X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • asiiia23 Debiutantka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miazmija wrote:
    Ja już jestem po badaniach. Dr Szajner nie był zbyt rozmowny, nie powiedział mi żadnych szczegółów, nawet nie wiem ile ma cm. Jak zapytalam jak wielkosciowo powiedzial ze w normie i w sam raz ;) Po długiej ciszy powiedział że wszystkie parametry dzidziusia ok i dodał że będzie dziewczynka:)

Byłaś w Rzeszowie w profamili u Dr Szajnera ?:)
    Ja byłam u niego prywatnie i też się prawie nic nie dowiedziałam. Coś tam mówił sobie pod nosem " Wygląda na dziewczynke , wszystko dobrze nie ma co przedłużać "

miazmija lubi tę wiadomość

w57v3e3k7gn4baw8.png
  • Denmark Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po badaniach. Wszystko w jak najlepszym porządku, ryzyko zespołów bardzo niskie, przezierność karkowa również. Dzidziuś ma już 61,6mm. Był tak aktywny że pokazał się z każdej strony, nawet udało nam się zmierzyć stópkę (1cm) i szerokość główki od góry (2cm). Lekarka była bardzo zadowolona bo wszystko co tylko sprawdzała było idealne. Wydrukowała mi aż 10 zdjęć także rodzina będzie bardzo zadowolona z prezentu pod choinkę bo jeszcze o niczym nie wiedzą ❤ ale jestem podekscytowana! To było niesamowite zobaczyć jak on podskakuje, kręci się i ssa paluszka!
    Termin na 24 czerwiec także wszystko się potwierdziło :) oby jak najwięcej takich wiadomości. Kolejne i ostatnie USG już będzie połówkowe wtedy dopiero oni starają się zobaczyć płeć, wcześniej nawet sobie tym głowy nie zawracają :) dla mnie to bez znaczenia ❤

Mama Wojtka, czarnulka24, Lena1984, Izieth, Takana5, miazmija, Lusi91, Nadinka83, Lady_Dior, bratfrandu, Ariette1983, Shirley, Hiszpaneczka, Lorella lubią tę wiadomość

ckai9jcgvelyio11.png
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie w PF;)
    Myslalam że byl moze taki przez to że miałam na NFZ A nie prywatnie :)
    Asiiia gratuluje córci !
    Mi też powiedział, że dziewczynka i mam nadzieję, że jak już tak powiedział to był pewny tego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 10:05

03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też kiedyś byłam u takiego lekarza co odpowiadał tylko zdawkowo. Jak pytałam np. jaka grubość endometrium to odpowiedź była "dobra". Jako że jestem dociekliwa to pytałam i drugi i trzeci raz trochę inaczej formułując pytanie np. "ile ma cm" itd ale nigdy mi konkretnie nie odpowiadał na moje pytania...
    Strasznie mnie to irytowało (tym bardziej ze wizyty płatne) bo ja z natury musze wszystko wiedzieć a jak nie wiem to się martwię i jak się już uwolniłam od niego to poczułam ulgę...
    Ale ten lekarz o którym Wy piszecie ma tyle dobrych opinii że pewnie można zaufać tej jego małomówności.

Dziś przyszedł mój posiew, wynik ujemny więc bardzo się cieszę:-). Ale nadal nie wiem czemu mnie tak kłuje podbrzusze na wysokości pęcherza (nie mylę tego z więzadłami bo to inny ból) i po oddaniu odrobiny moczu czuję się jakbym wysikała kilka litrów i ten pęcherz jest taki obolały, nie wiem jak to opisać.
    Może mała mnie kopie po tym pęcherzu? Myślicie że to możliwe?
    Nie znajduje wyjaśnienia:-( Macie jakieś pomysły?

2019 Natalka
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze tym co juz po wizycie u nas o 14:30!
    Kurcze ja myślałam że dziś wszystkiego się dowiem jak zaniose mu te badania z krwi i będę miała pełby obraz badań prenatalnych a tu teraz coś piszecie że oni to przesyłają dopiero po jakimś czasie?
    Czy ja to źle zrozumiałam :(

Choróbsko nas nie chce opuścić, gardło przeszło katar też teraz przyszedł paskudny kaszel, na szczeście bez gorączki..... jak tu się kurować bez leków? boje się isc do rodzinnego i czekać w tej przychodni pełnej wirusów pewnie przyniose coś znów do domu.
    Co robić? :(

uwo99jcga48s16g3.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja z prenatalnych mam wyliczoną datę porodu więc trzymam się wyliczenia z prenatalnych. Tp OM:26.06, tp prenatalne: 20.06

Ja na każdej wizycie mam mierzone i z tych pomiarów zawsze mam wyliczony TP, ale na karcie mam wpisany TP z OM, dlatego zawsze podaję ten termin. Zobaczę, jak to będzie wyglądało 19.12, bo mam następną wizytę, jak tym razem wyjdzie z pomiarów.
    czarnulka24 wrote:
    Dziewczyny a jaka temp jest dozwolona w ciazy tzw jaka juz nalezy zbijac ? Czy 37.5 jest ok?

37,5 wydaje się OK, nie zbijałabym, chyba że naprawdę źle się czujesz, ale to już lepiej się położyć i odpoczywać.

Czarnulka, z każdej wizyty mam podobny opis, co bardzo mnie cieszy, jestem na bieżąco z wszystkimi pomiarami i mogę teraz porównywać do córki ;)

Jolciaa171,może przygotuj sobie syrop z cebuli (jeśli dasz radę przełknąć, bo ja nie dałam ;) ), mleko z czosnkiem, sok malinowy i dużo cytryny.

jolciaa171, czarnulka24 lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Denmark gratuluję zdrowego dzidziusia :) oby same dobre wieści już na forum były :)

Denmark lubi tę wiadomość

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    Lady_Dior, Alala gratulacje :)

Czarnulka, jolcia to wizytujemy jutro razem.
    Ja mam jutro to usg genetyczne i strasznie się boję :(

Kochana o której dziś wizytujesz? ja tez mam dziś prenatalne, boję sie bardzo.

uwo99jcga48s16g3.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    37,5 wydaje się OK, nie zbijałabym, chyba że naprawdę źle się czujesz, ale to już lepiej się położyć i odpoczywać.

Czarnulka, z każdej wizyty mam podobny opis, co bardzo mnie cieszy, jestem na bieżąco z wszystkimi pomiarami i mogę teraz porównywać do córki ;)

Jolciaa171,może przygotuj sobie syrop z cebuli (jeśli dasz radę przełknąć, bo ja nie dałam ;) ), mleko z czosnkiem, sok malinowy i dużo cytryny.

"Najdokładniejszym pomiarem wieku ciąży jest CRL, czyli długość ciemieniowo-siedzeniowa (od pupy do czubka głowy), w PIERWSZYM trymestrze! Jeżeli wiek ciąży przed 14 tygodniem, na postawie CRL, różni się od wieku obliczonego “na oko” (z daty ostatniej miesiączki), a różnica ta jest większa niż 5 dni, to wiek ciąży trzeba ZMIENIĆ i DO KOŃCA ciąży trzymać się tego nowego, obliczonego terminu porodu. Nie wolno zmieniać potem terminu, i mówić nagle pacjentce w 30 tygodniu, że dziecko wygląda na 2 tygodnie młodsze, więc przesuniemy termin."

Ja mam różnice 6 dni więc tp. został wpisany do karty ciąży na sztywno na 20.06 i on już nie ulegnie zmianie, jeśli z usg w późniejszym terminie będzie wynikał inny termin porodu, to będzie to oznaczało, że coś jest nie tak.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisało kilka z WAS na temat wagi w ciązy, ja aktualnie mam juz ok 1 kg na plusie :D ale w zasadzie ja nie miałam zadnych mdłosci, nigdy nie wymiotowałam i w zasadzie nie miałam dni że nie miałam apetytu.
    Staram się nie obżerać :) jem małe porcje i w zasadzie tyle, może na mięso nie mam zbytnio ochoty.
    Ale nie waga najwazniejsza tylko zdrówko naszych Maleństw :) po porodzie trzeba będzie wrócić do treningów :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się w sumie nie dziwię, że niektórzy lekarze nie podają pacjentkom zbyt wielu szczegółów. Dla laika zbyt wiele to nie da, a jak zacznie grzebać po Internetach i porównywać z koleżankami to potem niepotrzebne nerwy. Mi nic nie powie, że wymiar taki ma tyle mm czy cm, a informacja, że jest to norma już tak. Potem jest stres, czy beta dobra, potem, czy crl dobre, czy kość udowa, czy szyjka tyle cm to dobrze i tak dalej. W poprzedniej ciąży nie wiedziałam na której ścianie mam łożysko, ile ma szyjka i naprawdę byłam spokojna.

jolciaa171, miazmija, Lorella lubią tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • asiiia23 Debiutantka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już około 3 kg na plusie , ale to tylko dlatego , że przed ciążą byłam wiecznie na diecie i odmawiałam sobie wszystkiego , a teraz jak zaczęłam jakoś normalnie jesc to i kg przybywają ;/

w57v3e3k7gn4baw8.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiiia23 wrote:
    Ja mam już około 3 kg na plusie , ale to tylko dlatego , że przed ciążą byłam wiecznie na diecie i odmawiałam sobie wszystkiego , a teraz jak zaczęłam jakoś normalnie jesc to i kg przybywają ;/

ja też często przed odmawiałam sobie wiele, ćwiczyłam dość intenstywnie, odpuściłam jakies miesiace przed zajsciem w ciaze bo byłam tak zmęczona pracą fizycznie i psychicznie.
    Teraz nie ćwicze bo przez 1 trymestr nie mam na to zwyczajnie siły;/

Na szczęście jeden z pokoi w nowym domu mamy w planach przeznaczyć coś na ala mini siłownie :) może maluch da mamie wrócić do formy :D

uwo99jcga48s16g3.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Ja się w sumie nie dziwię, że niektórzy lekarze nie podają pacjentkom zbyt wielu szczegółów. Dla laika zbyt wiele to nie da, a jak zacznie grzebać po Internetach i porównywać z koleżankami to potem niepotrzebne nerwy. Mi nic nie powie, że wymiar taki ma tyle mm czy cm, a informacja, że jest to norma już tak. Potem jest stres, czy beta dobra, potem, czy crl dobre, czy kość udowa, czy szyjka tyle cm to dobrze i tak dalej. W poprzedniej ciąży nie wiedziałam na której ścianie mam łożysko, ile ma szyjka i naprawdę byłam spokojna.

Masz racje czasem im mniej się wie tym żyje spokojnie :)
    Jeśli lekarz mowi że jest dobrze to po co to roztrząsać a później godzinami wertować internety ...

uwo99jcga48s16g3.png
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dobrych wieści z wizyt i trzymam kciuki za kolejne dzisiejsze wizyty!!

Ja mam 1kg na plusie ale z niczym się nie ograniczam i niczego sobie nie odmawiam :)

Z prenatalnych (u genetyka) dostaje od razu pełen bardzo dokładny opis badań. Co lekarz to inna praktyka;) Mój gin prowadzący ciążę zawsze wszystko mówi ale opisów na zwykłych wizytach nie daje wszystko ma u siebie w komputerze , uzupełnia książeczkę ciąży i zawsze dostaję zdjęcie dzidzi :) W środę moja córeczka miała 8.31cm i lekarz stwierdził że długie nogi i szyjkę mam 3cm z czego się bardzo cieszę, bo w poprzedniej ciąży moja szyjka była w opłakanym stanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 11:50

jolciaa171 lubi tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też od razu po usg prenatalnymi dostałam opis na 2 strony. I dodatkowo po tygodniu jak były wynikim z pappa to kolejny opis.

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Gratuluje dobrych wieści z wizyt i trzymam kciuki za kolejne dzisiejsze wizyty!!

Ja mam 1kg na plusie ale z niczym się nie ograniczam i niczego sobie nie odmawiam :)

Z prenatalnych (u genetyka) dostaje od razu pełen bardzo dokładny opis badań. Co lekarz to inna praktyka;) Mój gin prowadzący ciążę zawsze wszystko mówi ale opisów na zwykłych wizytach nie daje wszystko ma u siebie w komputerze , uzupełnia książeczkę ciąży i zawsze dostaję zdjęcie dzidzi :) W środę moja córeczka miała 8.31cm i lekarz stwierdził że długie nogi i szyjkę mam 3cm z czego się bardzo cieszę, bo w poprzedniej ciąży moja szyjka była w opłakanym stanie.

Super że u Was wszystko dobrze!Jaka Niunia już duża :)
    ma nadzieje ze i ja dostane dzis cały opis, akurat mój lekarz prowadzacy to również ten który będzie wykonywał mi badanie prenatalne a później i połówkowe :)
    U mnie z minuty na minutę coraz większy stres, ide zaraz się oganać i lece na badania.
    Obiecałam sobie że jeśli tylko będzie wszystko ok jade z mężem na kilka dni totalnego relaksu, bardzo nam się to przyda

uwo99jcga48s16g3.png
  • Marryy Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wiadomosci. Ja byłam na prenatalnych dwa dni temu w profamili u dr Pruchniaka. Bardzo rozmowny nie był ale podobał się nam w sumie bo konkretny zmierzył wszytsko. Co do płci powiedział że nie będzie strzelał. Ponad 7cm szczęścia. I przegonilismy pierwszy termin o tydzień +1 . Małe urosło i wyszedł nam 16.06.19 :-D dostaliśmy ok 5 zdjęć usg wyniki do 2 tyg.

jolciaa171, bratfrandu lubią tę wiadomość

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie miałyście wyliczone ryzyko porodu przedwczesnego? U mnie jest 1:139 i zastanawiam się czy to już wskazanie do przyjmowania acardu?

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    A jakie miałyście wyliczone ryzyko porodu przedwczesnego? U mnie jest 1:139 i zastanawiam się czy to już wskazanie do przyjmowania acardu?
    1:125

Freyja lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
‹‹ 237 238 239 240 241 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ