X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Wtedy liczą do średniej listopad, grudzień, styczeń i przez 3. Bo musi być pełen miesiąc, a październik wtedy nie jest pełny. Ale ja nie daje głowy za ZUS, tak mi mówili na infolinii i to dwie różne osoby. Pierwsza jak mi to tłumaczyła, to jej nie wierzyłam i dzwoniłam jeszcze raz i od kolejnej oso by dostałam taką samą informację.
    To u mnie się nie sprawdziło te liczenie. Od 1 stycznia dostałam podwyżkę i w styczniu byłam 4 dni na zwolnieniu lekarskim więc według tego co powiedziały konsultantki ZUS powinnam mieć średnia liczona od lutego do września a niestety wychodzi na to, że mam liczona średnia z 12 miesiecy bo dostałam dużo mniejsze wynagrodzenie chorobowe.

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin porodu liczy się om+7 dni - 3mce +rok. Czyli Ciasteczko Om 01.08 to to 08.05, ale u Ciebie jest ivf to licza z usg.
    Jeżeli tp z pierwszych usg różni się ponad tydzień to liczymy z usg, jak nie to z om :)
    Ja miałam om24. 08 to wychodzi 31.05

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wiecie czy bony na święta przysługują jak się jest na L4?

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka no u nas żadnych premii takich rzeczy nie dają na l4 czy macierzyńskim

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    A nie wiecie czy bony na święta przysługują jak się jest na L4?

L4 nie ma.nic wspólnego z bonami Socjal należy się każdemu pracownikowi zatrudnionemu w firmie jeśli firma dysponuje środkami na ten cel. U mnie wnioski składało się do 30.11 i w środę jest do odbioru w kadrach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 15:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 u mnie w firmie dają dodatki na zwolnieniach

• Pantera Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Wtedy liczą do średniej listopad, grudzień, styczeń i przez 3. Bo musi być pełen miesiąc, a październik wtedy nie jest pełny. Ale ja nie daje głowy za ZUS, tak mi mówili na infolinii i to dwie różne osoby. Pierwsza jak mi to tłumaczyła, to jej nie wierzyłam i dzwoniłam jeszcze raz i od kolejnej oso by dostałam taką samą informację.
    Tak się zastanawiam jak to jest liczone bo na przykład:
    Pani X dostała podwyżkę to sobie pójdzie na krótkie L4 i wówczas średnia by się liczyła od nowej wyższej pensji, a to okno do nadużyć. Pewnie jest jakiś jeszcze czynnik ehh

• 4me Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Co do tematu o którym dyskutujecie. Ja miałam cesarke "na zimno" dziecko zzaburzeniami pracy serca. Wysokim tetnem i czestoskurczem. Zobaczyłam mała dopiero następnego dnia po porodzie jak doczolgalam się po ścianie na drugi koniec oddziału gdzie leżała monitorowania.
    Teraz biorę leki przeciwzakrzepowe i tego najbardziej się boję w związku z porodem. Ale staram się nie myśleć o tym i być dobrej myśli. W związku z cukrzycą pewnie będę mieć ciąże rozwiązana 2 tyg szybciej. Bynajmniej tak słyszałam że tak często jest.
    Myślę że pozytywne myślenie to połowa sukcesu - cieszę się każdego wieczoru że już minął kolejny dzień i jestem coraz bliżej rozwiązania i kładę sobie do głowy wręcz wmawia sobie ze będzie dobrze. Przecież drugi raz nie może mnie to spotkać co spotkało. Będzie dobrze!
    Mamami a czemu boisz sie najbardziej tego, ze teraz bierzesz leki przeciwzakrzepowe? Jakie to ma konsekwencje przy porodzie?

Pytam bo ja biore heparyne a nie do komca jestem przekonana, czy ona naprawde byla mi potrzebna...
    Na dodatek słyszę coraz wiecej o negatywnych skutkach :(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Mamami a czemu boisz sie najbardziej tego, ze teraz bierzesz leki przeciwzakrzepowe? Jakie to ma konsekwencje przy porodzie?

Pytam bo ja biore heparyne a nie do komca jestem przekonana, czy ona naprawde byla mi potrzebna...
    Na dodatek słyszę coraz wiecej o negatywnych skutkach :(

Bo to leki rozrzedzajace krew. Niektórzy lekarze zalecają odstawienie wcześniej inni dzień przed porodem a jeszcze inni zalecają branie do końca. W sumie jeszcze mojej dr nie pytałam jak ona to widzi bo jeszcze chyba czas. Może się to wiązać z dużą utrata krwi, krwotokiem. A co jeśli poród zacznie się niespodziewanie itd no mam wątpliwości i jeśli moja dr odeślę mnie do szpitala o 3 referencyjnosci to pojadę ale mam nadzieję że 2 wystarczy bo do 2 mam jakieś 4 km. Akurat ja zakrzepicy nie mam ale jednak jakieś ryzyko procentowe pewnie istnieje. I stąd moje obawy. Zwłaszcza że mojej dr nie ma na żadnym szpitalu więc będę pod opieką zupełnie obcych lekarzy.

4me lubi tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Bo to leki rozrzedzajace krew. Niektórzy lekarze zalecają odstawienie wcześniej inni dzień przed porodem a jeszcze inni zalecają branie do końca. W sumie jeszcze mojej dr nie pytałam jak ona to widzi bo jeszcze chyba czas. Może się to wiązać z dużą utrata krwi, krwotokiem. A co jeśli poród zacznie się niespodziewanie itd no mam wątpliwości i jeśli moja dr odeślę mnie do szpitala o 3 referencyjnosci to pojadę ale mam nadzieję że 2 wystarczy bo do 2 mam jakieś 4 km. Akurat ja zakrzepicy nie mam ale jednak jakieś ryzyko procentowe pewnie istnieje. I stąd moje obawy. Zwłaszcza że mojej dr nie ma na żadnym szpitalu więc będę pod opieką zupełnie obcych lekarzy.
    A jakie dawki bierzesz?
    Zdarza się, że nie zdarzy być dostawiona heparyna i np przy dawce 0.4mg przez 12h po podaniu nie można podać znieczulenia w kręgosłup czy do sn czy do cc wtedy jest ogólnym, a przy dawkach większych czyli no 0.8 przez 24h

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    A jakie dawki bierzesz?
    Zdarza się, że nie zdarzy być dostawiona heparyna i np przy dawce 0.4mg przez 12h po podaniu nie można podać znieczulenia w kręgosłup czy do sn czy do cc wtedy jest ogólnym, a przy dawkach większych czyli no 0.8 przez 24h

Jestem na chwilę obecną na 0.4 heparyny i 1 tab acardu i na chwilę obecną u mnie w grę wchodzi cesarka bo mam łożysko na przedniej ścianie zasłaniając ujście szyjki. Jeśli się nie podniesie raczej będę miała umawiane na termin cc. Chyba że coś po drodze się zmieni bo to jeszcze dużo czasu.
    A dodatkowo teraz przy cukrzycy ciążowej która akurat nie jest wskazaniem do cesarki raczej lekarze rozwiązują ciąże ok 38 tygodnia. Wiec jeśli łożysko będzie bez zmian to tak czy siak SN nie wchodzi w grę

Puszek jak to u was przy cukrzycy wygląda? Wywołują poród szybciej? Czy czekają do terminu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 17:14

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami

No witaj w klubie mam cc bo chyba narazie jestem jedyna wśród dziewczyn co z góry wie że ciecie

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Jestem na chwilę obecną na 0.4 i na chwilę obecną u mnie w grę wchodzi cesarka bo mam łożysko na przedniej ścianie zasłaniając ujście szyjki. Jeśli się nie podniesie raczej będę miała umawiane na termin cc. Chyba że coś po drodze się zmieni bo to jeszcze dużo czasu.
    To wtedy zalecają dzień przed odstawic, gdyby z jakiegoś powodu zaczęło się szybciej i trzeba by było cc zrobić po np 6h to zrobią w ogólnym.
    Przy cukrzycy dwa tyg wcześniej, 38tc, jeżeli łożysko jest centralnie przodujące to nie wolno wywoływać tylko cc na zimno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 17:18

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Mamami

No witaj w klubie mam cc bo chyba narazie jestem jedyna wśród dziewczyn co z góry wie że ciecie

U mnie wszystko narazie na to wskazuje że będę mieć kolejne cc na zimno

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    To wtedy zalecają dzień przed odstawic, gdyby z jakiegoś powodu zaczęło się szybciej i trzeba by było cc zrobić po np 6h to zrobią w ogólnym.
    Przy cukrzycy dwa tyg wcześniej, 38tc, jeżeli łożysko jest centralnie przodujące to nie wolno wywoływać tylko cc na zimno.

Jestem po jednym cc na zimno tyle tylko że znieczulali mnie wtedy w kręgosłup ale też wtedy byłam bez heparyny.
    Termin mam na 25 z Om więc pewnie koło 15tego bym miała rozwiązanie ale byle bym dotrwala do 3 maja bo córka ma komunie. 4 mogę już iść rodzic ;)

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Jestem po jednym cc na zimno tyle tylko że znieczulali mnie wtedy w kręgosłup ale też wtedy byłam bez heparyny.
    Termin mam na 25 z Om więc pewnie koło 15tego bym miała rozwiązanie ale byle bym dotrwala do 3 maja bo córka ma komunie. 4 mogę już iść rodzic ;)
    A czemu pierwsze na zimno? Wiesz tu chodzi o to, że anestezjolog nie zrobi znieczulenia w kręgosłupie jeśli heparyna nie przestanie działać czyli te 12h przy dawce 0.4 bo jest wtedy większe ryzyko krwiaka a krwiak w przestrzeni podpajeczynowkowej to tragedia, wtedy czeka się te 12h m, albo robi się w ogólnym jeżeli sytuacja nagli

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    To mnie tez czeka wtedy cesarka 2 tyg wcześniej !??? :( przez cukrzyce ?

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Indukcja porodu, u MaMaMi83 jest inna sytuacja :) chyba że samo się zacznie

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    A czemu pierwsze na zimno? Wiesz tu chodzi o to, że anestezjolog nie zrobi znieczulenia w kręgosłupie jeśli heparyna nie przestanie działać czyli te 12h przy dawce 0.4 bo jest wtedy większe ryzyko krwiaka a krwiak w przestrzeni podpajeczynowkowej to tragedia, wtedy czeka się te 12h m, albo robi się w ogólnym jeżeli sytuacja nagli

Zaburzenia rytmu serca, wysokie tętno zagrażająca zamatrwica u dziecka. Pojechałam w 39tc na ktg tylko i od razu trafiłam na stół.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:

U ciebie Ciasteczko jak nie ma wskazań do cc to będą wywoływać poród raczej wcześniej jak później. Cukrzycowe ciąże w większości przypadków rozwiązywane są ok 38 tc

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ