Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie, są witaminy i witaminy. Są takie witaminy dla kobiet w ciąży, że baby z dziadem tam jeszcze brakuje, a niekoniecznie mają to co powinny 😅 za to mają np. Świetny marketing.
Mi gin zwracała uwagę na to, że najważniejsze żeby brać metylowana formę kwasu foliowego, bo on jest o wiele bardziej przyswajalny.
Ja biorę pregne plus i tam za dużo w składzie nie ma, bo właśnie ten aktywny kwas foliowy, do tego dha i Wit. d, którą i tak każdy powinien zażywać.
Oprócz tego biorę magnez i dodatkowe DHA, bo w pregnie jest go tylko 100, a ja muszę brać 1000 na dobę, więc biorę dodatkowe 3 tabletki samej pregny DHA. -
juszka_ wrote:W trakcie starań pytałam moja ginekolog o to czy wystarczy kwas foliowy, ale powiedziała że nie i żebym brała pregne start lub jakiś inny suplement multiwitaminowy dla kobiet w ciąży… ale jak widać ilu lekarzy tylu opinii. Moim zdaniem witaminy nie zaszkodzą, ale jak się ich nie bierze to też nie jest koniec świata. Skoro lekarz Ci tak powiedział to bym tego nie negowała
Wow, Nalli, Mervee, Lexia- ja tam nie widzę tłuszczyku tylko piękne ciążowe krągłości! 🥰 a czy jest ktoś u kogo jeszcze nic nie widać?
Dziewczyny mam pytanie a w sumie wizyta dopiero pod koniec tygodnia. Zrobiłam morfologię i badanie moczu i wszystko wyszło super z wyjątkiem licznych fosforanów w moczu. Nie ma bakterii, leukocytów itd, same fosforanymacie doświadczenie skąd się to może brać? Wyczytałam że możliwe że z diety (nabiał), ale może któraś z Was coś wie na ten temat?
juszka_ lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Na początku brałam Pregne start i DHA, potem Prenatal Uno. Teraz biorę Pregne plus bez żelaza i muszę sobie kupić DHA. Poza tym cały czas biorę magnez. Przed ciążą brałam witaminę D i kwas foliowy.
Nie badałam nigdy witamin oprócz witaminy D, więc nie wiem czy nie mam niedoborów,więc wolę łykać 😉 nie powinny zaszkodzić. Przez wymioty nie brałam żadnych witamin i jak na razie dziecko ładnie rośnie. Jak nie biorę magnezu to mam skurcze łydek i twardnienia brzucha.
W ciąży na początku najważniejszy kwas foliowy i witamina D, bo większość z nas ma jej niedobory. Potem już warto pod swoje wyniki krwi dostosować suplementy (np. żelazo). Ale wg mnie nie ma co brać suplementów z bardzo długim składem.
No i dobrze, żeby kwas foliowy był metylowany, bo się lepiej przyswaja.
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Muszę się wam pochwalić, że już udaje nam się bez problemu znaleźć maluszka detektorem tętna. Piękny galop konika słychać i tętno zawsze około 150 więc idealnie. Wczoraj mąż szukał bo jest w tym ekspertem i znalazł go gdy mały usłyszał, że do niego mówię. I wtedy nagle odezwał się do niego mój mąż, przy samym brzuchu, swoim donośnym "cześć chłopie!". Mały jakby się wystraszył i uciekł nam od razu. Jak go znaleźliśmy to biedaczek miał tętno 170, które po chwili się stopniowo obniżyło do 150. Nie wiem na ile to możliwe, czy dzidzia już słyszy nasze głosy, ale autentycznie to wyglądało jakby wystraszył się nagłego powitania przez tatusia😂
A co do brzuszka to wam zazdroszczę, jesteście troszke bardziej do przodu niż ja, u mnie na razie zwiększył się tylko dół brzucha i autentycznie wygląda to jakby moja dieta ostatnio składała się tylko z kebsów😂 Czekam na tą ciążową piłeczkę, mam nadzieję, że do świąt coś się pokaże😅Kulcia, Mary2094, AsiaF, aganieszkam, Jeżowa, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
PonyShake wrote:Muszę się wam pochwalić, że już udaje nam się bez problemu znaleźć maluszka detektorem tętna. Piękny galop konika słychać i tętno zawsze około 150 więc idealnie. Wczoraj mąż szukał bo jest w tym ekspertem i znalazł go gdy mały usłyszał, że do niego mówię. I wtedy nagle odezwał się do niego mój mąż, przy samym brzuchu, swoim donośnym "cześć chłopie!". Mały jakby się wystraszył i uciekł nam od razu. Jak go znaleźliśmy to biedaczek miał tętno 170, które po chwili się stopniowo obniżyło do 150. Nie wiem na ile to możliwe, czy dzidzia już słyszy nasze głosy, ale autentycznie to wyglądało jakby wystraszył się nagłego powitania przez tatusia😂
A co do brzuszka to wam zazdroszczę, jesteście troszke bardziej do przodu niż ja, u mnie na razie zwiększył się tylko dół brzucha i autentycznie wygląda to jakby moja dieta ostatnio składała się tylko z kebsów😂 Czekam na tą ciążową piłeczkę, mam nadzieję, że do świąt coś się pokaże😅
Chyba w 14 tc maluch jeszcze nie ma wykształconego zmysłu słuchu 🤔 czytałam, że to dopiero po 17 tc się rozwija.
ALE ogólnie detektor jest dla dziecka wyczuwalny w postaci nieprzyjemnych ultradźwięków/pisków, więc może jak do tego doszedł jeszcze tubalny glos męża, który też miał mocne wibracje, wyczuwalne przez dziecko choćby poprzez wody płodowe, to faktycznie maluch to odebrał i się przestraszył 😅
Życzę Ci pieknego brzucha na święta, to jeszcze miesiąc na pewno wystrzeli Ci w najbliższych tygodniach, u mnie taki nagły wzrost brzuszka był na przełomie 16/17 tc. 🤗PonyShake lubi tę wiadomość
♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗
28 tc - 1200g
-
PonyShake wrote:Muszę się wam pochwalić, że już udaje nam się bez problemu znaleźć maluszka detektorem tętna. Piękny galop konika słychać i tętno zawsze około 150 więc idealnie. Wczoraj mąż szukał bo jest w tym ekspertem i znalazł go gdy mały usłyszał, że do niego mówię. I wtedy nagle odezwał się do niego mój mąż, przy samym brzuchu, swoim donośnym "cześć chłopie!". Mały jakby się wystraszył i uciekł nam od razu. Jak go znaleźliśmy to biedaczek miał tętno 170, które po chwili się stopniowo obniżyło do 150. Nie wiem na ile to możliwe, czy dzidzia już słyszy nasze głosy, ale autentycznie to wyglądało jakby wystraszył się nagłego powitania przez tatusia😂
A co do brzuszka to wam zazdroszczę, jesteście troszke bardziej do przodu niż ja, u mnie na razie zwiększył się tylko dół brzucha i autentycznie wygląda to jakby moja dieta ostatnio składała się tylko z kebsów😂 Czekam na tą ciążową piłeczkę, mam nadzieję, że do świąt coś się pokaże😅
A brzuszek jeszcze chwila i wystrzeli, pewnie właśnie w okolicy świąt i nowego roku
A ja dziś spałam i rzucałam się z boku na bok bo tak biodra bolą, na prawdę jedyna opcja to na plecach 🙈 i pomimo że z córką to się wyspałam. Nie było jej kilka dni bo zawody i tak się za nią stęskniłam jakbym rok jej nie widziala🙈 mamy dziś dzień lenia we dwiePonyShake, Mary2094 lubią tę wiadomość
-
W poprzedniej ciąży moja położna powiedziała, że dużo witamin wpływa na to, że dzieci rodzą się za duże, a mama i tak może mieć niedobory.
W pierwszej ciąży brałam dużo witamin i faktycznie - syn urodził się bardzo duży, a ja od połowy ciąży miałam anemię.
Z córką brałam tylko kwas foliowy i wszystko było ok:)
Teraz biorę pregne jak mi się przypomni, w pierwszym trymestrze też nie mogłam nic przełknąć, więc nie brałam.
Ania40, pp2018 lubią tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:Wiecie, są witaminy i witaminy. Są takie witaminy dla kobiet w ciąży, że baby z dziadem tam jeszcze brakuje, a niekoniecznie mają to co powinny 😅 za to mają np. Świetny marketing.
Mi gin zwracała uwagę na to, że najważniejsze żeby brać metylowana formę kwasu foliowego, bo on jest o wiele bardziej przyswajalny.
Ja biorę pregne plus i tam za dużo w składzie nie ma, bo właśnie ten aktywny kwas foliowy, do tego dha i Wit. d, którą i tak każdy powinien zażywać.
Oprócz tego biorę magnez i dodatkowe DHA, bo w pregnie jest go tylko 100, a ja muszę brać 1000 na dobę, więc biorę dodatkowe 3 tabletki samej pregny DHA.
Popieram, warto wejść na stronę Pana Tabletki i tam większość preparatów jest fajnie opisanych. Ja obecnie biorę prenatal duo, w zeszłej ciąży też brałam i było ok.
-
W pierwszej ciąży brałam witaminy jakoś do 35-36tc, nie wpłynęło to nijak na jakąś większą masę córki. Ale brałam tylko to, co jest w zaleceniach, żadnych innych kompleksów witamin.
Teraz tak samo, biorę to co i tak jest zalecone, jedyne dodatkowe suple to selen (zalecenie endokrynologa) i magnez. Kwas foliowy brałam metylowany, ale już dawno odstawiłam (brałam jakoś do 13tc).
Piękne macie brzuszki dziewczynyi te większe i mniejsze. Każda się swojego doczeka, wg mnie nie ma do czego się spieszyć
jeszcze zdąży ten brzuch uprzykrzyć funkcjonowanie, im później, tym lepiej
Ja dziś odfajkowałam mocz i morfologię, udało się bardzo sprawnie i bez kolejek. Byle do wizyty w poniedziałekjeśli ten mały bambosz w środku śmie mieć skrzyżowane nogi, to nie ma opcji, idę dodatkowo gdzieś na wizytę prywatną, bo mnie już zżera ciekawość, kto tam siedzi
Mervee, Kulcia, Mimblanee, HolyFantasia, Erdene lubią tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Ja jutro odhaczam morfologię i mocz, również na wizytę poniedziałkową
Co do spania, to jak to jest z tym spaniem na plecach? Niby się nie zaleca, ale mnie tak biodra bolą od spania na boku ;/2 cs 🍀
02/09/2024 ⏸️ 8dpo, cień cienia
03/09/2024 9 dpo, bHCG: 9,34, prog: 17,37
05/09/2024 11 dpo, bHCG: 64,14, prog: 26,75
07/09/2024 13 dpo, bHCG: 191,19, prog: 24,19
16/09/2024: pęcherzyk 🍀 (5+1)
19/09/2024: zarodek 2mm (5+4)
23/09/2024: serduszko ❤️ (6+1)
07/10/2024: 1.7 cm (8+1)
23/10/2024: 3.63 cm Żelusia (10+3)
02/11/2024: Wyniki Nifty: jestem zdrowa 👸🩷 (11+6)
04/11/2024:🧬 5.46 cm Uparciucha, ❤️163 bpm (12+1)
02/12/2024: Potwierdzona księżniczka na USG👸🩷 (16+1)
30/12/2024: II Prenatalne, 325g
29/01/2025: Kontrola, wszystko ok
“If you can dream it, you can do it.” -
Mervee wrote:Ja jutro odhaczam morfologię i mocz, również na wizytę poniedziałkową
Co do spania, to jak to jest z tym spaniem na plecach? Niby się nie zaleca, ale mnie tak biodra bolą od spania na boku ;/
Śpij, jak Ci wygodnie. Jeśli dzieciowi będzie źle, to Ci da znaćnie musisz spać całą noc na boku, zresztą- nawet nie wiesz, ile razy w nocy nieświadomie się obracasz.
Można i na brzuchu spać, póki po prostu nie czujesz dyskomfortu. Prędzej czy później on się i tak pojawi
Ten lewy bok już obrósł jakimś mitem z długą siwą brodąowszem, na końcu ciąży lepiej jest kłaść się na boku, bo zwyczajnie masa macicy jest tak duża, że może uciskać żyłę główną dolną. Ale nie na naszym etapie ciąży
Ale to dotyczy kobiet po 37tc, z dużym dzieckiem, dużą ilością wód albo w ciążach mnogich- i zwyczajnie poczujesz to, jak spróbujesz się na tych plecach położyć. Natura głupia nie jest, wymusi pozycję sama. w III. trymestrze po prostu powinnaś zasypiać w pozycji na boku (i nie tylko lewym! na obu można, właśnie by zapobiec bólowi bioder), ale teraz nie ma takiej potrzeby.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2024, 09:24
Mimblanee, Mervee lubią tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
-
Co do rozmawiania do brzuszka to mój mąż mam wrażenie że hmm się jakby trochę boi i wstydzi 😅😂😂 a jak zaczął mówić to powiedział "halllooo dzidzia ile jeszcze tam będziesz siedzieć? Wychodź już " no padłam 😂😂😂PonyShake, Kulcia, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Lexia, takie są zalecenia, że w drugim trymestrze nie trzeba brać kwasu foliowego? Jestem zaskoczona.
Mervee, według mamy ginekolog, jeśli po leżeniu na plecach nie czujesz się słabo, nie masz mroczków itp, to możesz tak leżeć w II trymestrze, szczegolnie na początku. Ja póki co to uskuteczniam na zmianę z leżeniem na boku. Do leżenia na boku polecam włożenie sobie poduszki między nogi. Dla mnie to gamechanger.Mervee lubi tę wiadomość
-
To ja z doswiadczenia pierwszej ciąży powiem Wan, że wtedy miałam zalecenie leżenia na lewym boku (leżałam bity miesiąc bo skrócona była bardzo szyjka w 33tc), ciąża donoszona, ale Mała miała asymetrię akurat na tą stronę co leżałam. Mnie oczywiście wszystko bolało, więc mega się cieszę że teraz są nowe zalecenia i obydwa boki ok!
Temat u mnie na świeżo zresztą, bo się położyłam po wczorajszej wizycie, gdzie szyjka zmierzona na 25mm(wcześniej określana na minimum 3cm była więc bez szału ale bez alarmów). Niby się tylko oszczędzać zalecił i Luteina oraz pobrał lekarz wymaz, ale psychicznie wole dużo lezec jednak. Za tydzień kontrola i decyzja co dalej.
Nawet nie zdążyłam się ucieszyć, że prawdobodobnie chłopiec tak jak chcieliśmy 💙Mary2094, Kulcia, Mimblanee lubią tę wiadomość
A- 34lata
M ur. 18.03.2020
16.12- potwierdzony 💙 Kuba -
Mervee ja totalnie nie zwracam uwagi na to jak leżę, szukam o porostu wygodnej pozycji. Ten mit lewego boku to od swojej pierwszej ciąży obalam bo ja nawet przed samym porodem leżałam/spałam na plecach i nic mnie nie dusiło dziecku też źle nie było, za to moje rozejście spojenia łonowego i kręgosłup mi dziękował. Także na spokojnie
Co do witamin to u mnie waga u dzieci totalnie różna a jednak witaminy tak samo brane więc nie widzę związku. Witaminy będę brała jeszcze długo po porodzie żeby wlanie np nie ucierpiały włosy itp. Do tego matka karmiąca też potrzebuje witamin i z samego jedzenia ich nie weźmie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2024, 09:39
Paszurka lubi tę wiadomość
-
Erdene, odstawiłam dodatkowo brany metylofolian. W witaminach dalej jest
Ogólnie kwas foliowy jest głównie potrzebny do kształtowania cewy nerwowej oraz na samym początku po zapłodnieniu, przy formowaniu się narządów wewnętrznych dziecka. Dlatego o wiele ważniejsze jest, by kwas foliowy brać dobre kilka miesięcy przed zajściem w ciążę (a najlepiej przez cały okres rozrodczy, jeśli regularnie współżyjesz i jest szansa, że ciąża się może pojawić)- by mieć jego zapas na początek ciąży. Dodatkowa suplementacja ważna jest bardzo do końca pierwszego trymestru. Po pierwszym trymestrze wszystkie narządy są już wykształcone i tylko rosną, dlatego spokojnie wystarczy ten kwas foliowy z witamin.
Uważam, że nie ma sensu faszerować się na zapasnatomiast pilnowałam łykania kwasu foliowego wcześniej, na dłuuugo przed początkiem starań.
Erdene lubi tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
-
Mervee wrote:Ja jutro odhaczam morfologię i mocz, również na wizytę poniedziałkową
Co do spania, to jak to jest z tym spaniem na plecach? Niby się nie zaleca, ale mnie tak biodra bolą od spania na boku ;/
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Lexia wrote:W pierwszej ciąży brałam witaminy jakoś do 35-36tc, nie wpłynęło to nijak na jakąś większą masę córki. Ale brałam tylko to, co jest w zaleceniach, żadnych innych kompleksów witamin.
Teraz tak samo, biorę to co i tak jest zalecone, jedyne dodatkowe suple to selen (zalecenie endokrynologa) i magnez. Kwas foliowy brałam metylowany, ale już dawno odstawiłam (brałam jakoś do 13tc).
Piękne macie brzuszki dziewczynyi te większe i mniejsze. Każda się swojego doczeka, wg mnie nie ma do czego się spieszyć
jeszcze zdąży ten brzuch uprzykrzyć funkcjonowanie, im później, tym lepiej
Ja dziś odfajkowałam mocz i morfologię, udało się bardzo sprawnie i bez kolejek. Byle do wizyty w poniedziałekjeśli ten mały bambosz w środku śmie mieć skrzyżowane nogi, to nie ma opcji, idę dodatkowo gdzieś na wizytę prywatną, bo mnie już zżera ciekawość, kto tam siedzi
Ja nawet swojego brzucha nie wstawiam bo mam już brzuchol 😂 a co to dopiero będzie dalej -
Agats wrote:To ja z doswiadczenia pierwszej ciąży powiem Wan, że wtedy miałam zalecenie leżenia na lewym boku (leżałam bity miesiąc bo skrócona była bardzo szyjka w 33tc), ciąża donoszona, ale Mała miała asymetrię akurat na tą stronę co leżałam. Mnie oczywiście wszystko bolało, więc mega się cieszę że teraz są nowe zalecenia i obydwa boki ok!
Temat u mnie na świeżo zresztą, bo się położyłam po wczorajszej wizycie, gdzie szyjka zmierzona na 25mm(wcześniej określana na minimum 3cm była więc bez szału ale bez alarmów). Niby się tylko oszczędzać zalecił i Luteina oraz pobrał lekarz wymaz, ale psychicznie wole dużo lezec jednak. Za tydzień kontrola i decyzja co dalej.
Nawet nie zdążyłam się ucieszyć, że prawdobodobnie chłopiec tak jak chcieliśmy 💙
Gratulacje! ❤️ i nie gratulacje z powodu szyjki, znam Twój ból i tydzień temu kazałam sobie zmierzyć też szyjkę bo będąc w 32tc skróciła mi się na 2.2, a w 37tc już miałam rozwarcie na 1cm. Więc nie dziwię Ci się też się tym tematem stresuje. Odpoczywaj ❤️
A cos mówił Ci lekarz o założeniu pessara?