągiem. Aż mi się zaczyna nudzić... 😂

PattisonBM, PLPaulina, Niki2803 lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Mała waży 3420 g i lekarz mówi żeby męża trochę pomęczyć 😀 tyle że ja w ogóle nie mam ochoty... rozwarcia brak więc pewnie przed terminem raczej nie urodzę , a tak mnie wcześniej straszył przedwczesnym porodem . .

Carla, Korna, Endi1990, PattisonBM, PLPaulina, Jeheria, Niki2803 lubią tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Hehe niestety to norma przy zwierzakach, dziś przepakowywałam czyste ciuszki Małego z torebki to torby sportowej i też parę włosów było psa 🤦 masakra... A one białe są to widać

Taaaa mówiłam jej, że to norma ale jakaś napięta była 😂

PattisonBM, Jeheria lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Carla Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Ja już po wizycie. Mała waży 3420 g i lekarz mówi żeby męża trochę pomęczyć 😀 tyle że ja w ogóle nie mam ochoty... rozwarcia brak więc pewnie przed terminem raczej nie urodzę , a tak mnie wcześniej straszył przedwczesnym porodem . .

Mój miał dokładnie taką wagę przy urodzeniu - 3420 i 55 cm, taki optymalny statystyczny bobasek. Modlę się, żeby drugi nie był dużo większy bo mała ze mnie kobieta

MIMI lubi tę wiadomość

Carla
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka78 wrote:
    Cześć dziewczyny,zacznę od tego że pochodzę z pod Warszawy i jestem w 35 tygodniu ciąży. Piszę abyście mi coś poradziły lub zrzuciły na ziemię, a więc tak chodzi o mojego lekarza jestem załamana najchętniej już bym tam więcej nie poszła ale przez 👑 nikt mnie już nie weźmie a nie mogę pozwolić sobie na prywatnego lekarza, Mianowicie chodzi o to że ona jakby nie wie co mówi wmawia mi swoją wersję przez to ja na wizycie siedzę jak na szpilkach ale tym razem mam dość bo wkoncu chodzi o zdrowie mojego dziecka, w 1 ciąży zmagałam się z nadciśnieniem od jakiegoś czasu mam soki ciśnienia normalnie w normie a tu nagle 151/94 byłam wczoraj na wizycie pierw pani doktor chciała mi wmówić i to nie miłym tonem ze mówiła mi żebym zapisy przyniosła była poddenerwowana bo akurat tam też wyszło wyższe kazała odstawić acard zapisała dwa opakowania dopegytu kazała przyjmować 2x1 zrobić mocz jak ciśnienie się ustabilizuje to wizyta za dwa tyg jak mocz będzie nie tak to od razu i nakazała przesyłać sobie codziennie 4 pomiary, wysłałam jej dzisiaj wieczorem a ona do mnie napsiala 'Ok narazie bez lekow' no myślałam że z krzesła spadnę jeszcze mi powtarzala 2 razy że na recepcie jest 3x1 a mam brać 2x1, napisałam jej SMS jak było no i co teraz z tymi lekarstwami a ona dzwoni jak opętana 8 razy pisze smsy 'proszę odebrać!!' czuję się jak wariatka jeszcze mąż nie pomaga bo albo mi nie dowierza albo na luzie mówi no odbierz odbierz a ja porostu pomimo tego że jestem wygadana to ona mnie paraliżuje, bardzo dokładnie jej słucham bo już wcześniej ja przyłapałam na tym że chciała włączyć acard który brałam już od dawna zresztą z tym dopegytem zapisała magnez który też mi kazała już dawno brać ale jak raz się odważyłam powiedzieć że było inaczej to tak na mnie naskoczyła.. Boję się o moja mała nie podała mi wymiarów podczas tej wizyty ale jeśli dobrze podejrzalam to mała w 4 tyg przybrała 450g strasznie mało i oznaczało by to że spadła praiwe na 10 centyl z średniej wagi, mam dość poprostu 😪

Nie rozumiem, jaki masz problem. Dlaczego nie odbierzesz po prostu telefonu od swojego lekarza? Widocznie miałaś dzisiaj dobre wyniki, to po co ładować leki. Może po prostu skoczyło Ci ciśnienie pod wpływem emocji? No ale my Cię nie leczymy tylko Twój lekarz prowadzący, więc powinnaś z nią pogadać.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Ja również, trzymam nogi zaciśnięte do 20 maja haha
    Ps. Zakaz odwiedzin uważam niech dalej obowiązuje jak najbardziej wg mnie

A ja Wam powiem ze mimo ze bardzo chce żeby przywrócili, ze bardzo chce męża na sali to już mam tak dość ze chce urodzić 😂 od 2 dni wogole nie śpię przez brzuch jak skala i oddychać nie mogę wieczorami.
    Tez tak macie?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A ja za to rozluźniam nogi od 6 maja. Na poród sn mam czas do 15.05 - i liczę że szpital nie zniesie restrykcji.

Wiadomo każda z Nas ma inną sytuację rodzinną. I każdą co innego cieszy i martwi.

Ja się boję po prostu że poluzowanie restrykcji spowoduje booom z koroną.

Otwarcie centrów handlowych, obiektów sportowych, przedszkoli jak już to spowoduje a nie porody rodzinne gdzie wszyscy będą pod mega nadzorem

Catlady, PattisonBM, szatanka, PLPaulina, Beti82 lubią tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Urodziłam o 12:25. Jak tylko mi poleciały wody o 11:55 to pełne rozwarcie i dopiero dostałam antybiotyk na gbs. Dostałam krwotoku, miałam na żywca czyszczenie macicy, w sumie wciąż się leje ale już niby mnie zszyli,niech mnie nikt więcej tam nie dotyka. Mała 3160, 52cm. Mam jeszcze jakaś kroplówkę wciąż leżę na porodowej tu gdzie rodziłam Adasia 👶 poród błyskawiczny. Troszkę mnie rozerwalo mimo nacięcia...pozdrawiam Was 😁

Gratulacje! Jaki ekspres chyba najszybszy poród 😍

Dziewczyny wychodzi na razie ze większość rodzi przed terminem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 21:49

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka tak jak Szatanka mowi odbierz i pogadaj nie boj sie jej to chodzi o zdrowie Twoje i Twojego dziecka...
    Jak cos bedzie nie tak mowic po prostu ofuknij ja...odwagi...

Lilly tez mam wieczorami brzuch baardzo twardy taki jak kamien i ruszyc sie jakkolwiek to jakas syzyfowa praca...robie to na wstrzymanym oddechu...
    Jeszcze dobrze ze choc oddycham w miare normalnie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 21:44

Klaudia24 lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka78 wrote:
    Nie wiem czego nie rozumiesz albo poprostu mamy inna mentalność może ty nie dasz sobie w kaszę dmuchać ale ja na ten moment jak napisałam jestem przerażona rozmową z z nią , było by ci miło jakby twój lekarz unosił się do ciebie pomimo tego że zrobiłaś jak zalecał i porostu w twarz ci mówił że było inaczej a na ciebie patrzył jak na nie poważna i to za każdym razem. Miałam nadciśnienie w 1 ciąży i mniej więcej wiem co i jak wyraźnie zalecila brać dwie tabletki dziennie tak zrobiłam od wczoraj włączone lekarstwa i po nich ciśnienie dzisiaj 134/85 130/76.

To może po prostu nie zrozumiałam Twojego posta, bo piszesz bardzo chaotycznie. Jednakowoż dalej nie wiem, w jaki sposób mogłybyśmy Ci pomóc. :) Próbowałam, zgodnie z Twoją wolą, "rzucić Cię na ziemię", czyli jak rozumiem ostudzić Twoje emocje, ale najwyraźniej to też Ci nie odpowiada.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• lilly. Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Mnie się tak cały brzuch spina, że jak normalnie przypomina piłkę do kosza tylko wyglądem, to przy skurczach również konsystencją - jest twardy i zupełnie nieruchomy, wtedy np. przewrócenie się na bok to masakra, jakbym kamień tam miała.

Co do karmienia, to położna mówiła, że 1. doby dziecko ma wypić 2ml siary i więcej się go nie trzeba czepiać, może cały czas spać. Dopiero od 2. doby się rozbudzi, tak że kira, ciesz się odpoczynkiem, choć mówisz, że to trudne. Ale przypomniałaś mi, żeby włożyć do torby na wszelki wypadek korki do uszu.

Ja mam właśnie tak jak opisujesz ale to potrafi trwac w nocy bardzo dlugo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 21:50

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Ja mam właśnie tak jak opisujesz ale to potrafi trwa w nocy bardzo dlugo

Tak, jak się położę do łóżka (bo skurcze mam najczęściej wieczorem), to aż mi ciężko znaleźć jakąś wygodną pozycję. A jak ostatnio wychodzę na spacer, to też przez cały czas mam ten brzuch spięty. Pytałam i ponoć nie jest to nic niepokojącego.

Klaudia24, lilly. lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Otwarcie centrów handlowych, obiektów sportowych, przedszkoli jak już to spowoduje a nie porody rodzinne gdzie wszyscy będą pod mega nadzorem
    Ogólnie poluzowanie restrykcji mnie przeraża. Hehe.
    Mieliśmy tez z mężem plan ogarnięcia pomocy chociażby z dowozem/odbiorem mnie do/że szpitala. I takie tam. A tu od nowa planować trzeba.

Czasami trzeba ponarzekać. Nawet jeśli to głupoty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 22:32

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    A ja Wam powiem ze mimo ze bardzo chce żeby przywrócili, ze bardzo chce męża na sali to już mam tak dość ze chce urodzić 😂 od 2 dni wogole nie śpię przez brzuch jak skala i oddychać nie mogę wieczorami.
    Tez tak macie?
    Lilly ja tak mam.Ledwo juz dysze .Spalam dzisiaj 3 h.Nie wyobrazam sobie czekac do czerwca jeszcze.Brzuch mi sie napina caly

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Mój miał dokładnie taką wagę przy urodzeniu - 3420 i 55 cm, taki optymalny statystyczny bobasek. Modlę się, żeby drugi nie był dużo większy bo mała ze mnie kobieta
    No właśnie on też sugerował że łatwiej nie będzie więc lepiej żeby teraz był poród, no zobaczymy, bo jak tak czytam Was to jak dzidziuś nie chce wyjść to ani seks , ani sprzątanie ani inne sposoby nie pomogą 😐

• Klaudia24 Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow jakie tępo rozpakowywania:D

MWM, Kira gratulacje!

Jeżeli chodzi o luzowanie obostrzeń to ja popieram - gospodarka musi ruszyć bo inaczej czeka nas potężny kryzys. Przeglądam co się dzieje jeżeli chodzi o gospodarkę i rożnego rodzaju biznesy i to na prawdę bardzo złe wyglada a koronawirus nie zniknie od tak. On będzie z nami na dłuższy czas jak inne choroby niestety. A nie możemy trzymać takiego zawieszenia bo to się skończy tragicznie. Wiec rozumiem, ze z niektórych perspektywy poluzowanie restrykcji może przerażać, ale jeżeli nie zaczniemy tego robić to może się skończyć na prawdę źle dla wszystkich. A niektórzy musza posłać dzieci do żłobków/ przedszkoli bo inaczej nie wrócą do pracy :)

Tez liczę na to, iż porody rodzinne przywrócą. Już nawet nie chodzi o to, że boje się rodzic sama ale dla ojca dziecka to tez jest bardzo ważny moment w życiu i bardzo przykro nam z myślą, że tatuś zobaczy małego dopiero po kilku dniach... ojciec ma takie same prawa do dziecka jak matka :) takie moje zdanie.

PattisonBM, szatanka, Niki2803 lubią tę wiadomość

👩🏻26 👦🏻35
    24.09.2020 🤰🏻⏸
    Maj 2020 - 🎉🎀👨‍👩‍👧
    Ponowne starania od sierpnia 2021
    7.09 - ⏸🤰🏻
    18.09 - puste jajo
    07.10 - zabieg
    Ponowne starania od listopada 2021

💊euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odnośnie rozluźniania to uszczęśliwić się nie da każdego. 😊

Każdy ma inny punkt widzenia. 😊 Mały przedsiębiorca i duży - to odmienne zdania.
    Nawet rodzice mają różne zdania. Jedno cieszą się z czasu z dziećmi a inni chcą już szybkiego otwarcia.
    Gorzej jak dużo osób będzie chciało otwarcia. A placówki nie mają wytycznych na jakiej podstawie robić selekcję dzieci. 🤣

• Klaudia24 Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu się z Tobą Paulina tylko po części zgodzę. Jeżeli gospodarka nie ruszy ogólnie czeka nas większy kryzys niż upadanie małych biznesów. One fakt maja najgorzej i niestety cześć z nich upadnie. Oczywiście są też biznesy które na tym zyskują... zawsze się takie znajdą. Ale państwo obecnie drukuje pieniądze których nie ma gdzie inwestować - bardzo złożony proces. I za chwile zabraknie pieniędzy na leczenie, na finansowanie wszystkiego. Już przed koronawirusem nasza służba zdrowia kulała a teraz finansowanie jest dużo mniejsze to wyobraź sobie co za chwile będzie refundowane a co nie. To na prawdę bardzo skomplikowana sprawa ale podsumowanie jest takie ze koronawirus nie zniknie za sprawa magicznej różdżki za miesiąc ani za dwa a życie musi się toczyć dalej bo ludzie nie będą mieli za co żyć i za co napędzać działanie gospodarki.

Zdaje sobie sprawę, że rząd rzuca nieudolnie nieprecyzyjne dane i tak na prawdę trochę potrwa zanim wgl zainteresowane strony dowiedzą się jak to ma wyglądać.. to już inna sprawa. Ale jakoś to musi być rozwiązane bo przecież dzieci nie będą siedzieć w domach przez najbliższy rok...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2020, 23:07

Catlady, Mimi1987, PattisonBM lubią tę wiadomość

👩🏻26 👦🏻35
    24.09.2020 🤰🏻⏸
    Maj 2020 - 🎉🎀👨‍👩‍👧
    Ponowne starania od sierpnia 2021
    7.09 - ⏸🤰🏻
    18.09 - puste jajo
    07.10 - zabieg
    Ponowne starania od listopada 2021

💊euthyrox 100
‹‹ 815 816 817 818 819 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ