X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    Zainspirowałaś mnie z tą poduszką. Jakoś nie pomyślałam, że te wymiary,nasz wzrost to jednak ważna kwestia. Jest gdzieś w sieci jakaś ściąga może? Ja mam 174cm i okazuje sie,że chciałam zaopatrzyć sie w poduchę nie na swój wzrost. Przy poprzedniej dwójce używałam takiego lekko zaokrąglonego rogala z wypełnieniem z sypkiego styropianu-fajna była,ale jednak te wynalazki poszły mocno do przodu. Teraz mam sporo eko sprężynek silikonowych i mogłabym też sama wydziergać.

Gratuluję udanych wizyt dziewczyny!
    Właśnie też na początku chciałam rogala (w sensie kształt litery C) z SuperMami, ale doczytałam, że jest polecany do wzrostu 168 cm (wymiary 115x55 cm), dla wyższych kobiet mają wspomnianą tu już poduszkę w kształcie cyfry 7 (134x65 cm - bałam się, że będzie za szeroka i nie podeprze dobrze pleców i będę się obracać w niej). Ten kojec z Motherhood ma 130x55 cm i dla mnie (169 cm wzrostu) jest super.

Ale ekstra, że umiesz sama zrobić! Patrycja_Pata tak samo, podziwiam Was za talent, dziewczyny. Ja to mam dwie lewe ręce do takich manualnych kreatywnych rzeczy, ostatnio przywiozłam druty z domu rodziców, ale nawet nie wiem, jak zacząć. Będę chyba szukać tutoriali na YouTube 😀

Agatekk lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam poduszki i mieć nie będę. W poprzedniej ciąży pożyczyłam od przyjaciółki i oddałam jej po dwóch tygodniach,bo poza zajmowaniem miejsca w łóżku-nie pomogła mi w niczym :/ ale joga - taaaak. Uwielbiam 😍

KiNiAW, legusta lubią tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • legusta Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja też nie mam poduszki i mieć nie będę. W poprzedniej ciąży pożyczyłam od przyjaciółki i oddałam jej po dwóch tygodniach,bo poza zajmowaniem miejsca w łóżku-nie pomogła mi w niczym :/ ale joga - taaaak. Uwielbiam 😍
    Joga to jedna z moich rzeczy toplisty do robienia na l4 :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2023, 12:14

Cukierkowa, Sara10 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie ćwiczyłam jogi i jakoś tak nie wiem jakaś taka wolna i w ogóle zawsze myślałam …. Ja trenowałam krav magę 😜🙈 no ale nic może zobaczę coś na you tube dla kobiet w ciąży i spróbuję bo powiem wam że no boli …. W poprzedniej ciąży miałam podejrzenie rozejścia spojenia łonowego i o kołach na końcu ciąży chodziłam ale później okazało się że to błędna diagnoza mogłabym postawiona i zaczęłam wizyty u reumatologa . Na szczęście na razie boli stawów brak ale właśnie od wczoraj plecy …. Mam nadzieję że przejdzie

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam intymne pytanie. Jak to u was wygląda ze współżyciem? Bo ja tam uważam że narazie póki brzuch nie przeszkadza i nie mam żadnych plamien to można po staremu ale mój chłop ma obawy czy nie robi krzywdy dziecku i widzę że się trochę hamuje a nie z całej petardy jak zawsze. Nie pytałam się o to lekarza. Czy wasi doktorzy coś mówili na ten temat?

KiNiAW, Nadzieja2, Agatekk lubią tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz mówi, że co to współżycia - nie widzi przeciwwskazań :) ale wiadomo, każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie

Sara10, KiNiAW, legusta, Milena96 lubią tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Dziewczyny mam intymne pytanie. Jak to u was wygląda ze współżyciem? Bo ja tam uważam że narazie póki brzuch nie przeszkadza i nie mam żadnych plamien to można po staremu ale mój chłop ma obawy czy nie robi krzywdy dziecku i widzę że się trochę hamuje a nie z całej petardy jak zawsze. Nie pytałam się o to lekarza. Czy wasi doktorzy coś mówili na ten temat?

Ja pytałam lekarza i mówił że nie ma przeciwskazań także jak tylko mamy ochotę to się kochamy klasycznie bo barazie brzuszek nie przeszkadza 😅 a później coś się wymyśli. Ale ja też miałam obawy czy jak jestem u góry to nie gniote dzidzia i dziewczyny mi tu właśnie podpowiadały że nic się nie dzieje bo dzidziuś jest dobrze chroniony. Zresztą tyle co jest pozycji to można korzystać 😉

Milena96 lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że to "takie typowe", w sensie bardzo często to mężczyźni mają opory, bo boją się, że zrobią krzywdę :) Nie wiem czemu utarło się takie myślenie. Może podeślij mu linka do jakiegoś sensownego artykuły, w którym wypowiadają się lekarze czy ktoś "z autorytetem", że to bezpieczne i nie grozi nic maluchowi? Jak nie ma przeciwskazań to trzeba korzystać :D

Milena96 lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Nadzieja2 Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:

U mnie lekarz sam ostatnio mówił że narazie z seksem zakaz. Nie pamiętam powodu. Mąż i tak nawet jak można było to sie bał że coś dziecku zrobi. Także u Nas narazie w tych sprawach średnio, nie powiem - brakuje mi tego.

⏸️ 03.09.2023r
    Będzie syn.
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się mojego zapytać ale wizyta dopiero przed świętami 🙈

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2023, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to ja mam straszne opory. Ani w pierwszej nie mogłam ani teraz :p

Nadzieja2 lubi tę wiadomość

• Miszka2023 Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już zaszczepiona na grypę :) pogooglałam i pogadałam z kolegą lekarzem i zdecydowałam jednak się pójść.

Co do współżycia to mam zakaz, ale tylko penetracji, a nie orgazmu 😆 więc tyle dobrze. Warto się zapytać o możliwości :>

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Czy tylko ja nie kupuję poduszki ciążowej? :D Kurcze w pierwszej ciąży nie miałam i teraz też wydawało mi się to zbędne, a wy tak zachwalacie :D ja byłam pewna że to bubel marketingowy :D swoją drogą my mamy łóżko 140x200 i bardzo często w nocy przychodzi synek i spycha mnie, ja oczywiście muszę spać w nogach zwinięta w kulkę, no nie wyobrażam sobie tam jeszcze miejsca na poduszkę ciążową :D :D

Ja też nie kupuje. Jakoś narazie nie widzę potrzeby... no ale jeszcze brzucha nie mam :D
    Skompiradło nie szuka wydatków :D Zresztą jak zobaczyłam cene żłobków to chyba już zaczne odkładać ha ha :D :D

Ja poszłam na rynek i chcieli za głupią koszule do karmienia 80 zł (dodam że ja malutka więc do rozmiaru S pewnie urosne) a w necie patrze po 40 zł pfff no jasne że kupie na necie :D :D Śmieszne są te co mają kieszonki na cycki i tylko trochę tego cycka wyciągasz a nie wywalasz całą na wierzch ;) Takie dyskretniejsze ;)

Nadzieja2, legusta lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:

u nas to odwrotnie raczej ja ta obawiająca się
    i nie wiem ten chłop tam na coś trafia i cały czas to tam "tyka" i mi jakoś tak dziwnie... jakby mu się pochwa skończyła i trafił na ściane :D no sorry ale tak jest :D

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek, uprzejmie donoszę, że w Alabie dzisiaj zniżka na wszystkie badania i pakiety badań -25% 😀 Dobrego piątku!

Sara10 lubi tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Oj muszę przeszukać od nowa internet, ostatnią szyłam na podstawie poprzedniej bo było mi z nią wygodnie. Szyłam taka właśnie jak rogalik lekko sięgała za biodra, na grubość to jak poprzednia była już ubita 🤭 to dodałam więcej kulki sylikonowej do środka. Tu czasem nie trzeba wielkich filozofii i kupy pieniędzy 😉

Gratuluję dobrych wizyt, nie zawsze pisze ale zawsze trzymam kciuki😁
    W pon już moja wizyta🤭😅

Dzięki!To będę szperać w necie za jakiś czas :)

Ja w ciąży używałam głównie takiej małej do karmienia miedzy kolana do snu jak brzuszek był już duży-mega ulga! Jakoś poduszka zawsze mi spomiędzy wypadała 🙈 Potem te poduchy podczas karmienia piersią są zbawienne wg. mnie :) Teraz z ciekawości dużej chce spróbować wydziergać jak kiedyś na to l-4 pójdę.
    hypatia92 wrote:
    Właśnie też na początku chciałam rogala (w sensie kształt litery C) z SuperMami, ale doczytałam, że jest polecany do wzrostu 168 cm (wymiary 115x55 cm), dla wyższych kobiet mają wspomnianą tu już poduszkę w kształcie cyfry 7 (134x65 cm - bałam się, że będzie za szeroka i nie podeprze dobrze pleców i będę się obracać w niej). Ten kojec z Motherhood ma 130x55 cm i dla mnie (169 cm wzrostu) jest super.

Ale ekstra, że umiesz sama zrobić! Patrycja_Pata tak samo, podziwiam Was za talent, dziewczyny. Ja to mam dwie lewe ręce do takich manualnych kreatywnych rzeczy, ostatnio przywiozłam druty z domu rodziców, ale nawet nie wiem, jak zacząć. Będę chyba szukać tutoriali na YouTube 😀

To bardzo przydatne info o rozmiarach-dziękuję! Myślę, że na yt znajdziesz trochę tego :)
    Kadża wrote:
    Ja nigdy nie ćwiczyłam jogi i jakoś tak nie wiem jakaś taka wolna i w ogóle zawsze myślałam …. Ja trenowałam krav magę 😜🙈 no ale nic może zobaczę coś na you tube dla kobiet w ciąży i spróbuję bo powiem wam że no boli …. W poprzedniej ciąży miałam podejrzenie rozejścia spojenia łonowego i o kołach na końcu ciąży chodziłam ale później okazało się że to błędna diagnoza mogłabym postawiona i zaczęłam wizyty u reumatologa . Na szczęście na razie boli stawów brak ale właśnie od wczoraj plecy …. Mam nadzieję że przejdzie

Jogę mega polecam, jak nie praktykowałaś wcześniej to rzeczywiście te ćwiczenia w ciąży też będą się wydawały nudne…na bank. Jest kilka rodzajów jogi i można sobie spokojnie dobrać do dynamiki swojego ciała. Ja chodziłam na asthangę i w poprzedniej ciąży kontynuowałam tylko niektóre ćwiczenia robiłam zmodyfikowane lub całkiem inne,na jodze dla kobiet w ciąży było mi za mało właśnie wysiłku, za dużo relaksu. Ale kręgosłup można super odciążyć ćwiczeniami tylko polecałabym nie przez yt bo można sobie bubu narobić bez podstaw. A myślałaś może o basenie?
    Milena96 wrote:

Mój nie widzi przeciwskazań także, ale jakoś mi libido spadło 🙈 Na początku przez te całodzienne mdłości, teraz jest nieco lepiej,ale też szału czuję że nie ma.

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanego dnia dziewczyny 😊😊i kciukam za dziś jeśli ma któraś wizytkę ✊️✊️✊️
    Aannaa a jak ten test masz wyniki??

Aannaa lubi tę wiadomość

• Rosa91 Koleżanka

Wysłany: 24 listopada 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badanie NIPT do powtórki zbyt niski poziom dna dziecka w mojej krwi.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:

I kolejny raz musisz płacić tyle?? A co to oznacza?

• polinka24 Znajoma

Wysłany: 24 listopada 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:

A po ilu dniach się dowiedziałaś, że jest do powtórki?

preg.png
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ