🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zdecydowanie SN. Trochę bólu a później już spokój, zupełnie odwrotnie niż przy cesarce z tego co widziałam na przykładzie innych dziewczyn. Ale to chyba nieliczne przypadki są takie, że w ogóle mamy wybór, chyba, że w Waszych szpitalach tak jest, bo u nas CC jest wtedy gdy przychodzi się ze skierowaniem bądź podczas porodu jest taka konieczność aby wykonać CC.
Lila777 lubi tę wiadomość
-
Milunia wrote:Chciałam dodać suwaczek i nie umiem. Kopiuję ten kod i po wklejeniu widoczny był ten cały napis a obrazka brak. Nie wiem, co źle robię🤷🏻♀️🙈 czy ktoś może wkleić zdjęcie, co skopiować, żeby był widoczny?
P.S zachęcam wszystkich do ustawienia, bo jak piszemy o różnych sprawach to się nie trzeba zastanawiać w którym tygodniu kto jest tylko odrazu widać 😉
Musisz skopiować BBcode -
Ja miałam poród SN i teraz też będę chciała spróbować. Zastanawiam się jedynie nad zmianą szpitala i podaniem znieczulenia bo u mnie w szpitalu jest tylko gaz. Podobno drugi poród jest już łatwiejszy. Na pewno już się zna ten maksymalny ból i wie kiedy już koniec. Przy pierwszym porodzie brakowało mi tej wiedzy .
Ja nie miałam możliwości przez pierwsze dni przytulić mojego skarba bo trafiła na intensywną. Ale bardzo bym chciała przeżyć kangurowanie. Co przy CC niestety nie jest możliwe. No i przede wszystkim bardzo pomaga w laktacji wyrzut oksytocyny przy przytuleniu dziecka.
Więc jeśli zależy wam na KP to polecam poród SN.
No i faktycznie, człowiek po porodzie SB idzie pod prysznic i można funkcjonować normalnie:)
Firest, Lila777 lubią tę wiadomość
-
Wiecie może czy często są promocje na Nifty Pro? Widziałam u nich na stronie, że mają teraz promocje ale tylko do wtorku. I Nie wiem czy kupować już teraz czy czekać na spokojnie te 3 tygodnieStarania na luźno od 01.2023, świadome starania od 06.2024
32👩 34🧔
◽ kariotypy, MUCHa, biopsja ✅
◽ Homocysteina 10,51 (09.24); 8,26 (12.24); 4,11 (02.25)
◽ AMH 0,56 (11.24)
◽ KIR Bx (mąż HLA C1):
+ 2DS1, 2DS5, 3DS1
- 2DS2, 2DS3
◽ Adenomioza
◽ immunologia rozjechana
📅 11.2024 Bocian Szczecin
◽04-21.01.25 stymulacja Menopur + Orgalutran - 🥚3->3 MII: ❄️ 4AA i i 3BB
20.02.25 - FET - beta<2,3 ❌
24.03.25 - FET - beta<2,3 ❌
◽02-17.05.25 stymulacja Menopur + Bemfola + Orgalutran - 🥚7->2 MII:❄️4AB
22.05, 20.06, 17.07 diphereline i hydroxy
13.08.25 - FET - Encorton, Acard, Prograf, Accofil
5dpt ⏸️, 6dpt 31, 8dpt 57,4, 10dpt 122, 14dpt 527, 21dpt 7274, 27dpt CRL 0,41 i❤️
18.10 nifty pro - zdrowa dziewczynka 🩷
22.10 12tc+3 - I prenatalne 6,2cm
⏳22.12 II prenatalne

-
Fox! Cudowna wiadomość. Będziemy rodzić dzień po dniu 😉
Mi termin porodu wyliczył mój lekarz co do dnia więc też trzymam się 18.05 jako pewniaka.
I tak jakoś wewnętrznie przeczuwam druga dziewczynkę. A Wy macie jakieś przeczucia?
Fox lubi tę wiadomość
-
Fox, mega wiadomość i piękne pamiątkowe zdjęcie☺️ Oby dalej się pięknie Żelek rozwijał👍
Wiolami, Witaj na pokładzie! U mnie też się waha pomiędzy 1-3 maj, ale już póki co zostaję przy tym 3.05, tak mi się spodobało podśpiewywanie majowej jutrzenki😉 Oj Widzę, że swoje przeżyłaś 😔bardzo życzę Ci by ta ciąża okazała się szczęśliwa🫶
Hmm z tym porodem SN lub CC, to zawsze myślałam, że nie można sobie tak po prostu wybrać CC, tylko jakieś ważne wskazania musi być albo podczas porodu naturalnego coś idzie nie tak. Ale nie mam doświadczenia. Znam dziewczynę, która sobie coś nawet załatwiała od lekarza psychiatry tylko po to by móc z góry umówić się na CC.
Mam pytanie z innej beczki… czy Wy się dobrze nawadniacie? Ile pijecie wody/plynów? Ja mam totalny problem z tym, zawsze mało piłam, woda jest dla mnie wstrętna, nawet z dodatkami. Teraz w ciąży się bardzo zmuszam, ale też niewiele potrafię w siebie wlać. Po prostu nawet zapominam o piciu bo nie czuję pragnienia w ogóle. Czy któraś z Was zna ten temat? 😖
Fox, Wiolami, Lila777 lubią tę wiadomość
👩 35
Diagnoza: niepłodność żeńska
❌ oba jajowody niedrożne
➡️ zabieg radiologiczny i lipiodol - udane udrożnienie jajowodów
~~~~~~~~~~~~
👨 37
Diagnoza: niepłodność męska
❌ teratozoospermia (0%) i uszkodzone DNA chromatyny plemników (39%)
➡️ roczna dieta i suplementacja - poprawa parametrów
~~~~~~~~~~~~
08.2025 - ciąża naturalna😊 czekamy na córeczkę🩷

-
Milunia wrote:Ale cudnie 🤩 Ja trochę żałuję, że nie przesunęłam wizyty na późniejszą. Niby chciałam potwierdzenia, że to ciąża, a teraz bardzo się martwię, że nie było widać zarodka. I niby wiem, że w 5+4 może jeszcze nie być widać, ale nie mogę przestać myśleć o tym. Jak ja wytrzymam jeszcze tyle dni 🫣
U mnie tak samo, był tylko pęcherzyk na USG, mam nadzieję we wtorek zobaczyć już zarodek z serduszkiem ale strasznie mi się te dni dłużą 🫠
Co do porodu, to ja bym chciała SN, ogólnie chciałabym dość szybko zacząć się starać i drugiego bobasa, a wiadomo z cesarką trzeba dłużej poczekać (mojej bratowej kazali czekać 2 lata po cięciu, ale u niej było to konieczne).
-
Cava, obczajam różne testy NIPT od dawna i Nifty Pro na różnych stronach zawsze jest za trochę poniżej 2k i zawsze jest napisane, że super promocja bo przecenione z 2,3k ☺️ Ale jeśli jesteś i tak zdecydowana, to co za różnica kiedy kupisz, możesz i dziś🙂Cavarathiel wrote:Wiecie może czy często są promocje na Nifty Pro? Widziałam u nich na stronie, że mają teraz promocje ale tylko do wtorku. I Nie wiem czy kupować już teraz czy czekać na spokojnie te 3 tygodnie
Ja jeszcze rozważam Nifty Pro i Panoramę, bo mi ją lekarz rekomendował i namieszał w głowie. A wcześniej to w ogóle planowałam, że wezmę Felia Test Plus, bo ma wyższa czułość i nie pasowało mi, że próbki z Nifty w większości trafiają do Chin.👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
zosiasamosia wrote:Fox! Cudowna wiadomość. Będziemy rodzić dzień po dniu 😉
Mi termin porodu wyliczył mój lekarz co do dnia więc też trzymam się 18.05 jako pewniaka.
I tak jakoś wewnętrznie przeczuwam druga dziewczynkę. A Wy macie jakieś przeczucia?
ja przeczuwam chłopca, ale ogólnie jest mi płeć dziecka obojętna. Trochę mnie trądzik na początku ciąży zmylił plus teraz znowu mnie obsypało. A mówi się, że to dziewczynki odbierają mamom urodę 🙃😉
więc zobaczymystarania o pierwsze od czerwca 2023
35l.👱🏻♀️ 32l.👨
03.2024 💔 9tc
07.24 cytologia, hpv negatywny (zabieg konizacji w 2022)✅
10.24 hormony OK, jajowody drożne✅
11.24 biocenoza, MUCHa✅ badania nasienia ✅
12.24 histeroskopia i biopsja endo ✅
02.25 - 06.25 4xIUI ❌
30.08 ⏸️ naturals
15.09 7mm, serduszko ❤️ 6+4
02.10 2.4cm Misia 🐻 9+1
23.10 5.8cm Bobaska, 157 💓
19.12 połówkowe 🤞

-
Chciałabym rodzić naturalnie, mam nadzieje ze sie uda. Zastanawiam sie tez czy nie pójść za jakiś czas do fizjoterapeuty uroginekologicznego, moze da jakies wskazówki jak wzmocnić mięśnie itd
-
Kassialka wrote:Chciałabym rodzić naturalnie, mam nadzieje ze sie uda. Zastanawiam sie tez czy nie pójść za jakiś czas do fizjoterapeuty uroginekologicznego, moze da jakies wskazówki jak wzmocnić mięśnie itd
Ja bardzo polecam fizjo. Świetnie przygotowuje do porodu SN. Po Cc też dla mnie must have.👩'94 :
-AMH 3,5
-adenomioza
-3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
-brak własnych owulacji
2020- początek starań
2021- początek starań z pomocą medyczną
2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩⚕️
03.2025- AIH ❌
04.2025- kwalifikacja do IVF:
Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
14.08.2025 FET 5BA
5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

-
Ja jestem po porodzie SN i mimo, że był długi i ciężki przez to że miałam indukcję (w sumie 2 dni rodziłam :p ) to i tak bardziej się boję CC. Oczywiście jak będzie potrzebne to bez wahania się zdecyduję. Szybko doszłam do siebie.
CC to jednak już dość poważny zabieg z przecięciem wielu warstw brzucha.
Chcę zrobić Nifty Pro tylko zastanawiam się kiedy optymalnie. Chciałabym jak najszybciej, ale znowu nie za szybko żeby było wiarygodne.
Jeszcze wczoraj na wizycie dr mi przedstawiła opcje Nifty premium które ma wszystko to co Pro i dodatkowo choroby monogenowe. Podobno weszło na początku tego roku do oferty. Kusi, ale przez cenę się raczej nie zdecyduję bo kosztuje około 5 tyś.
5 lat temu w pierwszej ciąży nie było takich testów tak szeroko promowanych. Pamiętam, że i tak dużo osób się dziwiło, że robiłam prenatalne + pappa przy braku obciążeń.
-
Tak, dziękuję!!! Właśnie też to połączyłam z tym, że włosy mi się szybciej przetłuszczają, a nigdy nie miałam z tym problemu. Też bardziej restrykcyjnie myje i suszę ręcznikiem papierowym i jest niebo a ziemiaSsilvia wrote:dziewczyny co wspominały ze maja problemy z trądzikiem. mnie tez teraz wysypało i zaczęłam trochę dociekać z czego to może być. Ogólnie wzrost hormonów może uruchomic gruczoły w skórze - nie wiem czy wy to zauważcie, ale ja mam bardziej tłusta, świecąca cerce i włosy mi się szybciej przetłuszczają.
w takiej sytuacji o wiele łatwiej o namnażanie się bakterii i stany zapalne skory. Dlatego bardzo ważna jest higiena ( nie konieczne jakieś nowe kosmetyki )
ja wróciłam do mojej higieny bardzo restrykcyjnej, jak kiedyś miałam wysypy trądziku i jest o wiele lepiej.
Przede wszystkim mycie twarzy 2x dziennie łagodnym zelem dermokosmetykiem w moim przypadku, wysuszanie twarzy ręcznikiem papierowym jednorazowym tylko i wyłącznie ( nawet po kąpieli ). Tez częstsze mycie głowy. Zmiana poszewki poduszki co dwa dni, jak ktoś da rade to i codziennie można. Żadnego dotykania twarzy, szczególnie brudnym rekami. Ograniczenie kosmetyków do minimum - używam tylko filtr na dzień i lekki, dermokosmetyk nawilżający na noc.
Twarz wyglada trochę lepiej, mam nadzieje ze może komuś pomoc.
-
Wiolami to Twoja 7 ciąża, czy dobrze liczę że masz już dwa szkraby? W jakiej kolejności były porody a poronienia?
-
Tortie, mam to samo. Przebieram nóżkami by zrobić test jak najwcześniej, ale lekarz mnie studził, że najlepiej już po prenatalnych bo dokładniej wtedy wyselekcjonują te wolne DNA płodu. Prenatalne mam w 12+3, a test to i tak zrobię pewnie tydzień wcześniej, bo wolałabym mieć wyniki obydwu tych badań w podobnym czasie (by ograniczyć czas ewentualnego załamania nerwowego,, bo mega mnie to stresuje - taki niestety jest wynik stygmatyzowania kobiet 35+ przez społeczeństwo i to daje po bani!😣). Ale ja prawdopodobnie Panorama+ 22q11.2 będę robić, po przestudiowaniu wszystkiego i rozmowach z zaufanym perinatologiem.
Monika33, no coś Ty, spokojnie😊 to zupełnie normalna temperatura ciała bo buzuje w nas progesteron. Zawsze w fazie lutealnej miałam taką, nawet z 2krotnie niższym wynikiem proga niż teraz w ciąży.
Monika33 lubi tę wiadomość
👩 35
❌ oba jajowody niedrożne
~~~~~~~~~~~~
👨 37
~~~~~~~~~~~~

-
Ja pierwszy poród miałam cc, ale ze względu na brak postępu. Oksy skończyła się, wody odeszły, ból i skurcze nieziemskie...a 4cm jak bylo od początku to później też i lekarz zdecydował o CC.
Teraz też pewnie mnie skieruje lekarz, zresztą podobno jak za pierwszym razem nie poszło SN to za drugim marne szanse.
Z KP to faktycznie na początku nie miałam pokarmu, ale jak mnie zalalo na jakąś 4 dobę... To mleka było full
Zrobiłam ten tort, teraz dalej tu trzeba zdjęcia przez jakieś zapodaj? -
Ja pierwszy poród miałam CC z uwagi na dużą wagę dziecka, z laktacją nie miałam żadnego problemu. U nas kangurował tata a po pół godzinie zszywania ja przejęłam dzidzię i bobas leżał na mojej klatce. Po 6h normalnie wstałam , bolało mocno przez pierwszą dobę. Później ból malał, po 2 dniach jak wyszłam ze szpitala nie potrzebowałam żadnych leków przeciwbólowych i normalnie funkcjonowałam. Każdy organizm inny ☺️w kolejną ciążę zaszłam zanim synek skończył roczek , fizjo stwierdziła że blizna jest ładna więc nie ma przeciwwskazań ☺️nie wiem jak teraz będzie , zobaczymy co zasugerują lekarze
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
A co do przeczuć , jakoś wyczuwam dziewczynkę ☺️w pierwszej ciąży dobrze wytypowałam , jestem ciekawe czy teraz też mnie intuicja nie zawiedzie
zosiasamosia lubi tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Wymiotuje ale osłabienie i ból brzucha mi minął i tej temperatury się boje ☹️ córka walczy z gorączka, mój mąż żebym nie leżała przy niej bo mnie zarazi a ja w śmiech i mówię przecież już mnie zaraziła bo nic nie jem i wymiotuje i ból brzucha mamFirest wrote:Tortie, mam to samo. Przebieram nóżkami by zrobić test jak najwcześniej, ale lekarz mnie studził, że najlepiej już po prenatalnych bo dokładniej wtedy wyselekcjonują te wolne DNA płodu. Prenatalne mam w 12+3, a test to i tak zrobię pewnie tydzień wcześniej, bo wolałabym mieć wyniki obydwu tych badań w podobnym czasie (by ograniczyć czas ewentualnego załamania nerwowego,, bo mega mnie to stresuje - taki niestety jest wynik stygmatyzowania kobiet 35+ przez społeczeństwo i to daje po bani!😣). Ale ja prawdopodobnie Panorama+ 22q11.2 będę robić, po przestudiowaniu wszystkiego i rozmowach z zaufanym perinatologiem.
Monika33, no coś Ty, spokojnie😊 to zupełnie normalna temperatura ciała bo buzuje w nas progesteron. Zawsze w fazie lutealnej miałam taką, nawet z 2krotnie niższym wynikiem proga niż teraz w ciąży.