Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny wlasnie wyjechalam z domu na usg mega mam stresa az brzuch mnie boli tak w ogóle wydaje mi sie od kilku dni ze cyce mi opadly
takie flaki
i prawie nie bola
umre chyba zanim do
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
jolciaa171 wrote:Kochana o której dziś wizytujesz? ja tez mam dziś prenatalne, boję sie bardzo.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Magda - mbc wrote:"Najdokładniejszym pomiarem wieku ciąży jest CRL, czyli długość ciemieniowo-siedzeniowa (od pupy do czubka głowy), w PIERWSZYM trymestrze! Jeżeli wiek ciąży przed 14 tygodniem, na postawie CRL, różni się od wieku obliczonego “na oko” (z daty ostatniej miesiączki), a różnica ta jest większa niż 5 dni, to wiek ciąży trzeba ZMIENIĆ i DO KOŃCA ciąży trzymać się tego nowego, obliczonego terminu porodu. Nie wolno zmieniać potem terminu, i mówić nagle pacjentce w 30 tygodniu, że dziecko wygląda na 2 tygodnie młodsze, więc przesuniemy termin."
Ja mam różnice 6 dni więc tp. został wpisany do karty ciąży na sztywno na 20.06 i on już nie ulegnie zmianie, jeśli z usg w późniejszym terminie będzie wynikał inny termin porodu, to będzie to oznaczało, że coś jest nie tak.
Przed 14 tygodniem miałam kilka USG i tylko to ostatnie miało 6 dni różnicy, pozostałe były mniejsze (raz nawet się okazało, że ciąża jest młodsza - także ten). A podobno im wcześniejsze USG, tym pomiar bardziej precyzyjny.
Mam wpisany termin z OM i jest on na sztywno. Jakoś zaufam mojej lekarce (i swoim odczuciom, bo ten termin mi się najbardziej zgadza), a nie cytatom z internetu
Ja chyba nie mam wpisanego ryzyka przedwczesnego porodu.
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
nick nieaktualnyMadamee92 wrote:Ja mam 1:129
Lekarz nic nie mówił o braniu Acardu.
Freyja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFreyja wrote:Właśnie tak się zastanawiałam bo w komentarzu z Medicover jest napisane żeby rozważyć acard, a ja mam wizytę u lekarza prowadzącego dopiero w styczniu (widziałam się z nim we wtorek).
-
ja właśnie mam dylemat jakiego terminu się trzymać ale raczej z OM - bo to się zgadza z pierwszym badaniem usg i z monitoringiem cyklu - idealnie... a z badania w 12 tygodniu wyszło że ciąża starsza o 6 dni niż z OM.
Ja tyję straszliwie - oczywiście wiem dlaczego bo za dużo jemjuż wiek nie ten i przemiana materii nie ta więc jedzenie zgodnie z apetytem robi swoje - na dodatek w czasie gdy miałam mdłości jadłam paradoksalnie jeszcze więcej bo jak tylko byłam głodna to mdłości się zwiększały... nie wiem dokładnie z ilu startowałam ale podejrzewam że mam już 5 na plusie
w pierwszej ciąży też dosyć mocno tyłam ale startowałam z mniejszego progu... przed nami na dodatek święta i wyjazd sylwestrowy więc już widzę te ekstra kilogramy...
Izieth lubi tę wiadomość
-
Co do usg to najbardziej wiarygodne jest to do 8 TC. Później już dzieci rosną swoim tempem. Ja miałam identyczną sytuację - zawsze wymiary zgodne z OM a teraz na USG prenatalnym dziecko większe o 6 dni. Trzymamy się terminu z OM.
Gdyby dziecko większe o 6 dni wychodziło od początku, to bardziej wiarygodny byłby termin USG. No ale skoro pierwsze USG wskazywały na poprawność daty z miesiączki to zmiana terminu według USG prenatalnego byłaby błędem .Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 13:38
Izieth lubi tę wiadomość
-
Ja od początku ciąży do końca pierwszego trymestru schudłam 4.4kg . Teraz juz na wadze przybieram. I tak mi przybyło 1.6kg czyli odnosząc się do wagi startowej nadal jestem 2.8kg na minusie. Biorąc pod uwagę ze całe życie zmagam się z nadwagą to jestem ciekawa o ile waga mi skoczy do rozwiązania. Aż tęsknię za pierwszymi tygodniami ciąży gdzie robiło mi się niedobrze od patrzenia na słodkie. Teraz staram się mocno ograniczać słodkie ale czasem się na coś skuszę
-
Kirsten wrote:Co do usg to najbardziej wiarygodne jest to do 8 TC. Później już dzieci rosną swoim tempem. Ja miałam identyczną sytuację - zawsze wymiary zgodne z OM a teraz na USG prenatalnym dziecko większe o 6 dni. Trzymamy się terminu z OM.
Gdyby dziecko większe o 6 dni wychodziło od początku, to bardziej wiarygodny byłby termin USG. No ale skoro pierwsze USG wskazywały na poprawność daty z miesiączki to zmiana terminu według USG prenatalnego byłaby błędem .
Ja miałam od początku starsze niż OM i tak zostało💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Ja jeszcze nie mam swojego wyniku pappy, bo nie było lekarza a tym samym wynikow.. ech.. a tez mam już sresa jak wyszly
Kciuki za reszte wizyt
A dziewczyna które już miały gratuluje pozytywnych wiadomościHooney lubi tę wiadomość
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️