Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dzisiaj robiłam porządki w rzeczach z poprzedniej ciąży i okazało się, że mam spory zapas wkładek laktacyjnych i innych rzeczy do porodu. Także lista wyprawkowa się sprawnie kurczy. Ostatnio w Pepco dokupiłam na wyprzedaży najmniejsze ubranka i mam chyba aż nadto 😅 sporo też mam rampersow na 62/68, nawet z metkami. Ciekawe, czy będzie aż tak gorąco, żeby ich użyć 🤔 przy poprzednim synku z lipca nie używałam.
Próbowałam odstawić leki na mdlości i już mnie tak muli, że chyba nie dam rady 🙄
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
aganieszkam wrote:Ja dzisiaj robiłam porządki w rzeczach z poprzedniej ciąży i okazało się, że mam spory zapas wkładek laktacyjnych i innych rzeczy do porodu. Także lista wyprawkowa się sprawnie kurczy. Ostatnio w Pepco dokupiłam na wyprzedaży najmniejsze ubranka i mam chyba aż nadto 😅 sporo też mam rampersow na 62/68, nawet z metkami. Ciekawe, czy będzie aż tak gorąco, żeby ich użyć 🤔 przy poprzednim synku z lipca nie używałam.
Próbowałam odstawić leki na mdlości i już mnie tak muli, że chyba nie dam rady 🙄
Jakbyś chciała xonvea to mogę odsprzedać za grosze, bo właśnie odstawiam. Już tabletkę dzielę na 4 i myślę że jeszcze tydzień i będę po. -
Mary2094 wrote:Jakbyś chciała xonvea to mogę odsprzedać za grosze, bo właśnie odstawiam. Już tabletkę dzielę na 4 i myślę że jeszcze tydzień i będę po.
A w jaki sposób odstawiałas? Może ja coś źle robię 🙈
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Dziewczyny już nie wiem co robić.. tydzień temu skończyłam leczenie opryszczki heviranem i dzisiaj kolejna ale po drugiej stronie. Poprzednio gin mówiła, że za pierwszym razem jest groźna i trzeba wziąć lek, więc nie wiem czy mam teraz brać czy nie. No kurcze tydzień temu skończyłam brać a wizytę mam w poniedziałek.
-
Asia2121 wrote:Raczej nie ma czego zdradzać, lekarz mi powiedział że akurat dieta mogła mieć dosłownie minimalny wpływ na jego przyrost. To raczej genetyka, zaskoczył trochę później niż średnia. I tak jest z tych mniejszych, no ale patrząc na moją wagę urodzeniową to się nie spodziewam wielkiego dziecka 🤷🏼♀️ może u Ciebie miał szybki wzrost cyklu na początku a potem spowolnił. Jeśli nie spada mocno poniżej normy to nie ma co się tym przejmować tylko akceptować.
Ja jedyne co to kontrolowałam czy jem odpowiednią ilość białka i kcal. A to trzeba już sobie wyliczyć pod własne parametry. Ja jestem niska i szczupła, więc tak jak przed ciążą musiałam jeść ok 1750 kcal to teraz wg zaleceń w 3 trymestrze powinnam plus 450 to wychodzi łącznie około 2200.
Rozumiem dziękuję. Po prostu nie chce dodawać tam mojej winy że jem za mało a nie jestem w stanie nawet więcej. -
aganieszkam wrote:Biorę Bonjeste ale Xonvea też jest ok.
A w jaki sposób odstawiałas? Może ja coś źle robię 🙈
Stopniowo np przez jeden tydzień dzieliłam tabletkę na pół, później na takie 3 części i też tak ok tygodnia brałam, teraz biorę przez tydzień na 4 części, i chcę zobaczyć właśnie od następnego tygodnia jak to będzie jak odstawię.
Tylko tak sobie myślę czy właśnie nie powinnaś przejść na xonvea bo w bonjesta jest 20mg tej substancji czynnej w jednej tabletce a xonvea ma 10mg i dopiero wtedy schodzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 21:43
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Wpadam na szybko jesteśmy po echu serduszka i wszystko się naprawiło jeszcze czekamy na wynik amino, policystycznosc nereczki jest i to się nie zmieni;)
Erdene, Soleil_, juszka_, HolyFantasia, FENIX87, Mimblanee, AsiaF, Loka, Angi90 , Klaudiaaa13, Isabella16, Lexia lubią tę wiadomość
-
O Frutelka! No to ogólnie dobre wieści prawda? Serduszko zdrowe , a z ta przypadłością nerki mówiłaś chyba że to się da z tym funkcjonować normalnie i nie jest takie groźne, czy dobrze pamiętam?👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g/22.01 563g
-
Frutellka wrote:Wpadam na szybko jesteśmy po echu serduszka i wszystko się naprawiło jeszcze czekamy na wynik amino, policystycznosc nereczki jest i to się nie zmieni;)
Najważniejsze że z serduszkiem jest dobrze, a z nerką będzie dobrze, dobry nefrolog to klucz sukcesu 😊 -
Hej, hej, witam wieczorem. Ile tutaj postów 😮.
U mnie ostatnie dni w pracy, więc dość intensywnie, żeby domknąć jak najwięcej otwartych spraw, przekazać zadania, wiedzę itd. Muszę powiedzieć, że nie mogę się doczekać zwolnienia, bo coraz więcej mam dni, kiedy bolą mnie plecy, biodra czy brzuch przy siedzeniu.
Sylwia_chytrusek, piękne zdjęcie 😍. W ogóle bym nie powiedziała, że to jakiś wielki brzuch. Ja wiem, że niektóre dziewczyny mają mniejszy, a inne większy, ale nie pomyślałabym, żeby Twój się jakoś wyróżniał rozmiarem.
Mervee, gratulacje pani doktor! To brzmi naprawdę poważnie . Do kiedy będziesz pracować (jak myślisz)? Mam nadzieję, że mimo wszystko dzięki temu, że obrona za Tobą, to będzie już Ci lżej.
Ja też czasem chodzę na basen . Ogólnie jest spoko, chociaż ostatnio pod koniec zaczęłam czuć napięcie brzucha po bokach . Widzę, że potrzebuję pływać wolniej niż przed ciążą i robić częściej przerwy, wtedy jest OK.
Biorę probiotyk Invag i odpukać, na razie nie złapałam infekcji. Pytałam się ginekologa o łączenie probiotyku z luteiną, to powiedział mi, żeby starać się robić odstęp, np. luteina wieczorem, probiotyk rano. Jest jeszcze coś takiego jak tampony probiotyczne, ale nie widziałam nigdy nigdzie stacjonarnie w aptece.
Alis96, ja też mam suszarkę z pojemnikiem na wodę... Pan w sklepie nas zapewniał, że taka woda po suszenie jest zdemineralizowana i można ją używać np. do żelazka. W praktyce czuć od niej detergentami . Następnym razem się na to nie złapię.
U mnie blisko 6 kg na plusie. Wszystko z drugiego trymestru. Trochę mnie to zaszokowało, że w pierwszym trymestrze waga stała w miejscu, a potem nagle wybiło w górę. Dziecię rośnie, a z drugiej strony bardzo wzrósł mi apetyt 🙈.
Maddy, super brzmi z tym rozkładanym fotelem. Szkoda, że tak w Polsce nie ma. Ja jeszcze nie miałam krzywej, lekarz nic o tym nie wspominał, pewnie na następnej wizycie to zrobi.
Co do grupy, to jestem za . Szczerze powiem, że przyzwyczaiłam się już do nicków i pewnie wolałabym inne forum z nickami, ale z drugiej strony prywatna grupa ukryta na facebooku powinna być OK. Lexia, zaraz wyślę do Ciebie zaproszenie .
Cieszę się, że się zgadzamy co do tego, żeby lepiej nie pisać na Messengerze. Moja grupa osiedlowa ma kanał na Messengerze i nie da się tego ogarnąć. W zasadzie tego nie czytam.
pp2018, o nie, współczuję grypy. Mam nadzieję, że będziesz przechodzić dość lekko. Niech ten sezon chorobowy się skończy...
Clarson, współczuję, a jak niską masz hemoglobinę i ferrytynę, że była mowa o wlewach dożylnych? Chciałabym Ci dać jakąś poradę, ale u mnie tak naprawdę tylko suplementacja dała jakikolwiek rezultat, a mówię o czasach przedciążowych, więc było mi łatwiej.
Ogólne zasady są takie, że żeby zmaksymalizować przyswajalność żelaza, to najlepiej brać go na czczo z witaminą C (chociaż wtedy może podrażniać układ pokarmowy ). Szczególnie ważne, żeby trzymać odstęp od kawy, herbaty i produktów, które mają dużo wapnia. Laktoferyna zwiększa przyswajalność żelaza i podobno ten szczep bakterii, który jest w Sanprobi IBS (widzę, że już dziewczyny to piszą )
Kasia0504, nie byłam parę tygodni na badaniach, ale mam wrażenie, że mój synek też nie leży główkowo. Czuję go głównie poniżej pępka, teraz bardzo nisko. Czasem mam poczucie, jakby w ogóle leżał bokiem. Codziennie robię te ćwiczenia w pozycji kolankowo-łokciowej i nic.
Alis96, o matko, ale teść ma brak taktu... No serio, jakbyś nie zauważyła, że brzuch Ci urósł (w ciąży!) i jakbyś nie chodziła regularnie do lekarza, który jeśli będzie podejrzewał, że coś może być nie tak, to zwróci uwagę. Łatwo powiedzieć, żeby nie przejmować, ale masz rację, że nie masz na to wpływu . Czasem tak jest w ciąży i już.
Loka, kurczę, ale od siedzenia takie tętno? Nie wiedziałam, że tak może być. Mnie się zdecydowanie nie siedzi komfortowo (piszę to w momencie, kiedy czuję ściśnięte nadbrzusze...), ale czegoś takiego akurat nie mam.
Asia2121, super wieści, że mały nadgonił i jeszcze się przekręcił .
Klaudiaaa13, jeśli chodzi o opryszczkę, to wyobrażam sobie, że nie ma tu uniwersalnych potraw, ale mnie lekarz powiedział, że mogę korzystać z maści z Acyklowirem typu Zovirax (tylko trzeba uważać, bo niektóre z nich mają też w składzie hydrokortyzon). To jest opcja mniej atomowa niż tabletki, bo działa miejscowo, ale też pomaga. Mimo wszystko skonsultowałabym to z Twoim lekarzem, bo to jedna z tych substancji, które nie są przebadane na kobietach w ciąży, a mogą przenikać przez łożysko...
Klaudiaaa13 lubi tę wiadomość
-
Erdene, ja się przekonałam, że odczuwanie ruchów nie ma nic w związku z pozycją dziecka 🙈 mój ułożony od dawna główkowo, a też często czuję go bardzo nisko. Na dodatek mam dni, że bardzo boli mnie krocze, więc wg gin uderza w szyjkę, no ale właśnie nie nogami (co by było logiczne), tylko musi ręce tam wsadzać (!!!).
Przed ostatnim USG z kolei byłam pewna, że jest ułożony poprzecznie, bo ruchy czułam cały czas po bokach, no a otóż nie, główkowo też leżał. -
Mary2094 wrote:Stopniowo np przez jeden tydzień dzieliłam tabletkę na pół, później na takie 3 części i też tak ok tygodnia brałam, teraz biorę przez tydzień na 4 części, i chcę zobaczyć właśnie od następnego tygodnia jak to będzie jak odstawię.
Tylko tak sobie myślę czy właśnie nie powinnaś przejść na xonvea bo w bonjesta jest 20mg tej substancji czynnej w jednej tabletce a xonvea ma 10mg i dopiero wtedy schodzić.
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
23dpt jest ♥️
Starania od 10.2016r. -
Soleil_ wrote:Erdene, ja się przekonałam, że odczuwanie ruchów nie ma nic w związku z pozycją dziecka 🙈 mój ułożony od dawna główkowo, a też często czuję go bardzo nisko. Na dodatek mam dni, że bardzo boli mnie krocze, więc wg gin uderza w szyjkę, no ale właśnie nie nogami (co by było logiczne), tylko musi ręce tam wsadzać (!!!).
Przed ostatnim USG z kolei byłam pewna, że jest ułożony poprzecznie, bo ruchy czułam cały czas po bokach, no a otóż nie, główkowo też leżał.
U mnie to samo 😄
Maluch cały czas jest główkowo, ale czuję go i pod żebrami i w samym kroczu!
Ewidentnie kopie i odpycha się nogami wysoko i chwilę potem czuję jak uderza głową w szyjkę macicy 😅 nawet na USG to ładnie było widać ostatnio.
No i od jakiegoś czasu czuję też jak wyraźnie przesuwa się pod skórą, wczoraj wyczułam doslownie już pod samymi cyckami jego nogę, takie twarde wybrzuszenie się zrobiło, popyrgałam je trochę i wtedy kopnął nią z całej pety i zabrał. 😁🤪♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗
28 tc - 1200g
-
aganieszkam wrote:No właśnie wczoraj wzięłam sobie Xonvea 1 tabletkę zamiast Bonjesty i mdłości się zwiększyły. Teraz na noc wzięłam już Bonjeste i już mdłości mniejsze 🙃 może powinnam schodzić jeszcze wolniej, np. 1,5 Xonvea 🫣
Może spróbuj tak, jednak masz już tu inne dawkowanie, albo należysz do tej grupy co niestety do końca ciąży będzie skazana na te leki.
Mi się jeszcze na tej małej dawce zdarza mieć mdłości ale one są zazwyczaj sporadyczne więc jeszcze przetrzymuje się kilka dni aby właśnie zobaczyć jak to będzie i odstawić całkowicie. -
HolyFantasia wrote:U mnie to samo 😄
Maluch cały czas jest główkowo, ale czuję go i pod żebrami i w samym kroczu!
Ewidentnie kopie i odpycha się nogami wysoko i chwilę potem czuję jak uderza głową w szyjkę macicy 😅 nawet na USG to ładnie było widać ostatnio.
No i od jakiegoś czasu czuję też jak wyraźnie przesuwa się pod skórą, wczoraj wyczułam doslownie już pod samymi cyckami jego nogę, takie twarde wybrzuszenie się zrobiło, popyrgałam je trochę i wtedy kopnął nią z całej pety i zabrał. 😁🤪
Też tak się psociłam właśnie pierwszej córce, ona to lubiła mi tak nogi i ręce wypychać że miałam takie górki na brzuchu. Wtedy też łaskotałam to miejsce 😂
Tutaj młodsza jeszcze tego nie robi, może jak będzie większa zacznie tak cudować 😃HolyFantasia lubi tę wiadomość
-
Agnieszka może jesteś tym pechowcem, że mdłości utrzymywać będą Ci się do końca… bardzo współczuję. Dobrze, że chociaż są te tabletki i działają w miarę.
Kurczę to mojego też czuje tylko i wyłącznie w dole brzucha , albo od pępka w dół albo naprawdę nisko. Ciekawa jestem w takim razie jak jest ułożony, bo ostatnio siedział na dupce i przez te ruchy myślę, że się nic nie zmieniło.
Ale na obrócenie dzidziuś ma jeszcze chwilę i z tego, co czytałam pod koniec sam powinien chcieć się obrócić, bo na górze będzie miał więcej miejsca na nóżki. No ale wiadomo, że zdarzają się takie niepokorne przypadki
Erdene no niestety. Mam takie pojedyncze dni, że tętno bardzo mi skacze nawet podczas siedzenia i jutro zapytam o to gin, czy powinnam mieć jakieś tabletki na taką tachykardię.
Frutelka bardzo dobre wieści! A kiedy spodziewane wyniki amnio ? -