Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do wyprawki, to teraz nie znajdę, ale leję z filmiku na IG, gdzie jest podpis: reakcja mojego męża na wyprawkę. I puszczony filmik jak Piotrek Żyła mówi (on o skoczni): no ładna, ładna... Robi wrażenie... Trzeba powiedzieć, że trochę to musiało kosztować 🤣🤣🤣🤣
U nas mąż tylko odbiera paczki z paczkomatow, otwiera, ogląda 😅
Ostatnio, w nawiązaniu do powyższego filmiku: przyszła paczka z Gemini, on otworzył, ogląda i taka mina, więc pytam go: co tam, robi wrażenie? A on mówi: no powiem Ci, że taaaaak.... Ja patrzę, a on ogląda buteleczkę do podmywania pipki po porodzie 🤣🤣🤣MaAnia, FENIX87, Agats, Mary2094, pp2018, aganieszkam, Ellie_23, Klaudiaaa13, Mimblanee, Nalli lubią tę wiadomość
-
MaAnia wrote:Ellie_23 ale żadna z nas tu nie pisała o niedopuszczaniu taty do opieki.. dwie buteleczki mm to koszt 10zl i nawet jak się przeterminuje to te 10zl nic nie znaczy. A tatuś może być zaangażowany w naprawdę wiele spraw ale akurat wybór mleka tak jak i wyprawki nie jest najczęściej dla nich taka ważna sprawa. A kobieta po porodzie w hormonach różnie może reagowac..
O tak. Nam mąż wybrał auto rodzinne, a ja jaki smoczek kupimy. Chyba podział obowiązków wychodzi mniej więcej po równo 😂
I tu nie chodzi o fakt nie angażowania facetów tylko o to że są tacy co jak im powiesz idź kup pietruszkę to wyślą zdjęcie koperku, pietruszki i szczypiorku z pytaniem które to więc to raczej z przymróżeniem okaMimblanee lubi tę wiadomość
-
Lolitka wrote:Dziewczyny podpowiedzcie mi prosze o co chodzi z tymi centylami ? Nigdy żadej lekarz u ktorego bylam tym bardziej prowadzacy nie uzywali takiego okreslenia.. jedyne co do odnosza sie do tygodnia ciazy 🫢 jest to gdzies napisane na wydruku usg gdzie tego szukac i jakich wartosci oczekiwac 🫢😁
Na USG zwykle są tygodnie ciąży ale ja po wizycie zapamiętuję wagę i wpisuję w siatkę centylowa na dany dzień i tydzień ciąży i wyskakuje ten centyl w kalkulatorze. Na prenatalnych mam na wydruku centyle bo tam dokładniejsze USG i od razu przeliczało. U mamy ginekolog jest też o tym jakiś wpis przy okazji USG trzeciego trymestru chyba
A- 34lata
M ur. 18.03.2020
16.12- potwierdzony 💙 Kuba -
Soleil_ wrote:Co do wyprawki, to teraz nie znajdę, ale leję z filmiku na IG, gdzie jest podpis: reakcja mojego męża na wyprawkę. I puszczony filmik jak Piotrek Żyła mówi (on o skoczni): no ładna, ładna... Robi wrażenie... Trzeba powiedzieć, że trochę to musiało kosztować 🤣🤣🤣🤣
U nas mąż tylko odbiera paczki z paczkomatow, otwiera, ogląda 😅
Ostatnio, w nawiązaniu do powyższego filmiku: przyszła paczka z Gemini, on otworzył, ogląda i taka mina, więc pytam go: co tam, robi wrażenie? A on mówi: no powiem Ci, że taaaaak.... Ja patrzę, a on ogląda buteleczkę do podmywania pipki po porodzie 🤣🤣🤣
To mój mąż właśnie by mógł być jak Piotrek żyła 😂😂😂 jak mu pokazuje coś dla dziecka to ma podobne teksty typu „czuć piniądz” 😂
Soleil_, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Mój mąż też specjalnie nie wnika w wyprawkę, jedynie wszystko ogląda jak przyjdzie z zaciekawieniem. Wspólnie wybieraliśmy łóżeczko i tapetę , wózek , fotelik czyli takie większe rzeczy. Ale to też bazował raczej na moim guście i wspólnie dochodziliśmy do wniosku, że jest okej 😂 mnie to odpowiada. To, co chce, to zamawiam, a jak mam wątpliwości to zawsze mogę z nim porozmawiać i chociaż trochę pogadać 😂
Elle23 też uważam, że żadna z nas nie mówi tu o braku zaangażowania męża. A owszem wysłać go na zakupy jak najbardziej można, ale jeżeli będę z noworodkiem miała problem z karmieniem to nie chce się zastanawiać, które mleko mi odpowiada bardziej składowo i robić researchu ani kupować pierwszego lepszego, więc wolę wydać te kilka złotych, bo jest to cena mojej spokojnej głowy
Mnie pierwsza paczka z gemini wyszła ponad 300zl, kupowałam tam witaminy dla siebie i część rzeczy, żeby mieć darmową przesyłkę i myślę, że to co mi zostało do zamówienia to będzie podobna kwota.
W ogóle dopiero co zaczynałyśmy rozmawiać o wyprawce, a tu już niektóre domykają temat. Szybko poszło 😂
pp2018, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Ostatnio jestem mocno w temacie w co ubrać moje dziecko na wyjście ze szpitala i przez to że mam termin na 30.04 to w sumie nie wiem czy będzie ciepło czy zimno. No i chciałam ogarnąć jakiś otulacz do fotelika, żeby go ubrać normalnie ale w razie czego mieć czym przykryć.
Aż tu mi wyskoczyła ta rolka: https://www.instagram.com/reel/DFSKbZtuoJ9/?igsh=MThoZjZwc3NrcTVpOA==
Już sama zgłupiałam, używacie jakiś otulaczy do fotelika? Czy jakieś specjalne śpiworki dedykowane dla danej firmy? Już kurde mam wrażenie że nic z poza „markowych i polecanych” nie można kupować bo ci panowie ze sklepów którzy mają z tego premie od sprzedaży skutecznie robią zły PR wszystkim rzeczom na których nie zarobią 😅
Widziałam u mamy ginekolog takie otulacze z dzianinowej bawełny, one tam miały spore dziury na pasy więc chyba takie są okej.. a nie kosztują milion monet. -
Z perspektywy trudności pierwszych tygodni karmienia to ja się w sumie cieszę, że nie miałam tego MM w domu. Nie kusiło ;P
Mojemu mężowi akurat dawno zwisa, jaki wzór pieluchy wybiorę czy nie zagłębia się w butelki itp. Za to był i jest perfekcyjnie przygotowany do obecności przy porodzie, do karmienia piersią, do wiedzy nt. bezpieczeństwa itp. Na prawdę byłam dumna z niego, to typ który sprawdzał, jakiego koloru wody mi odchodzą (byłam akurat pod KTG na porodówce), a gdy przechodziliśmy najgorsze momenty w początkach KP to z ręką na sercu- mój mąż razem ze mną te karmienia ogarniał, dostawiał mi dziecko po X razy do piersi (u nas dostawianie trwało 20-30 min, a karmienie 10...), przytrzymywał jej głowę w odpowiedniej pozycji, czy nawet słuchał, czy ssie odżywczo. Jednocześnie był w tym oazą spokoju i wsparciem, ani razu nie powiedział niczego w stylu "olej tego cycka, dajmy MM i idźmy w końcu spać"
Także przynajmniej u mnie sprawdza się podsumowanie, że w rzeczach ważnych mój mąż serio wymiata. A te kolory body czy rozmiar majtek porodowych ma gdzieś 😅MaAnia, Ellie_23, pp2018 lubią tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Lola93 wrote:Czy te matę yookidoo można jakoś wyprać zgrabnie gdyby znaleźć gdzieś używkę?
A no i mam pytanie o taką inną matę, puzzle takie a la, czy tutaj jest jakaś polecana firma? Zapisane mam
Żeby miały 1cm grubości
Do Yookidoo znalazłam sposób konserwacji: prać w 30 stopniach, nie wybielać, nie prasować, nie suszyć w suszarce automatycznej, nie czyścić chemicznie.
Nie wiem czy cała się zmieści do pralki, ale zawsze można ręcznie w wannie lub misce.
Mata edukacyjna to np. Nukido, ale to nie są puzzle tylko taka składana.Lola93 lubi tę wiadomość
38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50
KIR AA
-
Asia2121 ja mam otulacz do fotelika. U nas cięcie raczej 01.05 więc też może być różnie z pogodą…mam też pajaca takiego jakby dresowego więc wszystko wyjdzie w praniu w czym ostatecznie wyjdziemy. Body śpiochy i kocyk daje klinika więc podstawa jest juz.
Moj K właśnie wieczorem sam się z siebie śmiał jak to będzie jak zostanie już namacalnie tata a że on w sytuacjach mocno stresowych wymiotuję to razem cieszymy się że to nie SN🤣🤣🤣🤣Soleil_, Ania40 lubią tę wiadomość
-
Asia2121 wrote:Ostatnio jestem mocno w temacie w co ubrać moje dziecko na wyjście ze szpitala i przez to że mam termin na 30.04 to w sumie nie wiem czy będzie ciepło czy zimno. No i chciałam ogarnąć jakiś otulacz do fotelika, żeby go ubrać normalnie ale w razie czego mieć czym przykryć.
Aż tu mi wyskoczyła ta rolka: https://www.instagram.com/reel/DFSKbZtuoJ9/?igsh=MThoZjZwc3NrcTVpOA==
Już sama zgłupiałam, używacie jakiś otulaczy do fotelika? Czy jakieś specjalne śpiworki dedykowane dla danej firmy? Już kurde mam wrażenie że nic z poza „markowych i polecanych” nie można kupować bo ci panowie ze sklepów którzy mają z tego premie od sprzedaży skutecznie robią zły PR wszystkim rzeczom na których nie zarobią 😅
Widziałam u mamy ginekolog takie otulacze z dzianinowej bawełny, one tam miały spore dziury na pasy więc chyba takie są okej.. a nie kosztują milion monet.
Używałam takiego otulacza, który jest w formie kocyka, a nie taki gruby, jak tu na filmie. Nie zauwazylam, żeby dziecko mi "wisiało" w foteliku, czy żeby pasy nagle wychodziły za wysoko- jak je ściągnęłam, to normalnie przywierały do dziecka. Nawet mam z tego powodu te dziury w kocyku mocno wyrobione ;P wg mnie lepsze to niż grube kombinezony czy kurtki. Ewentualnie zwykły kocyk do okrycia też będzie okej.
W sumie jak tak teraz myślę, to na początek dalej wykorzystam chyba ten kocyk co mam po córce, do września/października i tak żaden otulacz potrzebny nie będzie, a na jesień chyba zainwestuję w kombinezon merino. Potem przejdziemy na poncho samochodowe👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Asia2121 - no jest otulacz i otulacz. Rozumiem to, co on mówi na tym filmiku, bo ewidentnie ten otulacz jest za gruby, za duży i źle spasowany z fotelikiem. Pytanie czy wszystkie są takie? My nie potrzebujemy aż tak grubego otulacza, więc jak kupisz cienki materiałowy, np. bambusowy, to on przecież nie będzie aż taki ogromny.
Ja dla starszaka miałam fotelik z Maxi Cosi i dedykowany śpiworek od nich właśnie, więc te pasy idealnie przechodziły i wszystko było ok.
Myślę, że do tych popularnych fotelików spokojnie można kupić otulacze / śpiworki dedykowane, czyli właśnie z odpowiednimi wycięciami. No i nie takie grube jak ten z filmiku 😅Lexia, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
MaAnia wrote:Asia2121 ja mam otulacz do fotelika. U nas cięcie raczej 01.05 więc też może być różnie z pogodą…mam też pajaca takiego jakby dresowego więc wszystko wyjdzie w praniu w czym ostatecznie wyjdziemy. Body śpiochy i kocyk daje klinika więc podstawa jest juz.
Moj K właśnie wieczorem sam się z siebie śmiał jak to będzie jak zostanie już namacalnie tata a że on w sytuacjach mocno stresowych wymiotuję to razem cieszymy się że to nie SN🤣🤣🤣🤣MaAnia lubi tę wiadomość
-
Asia2121 wrote:Ostatnio jestem mocno w temacie w co ubrać moje dziecko na wyjście ze szpitala i przez to że mam termin na 30.04 to w sumie nie wiem czy będzie ciepło czy zimno. No i chciałam ogarnąć jakiś otulacz do fotelika, żeby go ubrać normalnie ale w razie czego mieć czym przykryć.
Widziałam u mamy ginekolog takie otulacze z dzianinowej bawełny, one tam miały spore dziury na pasy więc chyba takie są okej.. a nie kosztują milion monet.
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Melduję się po wizycie. Wszystko w porządku, mała leży poprzecznie i uciska mi nerwy, więc witamy się z rwa kulszowa.
Tym razem nie od krzyża do pięty a z prawego boku promieniujac do kolana (nie wiedziałam że to też tak może być, byłabym spokojniejsza)
Mam brać paracetamol. Poszukam w de osteopaty. Ale 350zl nie moje. Ja to was podziwiam, niby wiadomo że dla dziecka wszystko, ale tyle płacić do miesiąc to dla mnie szok.
A i mała waży 705g 🥰Lexia, Soleil_, aganieszkam, pp2018, Erdene, Mary2094, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Soleil_ wrote:O, witam go w klubie, ja też z rzygajacych w stresie 🤣🤣🤣
Soleil_ lubi tę wiadomość
-
Któraś z was planuje kupować monitor oddechu Snuza Hero (ten do pieluszki)?
Myślałam, że kupię go do dostawki, ale według producenta łóżeczko dziecka nie powinno dotykać łóżeczka rodziców. Więc się zastanawiam,czy jest sens go kupować, skoro już mam Babysense 7 🤔
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Kulcia, mam nadzieję, że mała się przekręci i rwa kulszowa minie.
Powiem Wam, że ja trochę rozumiem Waszych facetów. Tyle tych rzeczy do kupienia czy przede wszystkim do przeanalizowania co, w jakiej ilości, jaki wariant jest potrzebne... A i jeszcze warto poszukać w miarę taniej opcji. Po prostu to może być przytłaczające i męczące, więc idealnie zwalić to na kogoś innego 😅. Zwykle mamy się bardziej tym interesują, więc oni to wykorzystują.
Ja chętnie bym komuś zleciła ogarnięcie wyprawki za mnie, ale nie mam komu 😅. Mąz teraz jest zawalony dodatkową robotą, więc nie może się zbyt mocno angażować (chociaż czasem na coś patrzy, np. przesylal mi propozycje tapet i razem analizowalsmy wozki). Super jest to forum i porady na temat rzeczy wszelakich, bo ulatwia podejmowanie decyzji.pp2018, Kulcia, Mimblanee lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja po prostu miałam na myśli, że naprawdę nie trzeba mieć wszystkiego na zapas i że akurat teraz to nie ma problemu z zakupem czegokolwiek w kilka chwil. A faceci naprawdę w wielu kwestiach mogą mieć lepsze pomysły niż my w związku z naszym baby brain i hormonami połogowymi jeżeli czegoś nie kupicie teraz, to dokupicie potem i tak jak Lexia pisze, butelka z mm w domu może kusić 😅
Jeżeli chodzi o otulacze, kocyki, etc. to ja akurat mam otulacz cienki po córce do fotelika specjalny i fajnie się sprawdzał w chłodniejsze dni, natomiast z perspektywy powiem że sam kocyk też daje radę. A
kocyków to mam z 10 bo jest to jeden z pomysłów na prezent jak ktoś do Ciebie przychodzi w odwiedziny 😅 więc też możecie się podziewać że jakiś kocyk Wam w ramach prezentu wpadnie -
Ja serio mam duże wsparcie w mężu i on od zawsze w sumie tak ogarniał. Potrafiłam go wysłać na zakupy do Rossmana i z listy kupił mi wszystko i potrafił zadzwonić bo napisałam na liście pianka do golenia "a Ty przecież żelu używasz z tego co zauważyłem" no i faktycznie moja pomyłka 😅 rajstopy mi kupił nie raz i wiedział jaki rozmiar noszę, więc myślę że nie byłoby problemu z jakąś rzeczą dla niemowlaka, której akurat by nam brakło.
-
Kulcia wrote:Melduję się po wizycie. Wszystko w porządku, mała leży poprzecznie i uciska mi nerwy, więc witamy się z rwa kulszowa.
Tym razem nie od krzyża do pięty a z prawego boku promieniujac do kolana (nie wiedziałam że to też tak może być, byłabym spokojniejsza)
Mam brać paracetamol. Poszukam w de osteopaty. Ale 350zl nie moje. Ja to was podziwiam, niby wiadomo że dla dziecka wszystko, ale tyle płacić do miesiąc to dla mnie szok.
A i mała waży 705g 🥰
Polecam oklejanie, mega ulga przy rwie. I też jak mnie rwa bierze to sobie ciepła wodę wlewam do termoforu i tak sobie okłady robię na plecy. Zazwyczaj to daje mega ulgę, w ostateczności termofor + paracetamol.