Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
xgirl wrote:Ja mialam TSH 1. Mam nadzieje, ze bardzo mi nie skoczylo. Znowu sie denerwuje..A co jesli ktos podniesie dawke a tsh w ciazy wcale sie nie podnioslo albo tylko minimalnie ?
Ja przed zwiększeniem dawki badam krew żeby widzieć, czy od ostatniego razu bardzo się podniosło, czy nie
-
Co do tarczycy to mi tsh w ciazy skoczyło do 4,ale zbiłam lekami do 1,7. Teraz rozwniez biore zwiekszona dawkę eutyroxu,tego trzeba koniecznie w ciazy pilnować.
Jeśli chodzi o imiona,to nie wiemy, pierwsza córa ma na imię Mira Laura
Dobrze,ze ten dzień się kończy,bo był tragiczny...od nocy udało nam się zbić małej gorączkę dopiero niedawno,przeplakała pół dnia bidulka,mnie nogi w tyłek weszły od noszenia jej,zasnęła po godzinie usypiania ledwo...modlę się,żeby ta noc była lepsza i zaraz się klade póki jeszcze mogę cokolwiek pospac.
Natnass,kciuki za ciebie!
-
Od jakiego stezenia Tsh jest szkodliwe dla dziecka?
Do dziewczyn, ktore sobie same dawke zwiekszyly- o ile ja podnioslyscie? Zastanawiam sie czy ta cwiartka piecdziesiatki euthyroxu wystarczy. Nie chce tez paly przeginac. Dodam, ze euthyrox 50 biore juz z ponad 15lat, badam regularnie i hormony zawsze w normie, tsh zawsze kolo 1Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 22:14
-
nick nieaktualny
-
Ja zazwyczaj na euthyroxie tsh utrzymywałam w okolicy 0,5. Teraz w ciąży, przy drugiej becie od razu zbadałam tsh i juz było 2,79. Zwiekszyłam juz dawkę do 50mg. W przyszły czwartek badam ponownie.
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
xgirl, mnie endo mówił, że ogólnie jest taka zasada, że jak kobieta zajdzie w ciążę i zanim zbada sobie TSH, to powinna sama sobie zwiększyć dawkę Euthyroxu o 50%, no i oczywiście jak najszybciej skontrolować TSH i zgłosić się do lekarza. Ja tak zrobiłam i było ok wszystko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 23:25
xgirl lubi tę wiadomość
12.2016 - poronienie w 8tc (puste jajo płodowe)
07.2018 - urodziła się córeczka -
nick nieaktualny
-
natnatss wrote:Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie, na prawdę aż jakoś mi lżej, że moglam się wygadac komuś innemu niż moj narzeczony Byłam na wizycie, gin powiedzial, ze normy tego laboratorium są prawidłowe i test którym robią badanie też bardzo dobry, nie ma powodow do obaw. Ciąża młodsza niz mi się wydawało, 5t3d. Pecherzyk książkowy 4mm,w macicy, pieknie widoczny. Nastepna wizyta za 2 tygodnie i będziemy szukać serduszka. Trochę się uspokoiłam, także poki co chyba mogę dołączyć do Waszego grona lipcowych mam
Super wiadomości tak też sobie myślałam że coś z tą twoją jednostka w której podany był progesteron jest nie tak. U mnie był podany w nmol/l a i ciebie chyba ng/ml.
-
Ja sprawdzałam tsh 30.10 i było 2.13 zawsze miałam poniżej 2. Nie biorę żadnych leków. W przyszłym tyg wybiorę się na zlecone badania to sprawdzę jeszcze raz.
-
Dzieki dziewczyny biore jedna tabletke euthyrox50 i do tego jeszcze zwiekszam o polowke a zaraz bede obdzwaniac wszystkich endo w miescie Wkurzajace jednak jest to, ze ginka moja wiedzac, ze mam niedoczynnosc nie kazala mi zbadac hormonow wrrr
-
Juz zalatwione. Zadzwonilam i oczywiscie terminow wolnych nie ma przez najblizsze sto lat ale jak powiedzialam, ze jestem w ciazy to od razu sie miejsce znalazlo dzis o 11:20. Jednak tu w tych Niemczech to super jest ;P Tylko zestresowana jestem bo widze jakie to wazne jest a ja juz tyle tyg w ciazy i nic z tym nie zrobilam bo nie wiedzialam a potem myslalam, ze moje dziecko i tak nie zyje wiec po co cos robic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2018, 08:19
-
dziewczyny jesli macie założone karty ciąży lub zaswiadczenie o ciązy to można się dostać do specjalisty typu endokrynolog bez kolejek. trzeba powiedziec ze jest się w ciązy i jest rozporządzenie które reguluje prawo do wizyty na cito.
xgirl jesli chodzi o szkodliwość to to nie chodzi o samo tsh, w telegraficznym skrócie wysokie tsh to efekt zaburzonego wydzielania hormonów przez tarczycę - zbyt niskiego poziomu ft3 i ft4. dziecko potrzebuje t4 - to własnie dostarczasz przyjmując euthyrox lub letrox, bo Twoja tarczyca przez jej niedoczynnośc wytwarza tych hormonów z mało. efekt -> rosnie tsh bo tsh to tak jakby sygnał, że przysadka ma wytwarzać więcej.Czarna_kawa lubi tę wiadomość
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Lidzia super przyrosty
Patrycja28 ja bym poszła - kobiety w ciąży powinny mieć szybko wizyty i bez kolejek.
Agula o... Kamil ładne imię Rzadko sie je teraz słyszy
natnatss uff
xgirl ja np jak tylko miałam 2 kreski to poszłam zbadać tsh i mi wyszło 0,17 wiec nie zwieksyzlam dawki w ogole. Ginekolog na wizycie powiedzial mi, zebym zwiekszyla do 100 (biore 75), ale jak mu powiedzialam, ze takie niskie tsh, to powiedzial, zeby za 3-4 tygodnie powtorzyc badania i dopiero wtedy. Pewnie za tydzien zrobie znowu, dla spokoju ducha
Co do stezenia TSH - tsh nie jest szkodliwe dla dziecka - tsh reguluje prace tarczycy - jesli idzie w gore to oznacza, ze tarczyca 'za wolno' pracuje - to dziala na zasadzie sprzezenia zwrotnego - im slabiej pracuje tarczyca, tym wiecej hormonu tsh wydziela przysadka mozgowa, zeby pobudzic do pracy tarczyce. Wiec jesli tsh wysokie, to oznacza, ze za malo hormonow produkuje tarczyca. Glownym i najwazniejszym dla dziecka do prawidlowego rozwoju hormonem jest ft4 i dlatego oprocz tsh trzeba tez ft4 sprawdzac i dobrze, zeby bylo w gornej granicy normy, bo to taki zapas, ktory starczy i dla mamy i dla zarodka, a potem plodu. Najbardziej newralgiczny jest 1. trymestr, bo od 2. trymestru dziecko ma jus swoja tarczyce, ktora czesciowo juz sama produkuje hormony. Ale tylko czesciowo.
Eluska super beta i super TSHWiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2018, 08:40
ines., Czarna_kawa lubią tę wiadomość