X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Jejku...
    To ja chyba jestem odklejona od rzeczywistości, bo wole nie wiedzieć co jest w moim brzuchu :D :D Chyba nadal się boje złych info... W sb mam USG... to jutro. Obym znów nie zapomniała o coś zapytać :D :D

Czy ktoś ma jutro też coś ? jakieś wsparcie ? ;)

Małe info
    Przypadkiem dziś odkryłam, że od kwietnia 2023 zmieniło się prawo do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. Poczytajcie sobie ;)
    Ja nadal jestem w tym zielona jak awokado ;)

A przyszły tydzień to sieć wizyt prenatalnych, więc czuje, że padnie tu mnóstwo pozytywnej energii ;)

7.11.2024 wtorek
    - PorannaPanna
    - Monika.a

8.11.2024
    -Agatekk
    - Aannaa

9.11.2024
    -Miszka2023
    - Cukierkowa
    Widzę że mamy osobę pilnującą porządku ;) brawo Ty i dzięki bo ostatnio dzięki tobie wiadomo co i jak ;)
    Co do wizyty to ja mam też w poniedziałek ale taka normalna. I ja to bym mogła też często chodzić. A w ogóle to chciałabym mięs dwoje USG co bym mogła choć chwilkę podejrzeć maleństwo 🤷🏽‍♀️🙈 mam detektor tętna ale jeszcze nie używany. Wystraszyła mnie ta babeczka od USG ze nie mam badać i 👀 choć pewnie dałoby mi to trochę spokoju chyba że bym pomyliła :(
    Ale obiecałam sobie że jak uda się zobaczyć maleństwo w poniedziałek ( pewności nie mam czy będzie scan) i będzie wszystko dobrze to odsyłam czarne myśli w kosmos bo już musi być po prostu wszystko ok do końca ☺️
    @Agata99 polubiło mi się twój post ale jako wsparcie a nie dlatego że się cieszę że się martwisz 🫣 nie mogłam już zmienić ale mam nadzieję że rozumiesz w jakim sensie. No żebyś się nie zamartwiała
    Przyjemnej soboty dziewczyny ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2023, 12:52

Aguśka, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za trzymanie kciuków. Plamienie nie wiadomego pochodzenia. Z maluszkiem wszystko ok ma już prawie 6 cm. Mam wdrożyć duphaston na najbliższe tygodnie i będziemy obserwować :) mam nadzieję że plamienie szybko ustanie.

KiNiAW, Aguśka, Patrycja_Pata, legusta, Kadża, Izulek21, PorannaPanna, JJJ lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aannaa wrote:
    Dziękuję za trzymanie kciuków. Plamienie nie wiadomego pochodzenia. Z maluszkiem wszystko ok ma już prawie 6 cm. Mam wdrożyć duphaston na najbliższe tygodnie i będziemy obserwować :) mam nadzieję że plamienie szybko ustanie.

Duphaston pomoże napewno ja go miałam od samego początku chodz nie miałam żadnych plamien krwawień i odstawiłam jak lekarz kazał w 11tyg.

Aannaa lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Duphaston pomoże napewno ja go miałam od samego początku chodz nie miałam żadnych plamien krwawień i odstawiłam jak lekarz kazał w 11tyg.

Ja prawie przez całą pierwszą ciążę brałam duphaston. W tej od początku nie było takiej potrzeby ale z kolei od początku jestem na zastrzykach i teraz jeszcze to więc zapowiada się ciekawie a do końca jeszcze hoho :D

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany tak czytam co ile chodzicie na wizyty, ja jestem chyba w takim razie wyjątkiem, bo mi się nie chce na nie chodzic, czekam cierpliwie na maj:)
    Mam wizyty co 4 tyg ale ostatnio jak prenatalne wyszły ok, to przesunęłam sobie jeszcze o tydzien, bo nie chce mi się ciągle biegać do lekarza 😅 (chodzę też regularnie do endokrynologa, bo hahsimoto).
    Tak czy siak podziwiam Was:D

Monika.a, Kadża, Izulek21, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Ach te dzieci jak nie pupą się wypną to plecami odwrócą 🤣 ja pierwsze co dziś zobaczyłam jak się połączył ekran z USG to kręgosłup 😳😁
    Fajny sprzęt ma ten doktor - u siebie na ekranie małym robi USG a pacjentka ogląda sobie na dużym ekranie to co on widzi ☺️

Mój Prywatny lekarz też tak ma plus jeszcze jeden przy biurku jeśli tata ma.byc obecny, a jeszcze przez brzuch nic nie widać, więc komfort rodziców zachowany :)

PorannaPanna lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LunaVo wrote:
    Rany tak czytam co ile chodzicie na wizyty, ja jestem chyba w takim razie wyjątkiem, bo mi się nie chce na nie chodzic, czekam cierpliwie na maj:)
    Mam wizyty co 4 tyg ale ostatnio jak prenatalne wyszły ok, to przesunęłam sobie jeszcze o tydzien, bo nie chce mi się ciągle biegać do lekarza 😅 (chodzę też regularnie do endokrynologa, bo hahsimoto).
    Tak czy siak podziwiam Was:D

Podziwiam :p ja to się wiecznie stresuje i żyje od wizyty do wizyty

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści dziewczyny!

Ja dzisiaj miałam dziwny dzień. Wstałam obudzona śniadaniem od narzeczonego. Zjadłam i zabraliśmy się za sprzątanie. Nagle zrobiło mi się tak nie dobrze, że myślałam, że skończę już w toalecie. Położyłam się i zasnęłam na 3 h. Gdy wstałam odzyskałam siły witalne i dokończyłam sprzątanie 😅 a wczoraj chwaliłam się, że super jest, nie mam objawów żadnych. A tu dzisiaj eldorado.

A jak u Was samopoczucie? Macie jakieś zachcianki?

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam zachcianek żadnych ale okropne zaparcia mnie dopadły. Brzuch jak balon. Już jem jabłka, piję kefiry i co tylko żeby przeszło 🙈

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Super wieści dziewczyny!

Ja dzisiaj miałam dziwny dzień. Wstałam obudzona śniadaniem od narzeczonego. Zjadłam i zabraliśmy się za sprzątanie. Nagle zrobiło mi się tak nie dobrze, że myślałam, że skończę już w toalecie. Położyłam się i zasnęłam na 3 h. Gdy wstałam odzyskałam siły witalne i dokończyłam sprzątanie 😅 a wczoraj chwaliłam się, że super jest, nie mam objawów żadnych. A tu dzisiaj eldorado.

A jak u Was samopoczucie? Macie jakieś zachcianki?

Ja jak narazie nie mam zachcianek :)

• Agata99 Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj się, byłam na uczelni, nie miałam czasu się martwić.

Dziewczyny, powiedzcie mi, jak zakomunikowalyscie pracodawcy ciążę? 😬😬

Kadża wrote:
    Widzę że mamy osobę pilnującą porządku ;) brawo Ty i dzięki bo ostatnio dzięki tobie wiadomo co i jak ;)
    Co do wizyty to ja mam też w poniedziałek ale taka normalna. I ja to bym mogła też często chodzić. A w ogóle to chciałabym mięs dwoje USG co bym mogła choć chwilkę podejrzeć maleństwo 🤷🏽‍♀️🙈 mam detektor tętna ale jeszcze nie używany. Wystraszyła mnie ta babeczka od USG ze nie mam badać i 👀 choć pewnie dałoby mi to trochę spokoju chyba że bym pomyliła :(

Ale obiecałam sobie że jak uda się zobaczyć maleństwo w poniedziałek ( pewności nie mam czy będzie scan) i będzie wszystko dobrze to odsyłam czarne myśli w kosmos bo już musi być po prostu wszystko ok do końca ☺️
    @Agata99 polubiło mi się twój post ale jako wsparcie a nie dlatego że się cieszę że się martwisz 🫣 nie mogłam już zmienić ale mam nadzieję że rozumiesz w jakim sensie. No żebyś się nie zamartwiała
    Przyjemnej soboty dziewczyny ☺️

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata99 wrote:
    Nie przejmuj się, byłam na uczelni, nie miałam czasu się martwić.

Dziewczyny, powiedzcie mi, jak zakomunikowalyscie pracodawcy ciążę? 😬😬

Ja mam pracę fizyczną w handlu więc oznajmiłam w pracy jak tylko zobaczyłam 2 kreski, bo taką wcześniej podjęłam decyzję. Nie chciałam się przemęczać, dźwigać a w tej pracy nie ma jak się wymigać od pracy.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Ja nie mam zachcianek żadnych ale okropne zaparcia mnie dopadły. Brzuch jak balon. Już jem jabłka, piję kefiry i co tylko żeby przeszło 🙈

Lactulosum 😊mi pomaga

Milena96 lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie powiedziałam w pracy. Planuje w tym tygodniu ale mam okropnego stresa.

• legusta Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Lactulosum 😊mi pomaga
    Pijesz codziennie? Wlasnie tez kupilam i mam zamiar zaczac stosowac :)

Ja jak chorowalam 2tyg w pazdzierniku, to po powrocie z l4 powiedzialam :) bo stwierdzilam ze szkoda sue stresowac informowaniem a predzej czy pozniej trzeba powiedziec :)

Co do zachcianek to mi powoli przeszla ochota na slodkie (nie musze jesc az tyle w ciagu dnia), wiec jestem szczesliwa 😂

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo jak u Izulek. Miałam pracować do końca września ale ze nie umiem utrzymać języka za zębami to dzień po zrobieniu testu dowiedziała się koleżanka w pracy. Miałam popołudnie więc dyrekcji już nie było. Dyrekcja dowiedziała się dwa dni później, wybrałam opiekę na dziecko (na starszaka) i poszłam na L4. Myślę, że wszyscy odetchnęli z ulgą bo w supermarkecie nie łatwo znaleźć stanowisko odpowiednie dla ciężarnej 🙄

PorannaPanna lubi tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Pijesz codziennie? Wlasnie tez kupilam i mam zamiar zaczac stosowac :)

Ja jak chorowalam 2tyg w pazdzierniku, to po powrocie z l4 powiedzialam :) bo stwierdzilam ze szkoda sue stresowac informowaniem a predzej czy pozniej trzeba powiedziec :)

Co do zachcianek to mi powoli przeszla ochota na slodkie (nie musze jesc az tyle w ciagu dnia), wiec jestem szczesliwa 😂

Tak codziennie rano na czczo 15ml potem przed obiadem i kolacja tyle samo. Piłam tak przez 2 tygodnie a teraz starcza mi raz na czczo rano 15ml. Narazie jest ok także polecam 😊

legusta lubi tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Tak codziennie rano na czczo 15ml potem przed obiadem i kolacja tyle samo. Piłam tak przez 2 tygodnie a teraz starcza mi raz na czczo rano 15ml. Narazie jest ok także polecam 😊
    A czy to jest lek na receptę? Lekarz ci go zapisał? Bo jak bez recepty to pójdę sobie kupić.

Starania od 2022.
    Nasienie w normie.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    18.12.23r. Synek ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    A czy to jest lek na receptę? Lekarz ci go zapisał? Bo jak bez recepty to pójdę sobie kupić.

Kochana bez recepty kupisz 😊 tylko tego idzie dużo także buteleczka starczy na niecaly tydzień ale super sprawa bo przynajmniej się nie męczę z zatwardzeniami 😊

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Kochana bez recepty kupisz 😊 tylko tego idzie dużo także buteleczka starczy na niecaly tydzień ale super sprawa bo przynajmniej się nie męczę z zatwardzeniami 😊
    Dzięki. Na pewno kupię bo już się zaczynam martwić tym brakiem chodzenia do toalety.

Starania od 2022.
    Nasienie w normie.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    18.12.23r. Synek ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ