X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od tego roku koszt wykupienia opieki w trakcie porodu to 1700 zł. Wcześniej jest jedno spotkanie z omówieniem planu porodu, podpisaniem umowy i wpłatą zaliczki. Potem opieka w trakcie porodu i jeszcze jedno spotkanie patronażowe dla matki i noworodka. Przed porodem położna jest pod telefonem i można do niej pisać lub dzwonić w razie pytań. Ona też instruuje kiedy się pakować i jechać do szpitala.
    Co masz na myśli pytając jak wygląda sytuacja osobistej położnej przy braku możliwości obecności postronnych osób? Taka położna nie wlicza się do osób towarzyszących, bo to są normalnie położne, które pracują w Oleśnicy. Może się np. zdarzyć sytuacja, że będzie akurat miała swój normalny dyżur i wtedy jeśli nie będzie mogła poświęcić 100% swojego czasu to oddeleguje inną położną na swoje zastępstwo.
    Swoją drogą Oleśnica cały czas mocno się stara, żeby była możliwość obecności osoby towarzyszącej przy porodzie. Z tego co wiem wstrzymali je na krótko jesienią jak był szczyt drugiej fali epidemii, a potem przywrócili.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo wrote:
    Po tych moich zakupach i glukozie mam takie wyniki
    na czczo 76
    po 1 h mam 145
    po 2 h mam 108
    Co o tym myśleć?

Wyniki poprawne 🙂

Emimo lubi tę wiadomość

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira, teraz rozumiem...bo myślałam że to położna „z zewnątrz”. Też muszę w takim razie poszperać czy położne z mojego szpitala przewidują taką dodatkową usługę.

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz spotykam się z czymś takim,że podczas badania krzywej można sobie wyjść. I jestem w mega szoku. Raczej wszędzie bardzo pilnują i zastrzegają,że podczas badania nie wolno opuszczać korytarza.

Ruch wpływa na poziom glukozy, więc moim zdaniem te wyniki nie są wiarygodne.

klz9df9hix7ly771.png
  • Agnieszka34 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2021, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmazonkA29 wrote:
    Możesz napisać jak to jest po CC? Mialas już na klinikach? Jak jest na sali pooperacyjnej
    Miałam tam 2 cięcia.Na pooperacyjnej jest chyba 5 łóżek,dokładnie nie pamiętam.Co jakiś czas przychodzi położna i zmienia podkłady,jak poprosisz o dziecko to ci przywiozą inaczej jest na noworodkach.Pionizacja jest poźno bo po 12 a nawet czasami 24 godzinach.Wstajesz z fizjo,babka mówi po kolei jak się obrócić i wstać.Idziesz na normalną salę i pod prysznic, możesz pójść sama lub z położną.Na sali masz już dziecko przy sobie chociaż na 1 noc możesz je dać na noworodki,ale i tak babki w środku nocy ci przywiozą malucha na karmienie.Ja tam z opieki byłam zadowolona,ale jeśli chodzi o same warunki w szpitalu to jest masakra..
    Po cc czułam się dobrze,rana trochę bolała ale da się przeżyc ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2021, 23:57

74dij44jzgxvh1lt.png
    3jvzanli55nmnxem.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimi powiem Ci że kurcze sama nie wiem co doradzić bo mi kategorycznie zabroniły się ruszać pamiętam jak lata temu dostałam opiernicz, że poszłam do auta, które stało przed samym wejściem - raz ze względu na ruch a dwa że nie byłam w placówce więc jak bym zasłabła.
    Powiem tak ja teraz mierze cukry po każdym posiłku bo mam niestety problemy z cukrem na czczo więc stwierdzona cukrzyca ciążowa i ruch u mnie ma ogromne znaczenie zbija cukry więc jak zjem za dużo albo coś co nie dozwolone wystarczy, że pójdę na spacer i cukry są zawsze w normie a raczej pięknie poniżej 120 nawet. Każda z dziewczyn cukrzycowych jak ma ochotę na coś słodkiego to wystarczy że po tym pójdzie na spacer i to ratuje sytuację u większości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 07:32

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Venice Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też lekarz ostatnio tłumaczył, że bardzo waże jest, żeby siedzieć na miejscu te 2 h. Miałam już dwa razy to badanie i za każdym razem byłam na miejscu. W przyszłym tygodniu idę zrobić. Biorę książkę i jakoś zleci.

Czy ktoś planuje rodzic na Brochowie?

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś

No nic w poniedziałek mam wizytę, powiem jaka była sytuacja. Ale na czczo mam też niski wyniki, więc chyba jest ok?

AJrin wrote:
    Emimi powiem Ci że kurcze sama nie wiem co doradzić bo mi kategorycznie zabroniły się ruszać pamiętam jak lata temu dostałam opiernicz, że poszłam do auta, które stało przed samym wejściem - raz ze względu na ruch a dwa że nie byłam w placówce więc jak bym zasłabła.
    Powiem tak ja teraz mierze cukry po każdym posiłku bo mam niestety problemy z cukrem na czczo więc stwierdzona cukrzyca ciążowa i ruch u mnie ma ogromne znaczenie zbija cukry więc jak zjem za dużo albo coś co nie dozwolone wystarczy, że pójdę na spacer i cukry są zawsze w normie a raczej pięknie poniżej 120 nawet. Każda z dziewczyn cukrzycowych jak ma ochotę na coś słodkiego to wystarczy że po tym pójdzie na spacer i to ratuje sytuację u większości.

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to badanie też robiłam już 3 razy, zawsze siedziałam. Teraz przez pandemie dużo się zmieniło, ale kategorycznie nikt nie kazał mi siedzieć i się nie ruszać.

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • Rio Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupuje ktoś łóżeczko dostawne ? Jakie polecacie.

• AmazonkA29 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka34 wrote:
    Miałam tam 2 cięcia.Na pooperacyjnej jest chyba 5 łóżek,dokładnie nie pamiętam.Co jakiś czas przychodzi położna i zmienia podkłady,jak poprosisz o dziecko to ci przywiozą inaczej jest na noworodkach.Pionizacja jest poźno bo po 12 a nawet czasami 24 godzinach.Wstajesz z fizjo,babka mówi po kolei jak się obrócić i wstać.Idziesz na normalną salę i pod prysznic, możesz pójść sama lub z położną.Na sali masz już dziecko przy sobie chociaż na 1 noc możesz je dać na noworodki,ale i tak babki w środku nocy ci przywiozą malucha na karmienie.Ja tam z opieki byłam zadowolona,ale jeśli chodzi o same warunki w szpitalu to jest masakra..
    Po cc czułam się dobrze,rana trochę bolała ale da się przeżyc ☺
    No właśnie ze względu na tą późną pionizacje i brak tej blokady po CC biorę pod pod uwagę Kamieńskiego

w57vpc0z9g0bye3h.png
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rio wrote:
    Kupuje ktoś łóżeczko dostawne ? Jakie polecacie.
    Kupiłam w piątek używane chicco next 2me w świetnym stanie, właśnie czekam na przesyłkę. Ogólna bardzo polecane. Nowsze wersje mają też opcje kołyski.
    Ze starsza miałam tylko zwykle łóżeczko drewniane ale obecnie nie mam na nie miejsca. Mam nadzieję że zanim Jaś wyrośnie z dostawki przeprowadzimy się już do nowego domu :)

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie chcę kupić dostawke ale jak szukam używanej to ceny prawie jak za nową masakra.
    W koszyku na allegro mama linoleo Theo za niecałe 400 i chyba na nie się zdecyduję.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo wrote:
    No nic w poniedziałek mam wizytę, powiem jaka była sytuacja. Ale na czczo mam też niski wyniki, więc chyba jest ok?
    Zapytaj się lekarz i powiedz że spacerowalas cukrzyca może objawiać się tym że albo po godzinie albo po 2 są przekroczenia nie tylko na czczo. I tak w krótkim okresie czasu nie zaleca się powtarzania tego badania to zbytnio obciąża trzustkę więc do decyzji lekarza. Ale serio chyba bym zadzwoniła do tego laba i opierniczyla babki że wygoniły i nie poinformował, żeby nie spacerować.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• squirrel Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emimo wrote:

Ja na kartce od lekarza jak dostalam skierowanie na badanie miałam normy w ciąży na czczo 70-91 a po 1 i 2 godz mam napisane mniej niż 141 więc różnie z tymi normami chyba jest. Do rozpoznania cukrzycy ciążowej wystarczające jeśli którykolwiek z 3 pomiarów wyjdzie powyżej normy. U Ciebie wyszedł ten po 1 godz według mojej kartki za wysoko, a dodatkowo spalałaś te cukry bo byłaś na zakupach bo chodziłaś więc jest prawdopodobne że gdybyś siedziała to byłoby wyżej. To ważne badanie w ciązy i chyba trudno zaufać Twoim wynikom.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Ja na kartce od lekarza jak dostalam skierowanie na badanie miałam normy w ciąży na czczo 70-91 a po 1 i 2 godz mam napisane mniej niż 141 więc różnie z tymi normami chyba jest. Do rozpoznania cukrzycy ciążowej wystarczające jeśli którykolwiek z 3 pomiarów wyjdzie powyżej normy. U Ciebie wyszedł ten po 1 godz według mojej kartki za wysoko, a dodatkowo spalałaś te cukry bo byłaś na zakupach bo chodziłaś więc jest prawdopodobne że gdybyś siedziała to byłoby wyżej. To ważne badanie w ciązy i chyba trudno zaufać Twoim wynikom.

U mamyginekolog czytałam ze po 2 godz. wynik do 153, po 1 godz do 180, na czczo do 92.

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:

Krzywa ma normy 92/180/153 zalecenia w diecie cukrzycowej są 90/140 a kiedyś były 120 nawet. Więc wynik mieści się w normie no ale serio jest nie miarodajny ze względu na ruch. No ja wczoraj zjadłam wafelka miałam 129 po godzinie dziś zjadłam tego samego wafelka a wyszłam z dzieciakami na dwór niby nie znaczny ruch mamy kwarantanne więc tyle co 30 minut koło domu lekki spacer a wyniki vs wczoraj 95 więc spore zbicie a ten sam posiłek ruch a jego brak.

Ala_Ala lubi tę wiadomość

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• squirrel Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mi lekarz podal inne normy a bylo tam o badaniu w ciąży.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam normy 92/180/153.

• Rio Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja właśnie chcę kupić dostawke ale jak szukam używanej to ceny prawie jak za nową masakra.
    W koszyku na allegro mama linoleo Theo za niecałe 400 i chyba na nie się zdecyduję.
    Mnie się podoba Lionelo Timon ale już miałam 2 rzeczy z tej firmy które szybko się rozwaliły więc raczej się nie zdecyduję.

‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ