Majowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, czytam Was nieśmiało od jakiegoś czasu chciałam również się przywitać w gronie majowych mam. 8tc + 4 (pierwsza ciąża). Czy któraś z Was boryka się teraz bądź w poprzedniej ciąży z cukrzyca ciążową? Niestety dosyć szybko dostałam zalecenie żeby badać krew glukometrem i wyniki są raz lepsze raz gorsze… w tym tygodniu ostro mi szaleją szczególnie po posiłkach, więc stres bierze górę
Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
Ilciak33 wrote:Hej dziewczyny, czytam Was nieśmiało od jakiegoś czasu chciałam również się przywitać w gronie majowych mam. 8tc + 4 (pierwsza ciąża). Czy któraś z Was boryka się teraz bądź w poprzedniej ciąży z cukrzyca ciążową? Niestety dosyć szybko dostałam zalecenie żeby badać krew glukometrem i wyniki są raz lepsze raz gorsze… w tym tygodniu ostro mi szaleją szczególnie po posiłkach, więc stres bierze górę
Hej ☺️ ja miałam cukrzycę ciążową w pierwszej ciąży. Wystarczyła dieta, sprawdzanie poziomu cukru na czczo i po głównych posiłkach. Nie potrzebowałam insuliny. Raz w miesiącu jeździłam na kontrol.
Na chwilę obecną glukoza na czczo w normie, w moczu brak glukozy i ketonów, które mogłyby świadczyć o uaktywnieniu cukrzycy ciążowej. Mimo to kupiłam paski i sprawdzam wyrywkowo cukier po posiłkach. Glukometr został mi po poprzedniej ciąży.
Przed badaniem krzywej cukrowej będę się broniła rękoma i nogami. Na samą myśl o tym badaniu mam takiego pietra, że głowa mała 😟Ilciak33 lubi tę wiadomość
👩'91
👨'86
👦 03.05.2017
👧 10.05.2024
DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
AMH 4,79 ng/ml
08/09.2023 - 3 lata starań
Po 3 latach starań
10.09 - 14dpo ⏸️
11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
27.09 - crl 0.38 cm
11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
29.11 - płeć wciąż nieznana
20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko
10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️ -
Hej dziewczyny,
U mnie mdłości od około po 8 do prawie wieczora trzymają każdego dnia…jem często, ale muszę małymi porcjami,bo inaczej też niedobrze…najgorzej wysiedzieć w pracy,bo co chwila bym coś piła czy podjadała🙈
Co do apek,ściągnęłam sobie w zeszłym tygodniu Ciąża+ ma naprawdę fajne wizualizacje- dzieciaki lubią oglądać i czytać sobie co tam nowego się dzieje
Też jutro mam wizytę, ale tym razem nie w luxie tylko prywatnie u mojego gina. Wizyta planowana w luxie dopiero po miesiącu czyli 24.10.
Pięknego jesiennego dnia i dużo cierpliwości!Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
-
Gośka29 wrote:Hej ☺️ ja miałam cukrzycę ciążową w pierwszej ciąży. Wystarczyła dieta, sprawdzanie poziomu cukru na czczo i po głównych posiłkach. Nie potrzebowałam insuliny. Raz w miesiącu jeździłam na kontrol.
Na chwilę obecną glukoza na czczo w normie, w moczu brak glukozy i ketonów, które mogłyby świadczyć o uaktywnieniu cukrzycy ciążowej. Mimo to kupiłam paski i sprawdzam wyrywkowo cukier po posiłkach. Glukometr został mi po poprzedniej ciąży.
Przed badaniem krzywej cukrowej będę się broniła rękoma i nogami. Na samą myśl o tym badaniu mam takiego pietra, że głowa mała 😟
Hej, super, że tak się udało! U mnie wyniki na czczo zazwyczaj do 89, miałam kilka wyskoków 92-93. Teraz znowu zaczęła mi szaleć glukoza po posiłkach i już trochę brak mi sił na dietę, bo zrezygnowałam już z wielu rzeczy i zamieniłam białe pieczywo/makarony/ryż na ciemny a i tak czasem jakieś dziwne wyskoki . W moczu też na szczęście brak ketonów i glukozy, wyniki akurat z dzisiaj więc to na plus. Połączenie diety cukrzycowej z mdłościami to już w ogóle wyzwanie 😅 człowiek by zjadł sobie coś co lubi i ma z tego trochę radości a nie można … -
Mnie nadal jednak męczą mdłości,a dzisiaj rano pod prysznicem to zrobiło mi się tak słabo, że marzyłam tylko o tym żeby jak najszybciej się położyć.
No i dzisiaj rano, na papierze dojrzałam delikatne plamienie nie rozkręciło się, ale stres jest. Zdarzają Wam się czasem plamienia?
Na szczęście już jutro mam wizytę,to zobaczę czy to coś niepokojącego.Basia - wrzesień 2018
Gosia - maj 2024 -
Ilciak33 wrote:Hej, super, że tak się udało! U mnie wyniki na czczo zazwyczaj do 89, miałam kilka wyskoków 92-93. Teraz znowu zaczęła mi szaleć glukoza po posiłkach i już trochę brak mi sił na dietę, bo zrezygnowałam już z wielu rzeczy i zamieniłam białe pieczywo/makarony/ryż na ciemny a i tak czasem jakieś dziwne wyskoki . W moczu też na szczęście brak ketonów i glukozy, wyniki akurat z dzisiaj więc to na plus. Połączenie diety cukrzycowej z mdłościami to już w ogóle wyzwanie 😅 człowiek by zjadł sobie coś co lubi i ma z tego trochę radości a nie można …
Mi wyrzucało cukier w poprzedniej ciąży, np. masło takie z pudełka (smakowita itp.). Lepiej było jak zmieniłam na masło z kostki - było i nadal jest takie niebieskie z mlekovity extra 82% tłuszczu.
A w tej ciąży okazało się, że cukier podnosi mi chleb graham z Kauflandu 😲 Na razie sprawdziłam jak to wygląda z chlebem wiejskim z tego samego sklepu i jest dużo lepiej ☺️👩'91
👨'86
👦 03.05.2017
👧 10.05.2024
DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
AMH 4,79 ng/ml
08/09.2023 - 3 lata starań
Po 3 latach starań
10.09 - 14dpo ⏸️
11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
27.09 - crl 0.38 cm
11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
29.11 - płeć wciąż nieznana
20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko
10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️ -
Cukierkowa wrote:Mnie nadal jednak męczą mdłości,a dzisiaj rano pod prysznicem to zrobiło mi się tak słabo, że marzyłam tylko o tym żeby jak najszybciej się położyć.
No i dzisiaj rano, na papierze dojrzałam delikatne plamienie nie rozkręciło się, ale stres jest. Zdarzają Wam się czasem plamienia?
Na szczęście już jutro mam wizytę,to zobaczę czy to coś niepokojącego.
Mi też rano było dość słabo jak wstałam. Z plamieniami nie podpowiem bo nie miałam. A nadal masz czy to było jednorazowe?? Bo może lepiej zapytać lekarza ja jutro mam fryzjera też się bałam ale w rezultacie zadzwoniłam i podpytałam i te farby co mam zakładane są bez żadnego amoniaku -
Aciunia wrote:Lepiej powiedz i poproś o farby bez amoniaku, ja poczekam raczej z farbowaniem do II trymestru.
Podpytałam fryzjera farby które mam zakładane bez amoniaku i żadnych dodatków także mogę spokojnie iść 😊dodatkowo podpytałam ginaAaasti lubi tę wiadomość
-
KiNiAW wrote:Mi też rano było dość słabo jak wstałam. Z plamieniami nie podpowiem bo nie miałam. A nadal masz czy to było jednorazowe?? Bo może lepiej zapytać lekarza ja jutro mam fryzjera też się bałam ale w rezultacie zadzwoniłam i podpytałam i te farby co mam zakładane są bez żadnego amoniakuBasia - wrzesień 2018
Gosia - maj 2024 -
No ja wydebilam skierowanie na badania 😉
Dr jakiś mało zadowolony że śmiałam na pierwszą wizytę nie iść do niego... ta.. wyjaśniłam że długie terminy są 😅👀
Myślę dawaj chłopie skierowanie a nie tam pitolisz 🤣
Waga 50 także mam już z 4 kilo na plusie... 🥺🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2023, 14:49
Patrycja_Pata lubi tę wiadomość
Historia starań:
- start 2018 r.
- 03.2019 CP 💔
- 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie
- 11.2020 -> 1 IVF
~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
- 12.2020 -> 2 IVF:
~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
- 03.2021 -> 3 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
- 08.2023 - 5 IVF z KD
~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
- prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
- w zapasie ❄️ 2
AMH: 0,8.
Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).
-
Kurcze ja to mam wrażenie że mam mdłości non stop, nawet czasami w nocy spać nie mogę bo mnie tak wierci w brzuchu 😢😭 jeszcze od ponad tygodnia okropny ból głowy... no do jutra jestem na l4, ale nie wiem jak w środę wrócę do pracy, energii 0Synek ❤️ 05.2024
Synek ❤️ 06.2022 -
Aguśka wrote:No ja wydebilam skierowanie na badania 😉
Dr jakiś mało zadowolony że śmiałam na pierwszą wizytę nie iść do niego... ta.. wyjaśniłam że długie terminy są 😅👀
Waga 50 także mam już z 4 kilo na plusie... 🥺🥺
Ale wy chudziutkie jesteście ja mam 158cm i mam 58kg już chyba z 1kg na plusie mam 🤭 -
Cukierkowa wrote:Dwa razy dzisiaj na papierze dostrzegłam delikatne plamienie, takie brązowo-czerowone.
No powiem ci ze nie wiem co ci doradzić mi lekarza mówił że jak się będzie coś działo mam dzwonić lub pisać a w piątek jak byłam na wizycie to podpytywał właśnie czy były plamienia. -
Hej dziewczyny,
Ja nie miałam plamienia, ale tydzień temu zauważyłam taki beżowy/kremowy śluz - tylko dwa razy to zauważyłam w ubiegłym tygodniu. A dziś taki malutki kawałek śluzu już taki bardziej żółtawy/zielonkawy - ciężko określić ten kolor (trochę taki jak czasem podczas choroby katar jest), ale tez było go dosłownie odrobinka na papierze. Spotkałyście się z czymś takim?Starania od 10.2022, 2 straty
11.2022 - cp - usunięcie jajowodu prawego
04.2023 - SONO HSG - jajowód lewy drożny
08.2023 - zaczynamy stymulację -naturalnie brak owulacji - AROMEK, Ovitrelle
09.2023 - II, pęcherzyk ciążowy, czekamy na ❤️
10.2023 - poronienie zatrzymane 7 tc
01.2024 - cykl stymulowany - ciąży brak
02.2024 - cykl stymulowany - ciąży brak
03.2024 - cykl naturalny - ciąży brak
04.2024 - histeroskopia - stan zapalny endometrium - antybiotyk
05.2024 - 1 IVF- Punkcja - 15 🥚- 2 ❄️❄️
07.2024 - 1 FET ❄️❌
10.2024 - 2 FET ❄️❌
———-
Niedoczynność tarczycy, IO, PCOS, Adenomioza, PAI-1, MTHFR,
AMH - 6,74
KIR - Bx
Kariotypy - OK
Badanie nasienia - OK -
Nowa12344321 wrote:Hej dziewczyny,
Ja nie miałam plamienia, ale tydzień temu zauważyłam taki beżowy/kremowy śluz - tylko dwa razy to zauważyłam w ubiegłym tygodniu. A dziś taki malutki kawałek śluzu już taki bardziej żółtawy/zielonkawy - ciężko określić ten kolor (trochę taki jak czasem podczas choroby katar jest), ale tez było go dosłownie odrobinka na papierze. Spotkałyście się z czymś takim?
Wiem że sluz mi gin tłumaczył że powinien być koloru białego bądź przezroczysty może jakaś infekcja Cię dopadła trudno stwierdzić może lepiej napisz sms nawet do lekarza coś doradzi naoewno -
Aguśka wrote:No ja wydebilam skierowanie na badania 😉
Waga 50 także mam już z 4 kilo na plusie... 🥺🥺
Spokojnie! Wcześniejszą ciążę też zaczynałam z wagą 46kg i przytyłam 17kg ale tak naprawdę i tak szczupła byłam choć rozmiar więcej po ciąży się zachował. Może to nie jest zasada ale im ktoś szczuplejszy tym więcej ma prawo przybrać na wadze. Ja przybrałam max dla swojego wzrostu i wagi. Fakt, dziecko ważyło prawie 4 kg, do tego wody, łożysko, macica która normalnie jest wielkości zaciśniętej pięsci rozrasta się do wielkości piłki lekarskiej i dużo wody w organizmie się zatrzymuje. Jak miałam założony cewnik to co rusz była butelka opróżniana.
Jeśli dobrze się odżywiasz a przybierasz na wadze to nie masz czym się przejmować. Jeśli się objadasz bo "a co, pozwolę sobie"😉 to lepiej zmienić nawyki żywieniowe żeby potem rzeczywiście rozczarowania nie było.
Na necie są kalkulatory wagi w ciąży. Możesz sprawdzić ile teoretyczne w danym momencie ciąży możesz przybrać na wadze. -
NikaR wrote:Hej!
Zarodek 8,3mm, ♥️ bije! 😍😍😍
Termin potwierdzony na 29.05 🙂 jaram się jak dzika 🤩🤩
Gratulacje 😍 bardzo sie cieszę 😊 dużo zdrówka dla Was 🤗NikaR lubi tę wiadomość
👩 36 lat
MTHFR 677C hetero
PAI-1 4G hetero
AMH VII 2024 - 1,55
🧔 38 lat
Starania od 01.2023
19.09 ⏸ 14dpo -> 15dpo Beta 188 -> 17 dpo Beta 442
12.10 jest zarodek CRL: 3,3mm echo 115 ud/min i💗