Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam po paru dniach . Zrobiłam sobie przerwę od smartfonu, bo zauważyłam, że ostatnio dużo czasu przed nim spędzałam i do tego media społecznościowe zaczęły mnie stresować. Treści, które mi aktualnie podpowiadają, skupiają się albo na wadach płodu, albo na chorobach, albo na różnych komplikacjach związanych z ciążą, porodem czy wczesnym rodzicielstwem. To ważne treści, ale na ten moment mi nie pomagają, tylko nasilają lęki, że coś może być nie tak .
Ciężko Was nadrobić, przeczytałam skrupulatnie wszystkie wpisy, ale tyle było wątków, że ciężko się odnieść .😁
Też doceniam to, że nie ma na tym wątku dram, bo cóż... Łatwo o nie w internecie. W internecie ludzie się nie znają i łatwo źle zinterpretować jakieś słowa i kogoś pochopnie ocenić. A że jest się anonimowym, to często nie ma się hamulców, żeby napisać coś niezbyt miłego.
Super, że wizyty były udane, mdłości w większości łagodnieją. Wczoraj nawet miałam ochotę na jajka, do których od początku ciąży miałam obrzydzenie absolutne, więc ewidentnie coś się dzieje 😁.
KOC z opisu brzmi super, aż pierwsze o czym pomyślałam, to "czy to jest naprawdę na NFZ???".
MaAnia, ja też bym chyba poszła w ślub w ciąży, brzuszek też może ładnie wyglądać 😍. I nie trzeba będzie się martwić organizacją, kiedy maleństwo będzie na świecie.
Widzę, że teściowe u Was szalały, u nas było to samo 😂. Specjalnie uparliśmy się, że chcemy wszystko sami organizować mając na uwadze, jak bardzo ingenerowała w wesele starszego brata męża. Moi rodzice i teść zaakceptowali tę decyzję i stwierdzili, że po prostu, jeśli będziemy chcieli pomocy, to mamy śmiało prosić. Ale teściowa niestety chyba do dziś czuje się pokrzywdzona i ma do nas żal, że ją odsunęliśmy od organizacji przecież też "jej święta". To dobra, pomocna osoba, ale niestety bywa trochę władcza i za wszelką cenę próbuje przeforsować swoje zdanie.
Dziewczyny, które macie oczyszczacze powietrza, polecacie jakieś? Zaczęłam researchować temat, ale czuję się trochę zagubiona.
Jestem ciekawa, czy ktoś tutaj jeszcze oprócz mnie nie powiedział o ciąży nikomu (oprócz mężowi/partnerowi)? Zaczyna mi to uwierać, rodzina robi plany, w pracy zbliża się spotkanie na temat najbliższych miesięcy, wymyślam dziwne wymówki, żeby nie jeść zakazanych w ciąży rzeczy... Ale obiecałam sobie, że poczekam chociaż do wyników badań krwi Pappy i do wyliczenia ryzyk. -
Erdene wrote:Witam po paru dniach . Zrobiłam sobie przerwę od smartfonu, bo zauważyłam, że ostatnio dużo czasu przed nim spędzałam i do tego media społecznościowe zaczęły mnie stresować. Treści, które mi aktualnie podpowiadają, skupiają się albo na wadach płodu, albo na chorobach, albo na różnych komplikacjach związanych z ciążą, porodem czy wczesnym rodzicielstwem. To ważne treści, ale na ten moment mi nie pomagają, tylko nasilają lęki, że coś może być nie tak .
Ciężko Was nadrobić, przeczytałam skrupulatnie wszystkie wpisy, ale tyle było wątków, że ciężko się odnieść .😁
Też doceniam to, że nie ma na tym wątku dram, bo cóż... Łatwo o nie w internecie. W internecie ludzie się nie znają i łatwo źle zinterpretować jakieś słowa i kogoś pochopnie ocenić. A że jest się anonimowym, to często nie ma się hamulców, żeby napisać coś niezbyt miłego.
Super, że wizyty były udane, mdłości w większości łagodnieją. Wczoraj nawet miałam ochotę na jajka, do których od początku ciąży miałam obrzydzenie absolutne, więc ewidentnie coś się dzieje 😁.
KOC z opisu brzmi super, aż pierwsze o czym pomyślałam, to "czy to jest naprawdę na NFZ???".
MaAnia, ja też bym chyba poszła w ślub w ciąży, brzuszek też może ładnie wyglądać 😍. I nie trzeba będzie się martwić organizacją, kiedy maleństwo będzie na świecie.
Widzę, że teściowe u Was szalały, u nas było to samo 😂. Specjalnie uparliśmy się, że chcemy wszystko sami organizować mając na uwadze, jak bardzo ingenerowała w wesele starszego brata męża. Moi rodzice i teść zaakceptowali tę decyzję i stwierdzili, że po prostu, jeśli będziemy chcieli pomocy, to mamy śmiało prosić. Ale teściowa niestety chyba do dziś czuje się pokrzywdzona i ma do nas żal, że ją odsunęliśmy od organizacji przecież też "jej święta". To dobra, pomocna osoba, ale niestety bywa trochę władcza i za wszelką cenę próbuje przeforsować swoje zdanie.
Dziewczyny, które macie oczyszczacze powietrza, polecacie jakieś? Zaczęłam researchować temat, ale czuję się trochę zagubiona.
Jestem ciekawa, czy ktoś tutaj jeszcze oprócz mnie nie powiedział o ciąży nikomu (oprócz mężowi/partnerowi)? Zaczyna mi to uwierać, rodzina robi plany, w pracy zbliża się spotkanie na temat najbliższych miesięcy, wymyślam dziwne wymówki, żeby nie jeść zakazanych w ciąży rzeczy... Ale obiecałam sobie, że poczekam chociaż do wyników badań krwi Pappy i do wyliczenia ryzyk.
Erdene, powiesz, kiedy będziesz miała na to ochotę i siłę 💪 Dla mnie było to przyjemne móc się podzielić z rodziną i przyjaciółmi, wiedząc, że nawet jakby coś poszło nie tak to będą mnie wspierać Ale to oczywiście indywidualna decyzja każdej z nas. Trzymam mocno kciuki żeby wyniki były jak najlepsze a ryzyka jak najniższe 🍀Erdene lubi tę wiadomość
2 cs 🍀
02/09/2024 ⏸️ 8dpo, cień cienia
03/09/2024 9 dpo, bHCG: 9,34, prog: 17,37
05/09/2024 11 dpo, bHCG: 64,14, prog: 26,75
07/09/2024 13 dpo, bHCG: 191,19, prog: 24,19
16/09/2024: pęcherzyk 🍀 (5+1)
19/09/2024: zarodek 2mm (5+4)
23/09/2024: serduszko ❤️ (6+1)
07/10/2024: 1.7 cm (8+1)
23/10/2024: 3.63 cm Żelusia (10+3)
02/11/2024: Wyniki Nifty: jestem zdrowa 👸🩷 (11+6)
04/11/2024:🧬 5.46 cm Uparciucha, ❤️163 bpm (12+1)
02/12/2024: Potwierdzona księżniczka na USG👸🩷 (16+1)
“If you can dream it, you can do it.” -
Erdene wrote:Widzę, że teściowe u Was szalały, u nas było to samo 😂. Specjalnie uparliśmy się, że chcemy wszystko sami organizować mając na uwadze, jak bardzo ingenerowała w wesele starszego brata męża. Moi rodzice i teść zaakceptowali tę decyzję i stwierdzili, że po prostu, jeśli będziemy chcieli pomocy, to mamy śmiało prosić. Ale teściowa niestety chyba do dziś czuje się pokrzywdzona i ma do nas żal, że ją odsunęliśmy od organizacji przecież też "jej święta". To dobra, pomocna osoba, ale niestety bywa trochę władcza i za wszelką cenę próbuje przeforsować swoje zdanie.
Uwaga żal post 😂
Jakbym czytała o swojej sytuacji 🫣 moi rodzice pomagali jak widzieli że tego chcemy itp a teściowa na każdą decyzję miała komentarz.. "a po co zaproszenia (wtf?😅), lepiej orkiestra niż dj, orkiestra koniecznie przed domem jak w latach 90 czy początku 2000... po co nam skrzypaczka, ona już zarezerwowała dla nas akordeonistę 🥲... ona poprowadzi swojego syna do oltarza (😰).. jak to dom nie będzie przystrojony? Nie będzie błogosławieństwa w domu? To co to za ślub? To też moje święto, w końcu mój syn ślubuje" finalnie było a ona była na fajce w tym czasie, czas naglił do wyjazdu o pobłogosławili nas tylko moi rodzice... ogólnie chcieliśmy zrezygnować z tego mimo kościelnego ślubu ze względu na emocje które wtedy towarzyszą.. także no 🫣😅 cieszę się że się nie dałam i nie pozwoliłam postawić na jej.. bo to było nasze święto, w pięknym eleganckim miejscu, ślub kościelny w plenerze przed kaplicą która znajduje się na terenie Pałacu w którym było wesele.. ehh no bajka a jej pomysły by to zepsuły mam wrażenie. Finalnie wyszło cudownie i tak jak chcieliśmy. Uff lżej mi 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2024, 15:38
-
Ja bardzo lubię swoją teściową, ona się raczej nie wtrąca, ale mimo wszystko... jakos nie mam ochoty się z nią niczym dzielić, bo nie potrzebuję żadnych rad czy komentarzy, nawet tych w dobrej wierze. Jak coś potrzebuję to mam od tego swoją mamę 🥰
AsiaF lubi tę wiadomość
-
Mimblanee wrote:Ja bardzo lubię swoją teściową, ona się raczej nie wtrąca, ale mimo wszystko... jakos nie mam ochoty się z nią niczym dzielić, bo nie potrzebuję żadnych rad czy komentarzy, nawet tych w dobrej wierze. Jak coś potrzebuję to mam od tego swoją mamę 🥰
Moja teściowa też jest super babeczką, pomocną itp..ale wiadomo muszą być zdrowe granice 😊Mimblanee, Ania40 lubią tę wiadomość
-
Ej, a wiecie co jest najgorsze? Że ja zawsze będę tą 'gorsza teściowa', bo będę miała dwóch synów 😭🙈😅
Chociaż z drugiej strony znam sytuacje, gdzie kobieta ma lepsze i bliższe relacje z teściową, niż z własną matką, więc też nie ma reguły.pp2018 lubi tę wiadomość
-
Czekam w poczekalni i jest jakieś 50min opóźnienia...odebrałam wyniki z krwi..miałam nie patrzeć ale rzuciłam okiem czy w tych widełkach się mieszczą, jedno tak, a drugie prawie..ale nie analizuje tego. Jeszcze jakaś godzinka i wszystko będzie jasne. Trochę się zestresowałam przed wyjściem i zaczęło mnie telepać, ale już się uspokoiłam. Mąż działa na mnie kojąco dzisiaj, chociaż wiem że sam jest zestresowany.👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g/22.01 563g
-
Soleil_ wrote:Nalli, naczelną zasadą - nie interpretujemy sami wyników badań! Trzymam kciuki 🍀👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
-
[QUOTE
Jestem ciekawa, czy ktoś tutaj jeszcze oprócz mnie nie powiedział o ciąży nikomu (oprócz mężowi/partnerowi)? Zaczyna mi to uwierać, rodzina robi plany, w pracy zbliża się spotkanie na temat najbliższych miesięcy, wymyślam dziwne wymówki, żeby nie jeść zakazanych w ciąży rzeczy... Ale obiecałam sobie, że poczekam chociaż do wyników badań krwi Pappy i do wyliczenia ryzyk.[/QUOTE]
Ja!
Wie tylko mąż i siostra.
3 grudnia mamy echo serca, czekam też na wyniki Pappa -po tych dwóch badaniach podejmiemy decyzję o amniopunkcji mikromacierzy . Podobno tą metodą wynik może być po 5 dniach do 10- więc byśmy powiedzieli po otrzymaniu wyników
Natomiast 8 grudnia mamy dużą imprezę rodzinną i obawiam się, że nie ukryję brzuszka , w bluzę się nie ubiorę bo to eleganckie przyjęcie. No psuje mi plany ta impreza :p -
Soleil_ wrote:Ej, a wiecie co jest najgorsze? Że ja zawsze będę tą 'gorsza teściowa', bo będę miała dwóch synów 😭🙈😅
Chociaż z drugiej strony znam sytuacje, gdzie kobieta ma lepsze i bliższe relacje z teściową, niż z własną matką, więc też nie ma reguły.
Właśnie czytając te historie i mając też swoje doświadczenie zastanawiam się czy każda mama synów chce żeby było po jej myśli 😂 prawdopodobnie też będę mamą syna więc ciekawe jak to będzie 😁 chociaż no jakby mi przyprowadził do domu jakąś nieogarniętą lebiodę to też bym miała z tym problem 🙈moja teściowa jest pomocna, dobra, ale uwielbia być w centrum uwagi i zawsze chce mieć rację 😁 natomiast zauważyłam że zaczęła mnie bardziej chwalić i doceniać jak właśnie jej drugi syn przyprowadził do domu taka nieogarniętą 🙈 to teraz biega, całuję mnie i mówi że jestem najlepszą synowa 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2024, 17:44
Cami Cami, Mimblanee, Soleil_, AsiaF, Kulcia lubią tę wiadomość
-
Asia2121 wrote:Właśnie czytając te historie i mając też swoje doświadczenie zastanawiam się czy każda mama synów chce żeby było po jej myśli 😂 prawdopodobnie też będę mamą syna więc ciekawe jak to będzie 😁 chociaż no jakby mi przyprowadził do domu jakąś nieogarniętą lebiodę to też bym miała z tym problem 🙈moja teściowa jest pomocna, dobra, ale uwielbia być w centrum uwagi i zawsze chce mieć rację 😁 natomiast zauważyłam że zaczęła mnie bardziej chwalić i doceniać jak właśnie jej drugi syn przyprowadził do domu taka nieogarniętą 🙈 to teraz biega, całuję mnie i mówi że jestem najlepszą synowa 😂
Haha ciekawe, że tak zmieniła się perspektywa Twojej teściowej teraz jak ma porównanie 😂
W ogóle padłam przy 'lebiodzie' 😂🙈Ona: '89 On: '83
Październik '23 - I ICSI
💔
Lipiec/Sierpień '24 - II ICSI
4 blastki ❄️❄️❄️❄️
03.09.24 - III FET
6dpt sikaniec - jest cień
8dpt beta 114
10dpt beta 288
14dpt beta 1407 i pęcherzyk ciążowy na USG
16dpt beta 3048
23dpt USG maleństwo 4mm, jest ❤️
8+2 USG maleństwo 1.7cm ❤️
10+5 USG 3.2cm ❤️
12+1 USG 5.8cm 💗 (NIPT: niskie ryzyka, dziewczynka)
19+5 USG połówkowe, Panna 317g💖
-
To i ja dołączę do tych że teściowa to jednak nie mama.. lubię kobietę, jest dobrą osobą no ale władczą co do synów 40 prawie letnich zdrobnieniami mówi 🤡🙈 najchętniej by nam dziecko na wychowanie zabrała a już jak córeczka to wogle bo przecież swojej nie ma. No way….
Zaznaczam granice od początku i będę o to bardzo dbać.
Mój partner też wszystko by chciał sprawiedliwie a tak się nie da bo no ja nie życzę sobie odwiedzin w szpitalu czy odrazu po powrocie do domu. Moja mama i moja siostra to co innego bo widziały mnie już w każdej wersji i z każdej strony ale nie teściowa.
Nalli kciuki za prenatalne🫶🏼
AsiaF, Ania40, Nalli lubią tę wiadomość
-
Niektóre teściowe chcą organizować wesela jakby miało być to ich własne. Widocznie ich było słabe, że tak bardzo chcą rządzić 😬
Moja teściowa jest bardzo dobrą kobietą, nie wtrąca się i nie narzuca swoich racji, ale nie bardzo mam z nią o czym rozmawiać. Ona nigdy nie pracowała, nigdzie nie wyjeżdżała, nie ma znajomych, jest baaardzo wierząca i jedyne o czym można z nią pogadać to zakupy i gotowanie 😁 no ale najważniejsze że jest miła i zawsze chce dla każdego jak najlepiej 🙂
MaAnia, AsiaF lubią tę wiadomość
-
MaAnia wrote:To i ja dołączę do tych że teściowa to jednak nie mama.. lubię kobietę, jest dobrą osobą no ale władczą co do synów 40 prawie letnich zdrobnieniami mówi 🤡🙈 najchętniej by nam dziecko na wychowanie zabrała a już jak córeczka to wogle bo przecież swojej nie ma. No way….
Zaznaczam granice od początku i będę o to bardzo dbać.
Moja to dalej umawia brata mojego męża (chlop 40 lat prawie) do lekarzy 🙄😂 a sam ma już żonę i trójkę dzieci 🫨. Mojego też by dalej umawiała mimo że mieszkamy daleko od siebie gdyby nie to że przerabiałam męża że jest za stary żeby go mamusia umawiała 😂... -
AsiaF wrote:Moja to dalej umawia brata mojego męża (chlop 40 lat prawie) do lekarzy 🙄😂 a sam ma już żonę i trójkę dzieci 🫨. Mojego też by dalej umawiała mimo że mieszkamy daleko od siebie gdyby nie to że przerabiałam męża że jest za stary żeby go mamusia umawiała 😂...
Ok moja mama też mnie pogłaska przytuli pomoże załatwić itp ale na wyraźną prośbę a nie z troski szalonej mamuśki.
Mój to jeszcze chce nocować u swoich rodziców na dwóch pokojach bo mieszkają 30km od nas…ale ja z rodzicami jednymi czy drugimi bez potrzeby za ścianą nie sypiam🤣AsiaF lubi tę wiadomość
-
Ja na szybko póki co, wszystko dobrze! Dzidziuś zdrowy i grzeczny:) niskie ryzyka oprócz przedwczesnego porodu, no ale mam nadciśnienie i te wszystkie zespoły natyfosfolipidowe, biorę leki więc spoko. Ależ się popłakałam ze szczęścia!!
juszka_, Lexia, pp2018, Mimblanee, Paszurka, MaAnia, Ania40, AsiaF, aganieszkam, Soleil_, Erdene, FENIX87, Asia2121, Sylwia_chytrusek, Cami Cami, Kulcia, AniaŁ123 lubią tę wiadomość
👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
-
Ale mamy wszystkie różne doświadczenia życiowe z rodzinkami.
Wiadomo, jak różni są ludzie, to różne są i teściowe. Na kursach przypominali nam, że to najtrudniejsza rola i zeby traktować jednych i drugich tak samo 🤣🤣🤣 sama siebie nie wyobrażam w roli teściowej 🤣🤣🤣
My nie narzekamy, ani jedni ani drudzy rodzice się w nic nie wtrącają, nie udzielają żadnych rad, mają swoje życie. Jak my nie zadzwonimy, to na pewno do nas nie zadzwonią chyba że coś ważnego 🤣 dodam, że mąż to jedynak i jak się wyprowadził z domu, to bardzo szybko przerobili jego pokój pod siebie
Oczywiście przy ślubie i przyjęciu było tak samo, bardziej traktujemy ich jako konsultantów i tyle.
Ake wiecie... nam się było trudno dotrzeć po ślubie i mieliśmy ciężko - tak sobie myślę, że gdyby jeszcze wtrącali nam się któryś rodzice, to byłoby naprawdę baaaardzo źle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2024, 18:32
MaAnia lubi tę wiadomość
38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe