X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Trochę mi zajęło znalezienie tego wątku ... O losie :D
    Nieśmiało do was tuptam....

Zdrowia dla wszystkich ciężarnych kobitek. Niech wam się pięknie dzieciątko rozwija :)

Ja dopiero jutro idę zobaczyć czy jest serducho...
    Naturalnie jak widać w stopce się nie udało...

U mnie narazie bez żadnych objawów - i nie narzekam ;) Jedynie czasem muszę wstać o 3,5 rano i natychmiast zjeść, bo nie da się znieść bólu żołądka ;) Po obiedzie zgaga, ale mięta ratuje sytuacje ;)

Joanne, Izulek21, pauliśka lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wróciłam od lekarki, zwolnienie do końca tyg, tak mnie zatoki rozłożyły 🤦‍♀️
    Wzięłam zwolnienie bez kodu B, czyli to zwykłe 80%, bo jakoś było mi głupio żeby pracodawca z l4 się dowiedział 😁🤣

Ja właśnie nie wiem kiedy powiedzieć.. chyba nie będę czekać do 12tyg, bo chciałabym uniknąć sytuacji z pierwszej ciąży - zwolnienie l4 było z dniem poinformwania w pracy 🙈 niestety musiałam dość szybko iść na l4 i odpoczywać...

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa12344321 wrote:
    Oooo to koniecznie daj znać jak po wizycie :) to pierwsza wizyta dziś?
    Pozwól ze podpytam Cię bo tez mam pakiet medyczny z pracy w Luxmed i zastanawiam się czy pójść na wizytę w ramach luxmed i chociaż części badań robienia w luxmed a co wtedy z założeniem karty ciąży? Będę miała dwie? W luxmed i u swojej Pani doktor z prywatnej przychodni? Orientowałas sie w temacie?
    Chyba nie mozna miec dwoch kart 🤔 chociaz moge sie mylic.. ja wlasnie w luxmed prowadze ciaze, pierwsza tez tak prowadzilam i bylam b. zadowolona :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja właśnie wróciłam od lekarki, zwolnienie do końca tyg, tak mnie zatoki rozłożyły 🤦‍♀️
    Wzięłam zwolnienie bez kodu B, czyli to zwykłe 80%, bo jakoś było mi głupio żeby pracodawca z l4 się dowiedział 😁🤣

Ja właśnie nie wiem kiedy powiedzieć.. chyba nie będę czekać do 12tyg, bo chciałabym uniknąć sytuacji z pierwszej ciąży - zwolnienie l4 było z dniem poinformwania w pracy 🙈 niestety musiałam dość szybko iść na l4 i odpoczywać...

Pracodawca widzi tylko adres kliniki i dr wystawiajacego. Rozpoznania z tego co wiem - nie ;)
    Edit a no tak kod B to pewnie widzi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 11:54

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:

Czyli jednak ci nie przeszło mnie nadal katar trzyma i nie odpuszcza a śpiącą dzis jestem potwornie 😴 już chce piątek I wizytę stresuje się czy będzie serduszko jutro zaczynam 7tydz

• legusta Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Czyli jednak ci nie przeszło mnie nadal katar trzyma i nie odpuszcza a śpiącą dzis jestem potwornie 😴 już chce piątek I wizytę stresuje się czy będzie serduszko jutro zaczynam 7tydz
    No niestety bez antybiotyku sie nie obylo :)
    Trzymam kciuki za wizyte ✊️✊️✊️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 12:22

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa12344321 wrote:
    Oooo to koniecznie daj znać jak po wizycie :) to pierwsza wizyta dziś?
    Pozwól ze podpytam Cię bo tez mam pakiet medyczny z pracy w Luxmed i zastanawiam się czy pójść na wizytę w ramach luxmed i chociaż części badań robienia w luxmed a co wtedy z założeniem karty ciąży? Będę miała dwie? W luxmed i u swojej Pani doktor z prywatnej przychodni? Orientowałas sie w temacie?
    Ja również mam w Luxmedzie. Aktualnie mam lekarza w prywatnej klinice leczenia niepłodności, ale muszę go i tak zmienić,ze względu na to, że w tej klinice nie prowadzi się w ciąży. Ale badanie które mam teraz zlecane są płatne, dlatego idę dziś do Luxmedu,bo skoro mam pakiet to poproszę o badania, które w tym pakiecie mam.
    Z tego co wiem, kartkę ciąży trzeba mieć jedną. Także można chodzić do dwóch lekarzy, ale tym głównym - musi być jeden, od książeczki :)

legusta lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Nowa12344321 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja również mam w Luxmedzie. Aktualnie mam lekarza w prywatnej klinice leczenia niepłodności, ale muszę go i tak zmienić,ze względu na to, że w tej klinice nie prowadzi się w ciąży. Ale badanie które mam teraz zlecane są płatne, dlatego idę dziś do Luxmedu,bo skoro mam pakiet to poproszę o badania, które w tym pakiecie mam.
    Z tego co wiem, kartkę ciąży trzeba mieć jedną. Także można chodzić do dwóch lekarzy, ale tym głównym - musi być jeden, od książeczki :)
    Jak czytałam to w luxmed większość badań mogę zrobić jeśli będzie utworzona karta ciąży, wiec chyba pozostanie mi robienie wszystkiego prywatnie bo tak jestem zrażona do luxmed ze boje się tam prowadzić kartę i boje się tego co oni mi wpisują.

Starania od 10.2022, 2 straty
    11.2022 - cp - usunięcie jajowodu prawego
    04.2023 - SONO HSG - jajowód lewy drożny
    08.2023 - zaczynamy stymulację -naturalnie brak owulacji - AROMEK, Ovitrelle
    09.2023 - II, pęcherzyk ciążowy, czekamy na ❤️
    10.2023 - poronienie zatrzymane 7 tc
    01.2024 - cykl stymulowany - ciąży brak
    02.2024 - cykl stymulowany - ciąży brak
    03.2024 - cykl naturalny - ciąży brak
    04.2024 - histeroskopia - stan zapalny endometrium - antybiotyk
    05.2024 - 1 IVF- Punkcja - 15 🥚- 2 ❄️❄️
    07.2024 - 1 FET ❄️❌
    10.2024 - 2 FET ❄️❌
    ———-
    Niedoczynność tarczycy, IO, PCOS, Adenomioza, PAI-1, MTHFR,
    AMH - 6,74
    KIR - Bx
    Kariotypy - OK
    Badanie nasienia - OK
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa12344321 wrote:
    Jak czytałam to w luxmed większość badań mogę zrobić jeśli będzie utworzona karta ciąży, wiec chyba pozostanie mi robienie wszystkiego prywatnie bo tak jestem zrażona do luxmed ze boje się tam prowadzić kartę i boje się tego co oni mi wpisują.
    O kurcze, ja to same dobre opinie mam o luxmedzie 🙈 moze co miasto i lekarze to inaczej ;)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Agatekk ja dostalam na kaszel od lekarki mucosolvan 2ml+sól dawka dziecieca byle by kaszel nie zszedl na dol na katar narivent on jest bez recepty super jest z tym że jak psikne i mi bardziej poleci jak wciągnę do gardła to już parę razy mnie na wymioty ciągłość i można go używać kilka razy nawet na dzień i na gardło tantum verde a tak dokładałam vit c soki malinowe z cytryna 😊

Chyba skorzystam z tego na katar, bo męczy mnie okrutnie. Dzięki.
    legusta wrote:
    O kurcze, ja to same dobre opinie mam o luxmedzie 🙈 moze co miasto i lekarze to inaczej ;)

Właśnie też na super ginkę trafiłam i chyba chciałabym u niej zostać żeby jednak oszczędność jakaś była,choć lekarz u którego bywałam przez ostatni rok jest rewelacyjny…No i mam zagwozdkę. Chyba,że prowadzenie ciąży z kartą u jednego i u drugiego dodatkowe wizyty co jakiś czas,trzeba to przeanalizować.
    legusta wrote:

Właśnie miałam to samo…wiec poszłam na te dni na zwykle zwolnienie. Ja 2 miesiące dopiero w nowej pracy jestem także tez chciałam doczekać do końca okresu próbnego i dopiero dać znać,a zbiegnie się akurat z 2,5 miesiącem ciąży🙈

age.png
  • Agatekk Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa12344321 wrote:

A co tam się działo w Twojej karcie ciąży w Luxie jeśli można wiedzieć?

Nowa12344321 lubi tę wiadomość

age.png
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie w Luxmedzie. Jestem bardzo zadowolona, bo wybrałam super lekarza. Zlecił mi wszystkie potrzebne w ciąży badania, zmierzyć ciśnienie i znowu widziałam bicie serduszka ❤️. Jestem choć na chwilę spokojniejsza :) data porodu: 20.05

legusta, Gośka29, Nowa12344321, pauliśka, Renata_, hypatia92, Aciunia, Izulek21, Kadża, NikaR lubią tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Ja już po wizycie w Luxmedzie. Jestem bardzo zadowolona, bo wybrałam super lekarza. Zlecił mi wszystkie potrzebne w ciąży badania, zmierzyć ciśnienie i znowu widziałam bicie serduszka ❤️. Jestem choć na chwilę spokojniejsza :) data porodu: 20.05

Gratulacje Cukierkowa 🥰🥰 też już bym chciała zobaczyć bicie serduszka tej malutkiej istotki a tu jeszcze 4 dni nie wiem jak to przetrzymam. Mi w kalendarzyku pokazuje właśnie na 20 maja poród a lekarz wpisał mi w kartę 22 więc zobaczymy jak będzie po piątkowym usg. Jutro właśnie 7t0d

Cukierkowa lubi tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:
    Super wieści 🥰 ja mam wizyte dopiero 23.10 🫣

Cukierkowa lubi tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Nowa12344321 Ekspertka

Wysłany: 2 października 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatekk wrote:
    A co tam się działo w Twojej karcie ciąży w Luxie jeśli można wiedzieć?
    Miałam na myśli czas przyszły „co mogą mi tam wpisać”.
    Generalnie ja w Warszawie mam ogromny problem z Luxmed ale moim zdaniem to kwestia pakietu jaki tam mam w ramach pracodawcy.
    Ale ostatnio na usg na monitoringu lekarz nie powiedział do mnie nic a nic. Nie odpowiadał na zadane pytania. Wydrukował podsumowanie usg wręczył mi je i otworzył drzwi przed nosem. Wyszłam i się rozpłakałam bo napisał mi ze mam jakieś torbiele No i żadnego słowa wyjaśnienia.
    Miałam tez sytuację z ogromnym bólem brzucha w przypadku ciąży pozamacicznej gdzie był wieczór i nie wiedziałam co robić, i w ciągu 24 h mieli mi zapewnić wizytę u lekarza i oczywiście tego nie zrobili. Zadzwonili za 3 dni czy nadal potrzebuje wizyty - No śmiech przez łzy
    Inny przypadek - poprosiłam o wystawienie skierowania na TSH i ft4 bo miałam zbyt wysokie i po kilku miesiącach brania Euthyroxu chciałam ponownie zbadać - dostałam na samo TSH bo według nich tylko to trzeba sprawdzić- kolejny śmiech przez łzy
    Tak wiec jestem tak zrażona, i każdy kontakt z luxmed wiąże sie dla mnie z nerwami i stresem bo nie czuje psychicznie sie na tyle silna żeby walczyć o to czego chce.
    Aczkolwiek wizyty i badania prywatnie to jest kosmos wydatek.

Starania od 10.2022, 2 straty
    11.2022 - cp - usunięcie jajowodu prawego
    04.2023 - SONO HSG - jajowód lewy drożny
    08.2023 - zaczynamy stymulację -naturalnie brak owulacji - AROMEK, Ovitrelle
    09.2023 - II, pęcherzyk ciążowy, czekamy na ❤️
    10.2023 - poronienie zatrzymane 7 tc
    01.2024 - cykl stymulowany - ciąży brak
    02.2024 - cykl stymulowany - ciąży brak
    03.2024 - cykl naturalny - ciąży brak
    04.2024 - histeroskopia - stan zapalny endometrium - antybiotyk
    05.2024 - 1 IVF- Punkcja - 15 🥚- 2 ❄️❄️
    07.2024 - 1 FET ❄️❌
    10.2024 - 2 FET ❄️❌
    ———-
    Niedoczynność tarczycy, IO, PCOS, Adenomioza, PAI-1, MTHFR,
    AMH - 6,74
    KIR - Bx
    Kariotypy - OK
    Badanie nasienia - OK
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa12344321 wrote:
    Miałam na myśli czas przyszły „co mogą mi tam wpisać”.
    Generalnie ja w Warszawie mam ogromny problem z Luxmed ale moim zdaniem to kwestia pakietu jaki tam mam w ramach pracodawcy.
    Ale ostatnio na usg na monitoringu lekarz nie powiedział do mnie nic a nic. Nie odpowiadał na zadane pytania. Wydrukował podsumowanie usg wręczył mi je i otworzył drzwi przed nosem. Wyszłam i się rozpłakałam bo napisał mi ze mam jakieś torbiele No i żadnego słowa wyjaśnienia.
    Miałam tez sytuację z ogromnym bólem brzucha w przypadku ciąży pozamacicznej gdzie był wieczór i nie wiedziałam co robić, i w ciągu 24 h mieli mi zapewnić wizytę u lekarza i oczywiście tego nie zrobili. Zadzwonili za 3 dni czy nadal potrzebuje wizyty - No śmiech przez łzy
    Inny przypadek - poprosiłam o wystawienie skierowania na TSH i ft4 bo miałam zbyt wysokie i po kilku miesiącach brania Euthyroxu chciałam ponownie zbadać - dostałam na samo TSH bo według nich tylko to trzeba sprawdzić- kolejny śmiech przez łzy
    Tak wiec jestem tak zrażona, i każdy kontakt z luxmed wiąże sie dla mnie z nerwami i stresem bo nie czuje psychicznie sie na tyle silna żeby walczyć o to czego chce.
    Aczkolwiek wizyty i badania prywatnie to jest kosmos wydatek.
    O kurcze, może trafiłaś na nieodpowiednich lekarzy :( ja mam taką endokrynolog (na luxmed), że napisałam w tej opcji "zadaj pytanie" czy mam zwiększyć letrox a ona jeszcze tego samego dnia zadzwoniła z konsultacją, wystawiła skierowanie na tsh, anty tpo i tg i usg tarczycy. Także ja mam mega pozytywne wrażenia. Jak jesteś zrażona to faktycznie czasami szkoda nerwów... tylko właśnie prywatnie to ogrom kasy :(

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 2 października 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkie mamusie
    Troszkę mnie nie było, bo i dzieci poprzeziebiane i wypadkowe a i ja mam tak okrutne mdłości od 15-16tej jak mnie wezmą to do nocy 🤢 masakra...więc bardzo intensywnie u mnie.
    Ale dziś miałam USG ☺️ maluszek 2,2cm, równy 9tc wszystko dobrze ❤️ pięknie było widać już ciałko i rączkę 😍 oh wzruszenie...
    Mam wizytę na 24 października na prenatalne - o jak się nie mogę doczekać!
    Doktor się śmiał że będzie 4chłopiec bo coś tam zauważył, ale to jeszcze wcześnie by określić przecież (tak też hamowała go położna)🤭🤣
    Teraz chyba bardziej nie mogę się doczekać aż minie 1
    13tc i miną mdłości zazdroszczę tym co ich nie mają,chętnie się zamienię😅

Joanne, Gośka29, pauliśka, hypatia92, Kadża, NikaR lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja_Pata wrote:
    Cześć wszystkie mamusie
    Troszkę mnie nie było, bo i dzieci poprzeziebiane i wypadkowe a i ja mam tak okrutne mdłości od 15-16tej jak mnie wezmą to do nocy 🤢 masakra...więc bardzo intensywnie u mnie.
    Ale dziś miałam USG ☺️ maluszek 2,2cm, równy 9tc wszystko dobrze ❤️ pięknie było widać już ciałko i rączkę 😍 oh wzruszenie...
    Doktor się śmiał że będzie 4chłopiec bo coś tam zauważył, ale to jeszcze wcześnie by określić przecież (tak też hamowała go położna)🤭🤣

Gratulacje zazdroszczę Ci że już 9tydz 🥰😊

Patrycja_Pata lubi tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 2 października 2023, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierkowa wrote:

Ogromne gratulacje :)

legusta wrote:
    Super wieści 🥰 ja mam wizyte dopiero 23.10 🫣

O kurde ile czekania... Oszaleć można ;)

Patrycja_Pata wrote:
    Cześć wszystkie mamusie

Ojej na tym etapie tak widać??
    Jejciu... To zaczynam się stresować.

No to gratulacje z tej kruszynki ;)

Ja dziękuje na brak mdłości się nie zamienie ;) Wystarczą mi pobudki głodowe nad ranem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 17:09

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • pauliśka Ekspertka

Wysłany: 2 października 2023, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Cześć
    Trochę mi zajęło znalezienie tego wątku ... O losie :D
    Nieśmiało do was tuptam....

Zdrowia dla wszystkich ciężarnych kobitek. Niech wam się pięknie dzieciątko rozwija :)

Ja dopiero jutro idę zobaczyć czy jest serducho...
    Naturalnie jak widać w stopce się nie udało...

U mnie narazie bez żadnych objawów - i nie narzekam ;) Jedynie czasem muszę wstać o 3,5 rano i natychmiast zjeść, bo nie da się znieść bólu żołądka ;) Po obiedzie zgaga, ale mięta ratuje sytuacje ;)

Ja też tak mam czasami i miałam tak dzisiaj w nocy: obudziłam sie o 5 rano z mdlosciami i takim uczuciem jakby mi się słabo robiło. Musiałam wstać, zjadłam banana i położyłam się po chwili dalej jeszcze spać trochę. Ostatnio któregoś dnia o 3 w nocy nie mogłam nic znaleźć do jedzenia to zjadłam trochę chipsów które mąż zostawił w kuchni na blacie 😂🙈

🇳🇴

Ona:
    PCOS, IO, bardzo nieregularne cykle

On:
    Oligozoospermia

Starania od 2018r
    2020 IUI ❌

Start IVF w 🇳🇴 2023:
    Stymulacja Menopur150+Fyremadel 0,25 (31.01)
    13.02 punkcja: pobrano tylko 1 🥚 😥-prawidłowo zapłodnione-1 ❄️

05.23 - poronienie zatrzymane (naturalny cud)

18.08 - punkcja. Mamy 7 zarodków
    23.08 - ET
    27.09 USG - mamy ❤️ 7+4 i 1,34cm człowieka 🥹

Mamy 7❄️ na zimowisku

preg.png
‹‹ 27 28 29 30 31 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ