Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie ogladalam na allegro koszule i tez duzo tych formommy. Widzialam tez takie na zamek po środku rozpinane ale 90zl za 1szt koszuli to trochę sporo. A niektóre wyglądały jak sukienki normalnie😆ciężki wybór
Leksa lubi tę wiadomość
Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
Kasjanna ja po porodzie nie spałam na brzuchu bo strasznie bolały mnie piersi. Do porodu na pewno coś takiego kupię, ciemną i żeby później służyła. 😁 No ja nie byłam przykryta i tak w głowie teraz to mam, że czułam się źle 🤦, więc to mój priorytet do porodu 🤣.
Leksa też mam obawy czy nie będę musiała mieć cesarki bo tętno mi skacze przy niskim ciśnieniu i spoczynku, czekam na wizytę u kardiologa. Boje się, bo psychicznie nastawiona jestem na sn i bardzo chciałabym... Właśnie też mam wadę serca, ale lekką co można rodzić, teraz zobaczę co kardiolog powie. Wielka niewiadoma tak naprawdę.
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
nick nieaktualnyMegsi wrote:Ja akurat taki fotel kupiłam, bo koleżanka miała podobny i zachwalała.
https://www.bellababy.ie/babylo-brompton-glider-nursing-chair-grey.html
Muszę przyznać, że jestem zadowolona. Na pewno będę sie z małym duzo bujać, na przeciwko jeszcze mam telewizor więc przy okazji sobie coś będę oglądać
Raszusia tutaj masz link do tego fotela co kupowałam, coś z telefonu nie mogę wrzucić nowego.
Nigdy nie używałam innego fotela więc nie wiem jak wypada na tle innych, ale jestem bardzo zadowolona. Fajnie się buja, jest wygodny i my kilka różnych opcji pochylenia. Wiec nawet można się porządnie na nim położyć z dzieckiem. Dla mnie to był niezbędny zakup, bo nawet jak mi się nie uda karmić piersią, to pewnie będę się tam z małym bujać i go usypiać, a że nie mam obaw ani problemu z przyzwyczajeniem go stąd fotel, bo jak będzie wiekszy to mi plecy wysiądą od noszenia, a tak na fotelu będziemy się bujać. Ja jestem strasznym przytulasem wiec nawet narazie nie myślę o odkładaniu małego na dłużej niż potrzebuje 😁😁.
Widzę, że pisałyście o koszulach. Ja musze przyznać, że mało się jeszcze rozglądałam, ktoś mi mówił, że mamaginekolog ma fajne rzeczy w swoim sklepie, ale jeszcze się nie przyglądałam i też nie chce za dużo wydawać.
Musze zacząć się rozglądać za rzeczami dla siebie -
Zosiek ciśnienie tez u mnie niskie i skoki tętna tez występują. Przed pierwsza ciąża brałam leki na wyrównanie rytmu serca, a potem jakoś się to uspokoiło i leki nie były potrzebne. A teraz powiem szczerze poród SN z synem nie trwał jakoś długo, bo pierwsze skórcze 3:40, a młody urodził się o 11, ale jednak to jest wysiłek. A ta poszerzona aorta mnie przeraza. Boje się cc (ponoć dłużej dochodzi się do siebie) ale tez boje się rodzic SN. Nie chce żeby aorta pękła, nie chce żeby moje dzieci były bez mamy. Dlatego według mnie dla mnie będzie lepsze cc. I mąż tez bardzo na to namawia, bo się martwi o mnie. Dlatego mimo wszystko chyba bede rozmawiać z kardiologiem o zaświadczeniu o cc.
Zosiek lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Bylam dzis na wizycie🙂z dzieciatkiem wszystko w porządku to najwazniejsze, malutka waży juz ponad 800g! Bole w dole brzucha które czasem odczuwam i wręcz czasem uniemożliwiają mi dłuższe spacery są spowodowane najprawdopodobniej ułożeniem dziecka, które mi po prostu uciska jakies organy🙂
Badania moczu kiepskie - mam zrobić posiew . Infekcja intymna jakas jest więc znowu dostalam jakiś krem dopochwowy ktorego aplikuje się jednorazowo za pomocą aplikatora hah pierwsze widze cos takiego😮ale najgorsze kurde ze okazało się że cukier mam podwyższony na czczo ( nawet nie zwróciłam na to uwagi bo byłam pewna se jest ok). Po wypiciu glukozy badania ok ale na czczo jak norma jest do 5,11 to ja miałam 5,27 jakichs mmoli...tak czy siak jak dla mnie to jest malutko podwyższony ale lekarz oczywiście dal skierowanie do diabetologa i stwierdził że będę sobie sprawdzić codziennie cukier to będę widzieć wtedy czy to moze chwilowe podwyższenie czy jednak jest coś nie tak😒wkurzyłam się troche bo byłam pewna że jest ok, poza tym wolałabym teraz odpuścić sobie np te batoniki, ciasteczka które tak lubie hah I po prostu za jakiś tydzień sprawdzić wyniki cukru czy się poprawił no ale mój lekarz zażyczył sobie jednak inaczej😏Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 16:57
Soleil, Zosiek, Merci92 lubią tę wiadomość
-
Asiulka świetnie że z dzidzi wszystko super ❤️ 800gram to już kawał panienki 😀 z cukrami oczywiście trzeba uważać. Ja za to jestem zdziwiona bo zazwyczaj na czczo mam przy górnej granicy normy a przy krzywej cukrowej wyszła moja najniższa w historii chyba, 75.a nie robiłam żadnego postu przed badaniem. No tyle że nie obzeralam się słodkim 2 dni przed
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 18:21
-
Asiulka87 dobrze że z dzidziĄ wszytko ok😘 malutka rośnie, rośnie🤗 idziemy- prawie równo, ja mam wizytę w czw to sobie porównamy wagę 😂
ale współczuje infekcji, ja się bujałam z tym prawie cały I trymestr i połowę drugiego:/
Tylko stosowałam antybiotyk dopochwowy, z maścią się też nie spotkałam 🙈
Kurcze to faktycznie z tym cukrem może za szybko kazał sprawdzać codziennie itp ale może wie co robi🤔
Soleil to super że u Cb dobre wyniki 😘 ja ide jutro na krzywą i trochę się obawiam bo nie trzymałam cukrowej dietyjeszcze pozwoliłam sobie przed chwilą na bułkę z dżemem 😬
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 17:30
Soleil lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Tak wgl nie chce panikować ale włączyła mi się myśl, że psuje serio przygotować się w razie w do szpitala, czy zakupić już „grubsze rzeczy” do pokoju, kąpania itd 🙉 jejku będę po tych wszystkich wizytach, badaniach teraz i zaczynam „szperać”😬
Ogólnie też mam dziwne bóle ostatnio. Mała się mega często wierci i to jest cudowne😘 ale nie wiem czy właśnie nie „siada” mi na jakichś narządach bo mam problem z chodzeniem. Dziś ledwo przeszłam 500m tak mnie ciągnie. Mija po leżeniu... ale jak tu leżeć, gdy od 2 dni chodzę min. 2 razy/h do wc 😂dobrze że wizyta tuż, tuż...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 17:36
nick nieaktualny
-
Ana.Ta wrote:Ogólnie też mam dziwne bóle ostatnio. Mała się mega często wierci i to jest cudowne😘 ale nie wiem czy właśnie nie „siada” mi na jakichś narządach bo mam problem z chodzeniem. Dziś ledwo przeszłam 500m tak mnie ciągnie. Mija po leżeniu... ale jak tu leżeć, gdy od 2 dni chodzę min. 2 razy/h do wc 😂dobrze że wizyta tuż, tuż...
Ja mam dokładnie to samo. Ciężko mi nawet siedzieć bo mi brzucho uciska, mam swój limit dobowy, który jak wykorzystam to już zmusza mnie do polegiwania 🙄
Ja wizytuje jutroWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 17:57
-
Asiulka87 a jaki miałaś wynik na czczo w 1 trymestrze? Mój mąż kilka dni przed pobraniem objadał się słodkościami i wyszedł mu cukier, powtórzył po tygodniu i było ok. Cukier na czczo czasami wychodzi bo organizm nie zdążył go "wypłukać", reakcja na glukozę to już co innego, ale masz ok. Ja chyba spróbowałabym diety tydzień i powtórzyła samo badanie na czczo, zwłaszcza jeśli masz świadomość, że się nie pilnowałaś przez te dni przed badaniem. Ogólnie zalecają dzień przed badaniem cukru dietę lekkostrawna i ostatni posiłek przed 18.
Super że z małą wszystko ok, rośnie jak na drożdżach 🥰
U mnie też problem z siedzeniem coraz większy, lżej nie będzie. 🤣🤣🤣🤦
Do porodu pod koszule nic nie trzeba, po porodzie dzieciaczka kładą takiego "usmarowanego" na klatkę piersiową 😁 i potem tylko dodatkowa rzecz do prania. Nie mówię już, że bez biustonosza wygodniej. 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 18:24
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Dziewczyny z tym ciągnięciem mam to samo I dlatego właśnie zaczelam się stresować czy coś jest nie tak ale okazuje się że najprawdopodobniej to ułożenie dziecka ma tu duży wpływ na to. Szyjkę mam długa więc z tej strony jest ok🙂
Zosiek sprawdziłam sobie teraz badanie cukru z października i było ok a wtedy faktycznie nie jadłam w ogóle słodkiego bo to był okres gdzie kompletnie nie miałam na to ochoty. A ostatnimi czasy codziennie jem cos, to batoniki, to ciasta jakies😏 ehh mysle ze to pewnie przez to a mój lekarz się po prostu pospieszył z tym kierowaniem mnie do diabetologa😐no ale trudno, udało mi się na jutro dostać prywatnie bo akurat zwolnił się termin a na fundusz wizyta najwcześniej by była w lipcu 😆 w sumie nigdy nie byłam u diabetologa to może się coś dowiem ciekawego o moich przyzwyczajeniach zywieniowych😂
Ps. jakby co to ja nigdy nadwagi nie mialam ani problemów z cukrem 😛 -
nick nieaktualnyKurcze Asiulka ja tylko 3 dni za tobą jestem i ciekawi mnie ile mój mały waży, ale wizyta dopiero drugiego marca, więc pozostaje mi się porównywać tylko.
Mój mlody gdzieś mi glowa pod prawe żebro wszedł, bo czuje tam ucisk i taki lekki dyskomfort. Z siedzeniem tez coraz ciężej i czasem ciężko mi się oddycha, bo już przepona ściśnięta. Najlepiej mi się leży płasko na plecach, ale nie chce za długo, bo się boję, że uciskam tam tetnice -
Asiulka87 ale dzidzia super rośnie moja Laura miała dopiero około 700g w 25 tygodniu. 😃 Natomiast wiadomo teraz każde dzieciątko rośnie w swoim tempie ☺
A z tym cukrem to rożnie bywa. Podobno to wszystko przez hormony. Może miałaś gorszy dzień i jak sobie posprawdzasz to okaże się że jest wszystko ok ☺👌
-
Ja też po wizycie. Mały ma 793 g. W końcu pokazał się buźką
zmartwiło mnie jedno zdanie, że nie ma za dużo wód,ale starczy... nie dopytalam czy to czymś grozi
no i okazało się,że rząd zmienił refundacje i już nie będę miała za darmo heparyny
10 ampułek na 10 dni będzie mnie kosztować między 120-160zł. Mąż jest załamany,zamiast cieszyć się ze zdjęć i że z małym OK to on przeżywa,że taki koszt nam dojdzie... czuję się po prostu super...
Merci92, Soleil lubią tę wiadomość
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Soleil kciukasy ✊ fajnie że podejrzysz dzidzię😘
Asiulka87 to dobrze że ten temat pozytywnie się wyjaśnił, a ciągnięcie okazało się „urokiem” ciąży 🙈kiedy masz nastepną wizytę- za ok miesiàc?
5ylwian no najgorsze jak facet „przelicza” - przecież kurde! jakby nie trzeba było, nie byłoby wydatku... wiadomo, że to jest fatalna zmiana, ale są o wiele gorsze sytuacje niż te materialne... ja zaś nasłuchałam się że wybrałam najdroższą lekarkę, a są na przecież na nfz. Szkoda gadać. 😬 Czasem czuje że do końca nie rozumie mojego strachu o tą kruszynkę. 🤷♀️
Ale cudownie, że widziałaś buźkę i dobrze sobie waży. 💛
Ech... ja dzisiaj usłyszałam od zmęczonego męża po pracy, że on nie ma tak dobrze jak ja, która sobie leże... i jeszcze to on musiał iść coś sprawdzić po fachowcach (a mówiłam mu że mam dziś problem z chodzeniem i brzuch mnie bolał).
Przykro Mi, bo tyle rzeczy szukam przez neta do domu, sprzątam, robie obiady, pranie i jeszcze ostatnio
sprzątałam na budowie po założeniu podłóg. Ręce Mi opadły. Powiedziałam co myślę i jak nigdy poszłam sobie do 2 pokoju. Rozumie, że każdy ma prawo do zmęczenia, ale bez przesady żeby obrywała 2 osoba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 21:10
Soleil, 5ylwian lubią tę wiadomość
Przykro mi 5ylwian ze musicie odczuć na własnej skórze ten nowy ład 😒 w ostatnim czasie jak teściowie bardzo ciężko przechodzili covida, a potem tesciu rekonwalescencję po chorobie, można było się załamać jeśli chodzi o koszty leczenia😔 leki ktore maja Ci ratować życie kosztują miesięcznie tyle co najniższa krajowa 🤦♀️
Dziewczyny jeśli chodzi o bóle różnych części ciała w związku z uciskiem dziecka to tez je miewam, ale w większości raczej nie powodują u mnie większego dyskomfortu… tak sobie myśle ze systematyczne ćwiczenia, rozciągające i rozluźniające na pewno dużo mi dają. Polecam każdej jeśli macie tylko trochę czasu delikatne skłony do boków w siadzie czy w staniu, lekkie rotacje , otwieranie klatki piersiowej, otwieranie bioder i pachwin, rozluźnianie mięśni miednicy i dolnych pleców 😊 u mnie jest to joga ale może być inny rodzaj gimnastyki bezpieczny w czasie ciąży ♥️
Krzywa u mnie wyszła dziś dosyć niska… dzień przed zjadłam normalnie kolacje po 20, w ciągu dnia słodycze, pierogi z borówkami, naleśniki z owocami… bałam się ze cukier poszybuje wysoko do góry a tu taki zonk 🙈 mam nadzieje ze niski cukier nie jest groźny w ciąży i dzidzia przez to nie jest mniejsza albo coś 🙈Soleil, Megsi lubią tę wiadomość