Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Doriska87 to super oby pogoda Wam dopisała 😊 Ja w zeszłym roku byłam w Sarbinowie,2lata temu w Chłapowie
Magda-mbc co by Ci tu powiedzieć hmmm.Holandia jest nudna,brzydka i zakorkowana😜 i to nie żart 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2019, 19:24
Doriska87 lubi tę wiadomość
-
Lady_Dior wrote:Doriska87 to super oby pogoda Wam dopisała 😊 Ja w zeszłym roku byłam w Sarbinowie,2lata temu w Chłapowie
Magda-mbc co by Ci tu powiedzieć hmmm.Holandia jest nudna i brzydka 😜 i to nie żart 😄💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda-mbc no Amsterdam jak najbardziej- mi się podoba ale Haga to nieee.Nie ma tam nic ciekawego-zatłoczone to jak nie wiem i brzydkie hahaha 😆 No chyba ,że plaża to jeszcze.Park miniatur w Madurodam sobie zwiedzcie
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
Lady, staram się pogłębić wiedzę o kpi. Okazało się że trochę źle pogrzewalam moje mleko z lodówki. Wkłada łam pojemnik z mlekiem do gorącej wody a powinnam do takiej co ma nie więcej niż 40 stopni. No i lepiej było podawać świeże a nie z lodówki a ja z racji tego że do południa mała jadła dosłownie co chwilę podawałam ten z zapasów w lodówce. No ale tu innego wyjścia nie było.
A jak z lodówki to wyjąć wcześniej z godzinę aby się ogrzalo... Ehh. Człowiek uczy się całe życie...2019 Natalka -
Doriska87 na pewno świeże mleko jest najlepsze.Na drugim miejscu jest mleko z lodówki i na trzecim rozmrożone.Ja czasem daję Zośce świeże ale najczęściej z lodówki.Niby można do 4dni trzymać ale moje jest Max 12godz.Tez na początku podejrzewałam w za dużej temp.🙄 ehhh no i nie wolno potrząsać butelką-czego oczywiście też nie wiedziałam.Moja siostra była kpi przez 5mies. i mam do niej żal,że tak ważnych informacji mi nie podała😜
Mi dziś ssutek zaczął tak krwawić podczas ściągania,że mleko było różowe.Skapłam się dopiero pod koniec pobierania i przeżyłam szok.Wylałam to mleko,bo za duzo krwi.Nie wiem jak teraz będę ściągać i to jeszcze z tej zdrowej piersi.Ahhh matko jak nie urok to sraczka🙄 -
Lady,
U mnie na szczęście krwi jeszcze nie było ale sytki mnie mega bolą I zmniejszyła siłę ssania na laktato rze.
No ja zuzywalam mleko max w dobę i podawałam głównie z lodówki.
Nie bylam świadoma że tem wody do podgrzewania to max 40 stopni. Myślałam że liczy się tylko tem mleka a nie samej wody też.
Chyba to nie zaszkodziło dziecku, prawda? Bo ja już nie wiem co myśleć. Dziś już większość to świeże dostała. Ale mam problem jak się organizować bo ona głodna co 1.5 max2h a ja ściągam co 3 lub 4 nawet. Nie dam rady częściej,a ona nie poczeka 15 minut za mlekiem a ja nie zawsze od razu wiem czy głód będzie za godzinę czy dwie...
Podobno można zakokysac mlekiem aby się połączyły składniki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 18:44
2019 Natalka -
Lady a podgrzewasz w pojemniku w którym przechowuje a potem do butelki czy od razu do butelki.
Tak myślę że jak się przelewa to też przecież się wstrząsa to mleko.
Może jest jeszcze coś o czy nie wiem?
Podziel się wiedzą proszę jeśli znasz jeszcze jakieś takie kwiatki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 18:53
2019 Natalka -
Doriska87 zaszkodzić na pewno nie zaszkodziło
ewentualnie mniej składników odżywczych "przeżyło" Nasze dzieci przybierają świetnie na wadze,więc to o czymś świadczy No ja teraz też tylko lekko zakrecam butelka ale wcześniej tyle razy potrząsałam 🙈
Przy kpi chyba nierealne jest podawać świeże mleko cały czas.Tez mi przykro z tego powodu ale nic nie poradzę 🤷♀️ Myślę,że i tak dużo robimy dla swoich dzieci.
Mnie trochę smuci,że są takie dni,kiedy Zosia nie robi kupki po każdym karmieniu-wtedy się lepiej czuje.Teraz od wczoraj mało co zrobiła przez co jest płaczliwa bardzo i cały czas się zastanawiam dlaczego,bo przy mleku mamy powinna się często wypróżnić
Doriska87 kiedy jedziecie na te wakacje?
Magda-mbc Wy do Holandii we wrześniu A ja do Polski😁
Doriska warto podgrzać pojemnik z lodówki z mlekiem (u mnie to butelki z medeli) bo jeśli od razu przelewasz do butelki która karmisz,to na ściankach pojemnika zostaje cenny tluszcz-tak to u mnie wyglądało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 19:01
-
Doriska87 ile udaje Ci się odciągnąć z tej piersi,w której miałaś zapalenie??? Mi różnie ale w granicach od 30 do 70 😳 Strasznie mało jak przypomnę sobie ile przed zapaleniem ściągałam no ale mam nadzieję, że się jeszcze rozkręci.
Od 1,5 doby Zosia nie zrobiła sama kupki-coś kiepskie to moje mleko
Ta karuzela z Tiny Love jest warta ceny
Ciekawe co u pozostałych dziewczyn-mam nadzieję, że coś napiszą -
Hej!
Już kilka razy pisałam ale mi się cały post wykasował. Czytam o problemach z piersiami i strasznie współczuję. Lady, Doriska, cieszę się że pokonałyście zapalenie i mam nadzieję że po tych trudnych początkach problemy nie wrócą.
U nas po początkowych problemach z łapaniem piersi karmienie idzie super. Już mnie nie boli (a krew się lała na początku), Basia przybrała już kilogram. Jest bardzo spokojna, usypia sama bez noszenia. Je często, zwłaszcza w upały, ale w nocy zdarza jej się pospać 4-5 godzin. Generalnie dziecko promocyjne (tfu tfu!). Całe szczęście, bo jestem cały dzień sama z dwójką. Starszemu się buzia nie zamyka i chyba bym oszalała gdyby jeszcze do tego młodsza była nieodkładalna.Basia: -
Lady, ja zapalenie najpierw miałam z prawej piersi i chyba że 2 tyg mało z niej leciało. Potem zmieniłam laktator. Piłam inke I częściej odciagalas I prawa się rizkrecila trochę. Za to teraz z lewej mniej leci. A w lewej były te "kamienie" ostatnio.
U mnie leci różnie raz max 60 a raz 90 z jednej piersi na sesję. Np o 15 stej zwykle więcej a w nocy mało.
Powoli też chyba zacznę myśleć nad podkręcanie laktacji.
Ann.ann super że u Was ok i udało Wam się kp. Dobrze ze dzieciaszek się rozwija i zdrowo rośnie.
A tak w ogóle czy ktoś wie co się dzieje z wyprawka warszawiaka?2019 Natalka -
Dolcia witaj Napisz kilka słów o sobie i swojej córeczce. Urodziła się w dniu, kiedy i ja miałam rodzić, ale my nie dotrwaliśmy
Lady, Doriska, współczuję Wam bardzo tych przebojów z kp. Jestescie bardzo dzielnymi i wspaniałymi mamami. Kpi to ciężka praca. Jeśli mogę Wam coś doradzić, to jeśli tylko jest cień szansy na przejście z kpi na kp, to wykorzystajcie go, bo to ogromna wygoda. Początkowo jest ciężko, ale z każdym tygodniem karmienia trwają krócej i są łatwiejsze. Jak wiecie mam za sobą długie doświadczenie w kpi z poprzedniej ciąży. Teraz też zaczynaliśmy kpi. Obecnie Bruno dostaje odciagniete mleko tylko w nocy (żebym mogła się wyspać, karmi go mąż), a tak to zjada z piersi, przez nakładki. Czuje wielką ulgę, moje marzenie się spełnia. Życzę Wam tego samego
Lady, gorset z Medeli Ci bardzo polecam. Jest super wygodny i wg mnie w nim udaje się odciągnąć więcej mleka.
Powymadrzam się jeszcze w kwestii kupek. Dzieci karmione mlekiem matki mogą robić kupę z bardzo różna częstością. Może być to kupa po każdym karmieniu, ale tez jedna na kilka-kilkanascie dni. Im dziecko starsze, tym zwykle kupki pojawiają się rzadziej, a rytm wypróżnień co jakiś czas ulega zmianie.
Dzieci karmionych naturalnie nie dopajamy, nawet w upały. Wystarczy częściej proponować mleko.
Padło pytanie o chrzciny. Wszystko się pięknie udało, Bruno większość mszy przespał, a gdy nie spał, to tylko się rozgladal - był bardzo grzeczny. Dopiero wieczór, przed zasnieciem, dał nam popalić, bo cały dzień wrażeń okupił płaczem i trudnościami w zaśnięciu. Drugie imię ma. W planach było inne, ale kiedy leżał w inkubatorze dostaliśmy od znajomej cudowny olej świętego Charbela. Namascilismy nim małego i zawierzyliśmy opiece tego świętego, dlatego uznaliśmy, że inaczej być nie może i na drugie nadaliśmy mu właśnie imię Charbel. Ponoć takie drugie imię nosi też syn Wojciecha Modesta Amaro
My mamy karuzele Done by Deer. Sprawdziła się przy pierwszym synku, więc teraz też jej używamy. Jest bardzo prosta i ma kontrastowe barwy, które przyciągają wzrok malucha.
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Rudzik, ja mam szumusia. Przy Mikołaju dużo używaliśmy, teraz przy Brunie mniej, ale mam wrażenie, że łatwiej mu zasnac, gdy szumi.
Brunko waży 5300 g, nosi ciuszki 56/62 zależnie od firmy i pieluchy 2. Jakich używacie pieluch? My przy Mikołaju bardzo długi używaliśmy Pampers Premium Care, ale teraz, po zmianie, nie lubię ich. Odkryłam pieluchy Bella Happy i uważam, że są świetne. Nie śmierdzą, są chłonne, bardzo dobrze izolują wilgoć, nie przeciekają.Rudzik1 lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
My właśnie tluczemy te premium care z pampers a. Zaczynaliśmy od Dady która też była ok ale jakaś sztywna trochę I gruba mi się wydała.
Chciałam rozpoznać jeszcze te bambusowe z Rossmanna ale mąż już nakupil pampers ów więc jedziemy z tym co mamy.2019 Natalka