Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Mimblanee wrote:Cześć dziewczyny, to chyba jednak nie choróbsko mnie brało a refluks oszalał... Apap został zwymiotowany zanim zdążył zadziałać, ale temperatura nie wzrosła już więcej niż 37.3. Za to całą noc wymiotowałam tak kwaśnymi wymiotami, że zdarło mi cały przełyk. Oka nawet nie zmrużyłam, głowa mnie tak boli. Temperatura 35.9 i brak objawów przeziębieniowych a jedynie zgagowe. Przed chwilą wymiotowałam śliną i było to koloru czarnego z posmakiem krwi... Sorry za szczegóły, ale naprawdę jest tragedia. Czuję, że wszystko jest zdarte i dosłownie popalone. Ciągle chrząkam i odkasłuję ten kwas.. nierozsądne jest nawet leżenie, bo nasila, ale nie mam siły siedzieć po takiej nocy
-
AsiaF wrote:Ja też brałam paracetamol mimo że nawet nie przekroczyłam 37 stopni..ale czułam właśnie że mnie rozkłada jeszcze bardziej, a on jest jednak nie tylko przeciwgorączkowy ale i przeciwzapalny.
Apap właśnie tylko przeciwbólowy/przeciwgoraczkowy jest, ale nic innego póki co nie możemy więc tylko to zostaje. Przy kp już ibuprom można normalnie za to.Asia2121 lubi tę wiadomość
A- 34lata
M ur. 18.03.2020
16.12- potwierdzony 💙 Kuba -
Hej dziewczyny,
U mnie zawsze coś 🙈
Kopnął mnie prąd lekko...
Jak chciałam wyłączyć żelazko to chwyciłam za miejsce na kablu gdzie było przerwane (nie widziałam tego wcześniej) i mnie lekko kopnęło, poczułam na palcu tylko.
Czy coś się mogło stać?
Bobas się rusza normalnie... -
Dziewczyny dużo zdrówka i trzymajcie się!
Jakaś tragedia w tym roku jeśli chodzi o choroby, od listopada ciągle jak nie ksztuśce to grypy, może już niedługo sie przewalą te wszystkie zarazy i wrócimy do normalnego funkcjonowania.
Ja od początku ciąży mam stałą temperaturę 37.3 dlatego modlę się żeby mnie żadne paskudztwo nie dopadło Bo nie wiem kiedy w razie czego zacząć zbijać i w ogóle czym.
Mimblanee ja bym się chyba z jakimś lekarzem skontaktowała w sprawie tej zgagi a zwłaszcza ciemnych wymiotów - im szybciej dadzą Ci jakąś osłonę tym lepiej bo potem takie podrażnienia potęgują kolejne zgagi i spirala się nakręca. Dużo siły dla Ciebie!Juanita41 lubi tę wiadomość
-
Mimblanne nawet jak jest lepiej to ja bym zadzwoniła do lekarza, gdyby stuacja miała się powtórzyć, żebyś miała cos co ci pomoże. Z taką zgagą sie jeszcze nie spotkałam.
Jak apap i inne paracetamole na mnie normanie nie działają, tak w ciąży musze przynać że albo to placebo albo cuda bo serio działa. Brałam już przy gorączce w październiku i przy mocnych bólach głowy. Też jestem zdania że lepiej wziąść coś za wczasu niż czekać aż sytuacja sie rozwinie, bo potem to w naszym stanie serio ciężko już reagować.
Meggy niestety nie wiem, nigdy nie miałam takiej sytuacji. Jak się czujesz? Napewno warto obserwować sytuacje i ewentualnie zadzwonić do lekarza
-
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi ❤️
Doszłam do wniosku, że ta zgaga z wymiotami to chyba moja głupota podczas jedzenia kolacji, bo zrobiłam sobie zupę pomidorową, taką z całych miksowanych pomidorów.... Mniej więcej godzinę po zjedzeniu zaczęła się masakra. Teraz czytam, że pomidory zakazane przy refluksie. A ja chciałam zjeść coś zdrowego 😬
Wracam do bioprazolu/omeprazolu. Już brałam w 1 trymestrze, bo też było nieciekawie i coś czuję, że teraz to będzie tylko gorzej. Mam wrażenie, że brzuch już na maxa ciśnie żołądek. Już zapowiedziałam mężowi, że to moja ostatnia ciąża 😝 -
Mimblanee wrote:Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi ❤️
Doszłam do wniosku, że ta zgaga z wymiotami to chyba moja głupota podczas jedzenia kolacji, bo zrobiłam sobie zupę pomidorową, taką z całych miksowanych pomidorów.... Mniej więcej godzinę po zjedzeniu zaczęła się masakra. Teraz czytam, że pomidory zakazane przy refluksie. A ja chciałam zjeść coś zdrowego 😬
Wracam do bioprazolu/omeprazolu. Już brałam w 1 trymestrze, bo też było nieciekawie i coś czuję, że teraz to będzie tylko gorzej. Mam wrażenie, że brzuch już na maxa ciśnie żołądek. Już zapowiedziałam mężowi, że to moja ostatnia ciąża 😝
Ja w tej ciąży w ogóle nie mogę pomidorów i sosów pomidorowych 🙄 zbiera mnie od razu na wymioty.
Załatw sobie coś mocniejszego u lekarza na zgage, bo będzie coraz gorzej im brzuch większy 😢Mimblanee lubi tę wiadomość
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Tez już mam "parcie", żeby wszystko skompletować z wyprawki do marca (oprócz kosmetyków). Zrobi się ciepło, zaczną się pracę ogrodowe i moment zleci do maja, jescze święta końcem kwietnia 🫣
Zastanawiam się tylko kiedy to wszystko wyprać. Bo prasowanie z wielkim brzuchem to wyzwanie 🙈 a mnie coraz bardziej boli krocze przy staniu i żylak coraz większy.
Nie mam doświadczenia z żylakami, ale chyba najlepiej dopiero po ciąży się tym zająć? Flebolog się tym zajmuje czy chirurg naczyniowy?
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Agus603 mam te same objawy ze spływaniem z nosa i w gardle gula. Najgorzej jest w nocy. W dzień jak jem i pije regularnie to mi aż tak nie przeszkadza. W ogóle mam opuchnięte śluzówki , często gorzej mi się oddycha.
Z tą grypą bardzo współczuję i życzę dużo zdrowia.
Klaudiaaa u mnie właśnie w ostatnich dniach tętno bardzo się podwyższyło, spoczynkowe koło 105 , ale często łapie mnie nawet wyższe. Mam zegarek kontrolujący i w ostatnich dniach kilka razy przyszło mi powiadomienie że tętno powyżej 120 pomimo braku ruchu. I czuję też, że dość mocno wali. No zgłoszę to na najbliższej wizycie.
Mimblanee coś okropnego bierzesz coś na zgagę żeby złagodzić ? Te ciemne wymioty nie brzmią dobrze, jak Ci nie przejdzie to konsultuj z lekarzem
Agnieszkam też się zastanawiam kiedy to prać i prasować, ale chyba w drugiej połowie marca będę to robić. A co do lekarza od żylaków niestety nie wiem
U mnie się zaczyna delikatna zgaga od czasu do czasu. Nie jestem w stanie wyłapać po czym, bo wczoraj nie jadłam nic dziwnego a dwa razy mnie złapała i to półtorej godziny od posiłku. Na razie Rennie pomaga, natomiast syrop gaviscan jest dla mnie tak paskudny, że z trudem powstrzymałam się, żeby nie zwymiotować.Klaudiaaa13 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, przede mną ciężki czas, pierwsze prenatalne idealne, na drugich nie jest już tak wesoło. Widoczna wada nerki lewej i nieprawidłowość w strukturze 3VV, czeka mnie echo serduszka i jestem po aminopunkcji. Proszę o zmianę płci na chłopca!
-
Loka,Gaviscon jest też w tabletkach do rozgryzania, ja te kupuje, bo łatwiej mieć pod ręką.
Co do zgagi, to u mnie nie kwestia brzucha i wielkości, bo ja mam zgagę od daaaawna, a w pierwszej ciąży miałam doslownie od 9tc 🤦 więc taki mój urok i hormony, które dają popalić (dosłownie).
No i u mnie totalnie nie ma reguły co zjem, potrafię mieć zgagę po wodzie mineralnej, a nie mieć np. Po pizzy czy burgerze, pomidorach.
Dzisiaj obudziłam się o 7:30 właśnie ze zgagą 🤦
Mam od czasu do czasu jakiś jeden dzień bez zgagi i to jest taaaaka ulga... -
Frutellka wrote:Cześć dziewczyny, przede mną ciężki czas, pierwsze prenatalne idealne, na drugich nie jest już tak wesoło. Widoczna wada nerki lewej i nieprawidłowość w strukturze 3VV, czeka mnie echo serduszka i jestem po aminopunkcji. Proszę o zmianę płci na chłopca!
I co oznacza ta nieprawidłowość, o której piszesz?
Mam nadzieję, że ostatecznie to jednak nic poważnego nie będzie 🍀 -
Frutellka wrote:Cześć dziewczyny, przede mną ciężki czas, pierwsze prenatalne idealne, na drugich nie jest już tak wesoło. Widoczna wada nerki lewej i nieprawidłowość w strukturze 3VV, czeka mnie echo serduszka i jestem po aminopunkcji. Proszę o zmianę płci na chłopca!
Hej, też jestem po amniopunkcji. Z tym,że ja robiłam 28 listopada. Wyniki fast fish miałam po 5 dniach, mikromacierzy chyba po ok 10 a kariotyp miesiąc .
Kiedy masz mieć wyniki ?
Masz umówione echo serduszka już ? My jedziemy za tydzień 28 stycznia … -
Frutellko, trzymam kciuki. Coś wiadomo, kiedy wyniki amnio? Coś więcej lekarze mówią, czy to bardziej wygląda na wady izolowane czy niekoniecznie?
Drugie prenatalne robiłaś w innym miejscu?👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Wyniki aminopunkcji 3-4 tygodnie, wielotorbielowatosc nerki lewej prawa jest w porządku, podejrzenie zastawki cewki tylnej ale to jeden lekarz widzi inny nie 🤷♀️ no a jeśli chodzi o serduszko to pokaże echo po 24 tc, serduszko pracuje prawidłowo rytm serca miarowy. Doktor prowadząca mówi że w amino pewnie będzie czysto.
Tak 2-prenatalne robiłam u innego lekarza i każdemu będę polecać żeby to był genetyk-perinatolog nie zwykły lekarz z certyfikatem FMF.Ania40 lubi tę wiadomość
-
Mimblanee mega współczuję i jak dziewczyny mówią musisz walić drzwiami i oknami żeby ktoś Ci co pomógł, ale chyba próbowałaś jU wielu rzeczy..a jakieś siemię lniane czy coś?
Frutelka życzę spokoju i nadziei, jak jeden lekarz widzi, drugi nie, to chyba trzeba do trzeciego..trzymam kciuki aby kolejne badania pokazały że jednak jest dobrze, albo chociaż że nie najgorzej. Trzymaj się dzielnie!
Agus- ja tak się też mecze, mega śluzówki mam rozpulchnione, do spania codziennie zatkany nos, też mi rano spływa do gardła a jak odkasluje albo dmuchane nos to mi się wszystko cofa..często z tego powodu wymiotuje sama żółcią/ ślina..co jest najgorsze tak jak u Mimbalne bo to refluks pogarsza..
Ah ile my się musimy dziewczyny wycierpieć.
Ale dzisiaj pierwszy raz jak tak długo nie spałam w nocy to czułam się mały buszuje. Tak skakał i pierwszy raz czułam jak mnie ciśnie z dwóch stron jednocześnie. Śmieszne uczucie. I mąż w końcu wczoraj i dzisiaj poczuł pod ręką kopniaki. Stwierdził że chyba już je czuł wcześniej, ale nie wiedział że to jest to;p po prostu dzisiaj rano to mały kopnął z całych sił i wtedy go olsnilo że to jest to, a wczesniej zawsze mówił że nie jest pewny czy czuł👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g
-
Mimblanee bardzo ci wspolczuje, moze warto zapytac lekarza, czy ci cos przepisze na zgage, zebys miala cos w domu w awaryjnych sytuacjach. Ja po wymiotach plulam slina z krwia i to bylo od podraznionego gardla, ale ja wymiotowalam po kilka razy dziennie, wiec u Ciebie moze warto skonsultowac sie z lekarzem.
Agus mi pomogalo jak pilam duzo wody ze swiezym imbirem i sokiem malinowym. Bycie chora w ciazy jest wykanczajace.. duzo sil dla Ciebie 🩷
agnieszkam ja tez powoli zaczelam sie troche stresowac, czy ze wszystkim zdarze. Jakos ten czas tak szybko ucieka, zamierzam zrobic sobie na dniach liste wyprawkowa. Ja chyba bede prala jakos 6 tygodni przed terminem porodu, bo ubrania jak dlugo leza nieuzywane w szafie jakos tak dziwnie pachna.
Frutelka trzymam za Was mocno kciuki 🍀 daj znac, co wykaze amnipunkcja