X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Jejku...
    To ja chyba jestem odklejona od rzeczywistości, bo wole nie wiedzieć co jest w moim brzuchu :D :D Chyba nadal się boje złych info... W sb mam USG... to jutro. Obym znów nie zapomniała o coś zapytać :D :D

Czy ktoś ma jutro też coś ? jakieś wsparcie ? ;)

Małe info
    Przypadkiem dziś odkryłam, że od kwietnia 2023 zmieniło się prawo do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. Poczytajcie sobie ;)
    Ja nadal jestem w tym zielona jak awokado ;)

A przyszły tydzień to sieć wizyt prenatalnych, więc czuje, że padnie tu mnóstwo pozytywnej energii ;)

7.11.2024 wtorek
    - PorannaPanna
    - Monika.a

8.11.2024
    -Agatekk
    - Aannaa

9.11.2024
    -Miszka2023
    - Cukierkowa
    Widzę że mamy osobę pilnującą porządku ;) brawo Ty i dzięki bo ostatnio dzięki tobie wiadomo co i jak ;)
    Co do wizyty to ja mam też w poniedziałek ale taka normalna. I ja to bym mogła też często chodzić. A w ogóle to chciałabym mięs dwoje USG co bym mogła choć chwilkę podejrzeć maleństwo 🤷🏽‍♀️🙈 mam detektor tętna ale jeszcze nie używany. Wystraszyła mnie ta babeczka od USG ze nie mam badać i 👀 choć pewnie dałoby mi to trochę spokoju chyba że bym pomyliła :(
    Ale obiecałam sobie że jak uda się zobaczyć maleństwo w poniedziałek ( pewności nie mam czy będzie scan) i będzie wszystko dobrze to odsyłam czarne myśli w kosmos bo już musi być po prostu wszystko ok do końca ☺️
    @Agata99 polubiło mi się twój post ale jako wsparcie a nie dlatego że się cieszę że się martwisz 🫣 nie mogłam już zmienić ale mam nadzieję że rozumiesz w jakim sensie. No żebyś się nie zamartwiała
    Przyjemnej soboty dziewczyny ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2023, 12:52

Aguśka, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za trzymanie kciuków. Plamienie nie wiadomego pochodzenia. Z maluszkiem wszystko ok ma już prawie 6 cm. Mam wdrożyć duphaston na najbliższe tygodnie i będziemy obserwować :) mam nadzieję że plamienie szybko ustanie.

KiNiAW, Aguśka, Patrycja_Pata, legusta, Kadża, Izulek21, PorannaPanna, JJJ lubią tę wiadomość

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aannaa wrote:
    Dziękuję za trzymanie kciuków. Plamienie nie wiadomego pochodzenia. Z maluszkiem wszystko ok ma już prawie 6 cm. Mam wdrożyć duphaston na najbliższe tygodnie i będziemy obserwować :) mam nadzieję że plamienie szybko ustanie.

Duphaston pomoże napewno ja go miałam od samego początku chodz nie miałam żadnych plamien krwawień i odstawiłam jak lekarz kazał w 11tyg.

Aannaa lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Duphaston pomoże napewno ja go miałam od samego początku chodz nie miałam żadnych plamien krwawień i odstawiłam jak lekarz kazał w 11tyg.

Ja prawie przez całą pierwszą ciążę brałam duphaston. W tej od początku nie było takiej potrzeby ale z kolei od początku jestem na zastrzykach i teraz jeszcze to więc zapowiada się ciekawie a do końca jeszcze hoho :D

• LunaVo Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany tak czytam co ile chodzicie na wizyty, ja jestem chyba w takim razie wyjątkiem, bo mi się nie chce na nie chodzic, czekam cierpliwie na maj:)
    Mam wizyty co 4 tyg ale ostatnio jak prenatalne wyszły ok, to przesunęłam sobie jeszcze o tydzien, bo nie chce mi się ciągle biegać do lekarza 😅 (chodzę też regularnie do endokrynologa, bo hahsimoto).
    Tak czy siak podziwiam Was:D

Monika.a, Kadża, Izulek21, PorannaPanna lubią tę wiadomość

• Monika.a Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośka29 wrote:
    Ach te dzieci jak nie pupą się wypną to plecami odwrócą 🤣 ja pierwsze co dziś zobaczyłam jak się połączył ekran z USG to kręgosłup 😳😁
    Fajny sprzęt ma ten doktor - u siebie na ekranie małym robi USG a pacjentka ogląda sobie na dużym ekranie to co on widzi ☺️

Mój Prywatny lekarz też tak ma plus jeszcze jeden przy biurku jeśli tata ma.byc obecny, a jeszcze przez brzuch nic nie widać, więc komfort rodziców zachowany :)

PorannaPanna lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LunaVo wrote:
    Rany tak czytam co ile chodzicie na wizyty, ja jestem chyba w takim razie wyjątkiem, bo mi się nie chce na nie chodzic, czekam cierpliwie na maj:)
    Mam wizyty co 4 tyg ale ostatnio jak prenatalne wyszły ok, to przesunęłam sobie jeszcze o tydzien, bo nie chce mi się ciągle biegać do lekarza 😅 (chodzę też regularnie do endokrynologa, bo hahsimoto).
    Tak czy siak podziwiam Was:D

Podziwiam :p ja to się wiecznie stresuje i żyje od wizyty do wizyty

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści dziewczyny!

Ja dzisiaj miałam dziwny dzień. Wstałam obudzona śniadaniem od narzeczonego. Zjadłam i zabraliśmy się za sprzątanie. Nagle zrobiło mi się tak nie dobrze, że myślałam, że skończę już w toalecie. Położyłam się i zasnęłam na 3 h. Gdy wstałam odzyskałam siły witalne i dokończyłam sprzątanie 😅 a wczoraj chwaliłam się, że super jest, nie mam objawów żadnych. A tu dzisiaj eldorado.

A jak u Was samopoczucie? Macie jakieś zachcianki?

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam zachcianek żadnych ale okropne zaparcia mnie dopadły. Brzuch jak balon. Już jem jabłka, piję kefiry i co tylko żeby przeszło 🙈

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulek21 wrote:
    Super wieści dziewczyny!

Ja dzisiaj miałam dziwny dzień. Wstałam obudzona śniadaniem od narzeczonego. Zjadłam i zabraliśmy się za sprzątanie. Nagle zrobiło mi się tak nie dobrze, że myślałam, że skończę już w toalecie. Położyłam się i zasnęłam na 3 h. Gdy wstałam odzyskałam siły witalne i dokończyłam sprzątanie 😅 a wczoraj chwaliłam się, że super jest, nie mam objawów żadnych. A tu dzisiaj eldorado.

A jak u Was samopoczucie? Macie jakieś zachcianki?

Ja jak narazie nie mam zachcianek :)

• Agata99 Koleżanka

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj się, byłam na uczelni, nie miałam czasu się martwić.

Dziewczyny, powiedzcie mi, jak zakomunikowalyscie pracodawcy ciążę? 😬😬

Kadża wrote:
    Widzę że mamy osobę pilnującą porządku ;) brawo Ty i dzięki bo ostatnio dzięki tobie wiadomo co i jak ;)
    Co do wizyty to ja mam też w poniedziałek ale taka normalna. I ja to bym mogła też często chodzić. A w ogóle to chciałabym mięs dwoje USG co bym mogła choć chwilkę podejrzeć maleństwo 🤷🏽‍♀️🙈 mam detektor tętna ale jeszcze nie używany. Wystraszyła mnie ta babeczka od USG ze nie mam badać i 👀 choć pewnie dałoby mi to trochę spokoju chyba że bym pomyliła :(

Ale obiecałam sobie że jak uda się zobaczyć maleństwo w poniedziałek ( pewności nie mam czy będzie scan) i będzie wszystko dobrze to odsyłam czarne myśli w kosmos bo już musi być po prostu wszystko ok do końca ☺️
    @Agata99 polubiło mi się twój post ale jako wsparcie a nie dlatego że się cieszę że się martwisz 🫣 nie mogłam już zmienić ale mam nadzieję że rozumiesz w jakim sensie. No żebyś się nie zamartwiała
    Przyjemnej soboty dziewczyny ☺️

• Izulek21 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata99 wrote:
    Nie przejmuj się, byłam na uczelni, nie miałam czasu się martwić.

Dziewczyny, powiedzcie mi, jak zakomunikowalyscie pracodawcy ciążę? 😬😬

Ja mam pracę fizyczną w handlu więc oznajmiłam w pracy jak tylko zobaczyłam 2 kreski, bo taką wcześniej podjęłam decyzję. Nie chciałam się przemęczać, dźwigać a w tej pracy nie ma jak się wymigać od pracy.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    Ja nie mam zachcianek żadnych ale okropne zaparcia mnie dopadły. Brzuch jak balon. Już jem jabłka, piję kefiry i co tylko żeby przeszło 🙈

Lactulosum 😊mi pomaga

Milena96 lubi tę wiadomość

• Aannaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2023, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie powiedziałam w pracy. Planuje w tym tygodniu ale mam okropnego stresa.

• legusta Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Lactulosum 😊mi pomaga
    Pijesz codziennie? Wlasnie tez kupilam i mam zamiar zaczac stosowac :)

Ja jak chorowalam 2tyg w pazdzierniku, to po powrocie z l4 powiedzialam :) bo stwierdzilam ze szkoda sue stresowac informowaniem a predzej czy pozniej trzeba powiedziec :)

Co do zachcianek to mi powoli przeszla ochota na slodkie (nie musze jesc az tyle w ciagu dnia), wiec jestem szczesliwa 😂

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Gośka29 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak samo jak u Izulek. Miałam pracować do końca września ale ze nie umiem utrzymać języka za zębami to dzień po zrobieniu testu dowiedziała się koleżanka w pracy. Miałam popołudnie więc dyrekcji już nie było. Dyrekcja dowiedziała się dwa dni później, wybrałam opiekę na dziecko (na starszaka) i poszłam na L4. Myślę, że wszyscy odetchnęli z ulgą bo w supermarkecie nie łatwo znaleźć stanowisko odpowiednie dla ciężarnej 🙄

PorannaPanna lubi tę wiadomość

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Pijesz codziennie? Wlasnie tez kupilam i mam zamiar zaczac stosowac :)

Ja jak chorowalam 2tyg w pazdzierniku, to po powrocie z l4 powiedzialam :) bo stwierdzilam ze szkoda sue stresowac informowaniem a predzej czy pozniej trzeba powiedziec :)

Co do zachcianek to mi powoli przeszla ochota na slodkie (nie musze jesc az tyle w ciagu dnia), wiec jestem szczesliwa 😂

Tak codziennie rano na czczo 15ml potem przed obiadem i kolacja tyle samo. Piłam tak przez 2 tygodnie a teraz starcza mi raz na czczo rano 15ml. Narazie jest ok także polecam 😊

legusta lubi tę wiadomość

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Tak codziennie rano na czczo 15ml potem przed obiadem i kolacja tyle samo. Piłam tak przez 2 tygodnie a teraz starcza mi raz na czczo rano 15ml. Narazie jest ok także polecam 😊
    A czy to jest lek na receptę? Lekarz ci go zapisał? Bo jak bez recepty to pójdę sobie kupić.

Starania od 2022.
    Nasienie w normie.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    18.12.23r. Synek ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena96 wrote:
    A czy to jest lek na receptę? Lekarz ci go zapisał? Bo jak bez recepty to pójdę sobie kupić.

Kochana bez recepty kupisz 😊 tylko tego idzie dużo także buteleczka starczy na niecaly tydzień ale super sprawa bo przynajmniej się nie męczę z zatwardzeniami 😊

• Milena96 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Kochana bez recepty kupisz 😊 tylko tego idzie dużo także buteleczka starczy na niecaly tydzień ale super sprawa bo przynajmniej się nie męczę z zatwardzeniami 😊
    Dzięki. Na pewno kupię bo już się zaczynam martwić tym brakiem chodzenia do toalety.

Starania od 2022.
    Nasienie w normie.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    18.12.23r. Synek ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ