🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja w II trymestrze przestawiłam się na Prenacare Complete (nie mają żelaza). Wcześniej brałam Prenacaps Multi1, ale nie chciałam kontynuować tej serii bo przy podobnym składzie trzeba brać dwa razy dziennie, a ja wolę raz łyknąć i zapomnieć😆 (nie znoszę tabsów). A w ogóle najlepsza wersja w saszetkach rozpuszczalna w wodzie.Agat99 wrote:Dziewczyny, a czy wchodząc w drugi trymestr zmieniłyście suplementy? Jeśli tak to na jakie? Zapytam też oczywiście lekarza we wtorek ale jak patrzę na te na drugi trymestr to są podobne tylko z dodatkowym żelazem..👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Ja chyba też ok lutego. U mnie póki co zerowa wiedza o dzieciach🫣 więc nie chcę ulec niepotrzebnemu konsumpcjonizmowi oglądając rzeczy w internatach i sklepach🙃 W styczniu zaczynamy szkołę rodzenia i też różne inne warsztaty dla przyszłych mam organizowanych przez szpital więc liczę, że tam wszystkiego się dowiem, a dopiero potem zakupy i zbieractwo po rodzinach😊A_nulka wrote:mnie coś od wczoraj podkusiło i zaczęłam przeglądać rzeczy wyprawkowe i jestem przerażona 😅 kiedy planujecie zacząć coś kompletować? Ja myślałam jakoś o lutym, ale coś czuję, że szybciej pęknę 🙈
Lila777, A_nulka, Natt99 lubią tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
A kiedy dziewczyny wybieracie się właśnie na te szkoły rodzenia? I kiedy załatwiać położną trzeba? 🤭
Mi się udało załatwić skierowanie na II prenatalne do innego lekarza, w życiu bym nie wróciła do tego gościa, co mnie tak potraktował na I prenatalnych..
termin na II prenatalne mam 17 Grudnia, ale 12 Grudnia kazali mi przyjechać pobrać krew - jak mi to przez telefon pielęgniarka powiedziała to aż siadłam ze strachu, nie zapytałam co oni tam badają jeszcze.. internet mi napisał że to zwykła morfologia ?
Edit: jeszcze raz przeczytałam i z krwi to jakiś test potrójny i znowu badają ryzyka genetyczne 🙈 jestem przerażona 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:01
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
15.12 3 kontrola
17.12 II prenatalne

-
Lila777 wrote:A kiedy dziewczyny wybieracie się właśnie na te szkoły rodzenia? I kiedy załatwiać położną trzeba? 🤭
Mi się udało załatwić skierowanie na II prenatalne do innego lekarza, w życiu bym nie wróciła do tego gościa, co mnie tak potraktował na I prenatalnych..
termin na II prenatalne mam 17 Grudnia, ale 12 Grudnia kazali mi przyjechać pobrać krew - jak mi to przez telefon pielęgniarka powiedziała to aż siadłam ze strachu, nie zapytałam co oni tam badają jeszcze.. internet mi napisał że to zwykła morfologia ?
Edit: jeszcze raz przeczytałam i z krwi to jakiś test potrójny i znowu badają ryzyka genetyczne 🙈 jestem przerażona 🥺
Położną mam od 8 tygodnia zarezerwowaną, bo koleżanka dała mi znać, że szybkimi niej miejsca uciekają, ale to przez to, że ja chciałam tą konkretną. Ona też współtworzy szkołę rodzenia i mam zadzwonić przed świętami, żeby się dowiedzieć kiedy rusza.
Z badań krwi przy okazji 2 badań prenatalnych to tylko mi przychodzą na myśl PlGF i sFlt-1- miałam je zlecone w poprzedniej ciąży ze względu na duże ryzyko stanu przedrzucawkowego, ale one ogólnie służą do wychwytywania szeroko pojętnych problemów z łożyskiem. W tej ciąży też będę je na pewno robić.
Edit. Potrójnym chyba nie będą Cię męczyć skoro masz NIPT zrobione a potrójny jest raczej traktowany jako „awaryjny” jak nie było robionego podwójnego w I trymestrzeWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:13
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
u mnie w 20tym tyg tylko usg, nic z krwi mi nie będą robić
Natt99 lubi tę wiadomość
starania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc
07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
15.09 7mm, serduszko ❤️ 6+4
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
23.10 5.8cm Bobaska, 157 💓
19.12 połówkowe 🤞

-
U mnie zapisy do szkoły rodzenia w szpitalu w którym chcę rodzić są po 20 tyg. Więc jeszcze czekam. A jeśli chodzi o położną to jakoś nie orientowałam się jeszcze 😅Lila777 wrote:A kiedy dziewczyny wybieracie się właśnie na te szkoły rodzenia? I kiedy załatwiać położną trzeba? 🤭
Edit: jeszcze raz przeczytałam i z krwi to jakiś test potrójny i znowu badają ryzyka genetyczne 🙈 jestem przerażona 🥺👩 30, 👨30
05/2024 cp
07/2024 cb
01/2025 cb
02/2025 cb
05/2025 poronienie zatrzymane (6/9tydz)
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm (Dziewczynka 🩷???)
27.11 USG 🙏
30.12 Prenatalne 🙏

-
My co do imienia totalnie nie mamy pomysłu, liczymy na to, że z czasem coś nam się wyklaruje.
My idziemy 2 razy na prenatalne, na tym I trymestru dostaliśmy zdjęcie 3D i nagrania na pendrivie, więc to cudowna pamiątka i chcę taką z każdego badania prenatalnego 🥰 no i idę do mojej pani doktor sprzed ciąży, która też pracuje w szpitalu, w którym planuję rodzić, więc to wszystko jest w pewien sposób powiązane
Ja szkołą rodzenia jeszcze się nie interesowałam, bo słyszałam, że dopiero po 23 tygodniu można chodzić (pewnie zależy od miejsca, bo Karpatka wspomniała o 20), więc temat zostawiam na grudzień. Co do położnej to kompletnie jeszcze o tym nie myślałam, ale chyba też trzeba będzie pomału ruszyć temat 😁 niby jeszcze tyle czasu a ten czas jakoś tak mam wrażenie, że coraz bardziej zaczyna się kurczyć 🙈
Firest lubi tę wiadomość
18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc
29.08.2025 ⏸️
16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵
22.12. II prenatalne
🙎🏽♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
🙎🏽♂️wszystko ok

-
Ah mamy podobnie, tylko że odwrotnie!🙃 Nastawiałam się i podświadomie kibicowałam, że będzie chłopiec, myślę że mój mąż też marzył o synku. A tu dziewczynka🩷 tak jak wszystkie dzieci w naszych rodzinach i u większości znajomych to dziewczynki. Dlatego liczyłam na jakąś odmianę😉 Ale ponoć chłopca trudniej spłodzić😝 Teraz już się oswoiłam z dziewczynką, jesteśmy przeszczęśliwi, że udało się w ogóle zajść w ciążę, utrzymać do tej pory i że badania pokazują, że jest zdrowa. Już się do niej przywiązaliśmy i mówimy o niej ‚nasza kochana córeczka’ 👧anilewe wrote:Melduję się Dziewczyny po dzisiejszej wizycie kontrolnej. Wszystko ok 😊 Dziecko waży ok. 145 g, nic nie budzi zastrzeżeń pani doktor. Na drugie prenatalne dostanę skierowanie na kolejnej wizycie, czyli za 4 tygodnie. No i od poniedziałku jestem na elce 😊
Chcę się podzielić z Wami autoanegdotą co do płci naszego Cudu.
Moja intuicja- dziewczynka.
Kalendarz chiński 😉- dziewczynka.
Kalendarz Majów 😉- dziewczynka.
Inne "wierzenia" typu gorsza cera, nasilone mdłości- dziewczynka.
USG w 12 tc- pani doktor dziecko wyglądało prawdopodobnie na dziewczynkę.
Dzisiejsze USG- siusiak i klejnoty dyndają 💙 Także na 99% chłopczyk. Jeszcze sobie uroczo siusiał podczas badania.
Oczywiście jesteśmy bardzo szczęśliwi 😊😍 Ale mimo tego, że nie mieliśmy się nastawiać na dziewczynkę, to siłą rzeczy już byliśmy delikatnie nastawieni. Teraz trzeba sobie wszystko poukładać w głowie na nowo 😃
anilewe lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Uff nadrobiłam 😂
Ja dla pocieszenia, w pierwszej ciąży kupiłam wózek w 14 tygodniu ciąży ,bo akurat mieliśmy wolniejszy czas żeby podjechać zobaczyć 😁 potem zostawiliśmy w sklepie na magazynie i odebraliśmy miesiąc przed porodem
Co do imion , dla dziewczynki mamy spór bo ja bym chciała Biankę ,mąż Kornelię . Wspólnie jeszcze bierzemy pod uwagę Aurelię
Dla chłopca trochę ciężej bo tak nam się podoba imię naszego synka że ciężko będzie mu dorównać . Ale bierzemy pod uwagę Oliwiera, Bernarda , Rocha .🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
My jeszcze o imionach nie rozmawialiśmy. Ale ostatnio bardzo podobaja mi się Gniewko i Hugo.
Zobaczymy co będzie. Córcia dopiero jak ją zobaczyłam to zdecydowałam. I to było takie niesamowite bo przez całą ciążę mieliśmy wybrane inne imię. Jak się urodziła i położna zapytała o imię to podałam Matylda. Mąż też przytaknął i tak już zostało. Teraz nie wyobrażam sobie żeby miała inaczej na imię. -
Z położną jest tak, że od 21 tygodnia przysługuje "edukacja przedporodowa", co często położne w większych miastach organizują w szkołę rodzenia, inne z kolei realizują indywidualnie. Moje właśnie prowadzą szkołę rodzenia.
Ja zostaję przy dziewczynach z pierwszej ciąży (zresztą deklaratywnie w dokumentach to położna zostaje ta sama do czasu zmiany, jak lekarz POZ), tylko właśnie muszę im dać znać - chcę teraz po wizycie wtorkowej zadzwonić, żeby potem nie było problemu, że nie ogarną bo mają np. za dużo podopiecznych na ten termin. 😅 A akurat wizyty mojej położnej po porodzie były mega wartościowe, bo same zajęcia pewnie tym razem mniej mi będą potrzebne. -
Ja na szkołę rodzenia zapisałam się na styczeń.Lila777 wrote:A kiedy dziewczyny wybieracie się właśnie na te szkoły rodzenia? I kiedy załatwiać położną trzeba? 🤭
Edit: jeszcze raz przeczytałam i z krwi to jakiś test potrójny i znowu badają ryzyka genetyczne 🙈 jestem przerażona 🥺
A co do położnej to u mnie to wyszło przypadkowo - poszłam na przychodnie się zarejestrować do rodzinnej i okazało się, że cały czas jestem zapisana jako pacjentka do Pani doktor, która już nie pracuje i zmieniłam deklarację na inną Panią. No i za moment Pani rejestratorka zaproponowała czy nie chce wybrać położnej przy okazji i pielęgniarki 😅 także tą sprawę mam już z głowy.
Chciałam się jeszcze was dziewczyny zapytać o specjalistów - do dentysty na przegląd się umówiłam, z reguły mam zdrowe zęby i na kontroli byłam jakoś w marcu i było wszystko w porządku, no ale wiadomo że dzidzia zabiera witaminy i zęby mogą się psuć. Mój ginekolog jeszcze kazał zrobić usg piersi, czy któraś z was wykonywała?
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 -
Warto się dopytać czy zapisują jak ma się w tej chwili 20 tc czy zapisują na ten termin kiedy zaczynasz 20tc. U mnie w szkole rodzenia właśnie wprowadzili wcześniej moja koleżankę w błąd i potem nie było dla niej miejsca i szkołę rodzenia zaczyna kiedy będzie już w 8 miesiącu ciąży 🙈Karpatka95 wrote:U mnie zapisy do szkoły rodzenia w szpitalu w którym chcę rodzić są po 20 tyg. Więc jeszcze czekam. A jeśli chodzi o położną to jakoś nie orientowałam się jeszcze 😅05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 -
Dokładnie internet napisał że to test potrójny, który wykonuje się między 15-22tyg ciąży i zawiera:
Oznacza się poziom beta-hCG, alfa-fetoproteiny (AFP) i wolnego estriolu 🤯
Powiem Wam dziewczyny, że ja chyba do jakiegoś psychologa muszę iść, tak mi zrył beret ten ostatni okropny czas, że jestem przerażona każdym kolejnym badaniem 🥺1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
15.12 3 kontrola
17.12 II prenatalne

-
Lila777 wrote:Dokładnie internet napisał że to test potrójny, który wykonuje się między 15-22tyg ciąży i zawiera:
Oznacza się poziom beta-hCG, alfa-fetoproteiny (AFP) i wolnego estriolu 🤯
Powiem Wam dziewczyny, że ja chyba do jakiegoś psychologa muszę iść, tak mi zrył beret ten ostatni okropny czas, że jestem przerażona każdym kolejnym badaniem 🥺
A w miejscu, gdzie będziesz wykonywała 2 prenatalne znają Twoje poprzednie wyniki?👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-