Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania181 a teraz dopiero patrzę, ze będziesz miała bliźniaki ❤️ Ja chciałam bliźniaki jedna ciąża- dwójka dzieci, super 😍
Ja w moczu mam erytrocyty podniesione i mam zalecenie picia dużo wody i za trzy tyg ponownie wyniki.
Majetta to dużo tej żurawiny stosujesz 😂 a pokrzywa? Co drugi dzień można pic napar z pokrzywy, działa tez bardzo dobrze na układ moczowy. Ja wgl nie jem żurawiny, jadłam dwa dni ale taka słodka dla mnie ze bleee.Ania 181 lubi tę wiadomość
-
Majetta czyli urosept nie pomógł, miałam też z tym problem w 1 ciąży, co ważne nie pij samej wody tylko z czymś, czy trochę soku do tego czy cytrynę czy herbatę. Mówią tak "pij dużo wody" ok, ale czasem działa to tak, że sama woda przelatuje, a nie oczyszcza.
Majetta lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Mamusie, które czujecie już ruchy 👶🥰
Czy to takie pojedyncze muśnięcia? Bo wydaje mi się, że coś poczuje, czekam na powtórkę, ale powtórki już nie ma. I już nie wiem, czy to było naprawdę i czy to nie np jakieś drgnięcie mojego mięśnia nie było 🙈PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙 -
nick nieaktualnyBardziej bym powiedziała że z początkiem to trzepotanie skrzydełkami czuć. Delikatne i częste. Ale wszystko zależy jak się maluszek ułoży. Ma jeszcze troszkę miejsca także z tymi ruchami różnie bywa. Zazwyczaj seriami czuc😍
Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Wczoraj byłam na kolejnej wizycie z dziewczynki zrobił się 100% chłopiec 😁😁😁 188 gram szczęścia ❤❤❤ połówkowe za 6 tygodni 12 stycznia to będzie 21+2 🥰
Merci92, Malinka2021, Zosiek, Soleil, Megsi, Olenkaa lubią tę wiadomość
27.09.21 3mm ❤
18.10.21 2,33cm
26.10.21 3,54cm
10.11.21 6,40cm
03.12.21 188g ( 100% chłopiec ❤)
12.01.22 434g
11.02.22 919g
16.03.22 1540g
06.04.22 2200g
27.04.22 2600g
11.04.22 2900g
12.05.22 Kacperek 2880g 55cm 10pkt ❤ -
Martuska1 gratuluje! ☺ Imię już udało Ci się wybrać? ☺ Bo z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo się zdecydować 😀
Ana.Ta nawet jeżeli 3 kg Ci przybyło od samych owoców to tylko na zdrowie 😃 Niestety ja startując od 48 kg przytyłam już od początku ciąży do ok 55kg tak więc już nie będę i nie jestem ta chudzina co zawsze 😃
Z tymi ruchami to mi się ciągle wydaje że coś czuje ale to chyba tylko jelitka a ja bardzo chce coś poczuć i przez ostatni czas mnóstwo niby ruchów, musniec i bombelkow czuje tak już na to czekam 😊Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Zosiek wrote:Majetta czyli urosept nie pomógł, miałam też z tym problem w 1 ciąży, co ważne nie pij samej wody tylko z czymś, czy trochę soku do tego czy cytrynę czy herbatę. Mówią tak "pij dużo wody" ok, ale czasem działa to tak, że sama woda przelatuje, a nie oczyszcza.
Może faktycznie tak zrobię! Po tym piciu wody to masakra z toaletą, co 30 min pełny pęcherz🙈Zosiek lubi tę wiadomość
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Cześć dziewczyny podczytuje Was od samego początku, ale nie mialam odwagi do tej pory sie odzwać. W maju pierwszy raz zostanę mamą, poki co nie wiem kto rośnie w moim brzuszku (maluszek baaardzo krzyżował i zaciskał nóżki na prenatalnych), byc moze dowiem się tego na następnej wizycie 13.12. Ja póki co pracuje, chciałabym jak najdłużej, ale mnie również zaczyna przerażać ilość zachorowań wokół mnie, zwlaszcza, że pracuje w firmie handlowej i codziennie mam kontakt z wieloma osobami. Także nie wiem jak to bedzie dalej, ja dopiero od stycznia mam szkolić swojego zastępce, mimo że dyrekcja wie o ciąży od samego początku. U mnie mimo szczerych chęci nie dało się tego ukryć- od 5 tygodnia miałam okropne mdłości, wymioty i niestety aż mdlałam. Po pierwszej takiej akcji w pracy przyznałam się szefowej, bo chciala dzwonić na pogotowie... Wtedy miesiąc bylam na zdalnym. Trochę sie poprawiło po 12 tygodniu, ale dalej dziennie wymiotuje, chociażby rano...
Co do wagi- ja mam taka sama wage z jaka zaczynałam (ale nigdy nie byłam szczupła, zawsze kilka kilo za dużo), ale to pewnie dlatego ze schudłam na początku, a teraz waga wróciła do normy.
Jeszcze sie odniose do tematu Ph w moczu- ja na pierwszych badaniach mialam 8, moja lekarka poleciła mi zakwasić dietę - pic soki, wode z cytryna, jeść kapustę, ogorki kiszone itp. Ja nie bardzo wtedy moglam, wiec jako substytut dała mi witamine C do rozpuszczania w wodzie. Na ostatnim badaniu PH juz spadło. Moze to jakis sposob
Nie wiem czy ktos dalej dopisuje na pierwsza strone ale jesli tak to moj termin z miesiaczki jest na 24.05Merci92, Soleil, Malinka2021, Milkana lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Witamy Vende
Malinka2021 wrote:Mamusie, które czujecie już ruchy 👶🥰
Czy to takie pojedyncze muśnięcia?
Odnośnie bakterii, mnie też wychodzą od początku, biorę femisept uro ale nie pomaga, natomiast nic mi nie wychodzi na posiewie, nie mam też żadnych objawów, więc trochę mnie to zastanawia, miał ktoś tak?Merci92, Malinka2021 lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Vende Super, że odwazylas się napisać im więcej mam na forum tym lepiej 😃 Gratuluję dzidzi ☺ Jeżeli chodzi o pracę u mnie też szybko się wydało bo już w 8 tygodniu ☺ Nie chciałam mówić im tak szybko, ale złe samopoczucie i wymioty zmusiły mnie do poinformowania tak jak Ciebie ☺ Normalnie szybciej mój pracodawca wiedział niż moja rodzina 😀 A propo płci to mój ginekolog cały czas mi mówi że "raczej" dziewczynka 😊 Nie bardzo mu wierzę więc co wizyta dopytuje 😄 A na razie jest mała Laura☺ Myślałaś już od kiedy będziesz robić wyprawke lub kupować potrzebne rzeczy dla dzieciątka? ☺ U mnie to też jest pierwsza ciąża i na razie jestem zielona w tych wszystkich potrzebnych rzeczach dla dzidzi ☺ Tylko książka dla mam mi może pomóc😄
Vende lubi tę wiadomość
-
Ruchy na początku to właśnie takie delikatne muskanie, jakby ktoś od środka łaskotał, ja czasami czuję pojedyncze jakby delikatny puk, czasami serie. Regularna seria to może być czkawka bobaska🤣 myślę że to łatwo odróżnić od jelit, bo jest inne niż zazwyczaj. Trzeba się obserwować, w pierwszej ciąży wiadomo wielka niewiadoma 🙂
Witamy nowe mamuśki 😆
Niestety infekcje dróg moczowych w ciąży rzadko mają objawy 😔
A ogórki kiszone tak tak, samo dobro, mniam mniam 🤣🤣🤣
Martuska to nieźle zaskoczenie hihi 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2021, 10:09
Ana.Ta lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Laura bardzo ładne imię, u nas również gdzieś sie przewinęło w propozycjach, ale ostatnio postanowiliśmy z mężem zawiesić temat imienia do czasu aż poznamy płeć. Chociaz moj mąż jest świetny- po prenatalnych powiedział, ze jak to nie widac płci, przecież to jest chłopiec, a ogolnie to ma mój nos, ale bedzie miał jego oczy xD. Ja padłam...
Ja bym chciała zacząć po połówkowych, wcześniej jakoś dalej się boje... Ogólnie również czuje sie zielona, ja jeszcze nic nie wiem, nie myślałam jeszcze o żadnych konkretnych rzeczach jeśli chodzi o wyprawke, nie wybrałam szpitala, a ostatnio jak sie dowiedziałam przypadkiem, ze u mnie w miescie nie ma juz miejsca w szkole rodzenia na styczeń ani luty to byłam w szoku... Też nie wiem jak to ogarnąć.
Macie jakieś przydatne książki o macieżyństwie czy ciąży do polecenia?Merci92, Malinka2021 lubią tę wiadomość
Vende Haha 😃 Jeszcze okaże się że mąż ma rację 😄
Szkole rodzenia to ja chyba wezmę online 🙂 Zobaczymy czy się sprawdzi☺
A taka ciekawostkę powiem, że niedawno dzwoniłam po szpitalach, bo chciałam dowiedzieć jak wygląda wybranie położnej ale takiej prywatnej i nie wiem czy to dużo ale jedna Pani powiedziała mi że usługa za spotkanie po 36 tygodniu i odbiór dziecka tylko w wybranym przez nią szpitalu kosztuje 2000 zł. Jak na moje województwo to trochę dużo 🤔🤭 Może trzeba zaufać opiece na NFZ 😊 -
Jakby nie patrzeć, ma 50% szans, ze trafił
Mi to chyba jest obojętne w jakiej formule ta szkoła rodzenia, ale zdecydowanie chciałabym sie do jakiejś zapisać, zeby czuć sie chociaz troche lepiej przygotowana.
Wiesz co wydaje mi sie, ze ta kwota jest wysoka... Ale ja sie jeszcze nie orientowałam. Mam w planie dopytać mojej lekarki jak to wyglada w szpitalu, w ktorym ona pracuje, ale to dopiero na wizycie. Jak sie dowiem jakie u nas są stawki to dam znać. Natomiast mój mąż na ten moment boi sie porodu, wiec powiedzialam mu wprost, jesli on nie idzie ze mna to musi zabulić za położną i mnie nie interesuje ile to będzie kosztować. Chociaż ja mam jeszcze opcje wzięcia mojej mamy, bo mam z nią cudowny kontakt, a ona sama byla wiele lat pielęgniarką na bloku, do tego sama urodziła dwójkę, wiec jej to nie straszne. Jakoś boje sie zostać tam sama, moze dlatego, ze ja ogólnie rzadko jestem sama...Merci92 lubi tę wiadomość
Merci92 wrote:Vende Haha 😃 Jeszcze okaże się że mąż ma rację 😄
Szkole rodzenia to ja chyba wezmę online 🙂 Zobaczymy czy się sprawdzi☺ ale czytałam dużo opinii pozytywnych nt kursu położnej Kasi z instagrama
A taka ciekawostkę powiem, że niedawno dzwoniłam po szpitalach, bo chciałam dowiedzieć jak wygląda wybranie położnej ale takiej prywatnej i nie wiem czy to dużo ale jedna Pani powiedziała mi że usługa za spotkanie po 36 tygodniu i odbiór dziecka tylko w wybranym przez nią szpitalu kosztuje 2000 zł. Jak na moje województwo to trochę dużo 🤔🤭 Może trzeba zaufać opiece na NFZ 😊
Płakać mi się chce jak widzę te Polskie ceny za ' udogodnienia' trzeba płacić.
Ja szkołę rodzenia też on line. Mieszkam za granicą a po francusku mimo szczerych chęci nie ogarnę 🙄
Ale jestem wdzięczna losowi, ze będę rodzić za granicą. Nie muszę się martwić czy mój mąż będzie mógł być czy nie, w razie gdyby dzidzia musiała zostać w szpitalu, mogłabym być przy niej cały czas a nie raz w tygodniu przez 2 godziny, Jak to moja znajoma w Polsce kiedy jej dziecko było na oiom przez miesiąc.
Serio jest taka przepaść, ze głowa mała, a oni wymyślają jakieś placówki za grube miliony, które mają sprawdzać czemu się dzieci rodzi mniej zamiast rodzicom dogodzić, pomóc, czy też zafundować te im vitro, zeby faktycznie tych dzieci było więcej.
Bardzo chce wrócić do Polski, ale na chwilę obecną co tam się dzieje to jest jakiś cyrk aż się wściekam jak o tym wszystkim myślę, przepraszam Was za moje żaleMerci92 lubi tę wiadomość
-
Milkana wrote:Ania181 a teraz dopiero patrzę, ze będziesz miała bliźniaki ❤️ Ja chciałam bliźniaki jedna ciąża- dwójka dzieci, super 😍
Ja w moczu mam erytrocyty podniesione i mam zalecenie picia dużo wody i za trzy tyg ponownie wyniki.
Majetta to dużo tej żurawiny stosujesz 😂 a pokrzywa? Co drugi dzień można pic napar z pokrzywy, działa tez bardzo dobrze na układ moczowy. Ja wgl nie jem żurawiny, jadłam dwa dni ale taka słodka dla mnie ze bleee.
Dzieki, ja blizniakow nie planowalam, ale traktuje je jako dar losu. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, bo to zawsze ciaża wyższego ryzyka.Malinka2021, Milkana, Zosiek lubią tę wiadomość
Maj 2022 👶🏻👶🏻
3 FET, 17.09 beta 10 dpt 105, 17 dpt 1919, 24 dpt 21200
ciąża bliźniacza 1k2o
12 + 3: prenatalne ok 54 mm I 58 mm
16 + 3: 150g i 180g będą chłopcy
18 + 2: 215g I 255g
20 + 3: 295g i 355g
26 + 3: 747g i 862g
28 + 3: 1020 g i 1080 g
30 + 5: 1420 g I 1470 g
32 + 3: 1790 g I 1860 g
34 + 3: 1970 g i 2099 g
36 + 3 CC: 2250g, 49 cm i 1935 g, 48 cm -
nick nieaktualnyMartuska ja połówkowe 13 stycznia także zaraz po tobie.
U mnie niestety szkoła rodzenia tylko online, więc pierwsze zajęcia mam już 20 grudnia.
U nas ciągle krążą plotki i ryzyko lockdownu, więc na pierwsze zakupy idziemy z mężem chyba w poniedziałek po wizycie u lekarza jak poznamy płeć. Sama w sumie dalej trochę się boję, ale jednocześnie super cieszw się ciąża i już ledwo się powstrzymuje z zakupami. Jedyne co mnie trzyma to zbyt duża ilość motywów jesienno zimowych na ciuszkach. Jednak moja majowa dzidzia nie będzie chodzić ubrana w jeże czy pingwiny 😀
Merci i vende, ja akurat książki nie mam żadnej, ale znalazłam super bloga z wyprawka. Wiadomo, że trzeba zmodyfikować, ale będzie tam lista i ilość rzeczy w miarę niezbędna.
Ja akurat z racji że to moje pierwsze dziecko i żyje za granicą to nie mam za bardzo pomocy rodziny więc na własną rękę wszystko , ale bardziej mnie to ekscytuje.
Ruchów niestety jeszcze nie czuje, ale w końcu jest subtelny brzuszek, który widzę już ciągle 😍😍Merci92 lubi tę wiadomość
-
Martuśka niezle haha, czyli synek gratulacje ❤️
Merci ostatnio patrzyłam na ceny takich położnych ale nic nie znalazłam, musiałabym podpytać w szpitalu może czy jakieś kontakty maja. Chciałabym wiedzieć z ciekawości jaka cena, aczkolwiek nawet nie wiem co ona ma pomoc oprocz porodu, czy ona jeszcze przez ten czas pobytu w szpitalu cos pomaga? Czy kończy się poród i jej praca również się na tym kończy za te 2 tys zł?
-
Vende witaj, termin widzę masz taki ja na chwile obecną, miałam na 26.05, a po prenatalnych zmieniło się na 24.05 😊