🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zaraz jadę na prenatalne, mam o 10:00 , trzymajcie kciuki bo ze stresu juz biegunki dostalam ❤️
O 14 idę do mojego lekarza na wizytę
Acmvj, Sosenka93, Lila777, Natt99, Agat99, Nicole123, Karpatka95, IT_Girl lubią tę wiadomość
-
Ja chodzę na NFZ i lekarz mi tego nie zlecił, ale jak poszłam na prywatnie to właśnie cmv kazał zbadać.Lila777 wrote:Dziękuję ❤️ wczoraj czytałam troszkę o tych torbielach, i kończyły się dobrze takie historie, ale mimo wszystko nie da się nie przejmować, ale nie jest najgorzej - wróciło mi takie pozytywne nastawienie.
Co do mięśniaka - ten nowy lekarz prowadzący nic mi o nim nie powiedział, a ja zapomniałam zapytać, bo dużo się działo na tej wizycie. Nie wiem czy nie zauważył, czy zapomniał. Ta moja pierwsza gin powiedziała że musimy go obserwować, bo jest w głupim miejscu, na przodzie ściany. Jeśli będzie rosnąć, to prawdopodobnie z góry narzucą CC ( może utrudnić poród naturalny ). Często po porodzie potem sam się wchłania, zobaczymy co wyjdzie. Na szczęście póki co nie przeszkadza dziecku w żaden sposób, gdyby zaczął to trzeba operować 🙈 ale to już zostawię do oceny nowemu lekarzowi.
A te torbiele u dzieci mogą wynikać z zakażenia ( zleciła toksoplazmozę i CMV zbadać ) i akurat oba te badania zrobiłam w tym tygodniu, tokso nie mam a to drugie - dziś muszę odebrać wynik. Na wirus CMV pierwsza gin nie dała skierowania a podobno powinno się go zbadać w 1 trymestrze, bo potrafią kobiety go przejść bezobjawowo a jest niesamowicie groźny… miałyście go wszystkie badane ?05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne -
Lila777 wrote:Dziękuję ❤️ wczoraj czytałam troszkę o tych torbielach, i kończyły się dobrze takie historie, ale mimo wszystko nie da się nie przejmować, ale nie jest najgorzej - wróciło mi takie pozytywne nastawienie.
Co do mięśniaka - ten nowy lekarz prowadzący nic mi o nim nie powiedział, a ja zapomniałam zapytać, bo dużo się działo na tej wizycie. Nie wiem czy nie zauważył, czy zapomniał. Ta moja pierwsza gin powiedziała że musimy go obserwować, bo jest w głupim miejscu, na przodzie ściany. Jeśli będzie rosnąć, to prawdopodobnie z góry narzucą CC ( może utrudnić poród naturalny ). Często po porodzie potem sam się wchłania, zobaczymy co wyjdzie. Na szczęście póki co nie przeszkadza dziecku w żaden sposób, gdyby zaczął to trzeba operować 🙈 ale to już zostawię do oceny nowemu lekarzowi.
A te torbiele u dzieci mogą wynikać z zakażenia ( zleciła toksoplazmozę i CMV zbadać ) i akurat oba te badania zrobiłam w tym tygodniu, tokso nie mam a to drugie - dziś muszę odebrać wynik. Na wirus CMV pierwsza gin nie dała skierowania a podobno powinno się go zbadać w 1 trymestrze, bo potrafią kobiety go przejść bezobjawowo a jest niesamowicie groźny… miałyście go wszystkie badane ?
Ja zarówno toxo jak i CMV mam powtarzane w każdym trymestrze. CMV mam przeciwciała, ale moja ani doktor mówi, że mimo wszystko można przejść jeszcze raz dlatego powtarzamy w każdym trymestrze.
Mieliśmy też to badanie przed ivf oboje z mężem.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja też mam w nocy bóle bioder, pewnie się coś tam rozszerza, bo w tym miejscu pojawiły się małe tygrysie paski 🙈 my w sobotę mamy drugie prenatalne, już się nie mogę doczekać. Może poznamy płeć w końcu
Ale oboje z mężem stwierdziliśmy, że poprosimy Panią o napisanie płci na kartce o ile oczywiście będzie widać i położymy sobie kopertę pod choinką i otworzymy w Wigilię
Natt99, Acmvj, Lila777, IT_Girl, Polczi5 lubią tę wiadomość
-
Lila777 wrote:Dziękuję ślicznie za kciuki ❤️
Nasza Kruszynka ma 476g 20+1 tyg ciąży według ich wyliczeń, według aplikacji 20+2 - chyba jest duża, ale doktor nie odniosła się do wielkości. Wymiary, organy, nosek, usta, głowa - wszystko idealnie ❤️
Ogólnie badanie bez porównania do pierwszych prenatalnych, miła Pani i bardzo szczegółowa 😊
Ale żeby nie obyło się bez stresu, to wykryła torbiel splotu naczyniówkowego w mózgu 3,8 strony lewej. Powiedziała, że to się zdarza i zazwyczaj samo wchłania do 30tyg ciąży.
Niby się nie stresować ale wiecie jak jest.. ☹️
Do tego mój mięśniak stale rośnie, już ma 5,5cm.. na początku ciąży miał 3,5cm..
przez zły wynik z pierwszych badań prenatalnych mam zlecone echo serca maleńkiej, które mogę mieć na NFZ.
Do lekarza prowadzącego idę na wizytę 29.12, więc pewnie mi wytłumaczy co i jak.
Na szczęście mam bardzo pracowity okres w firmie i nie mam czasu, żeby dużo rozmyślać 😁
Dziś pierwszy raz na noc nie biorę tabletek na wymioty, zobaczymy czy jutro przeżyje dzień bez 🤢
A co do chorób to ja na szczęście trzymam się dobrze, ale też uprawiam trochę sportu i mam w domu duże zwierzątka, przy których jest co robić, więc pewnie organizm się hartuje ❤️
Super, gratulacje 😍 Chyba sporo faktycznie waży 😁
Pamiętam, że z córką połówkowe miałam w 21+6 i ważyła 360g i usłyszałam wtedy, że będzie z tych mniejszych i była 😁 Ale lepiej jak bobo jest większe, będzie silniejsze 🥰 Mam nadzieję, że mój synek też będzie ładnie rósł 🙂
Lila777 lubi tę wiadomość
-
Kassialka wrote:Ja zaraz jadę na prenatalne, mam o 10:00 , trzymajcie kciuki bo ze stresu juz biegunki dostalam ❤️
Trzymam mocno kciuki! Mega gorący okres świąteczno-noworoczny nam się szykuje! 🥰🥰
KurtynaMileczenia wrote:Ja też mam w nocy bóle bioder, pewnie się coś tam rozszerza, bo w tym miejscu pojawiły się małe tygrysie paski 🙈 my w sobotę mamy drugie prenatalne, już się nie mogę doczekać. Może poznamy płeć w końcu
Ale oboje z mężem stwierdziliśmy, że poprosimy Panią o napisanie płci na kartce o ile oczywiście będzie widać i położymy sobie kopertę pod choinką i otworzymy w Wigilię 
Super pomysł! Tylko nie patrz na monitor, bo chłopca to od razu rozpoznasz 🤭🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia, 09:06
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
14.08.2025 FET 5BA

-
No właśnie chyba ciężko będzie nie patrzeć 😂 ale może mąż nie zauważy, to chociaż on będzie miał niespodziankę 😁Acmvj wrote:Super pomysł! Tylko nie patrz na monitor, bo chłopca to od razu rozpoznasz 🤭🤭
-
Trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko dobrze ❤️Kassialka wrote:Ja zaraz jadę na prenatalne, mam o 10:00 , trzymajcie kciuki bo ze stresu juz biegunki dostalam ❤️
No ja prywatnie od początku chodzę, a mimo to pominęła to badanie CMV 🙈 chyba się cieszę, że zmieniłam lekarza..
mój mąż ma 195 wzrostu a ja 165 i ciekawe czy po nim taka duża nie będzie 😁 zobaczymy pod koniec ciąży jak sytuacja będzie wyglądać 😊
A swoją drogą zauważyłam że gorzej mi myślenie idzie, ciężej się skupić i dużo zapominam 😊
Przyszły wyniki CMV - są dobre 😊
Natt99, Agat99, Nicole123, IT_Girl lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Super 🥰 co do toksoplazmozy to mój lekarz na prywat powiedział, że ją przechorowałem i nie ma sensu powtarzać.. a ja mam kotka w domu (wypuszczam go na dwór) i się trochę nakręcam, że może jednak warto byłoby samemu nawet to zbadać, a z drugiej strony wchodzić w kompetencje lekarza 😅 sama nie wiem, bo wiem że będę się nakręcać.Lila777 wrote:Trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko dobrze ❤️
No ja prywatnie od początku chodzę, a mimo to pominęła to badanie CMV 🙈 chyba się cieszę, że zmieniłam lekarza..
mój mąż ma 195 wzrostu a ja 165 i ciekawe czy po nim taka duża nie będzie 😁 zobaczymy pod koniec ciąży jak sytuacja będzie wyglądać 😊
A swoją drogą zauważyłam że gorzej mi myślenie idzie, ciężej się skupić i dużo zapominam 😊
Kassialka będzie dobrze, trzymamy kciuki!❤️✊🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia, 10:05
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne -
Natt99 wrote:Super 🥰 co do toksoplazmozy to mój lekarz na prywat powiedział, że ją przechorowałem i nie ma sensu powtarzać.. a ja mam kotka w domu (wypuszczam go na dwór) i się trochę nakręcam, że może jednak warto byłoby samemu nawet to zbadać, a z drugiej strony wchodzić w kompetencje lekarza 😅 sama nie wiem, bo wiem że będę się nakręcać.
Kassialka będzie dobrze, trzymamy kciuki!❤️✊🏻
Ja nie chorowałam na toxo, dlatego powtarzam. CMV są większe szanse na ponowne zakażenie i dlatego powtarzam pomimo posiadanych przeciwciał.
Aaa i toxo dużo łatwiej się zarazić ze źle umytego jedzenia niż od kota.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia, 10:23
Natt99, Lila777 lubią tę wiadomość
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
14.08.2025 FET 5BA

-
Też mnie bolą biodra w nocy, często muszę się przekręcać z boku ja bok a i tak finalnie muszę położyć się na plecach i daję dodatkową poduszkę pod nogi. Wiem, że niby na plecach nie powinno się spać, ale póki co to dla mnie najbardziej komfortowa pozycja 😊
A Wy jak śpicie?
Ja badałam CMV w kwietniu i miałam dość wysokie przeciwciała (przechorowałam), w tej ciąży badałam i niestety te przeciwciała już mi spadły, więc rzeczywiście można zarazić się dość szybko ponownie. Pewnie będę jeszcze powtarzać za niedługo i toxo też bo nigdy nie chorowałam
-
Lila777 wrote:Trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko dobrze ❤️
U mnie też CMV było w pierwszym trymestrze sprawdzane i będzie znowu chyba w trzecim 😉
U mnie mąż 180 ja 170 więc dzidzia raczej też mały nie będzie, do tego mój tata też wysoki 😄
Co do myślenia, to u mnie też ciężej idzie, wczoraj miałam coś sprawdzić w telefonie i tak patrzę na ten telefon i patrzę i jakiś zawias miałam 😂
Dlatego w pracy też już się nie wysilam 😅
-
Jestem juz po. Wszystko w porzadku, juz na 100% dziewczynka.💓Bylam tak zestresowana, ze macica sie skurczyła i dziecko zwinięte. Musiałam w trakcie badania pójść tańczyć poloneza na poczekalni 😅 serduszko udało sie zlapac jedynie dopochwowo 😁
290g i z USG wychodzi 19+1 a z miesiączki 19+4, wiec nadal 2-3 dni do tyłu. Kolana I rece miala caly czas na twarzy wiec wstydnisia i mamy niewyrazne zdjęcie buzi 😅
Agat99, IT_Girl, Acmvj, Natt99, Nicole123, KurtynaMileczenia, Lila777, Karpatka95, Polczi5, Sosenka93, dracaena, Ania 93, Cavarathiel, Monika33, Firest lubią tę wiadomość
-
Gratulacje! Jej co stres nie może haha 😁❤️ ważne że już masz ten stres za sobą 😊Kassialka wrote:Jestem juz po. Wszystko w porzadku, juz na 100% dziewczynka.💓Bylam tak zestresowana, ze macica sie skurczyła i dziecko zwinięte. Musiałam w trakcie badania pójść tańczyć poloneza na poczekalni 😅 serduszko udało sie zlapac jedynie dopochwowo 😁
290g i z USG wychodzi 19+1 a z miesiączki 19+4, wiec nadal 2-3 dni do tyłu. Kolana I rece miala caly czas na twarzy wiec wstydnisia i mamy niewyrazne zdjęcie buzi 😅
Ktoś jeszcze przed świętami ma wizytę? 😁
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1

-
Lila777 wrote:Gratulacje! Jej co stres nie może haha 😁❤️ ważne że już masz ten stres za sobą 😊
Ktoś jeszcze przed świętami ma wizytę? 😁
Ja mam prenatalne 23.12 o 18 😁
Później dopiero 7.01.
Lila, powiedz mi proszę, czy Twój lekarz wspominały, w którym tygodniu najlepiej echo serca zrobić?
👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
03.2025- AIH ❌
14.08.2025 FET 5BA

-
Ja wlasnie czekam do swojej lekarki, jak zwykle mega opoznienie 🙄🙄🙄 prenatalne dopiero 9.01, ale mam termin dopiero na 21/23.05. Wynikow amniopunkcji jeszcze nie ma. Oczywiscie liczylam sie z tym, bo badanie bylo w zeszla srode, ale troche sie ludzilam, ze na wizyte juz beda 🥵
Czuje delikatne ruchy chlopaka, ale tez cierpnie z powodu takiego jakby rozpierania w brzuchu, to czas intensywnego wzrostu/rozciagania wiec pewnie dlatego, ale jest to bardzo uciazliwe😭
Hemoglobina mi caly czas spada (dzisiaj 11.4), ciekawe czy dr zaleci jakies leki.♀️35 ♂️35
05.21 - córka
👩🏻 IO, nadczynność tarczycy (choroba gravesa basedowa, wyniki w miare pod kontrola)
AMH 0.62 (0.37 w 2024)
Drożność ☑️
starania naturalne o rodzeństwo od 2024, z pomocą medyczną od 03.2025
03-05.2025 - 3 IUI ❌
21.08 - start stymulacji (Menopur + Cetrotide)
30.08 - punkcja - 3 🥚
4.09 - transfer 4AA
4 dpt ⏸️
5 dpt beta 13.4
7 dpt beta 52.5
9 dpt beta 92.7
11 dpt 264.5
14 dpt 877.8 prog 83.16
7w0d - CRL 1 cm, ❤️ 140/min

-
Ja toxo i cmv miałam 2 razy w pierwszej ciąży i teraz dostałam do powtórzenia toxo tylko. Ale w pierwszej ciąży nie robiłam różyczki , teraz tak. Także też zależy od lekarza .
Co ciekawe mam hashimoto i zlecają tylko tsh. Na szczęście ładnie schodzi w ciąży , czyli organizm sobie sam dobrze radzi.
Co do toxo ja tez słyszałam wiele razy, bo tez mam kota, że aby kuwety nie dotykać i szybciej z warzyw czy owoców się to złapie.
A cmv mówią że tylko w 1 trymestrze jest groźne.
Na szczęście wyleczyłam infekcję i jutro już prenatalne.
A dostajecie od lekarzy skierowanie na witaminy itp ? Bo ja to tylko podstawowe , z reguły daje tylko mocz i morfologię, żelaza nie dała , ferrytyna raz w życiu miałam badaną tak u nas żałują tych skierowań 🫣
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Co do spania to ja odstawiłam parę miesięcy temu małą od piersi i delektuje się przesypianymi nocami 🤣co prawda 2 pobudki na siusiu są ale jeszcze bólu bioder nie ma . Za 4 miesiące znowu wstawanie co 2/3 h 😅😅
Brzuch już spory i daje się we znaki , już i zadyszki po schodach i ciężko z ziemi podnosić zabawki 🫣
Także dziewczyny w pierwszych ciążach leżcie ile się da i nie miejcie wyrzutów sumienia 😁😁
Im większe te brzuchy tym ciężej i spać i funkcjonować, o goleniu na wyczucie nie wspomnę 😅