X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiłam małą do 7 miesiąca. Nie chciałam dłużej. Może jestem dziwna, bo wszyscy mówią o bliskości itp przy karmieniu a dla mnie to poniekąd było duze wyrzeczenie 🙁 Cieknące piersi, na początku zakrwawione, obrzmiałe... w pierwszych tygodniach to ledwo się schyliłam to połowa bluzki była mokra od mleka, preciekalo przez kazde wkładki.

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • liwi Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia729 wrote:
    A Ty jaką masz?

Niecałe 3 cm. Ale twarda i zamknięta podobno. Pod uciskiem też nie widać lejka ani rozwiarania. Podobno to jest ok.

Moja ginka powiedziała ze to juz jest połowa ciązy i taka szyjka na tym etapie to nic złego. Mam sie nie martwić. Dostałam pozwolenie na spacer, jakieś lekkie prace w domu.

Z maluszkiem wszystko jest dobrze. Wazy około 420 gram.

No i na 100 % będziemy mieć syneczka. Poryczałam jej się na fotelu ze szczęścia.

Iga90, malami.91, Rio, mother84, AJrin, wisienka94, Karenira lubią tę wiadomość

8p3oikgn0sqp2ob1.png
  • liwi Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witamy kolegów i kolezanki
    Troche się wstydzi ten mój chłopczyk.
    Wazy juz ponad 400 gramów i wygląda na zdrowego dzidziusia.

30b2cd9dceca.jpg

Angelaaaa, malami.91, niebieska, mother84, AJrin, wisienka94, Emimi, Ala_Ala, Venice, Kala139, Karenira, Emimo lubią tę wiadomość

8p3oikgn0sqp2ob1.png
  • Rio Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_Ala wrote:
    Ja karmiłam małą do 7 miesiąca. Nie chciałam dłużej. Może jestem dziwna, bo wszyscy mówią o bliskości itp przy karmieniu a dla mnie to poniekąd było duze wyrzeczenie 🙁 Cieknące piersi, na początku zakrwawione, obrzmiałe... w pierwszych tygodniach to ledwo się schyliłam to połowa bluzki była mokra od mleka, preciekalo przez kazde wkładki.
    Ja karmiłam mojego tylko 1,5 miesiąca i szczerze mówiąc to było coś okropnego. Wszędzie to mleko, bolące piersi no tragedia.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to mnie ominęły te wszystkie pogryzione sutki, zastoje, zapalenia piersi, nawet nawału nie odczułam. Niemniej jednak te prawie 2 lata kp mocno mnie zmęczyły. Najgorzej wspominam noce. Dopiero teraz, po odstawieniu, zaczęłam spać jak człowiek.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż mnie ciarki przeszły na myśl o początku KP u mnie zawsze pogryzione do krwi sutki nawał kamienie nie piersi a raczej głazy do tego zastoje och pierwsze tygodnie nie ma u mnie lekko potem już z górki.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• squirrel Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja jestem bardzo za KP ale jeśli mam być szczera widok mówiącego dziecka domagającego się piersi mnie nie zachęca.
    Ja zanim miałam dziecko to w ogóle sobie nie wyobrażałam że będę karmić piersią. Na początku to był dramat i powtarzalam sobie że tylko 6 miesięcy, a potem jakoś tak wyszło, że karmiłam prawie 2 lata noi mnie widok takiego większego dziecka przy piersijednak rozczulał 🙂 jak się potem odstawiliśmy to sama byłam przygnębiona przez kilka dni po tym 🙂

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • wisienka94 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek no ja mam do jutra dać znać do kiedy będę pracować. Stwierdziłam, że chyba do końca lutego a od marca wezmę już zwolnienie. Moja szefowa pytała ile przed porodem pójdę na zwolnienie ale oznajmiła mi, że ona pracowała do dnia porodu. No ale to jej firma więc też inaczej..
    A ta koleżanka to chyba musiała mieć jakieś znajomości w tamtej firmie bo aż dziwne, że tak to szybko jej wszystko poszło 🙈 no i pewnie większą kasa

ex2be6ydx4ywz9g3.png
    gg64qtkf6j6uj0vc.png
  • miśka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja nie mialam żadnych problemów z kp, sutki nigdy nie były poranione, ale nie widzę potrzeby dłużej jak rok. Teraz nawet zastanawiam się nad 6 miesiącami karmienia 😊

• wisienka94 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja początkowo miałam poranione skutki i bolało przy każdym przystawieniu.pozniej po kilku tygodniach było już Oki i karmilam młodego do 1.5 roku aż nie poszłam do pracy :)

ex2be6ydx4ywz9g3.png
    gg64qtkf6j6uj0vc.png
  • miśka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kp to oczywiście indywidualna sprawa 🙃
    Kupiłyście już coś dla maluszków? 😊

• Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie 2,5 latka, myślałam, że w ciąży się odstawi bo już brakowało mleka (noce to był koszmar), a nagle stwierdził, że znów jest i wszystko wróciło do normy. Postanowiłam, że co ma być to będzie, jeśli mały się odstawi to bardzo dobrze, jeśli nie to też dobrze bo może lepiej zniesie obecność drugiego, chociaż nie ukrywam, że tandem mnie przeraża, czy dam radę fizycznie, ale wydaje mi się, że teraz by się poczuł strasznie odrzucony i bardziej bym się namęczyła.
    Co do samego kp, to na pewno pierwsze miesiące są najtrudniejsze bo laktacja dopiero się stabilizuje, a po paru miesiącach to już z górki. Na szczęście ominęło mnie gryzienie, ale nawały i zastoje też miałam w jednej piersi.
    Co do tego czy kp długotrwałe jest ok, to wg mnie jest to sprawa matki i ojca, ale nigdy nie spotkałam się z niemiłym komentarzem, wręcz przeciwnie. Smutne jest to, że w naszym społeczeństwie wszystko jest złe - mm, kp bo za krótko, kp bo za długo.. nie dogodzisz ;) jedno wiem, że w pierwszej ciąży nawet nie wiedziałam czy uda mi się kp, a jeśli tak to chciałabym do roku, jak widać z biegiem czasu, zmieniłam zdanie.

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Emimi Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ten moment nie jestem sobie w stanie wyobrazić karmienia bo ogólnie mam mały biust no i gdzie to mleko mi się pomieści... 😀

Ja wizytę miałam tydzień temu i wszystko w porządku. Od kilku dni są już mocniejsze kopniaki i nawet mąż czuje jak przykłada rękę. Tak tego wyczekiwałam, bo tak trochę przykro, że widział dzieciątko tylko na zdjęciach.

Za to dziś po południu kilka razy tal się rozpychało tak niewiele poniżej pępka że aż brzuch był niesymetryczny 😐 zmartwiłam się, że coś jest nie tak? Może coś mu nie pasuje? Ogólnie dzisiaj miałam słabszy dzień i ból głowy... teraz przeszliśmy się nawet na spacer żeby się dotlenić. Takie rozpychanie już teraz to normalne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2020, 21:31

34bwyx8dgabmtoyk.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimi wrote:
    Na ten moment nie jestem sobie w stanie wyobrazić karmienia bo ogólnie mam mały biust no i gdzie to mleko mi się pomieści... 😀

Ja wizytę miałam tydzień temu i wszystko w porządku. Od kilku dni są już mocniejsze kopniaki i nawet mąż czuje jak przykłada rękę. Tak tego wyczekiwałam, bo tak trochę przykro, że widział dzieciątko tylko na zdjęciach.

Za to dziś po południu kilka razy tal się rozpychało tak niewiele poniżej pępka że aż brzuch był niesymetryczny 😐 zmartwiłam się, że coś jest nie tak? Może coś mu nie pasuje? Ogólnie dzisiaj miałam słabszy dzień i ból głowy... teraz przeszliśmy się nawet na spacer żeby się dotlenić. Takie rozpychanie już teraz to normalne?

Tak, zupełnie normalne. W późniejszym czasie będzie zdarzało się tak, że brzuch będzie wyglądał asymetrycznie bo dziecko potrafi się ułożyć po jednej stronie, albo zacznie wyraźnie rozpychać się stopami ☺️

Emimi lubi tę wiadomość

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • miśka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały biust w ogóle nie ma znaczenia przy karmieniu, mleka będzie dużo, zobaczysz ;) Brzuch niesymetryczny to normalka, dzidziusiowi jest dobrze :)

Emimi, malami.91 lubią tę wiadomość

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miśka wrote:
    To ja nie mialam żadnych problemów z kp, sutki nigdy nie były poranione, ale nie widzę potrzeby dłużej jak rok. Teraz nawet zastanawiam się nad 6 miesiącami karmienia 😊

WHO zaleca 2 lata 🙂. Oczywiście każdy robi jak uważa 🙂.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Emimi Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff... dzięki dziewczyny 😊 dzięki wam chyba jednak zasnę spokojnie.

Ja jeszcze nic nie kupiłam wyprawkowego, dopiero uporałam się z prezentami świątecznymi, na szczęście wszystko doszło na czas 😉 za to dziś przeglądałam wózki, podobają mi się nawet te z bebetto. Miała któraś styczność? Jakieś opinie? Myślałam, że po nowym roku wybierzemy się gdzieś pooglądać na żywo żeby wiedzieć czego szukać... a tu kolejny lockdown 😑

34bwyx8dgabmtoyk.png
  • miśka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    WHO zaleca 2 lata 🙂. Oczywiście każdy robi jak uważa 🙂.

Napisałam wyżej, że to indywidualna sprawa 🙃 super, że jest się chętnym w ogóle spróbować :) mnie już drażniły nocne karmienia i częste pobudki z przyzwyczajenia synka, który pociumkał dosłownie minutę. Ale wygoda niesamowita 😁

• miśka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimi wrote:

Ja jeszcze nic nie kupiłam wyprawkowego, dopiero uporałam się z prezentami świątecznymi, na szczęście wszystko doszło na czas 😉

Ja też jeszcze nic nie kupiłam, a termin na 30.04 to 22tc leci. Synkowi wszystko kupowałam w autka/samoloty/dinozaury typowo chłopięce, bo bardzo się cieszyłam, że będzie synek 😊 bujak, wanienkę itd. już sprzedałam, w tu cyk, kolejna ciąża i na dodatek dziewczynka 🤭 średnio mi się poprzednie ciuszki przydadzą 😂

• Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam jeszcze ani jednej rzeczy dla bobaska. Jedynie drewniane łóżeczko po córce. Wizytę mam 5 stycznia i chciałabym już potwierdzić płeć 🙏

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ