X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy szumisia.
    Kalika, a z tej karuzeli da się zdjąć zabawki? Ja wczoraj zamówiłam matę piankową z Done by dear właśnie.

Ja już jakiś czas temu przeszłam na 2 dady z pampers premium care 1, mam też ich sporo w rozm. 2, ale są jeszcze za duże.
    Dady fajnie się sprawdzają, ale stestuje te Bello, bo Wasze polecenia zawsze są dobrym wyborem :)

Rudzik, no ja czasem dostaje nie powiem czego, bo takie podnoszenie, przekładanie, odkładanie musi być wykonywane spokojnie i strasznie długo trwa a tu dziecko płacze 🤦🏻‍♀️
    Chirurga mamy w ponie

Jerzyk nie bardzo się jeszcze sobą zajmuje, noszony też nie bardzo chce być, w koju też nie, w newbornsecie stokke też nie więc wczoraj zamówiłam tę matę. Bo chyba tylko w wózku jest spoko na spacerze. Od dwóch dni tak ma. Jeszcze tylko jakiś pałąk sobie znajde, bo w ikei nie ma, a ten done by dear 400zł 🙈 No i myślę o chuście. Pójdę na warsztaty, bo beda na moim osiedlu.

Doriska, te bambusowe miały moje dwie koleżanki i obie mówią, że bardzo przeciekają.

W ogole ja mam dzis czas dla siebie, wjechal fryzjer - idealnie :)
    Na mani i pedi juz latam bez problemu!

Lady, a jakie ubranka mam szykowac? Kupic musze pewnie jakas kurteczke wiatrowke?

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, niestety zabawki są nieodczepialne.
    My mamy mate edukacyjna Skip Hop i młody coś tam się jej przygląda, ale myślę, że jeszcze z miesiąc zanim zacznie być faktycznie zainteresowany. Te pałąki z zabawkamii się podobają, ale już nie mamy gdzie kłaść tych wszystkich rzeczy, więc raczej się nie skuszę. Już marzę o przeprowadzce, ale jeszcze długa droga przed nami, zanim będziemy mogli się wprowadzic

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Dolcia__ Debiutantka

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kalika :)
    Moja corka urodziła się tydzień po terminie przez cc, drugie podejscie do indukcji-niesluteczne, przebicie pęcherza zielone wody, szybkie cc. Jakby ktoś mnie zapytał kiedyś jakbym xhxiała rodzić moze kiedyś to tylko cc (choc sn nie przezylam) tak rewelacyjnie sie czułam po. Chociaz wiem, ze bywa roznie.

Jest cudna! Karmimy się piersią chociaż początki łatwe nie były. Jadła po max 5minut na 3 godz. Wydawało mi się, ze jest ok jednak polozna na patronazu w 5 dobie zycia stwoerdzila, ze nie jest najlepiej bo nie przybiera a traci. Zaczelam dokarmiac pokarmem sciaganym, co niezbyt dobrze sie skonczylo bo jednego razu mala sie przejadla, mocno zwymiotowala i zachlysnela. Odpuscilam natuchmiast dawalam tyle ile potrzebowala zadnej butli. Dzis ma 7 tygodni i wazy 5300. Takze dziewczyny jak macie silę walczyć to walczcie o kp :) i podziwiam okropnie Was wszystkie, ktore kpi.

Co do kupek po kp, bo któraś z Was wspominała, ze dzieciaczek przestal vodzirnnie robić. To nic zlego, normalna sprawa-pytalam pediatry, nasze mleczko jest tak dobrze przyswajane, ze po prostu czasem nie ma z czego ta kupka sie wytworzyc.

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Magda za info o tych bambusowych pieluchach.
    Dolcia, dla mnie już za późno na KP. Moja córka na KP z nakładka i była wiecznie głodna i ciągle spała przy piersi. Na butelce je co półtorej godziny a z butli szybciej leci. Nie wiem jak by kp wyglądało. Chyba byśmy nie miały żadnych przerw, zwłaszcza że przez nakładki wolniej leci...
    Dla mnie próby kp to była trauma.
    Mam bardzo duży biust. Wydobycie go ze stanika, ułożenie poduszki i kocy a potem jeszcze jakimś cudem dźwignię ie dziecka i położenie na poduche a po drodze założenie nakładek i cały czas podtrzymywanie piersi przy ksrmieniu... Dzizas aż mi się płakać chce jak myślę o tym. Ja ani razu nie mogłam znalezc dobrej pozycji, ona ciągle płakała... Nerwy i płacz to jest idealne podsumowanie mojej drogi kp.
    Ja już pogodzilam się z kpi. I cieszę się że mąż może podać butelkę.
    Po prostu moja anatomia mi nie pozwala na Kp. Nie pomogły porady położnych, różne pozycje itd...

2019 Natalka
  • Dolcia__ Debiutantka

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska, jasne, to tylko Twoja decyzja jak będzie wygladało karmienie, tym bardziej za kpi podziwiam. Regularnie sciągałam przez tydzień, gdybym miała robić to nadal pewnie przeszłabym na mm. Ciagle byłam poddenerwowana, zmęczona i ciągły wkurw na siebie, ze zle karmie ją ta piersią. I ile czasu 'zmarnowanego' ale moze wynika to tez z tego, ze srednio jestem zorganizowana.
    Też mam duzy biust, wiec bardzo dobrze rozumiem problemy z przygotowaniem do karmienia i samym karmieniem i łącze się w bólu. Swoja drogą nie odczułam powiększenia się piersi moooże niewiele. Nie wiem czy tak to jest przy duzych piersiach czy tylko ja tak mam. No i oxzywiscie bardzo się boję jak będą wygladać po..

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie z G na K miska skoczyła... Wyglądam strasznie...

2019 Natalka
  • kalika Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolcia, ja pierwsze cc też super wspominam. Bardzo szybko wróciłam do formy, leków przeciwbólowych praktycznie nie potrzebowałam od 2 doby po cc. Teraz było trochę gorzej, ale może dlatego że to już drugie cc, poza tym było nagle, w dużym stresie i zdecydowanie za wcześnie bo w 32 tygodniu ciąży. Niemniej jednak teraz nie wyobrażam już sobie, żeby rodzic SN, nawet gdyby kiedykolwiek była taka możliwość. Umarłabym ze stresu, że coś pójdzie nie tak.
    Mój Bruno waży tyle samo co Twoja córcia :) Współczuję przeżyć z dokarmianiem. Obyło się bez szpitala?

Ja dla odmiany mam maleńki biust i teraz, podczas kp, w końcu mam czym wypełnić staniki. W końcu czuje, że mam cycki;) Już się boję co będzie później, bo gdy skończyłam karmić Mikiego, to mam wrażenie że piersi były jeszcze mniejsze niż przed ciąża.

Magda, jeśli chciałabyś przetestować pieluchy Bella Happy to warto zamawiać na ich stronie blizejciebie.pl Dostawa zwykle na drugi dzień, a ceny dobre, szczególnie przy większych zamówieniach i można dodatkowo kupić różne kosmetyki i chemię dla dziecka, rodziny i domu.

Magda - mbc lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Dolcia__ Debiutantka

Wysłany: 3 sierpnia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika, więc opinie o cc mam taka sama jak Ty po swoim pierwszym cc, też zadnych lekow przeciwbolowch, az myślałam, ze cos ze mną nie tak, dziewczyna obok po porodzie sn ciągle o cośprzeciwbolowego prosiła. Ja nic. Połozne zdziwione, ja takze, więc jak tylko poczułam ból hm taki w skali 2/10 od razu poprosiłam, bo miałam wrażenie, ze teraz to się zacznie :D a tu nic.
    U nas obyło się bez szpitala na szczescie, po zachłyśnięciu prywatna wizyta u pediatry i na drugi dzień pobranie krwi na cpr, zeby wykluczyc zachłystowe zapalenie płuc. Przezycie okropne. Od tamtej pory tylko pierś (butla jest jak musze gdzieś wyjść i mała z kimś zostaje) zadnego dokarmiania, przekarmiania i zero wymiotow.

Moja 'mała' urodziła się ze słuszną wagą 3800 :)

• kalika Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolcia, całe szczęście, że wszystko dobrze się skończyło. Niestety takie rzeczy mogą zdarzyć się zawsze i każdemu, bo nawet własną ślina można się zachlysnac.
    U nas butla wjeżdża w nocy i wówczas mąż karmi, choć ostatnio moje dziecko przesypia cała noc i budzi się dopiero na poranne karmienie. No i oczywiście jak mam wychodne ;)
    Mój synek ważył 2300g, ale jak na takiego wcześniak, to byl i tak spory. W terminie porodu miał też coś około 3500-4000 g.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-mbc w Nl najczęściej wieje i lepiej być zawsze przygotowanym na chłód.Tu pogoda jest nieprzewidywalna,więc każdy rodzaj ciuszki się przyda 😜

Ja z pieluch to zrobiłam zapas 2jek a tu jeszcze 1 są potrzebne 😳 No więc 1miałam z pampersa te Premium Care i zwykłe-muszę przyznać,że całkiem dobrze nam się sprawdziły.Próbowałam już 2jek,które mam czyli Bambo Nature i rzepy mnie wkurzają oraz to,że przeciekają bokiem i podobne odczucia mam co do rossmanowskich bambusowych.Teraz nie wiem, czy to kwestia kiepskiej jakości,czy za dużego rozmiaru.
    Ja mam malutki biust ale karmiłam przez nakładki,bo Zosia totalnie nie umiała chwycić brodawki A w kapturkach idealnie było.No ale teraz już tylko kpi u nas...

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co z higiena jamy ustnej takich niemowląt? Robicie coś już czy czekajcie na ząbki?

2019 Natalka
  • Wikulec Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny o których bambusowych pieluchach mowa, bo nie mogę się dogrzebać? My używamy tylko bambusowych, najczęściej Rossmannowych bambiboo. Adela waży 4.5kg i dopiero ostatnio przeszliśmy na 2, ale 1 choć niby do 4kg dałaby radę. Większe te 1 były od kilku innych firm które mieliśmy. Lubię je bardzo.

Magda bardzo mi się ta mata done by deer podoba i długo się wahalam, a dziś zamówiłam inną jednak. Poczucie estetyki mi cierpi przy tym;) ale Ade tak trudno odłożyć na chwilę chociaż że wybrałam coś co ma mnóstwo dodatków. Eh.. (https://www.empik.com/mata-edukacyjna-gymotion-robo-yookidoo,p1130307669,zabawki-p?gclid=Cj0KCQjwhJrqBRDZARIsALhp1WTF0ypZnXV1wxoFLkp68FHgQIw-yvChIGYkO9GIvHFECPiqFTGzEtsaAp8GEALw_wcB&gclsrc=aw.ds)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2019, 21:08

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Dziewczyny co z higiena jamy ustnej takich niemowląt? Robicie coś już czy czekajcie na ząbki?
    sol fizjologiczna na taki jaolwy „wacik”, ktore uzywam tez do przecierania oczow.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wikulec, wszystko zalezy od dziecka, moj nie moze miec za duzo bocow na karuzelach czy matach, bo musimh centrowac pozycje. Jesli u Ady nie ma to znaczenia, to niech eksploruje, a Ty musisz przezyc :D

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • kalika Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska, niemowlaczkom od urodzenia należy przymywac śluzówki jamy ustnej (wały dziaslowe, język, podniebienie, policzki) 1-2x dziennie jałowym gazikiem zwilzonym w przegotowanej wodzie i nawinietym na palec. Gdy pojawi się pierwszy ząbek można przejść na taką nakładana na palec silikonowa szczoteczkę z pasta do zębów.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ładnie a mi położna mówiła żeby naradzie nic nie robić... Ehh. No to zaczynamy przemywac

2019 Natalka
  • kalika Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska, a czemu niby? Motywowała jakoś swoją teorię?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówiła że jak więcej mleka z piersi dostaje to nie trzeba już teraz. Dopiero jak będą ząbki się pojawiać.
    Przy mm niby trzeba od razu.
    Ja nie wnikalam a w necie też różne teorie są na ten temat. Dziś jesteśmy po pierwszym przemywaniu i odziwo obyło się bez placzu

2019 Natalka
  • kalika Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska, pierwsze słyszę taką teorię, a wiele już słyszałam ;) Poza tym to uczy dziecko, że coś się tam w tej jamie ustnej robi i potem, gdy pojawiają się ząbki, jest łatwiej wkroczyć ze szczoteczką i pasta. Zwykle przy tym przemywaniu maluchom włącza się odruch ssania, a nie płacz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2019, 10:21

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png

• Pimka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 12:13

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ