X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
Odpowiedz

🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼

Oceń ten wątek:
  • Firest Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    Dziewczyny, a czy wchodząc w drugi trymestr zmieniłyście suplementy? Jeśli tak to na jakie? Zapytam też oczywiście lekarza we wtorek ale jak patrzę na te na drugi trymestr to są podobne tylko z dodatkowym żelazem..
    Ja w II trymestrze przestawiłam się na Prenacare Complete (nie mają żelaza). Wcześniej brałam Prenacaps Multi1, ale nie chciałam kontynuować tej serii bo przy podobnym składzie trzeba brać dwa razy dziennie, a ja wolę raz łyknąć i zapomnieć😆 (nie znoszę tabsów). A w ogóle najlepsza wersja w saszetkach rozpuszczalna w wodzie.

👩 35
    Diagnoza: niepłodność żeńska
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    Diagnoza: niepłodność męska
    ❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
    ➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
    ~~~~~~~~~~~~
    08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷
    preg.png
  • Firest Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_nulka wrote:
    mnie coś od wczoraj podkusiło i zaczęłam przeglądać rzeczy wyprawkowe i jestem przerażona 😅 kiedy planujecie zacząć coś kompletować? Ja myślałam jakoś o lutym, ale coś czuję, że szybciej pęknę 🙈
    Ja chyba też ok lutego. U mnie póki co zerowa wiedza o dzieciach🫣 więc nie chcę ulec niepotrzebnemu konsumpcjonizmowi oglądając rzeczy w internatach i sklepach🙃 W styczniu zaczynamy szkołę rodzenia i też różne inne warsztaty dla przyszłych mam organizowanych przez szpital więc liczę, że tam wszystkiego się dowiem, a dopiero potem zakupy i zbieractwo po rodzinach😊

Lila777, A_nulka, Natt99 lubią tę wiadomość

👩 35
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    ~~~~~~~~~~~~
    preg.png
  • Lila777 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy dziewczyny wybieracie się właśnie na te szkoły rodzenia? I kiedy załatwiać położną trzeba? 🤭
    Mi się udało załatwić skierowanie na II prenatalne do innego lekarza, w życiu bym nie wróciła do tego gościa, co mnie tak potraktował na I prenatalnych..
    termin na II prenatalne mam 17 Grudnia, ale 12 Grudnia kazali mi przyjechać pobrać krew - jak mi to przez telefon pielęgniarka powiedziała to aż siadłam ze strachu, nie zapytałam co oni tam badają jeszcze.. internet mi napisał że to zwykła morfologia ?
    Edit: jeszcze raz przeczytałam i z krwi to jakiś test potrójny i znowu badają ryzyka genetyczne 🙈 jestem przerażona 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:01

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    15.12 3 kontrola
    17.12 II prenatalne

preg.png
  • Acmvj Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila777 wrote:
    A kiedy dziewczyny wybieracie się właśnie na te szkoły rodzenia? I kiedy załatwiać położną trzeba? 🤭
    Mi się udało załatwić skierowanie na II prenatalne do innego lekarza, w życiu bym nie wróciła do tego gościa, co mnie tak potraktował na I prenatalnych..
    termin na II prenatalne mam 17 Grudnia, ale 12 Grudnia kazali mi przyjechać pobrać krew - jak mi to przez telefon pielęgniarka powiedziała to aż siadłam ze strachu, nie zapytałam co oni tam badają jeszcze.. internet mi napisał że to zwykła morfologia ?
    Edit: jeszcze raz przeczytałam i z krwi to jakiś test potrójny i znowu badają ryzyka genetyczne 🙈 jestem przerażona 🥺

Położną mam od 8 tygodnia zarezerwowaną, bo koleżanka dała mi znać, że szybkimi niej miejsca uciekają, ale to przez to, że ja chciałam tą konkretną. Ona też współtworzy szkołę rodzenia i mam zadzwonić przed świętami, żeby się dowiedzieć kiedy rusza.

Z badań krwi przy okazji 2 badań prenatalnych to tylko mi przychodzą na myśl PlGF i sFlt-1- miałam je zlecone w poprzedniej ciąży ze względu na duże ryzyko stanu przedrzucawkowego, ale one ogólnie służą do wychwytywania szeroko pojętnych problemów z łożyskiem. W tej ciąży też będę je na pewno robić.

Edit. Potrójnym chyba nie będą Cię męczyć skoro masz NIPT zrobione a potrójny jest raczej traktowany jako „awaryjny” jak nie było robionego podwójnego w I trymestrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:13

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • kitka_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w 20tym tyg tylko usg, nic z krwi mi nie będą robić

Natt99 lubi tę wiadomość

starania o pierwsze od czerwca 2023
    35l.👱🏻‍♀️ 32l.👨

03.2024 💔 9tc

07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
    10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
    11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
    12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
    02.25 - 06.25 4xIUI ❌

30.08 ⏸️ naturals
    15.09 7mm, serduszko ❤️ 6+4
    02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
    23.10 5.8cm Bobaska, 157 💓
    19.12 połówkowe 🤞
    preg.png
  • Karpatka95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila777 wrote:
    U mnie zapisy do szkoły rodzenia w szpitalu w którym chcę rodzić są po 20 tyg. Więc jeszcze czekam. A jeśli chodzi o położną to jakoś nie orientowałam się jeszcze 😅

👩 30, 👨30

05/2024 cp
    07/2024 cb
    01/2025 cb
    02/2025 cb
    05/2025 poronienie zatrzymane (6/9tydz)

09/2025 ⏸️
    09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
    17.09 crl 0,8cm i ❤️
    30.09 crl 1,9cm 🥹
    15.10 3,9cm Bobaska 😍
    29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
    6.11 7,1cm (Dziewczynka 🩷???)
    27.11 USG 🙏
    30.12 Prenatalne 🙏

preg.png
  • A_nulka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My co do imienia totalnie nie mamy pomysłu, liczymy na to, że z czasem coś nam się wyklaruje.

My idziemy 2 razy na prenatalne, na tym I trymestru dostaliśmy zdjęcie 3D i nagrania na pendrivie, więc to cudowna pamiątka i chcę taką z każdego badania prenatalnego 🥰 no i idę do mojej pani doktor sprzed ciąży, która też pracuje w szpitalu, w którym planuję rodzić, więc to wszystko jest w pewien sposób powiązane

Ja szkołą rodzenia jeszcze się nie interesowałam, bo słyszałam, że dopiero po 23 tygodniu można chodzić (pewnie zależy od miejsca, bo Karpatka wspomniała o 20), więc temat zostawiam na grudzień. Co do położnej to kompletnie jeszcze o tym nie myślałam, ale chyba też trzeba będzie pomału ruszyć temat 😁 niby jeszcze tyle czasu a ten czas jakoś tak mam wrażenie, że coraz bardziej zaczyna się kurczyć 🙈

Firest lubi tę wiadomość

18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc

29.08.2025 ⏸️
    16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
    23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
    7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
    20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
    28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵

22.12. II prenatalne

🙎🏽‍♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
    🙎🏽‍♂️wszystko ok

preg.png
  • Polczi5 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka Leopold pięknie, brałam to imię pod uwagę przy pierwszym synu ale bez poparcia może tym razem się uda 😄 przypomniałaś mi o tym imieniu ❤️

👩 28
    🧡 29.08.23 II
    ❤️ 16.04.24 chłopczyk

Here we go again 🌟
    22.09.25 II❤️🥹
    23.09 - 16 dpo, beta 933.3
    preg.png
  • Firest Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anilewe wrote:
    Melduję się Dziewczyny po dzisiejszej wizycie kontrolnej. Wszystko ok 😊 Dziecko waży ok. 145 g, nic nie budzi zastrzeżeń pani doktor. Na drugie prenatalne dostanę skierowanie na kolejnej wizycie, czyli za 4 tygodnie. No i od poniedziałku jestem na elce 😊

Chcę się podzielić z Wami autoanegdotą co do płci naszego Cudu.
    Moja intuicja- dziewczynka.
    Kalendarz chiński 😉- dziewczynka.
    Kalendarz Majów 😉- dziewczynka.
    Inne "wierzenia" typu gorsza cera, nasilone mdłości- dziewczynka.
    USG w 12 tc- pani doktor dziecko wyglądało prawdopodobnie na dziewczynkę.
    Dzisiejsze USG- siusiak i klejnoty dyndają 💙 Także na 99% chłopczyk. Jeszcze sobie uroczo siusiał podczas badania.
    Oczywiście jesteśmy bardzo szczęśliwi 😊😍 Ale mimo tego, że nie mieliśmy się nastawiać na dziewczynkę, to siłą rzeczy już byliśmy delikatnie nastawieni. Teraz trzeba sobie wszystko poukładać w głowie na nowo 😃
    Ah mamy podobnie, tylko że odwrotnie!🙃 Nastawiałam się i podświadomie kibicowałam, że będzie chłopiec, myślę że mój mąż też marzył o synku. A tu dziewczynka🩷 tak jak wszystkie dzieci w naszych rodzinach i u większości znajomych to dziewczynki. Dlatego liczyłam na jakąś odmianę😉 Ale ponoć chłopca trudniej spłodzić😝 Teraz już się oswoiłam z dziewczynką, jesteśmy przeszczęśliwi, że udało się w ogóle zajść w ciążę, utrzymać do tej pory i że badania pokazują, że jest zdrowa. Już się do niej przywiązaliśmy i mówimy o niej ‚nasza kochana córeczka’ 👧

anilewe lubi tę wiadomość

👩 35
    ❌ oba jajowody niedrożne
    ~~~~~~~~~~~~
    👨 37
    ~~~~~~~~~~~~
    preg.png
  • Nicole123 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff nadrobiłam 😂

Ja dla pocieszenia, w pierwszej ciąży kupiłam wózek w 14 tygodniu ciąży ,bo akurat mieliśmy wolniejszy czas żeby podjechać zobaczyć 😁 potem zostawiliśmy w sklepie na magazynie i odebraliśmy miesiąc przed porodem

Co do imion , dla dziewczynki mamy spór bo ja bym chciała Biankę ,mąż Kornelię . Wspólnie jeszcze bierzemy pod uwagę Aurelię
    Dla chłopca trochę ciężej bo tak nam się podoba imię naszego synka że ciężko będzie mu dorównać . Ale bierzemy pod uwagę Oliwiera, Bernarda , Rocha .

🙋‍♀️29
    PCOS
    Długie cykle, owulacyjne
    Hormony w normie
    Jajowody drożne
    🙋🏼‍♂️30
    Badanie nasienia
    06.2022 morfologia 0%
    08.2022 morfologia 6%

02.2022 5tyg 💔
    11.2022 5tyg 💔
    11.2023 start invitro ❤️
    Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
    25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
    10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
    08.2025 Naturalny cud ❤️

age.png
    preg.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze o imionach nie rozmawialiśmy. Ale ostatnio bardzo podobaja mi się Gniewko i Hugo.
    Zobaczymy co będzie. Córcia dopiero jak ją zobaczyłam to zdecydowałam. I to było takie niesamowite bo przez całą ciążę mieliśmy wybrane inne imię. Jak się urodziła i położna zapytała o imię to podałam Matylda. Mąż też przytaknął i tak już zostało. Teraz nie wyobrażam sobie żeby miała inaczej na imię.

age.png

♀️'89♂️'86

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

04.2025 6TC💔

04.09.2025 ⏸️
    11.09 beta 508
    13.09 beta 1265
    15.09 beta 2575
    19.09 beta 10463

23.09 CRL 4mm FHR 113/min

preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z położną jest tak, że od 21 tygodnia przysługuje "edukacja przedporodowa", co często położne w większych miastach organizują w szkołę rodzenia, inne z kolei realizują indywidualnie. Moje właśnie prowadzą szkołę rodzenia.

Ja zostaję przy dziewczynach z pierwszej ciąży (zresztą deklaratywnie w dokumentach to położna zostaje ta sama do czasu zmiany, jak lekarz POZ), tylko właśnie muszę im dać znać - chcę teraz po wizycie wtorkowej zadzwonić, żeby potem nie było problemu, że nie ogarną bo mają np. za dużo podopiecznych na ten termin. 😅 A akurat wizyty mojej położnej po porodzie były mega wartościowe, bo same zajęcia pewnie tym razem mniej mi będą potrzebne.

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Natt99 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila777 wrote:
    Ja na szkołę rodzenia zapisałam się na styczeń.
    A co do położnej to u mnie to wyszło przypadkowo - poszłam na przychodnie się zarejestrować do rodzinnej i okazało się, że cały czas jestem zapisana jako pacjentka do Pani doktor, która już nie pracuje i zmieniłam deklarację na inną Panią. No i za moment Pani rejestratorka zaproponowała czy nie chce wybrać położnej przy okazji i pielęgniarki 😅 także tą sprawę mam już z głowy.
    Chciałam się jeszcze was dziewczyny zapytać o specjalistów - do dentysty na przegląd się umówiłam, z reguły mam zdrowe zęby i na kontroli byłam jakoś w marcu i było wszystko w porządku, no ale wiadomo że dzidzia zabiera witaminy i zęby mogą się psuć. Mój ginekolog jeszcze kazał zrobić usg piersi, czy któraś z was wykonywała?

05.09. Pozytywny test 👶🏼
    16.09. Pęcherzyk ciążowy
    30.09. Zarodek 🥹❤️
    06.10. 19mm crl
    14.10. 2,25 cm crl
    31.10. 5,7 cm crl - prenatalne ❤️
    12.11. 7,12 cm crl 🥰
  • Natt99 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karpatka95 wrote:
    U mnie zapisy do szkoły rodzenia w szpitalu w którym chcę rodzić są po 20 tyg. Więc jeszcze czekam. A jeśli chodzi o położną to jakoś nie orientowałam się jeszcze 😅
    Warto się dopytać czy zapisują jak ma się w tej chwili 20 tc czy zapisują na ten termin kiedy zaczynasz 20tc. U mnie w szkole rodzenia właśnie wprowadzili wcześniej moja koleżankę w błąd i potem nie było dla niej miejsca i szkołę rodzenia zaczyna kiedy będzie już w 8 miesiącu ciąży 🙈

05.09. Pozytywny test 👶🏼
    16.09. Pęcherzyk ciążowy
    30.09. Zarodek 🥹❤️
    06.10. 19mm crl
    14.10. 2,25 cm crl
    31.10. 5,7 cm crl - prenatalne ❤️
    12.11. 7,12 cm crl 🥰
  • Lila777 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie internet napisał że to test potrójny, który wykonuje się między 15-22tyg ciąży i zawiera:
    Oznacza się poziom beta-hCG, alfa-fetoproteiny (AFP) i wolnego estriolu 🤯
    Powiem Wam dziewczyny, że ja chyba do jakiegoś psychologa muszę iść, tak mi zrył beret ten ostatni okropny czas, że jestem przerażona każdym kolejnym badaniem 🥺

1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
    ⏸️ 23.08.25
    1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
    2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
    Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
    12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
    3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
    15.12 3 kontrola
    17.12 II prenatalne

preg.png
  • Acmvj Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila777 wrote:
    Dokładnie internet napisał że to test potrójny, który wykonuje się między 15-22tyg ciąży i zawiera:
    Oznacza się poziom beta-hCG, alfa-fetoproteiny (AFP) i wolnego estriolu 🤯
    Powiem Wam dziewczyny, że ja chyba do jakiegoś psychologa muszę iść, tak mi zrył beret ten ostatni okropny czas, że jestem przerażona każdym kolejnym badaniem 🥺

A w miejscu, gdzie będziesz wykonywała 2 prenatalne znają Twoje poprzednie wyniki?

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
‹‹ 187 188 189 190 191
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ