X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wlasnie wyjechalam z domu na usg mega mam stresa az brzuch mnie boli tak w ogóle wydaje mi sie od kilku dni ze cyce mi opadly :( takie flaki :( i prawie nie bola :( umre chyba zanim do

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Kochana o której dziś wizytujesz? ja tez mam dziś prenatalne, boję sie bardzo.
    Ja juz powinnam być na usg, ale jest jakieś opóźnienie. Zaraz tu zejdę na zawał.

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam mocno kciuki.

Hmm przeglądałam specjalnie wyniki i nie mam podanego ryzyka przedwczesnego porodu.

Freyja lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spokojnie stres nie pomaga. Wszystko będzie dobrze.

GreenK lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    1:125

I bierzesz acard?

• Madamee92 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    1:125
    Ja mam 1:129
    Lekarz nic nie mówił o braniu Acardu.

Freyja lubi tę wiadomość

f2w3rjjgcmco5o1l.png

Musi być dobrze ❤

[*] Aniołek 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak się zastanawiałam bo w komentarzu z Medicover jest napisane żeby rozważyć acard, a ja mam wizytę u lekarza prowadzącego dopiero w styczniu (widziałam się z nim we wtorek).

• Izieth Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    "Najdokładniejszym pomiarem wieku ciąży jest CRL, czyli długość ciemieniowo-siedzeniowa (od pupy do czubka głowy), w PIERWSZYM trymestrze! Jeżeli wiek ciąży przed 14 tygodniem, na postawie CRL, różni się od wieku obliczonego “na oko” (z daty ostatniej miesiączki), a różnica ta jest większa niż 5 dni, to wiek ciąży trzeba ZMIENIĆ i DO KOŃCA ciąży trzymać się tego nowego, obliczonego terminu porodu. Nie wolno zmieniać potem terminu, i mówić nagle pacjentce w 30 tygodniu, że dziecko wygląda na 2 tygodnie młodsze, więc przesuniemy termin."

Ja mam różnice 6 dni więc tp. został wpisany do karty ciąży na sztywno na 20.06 i on już nie ulegnie zmianie, jeśli z usg w późniejszym terminie będzie wynikał inny termin porodu, to będzie to oznaczało, że coś jest nie tak.

Przed 14 tygodniem miałam kilka USG i tylko to ostatnie miało 6 dni różnicy, pozostałe były mniejsze (raz nawet się okazało, że ciąża jest młodsza - także ten). A podobno im wcześniejsze USG, tym pomiar bardziej precyzyjny.
    Mam wpisany termin z OM i jest on na sztywno. Jakoś zaufam mojej lekarce (i swoim odczuciom, bo ten termin mi się najbardziej zgadza), a nie cytatom z internetu ;)

Ja chyba nie mam wpisanego ryzyka przedwczesnego porodu.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    Ja mam 1:129
    Lekarz nic nie mówił o braniu Acardu.
    Mi nie wyliczali przedwczesnego ale za to mam 1:180 preeklampsji. Lekarz z usg powiedział ze to graniczne a od 1:150 powinno się brać. Ja nie biorę, bo nie moge przyjmować tego typu lekow. Moja ginekolog wogole nie jest zwolennikiem patrzenia na pappa bo to jest statystyka i jeśli przepływy są okej to powinno byc dobrze. Ale wiadomo nikt tego nie zagwarantuje. Ja podjęłam decyzje ze nie biorę .

Freyja lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Właśnie tak się zastanawiałam bo w komentarzu z Medicover jest napisane żeby rozważyć acard, a ja mam wizytę u lekarza prowadzącego dopiero w styczniu (widziałam się z nim we wtorek).
    Zeby branie Accardu miało sens należy zacząć najpóźniej w 14 tyg kiedy jeszcze się tworzy łożysko. Może napisz do lekarza w aplikacji. Ja tez miałam w medicover i widac każdemu robią co innego :/

• jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie się zbieram na te badania, juz nic jesc nie moge a kiszki mi marsza graja :D

uwo99jcga48s16g3.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    I bierzesz acard?
    Ja mam V Leiden więc jestem na acardzie i heparynie od owulacji ;)

Freyja lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie mam dylemat jakiego terminu się trzymać ale raczej z OM - bo to się zgadza z pierwszym badaniem usg i z monitoringiem cyklu - idealnie... a z badania w 12 tygodniu wyszło że ciąża starsza o 6 dni niż z OM.

Ja tyję straszliwie - oczywiście wiem dlaczego bo za dużo jem :( już wiek nie ten i przemiana materii nie ta więc jedzenie zgodnie z apetytem robi swoje - na dodatek w czasie gdy miałam mdłości jadłam paradoksalnie jeszcze więcej bo jak tylko byłam głodna to mdłości się zwiększały... nie wiem dokładnie z ilu startowałam ale podejrzewam że mam już 5 na plusie :( w pierwszej ciąży też dosyć mocno tyłam ale startowałam z mniejszego progu... przed nami na dodatek święta i wyjazd sylwestrowy więc już widzę te ekstra kilogramy...

Izieth lubi tę wiadomość

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do usg to najbardziej wiarygodne jest to do 8 TC. Później już dzieci rosną swoim tempem. Ja miałam identyczną sytuację - zawsze wymiary zgodne z OM a teraz na USG prenatalnym dziecko większe o 6 dni. Trzymamy się terminu z OM.
    Gdyby dziecko większe o 6 dni wychodziło od początku, to bardziej wiarygodny byłby termin USG. No ale skoro pierwsze USG wskazywały na poprawność daty z miesiączki to zmiana terminu według USG prenatalnego byłaby błędem .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 13:38

Izieth lubi tę wiadomość

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze wizyty!

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleska Ty chyba też miałaś podobną sytuację, że do pewnego momentu wymiary małego były zgodne z terminem, a później ruszył szybko z wagą. Zmieniłaś przez to termin?

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży do końca pierwszego trymestru schudłam 4.4kg . Teraz juz na wadze przybieram. I tak mi przybyło 1.6kg czyli odnosząc się do wagi startowej nadal jestem 2.8kg na minusie. Biorąc pod uwagę ze całe życie zmagam się z nadwagą to jestem ciekawa o ile waga mi skoczy do rozwiązania. Aż tęsknię za pierwszymi tygodniami ciąży gdzie robiło mi się niedobrze od patrzenia na słodkie. Teraz staram się mocno ograniczać słodkie ale czasem się na coś skuszę ;)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • asiiia23 Debiutantka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pokażecie swoje brzuszki ? :P

GreenK lubi tę wiadomość

w57v3e3k7gn4baw8.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirsten wrote:
    Co do usg to najbardziej wiarygodne jest to do 8 TC. Później już dzieci rosną swoim tempem. Ja miałam identyczną sytuację - zawsze wymiary zgodne z OM a teraz na USG prenatalnym dziecko większe o 6 dni. Trzymamy się terminu z OM.
    Gdyby dziecko większe o 6 dni wychodziło od początku, to bardziej wiarygodny byłby termin USG. No ale skoro pierwsze USG wskazywały na poprawność daty z miesiączki to zmiana terminu według USG prenatalnego byłaby błędem .

Ja miałam od początku starsze niż OM i tak zostało :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam swojego wyniku pappy, bo nie było lekarza a tym samym wynikow.. ech.. a tez mam już sresa jak wyszly :)

Kciuki za reszte wizyt :)

A dziewczyna które już miały gratuluje pozytywnych wiadomości :)

Hooney lubi tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ