Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
ja bardzo bym chciała sn ale jak się łożysko nie podniesie to będzie cc, czy któraś z Was rodzi w Krakowie ? zaczęły mnie dopadać wątpliwości co do wyboru szpitala…
pierścionek ściągnęłam bo kilka poranków z rzędu miałam palce jak serdelki wiec wole się niepotrzebnie się stresować
pozdrawiam -
Ja tez w koncu melduje sie po wizycie. Nosze juz ponad 2200g dziecka, wiec nie ma zartow 😆 szyjka na szczescie pomimo tego naporu sie nie skraca.
Hermiona ja bede miec cc w drugiej polowie lutego, ale konkretny termin poznam dopiero za 2 tygodnie, zeby lekarz dokladniej wiedzial jak mala sie rozwinie. Przed ciaza nawet nie bralam pod uwage sn, zawsze mowilam ze tylko cc, potem sie zafiksowalam na tym, ze chce to poczuc i przezyc cala soba, wiec jak najbardziej sn, a ostatecznie i tak wyszly wskazania, wstepnie wiem, ze ma byc cc i chyba podswiadomie poczulam ulge.Mikaaa92, Kaczka, Madzixon lubią tę wiadomość
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Zniechecona wrote:Ja tez w koncu melduje sie po wizycie. Nosze juz ponad 2200g dziecka, wiec nie ma zartow 😆 szyjka na szczescie pomimo tego naporu sie nie skraca.
Hermiona ja bede miec cc w drugiej polowie lutego, ale konkretny termin poznam dopiero za 2 tygodnie, zeby lekarz dokladniej wiedzial jak mala sie rozwinie. Przed ciaza nawet nie bralam pod uwage sn, zawsze mowilam ze tylko cc, potem sie zafiksowalam na tym, ze chce to poczuc i przezyc cala soba, wiec jak najbardziej sn, a ostatecznie i tak wyszly wskazania, wstepnie wiem, ze ma byc cc i chyba podswiadomie poczulam ulge.
-
U mnie gin bral pod uwage termin z usg(04.03). Poza tym druga polowa lutego to moze byc i 18 i 23i 28, az takich szczegolowych informacji po prostu jeszcze nie mam. Spodziewam sie tez bardziej koncowki niz walentynek
Liczy sie dla mnie tylko to, zeby nie bylo za wczesnie, tylko bezpiecznie dla młodej. Za 2 tygodnie kolejne szczegoly i wtedy juz na pewno dowiem sie wszystkiego 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 21:49
Mikaaa92, Kaczka lubią tę wiadomość
-
Zniechecona wrote:U mnie gin bral pod uwage termin z usg(04.03). Poza tym druga polowa lutego to moze byc i 18 i 23i 28, az takich szczegolowych informacji po prostu jeszcze nie mam. Spodziewam sie tez bardziej koncowki niz walentynek
Liczy sie dla mnie tylko to, zeby nie bylo za wczesnie, tylko bezpiecznie dla młodej. Za 2 tygodnie kolejne szczegoly i wtedy juz na pewno dowiem sie wszystkiego 😊Zniechecona lubi tę wiadomość
-
Zniechęcona napisze do Ciebie na priv jutro odnośnie tych sprzętów ☺️ gratulacje wizyty! To jest szok ze niektóre z nas urodzą w połowie lutego a inne pewnie koniec marca/początek kwietnia 🫣 na samym początku to jest meeeega roznica 🫣
Aasha współczuje leżenia ale myśle ze warto się przemeczyc trochę a z perspektywy czasu nie będzie miało to już żadnego znaczenia 😊 trzymam kciuki za Ciebie i reszte leżących 🥰
Mikaaa ja miała teraz 10.5 i nie dostałam żelaza a z córka dostałam już przy niecałym 12 u innego lekarza..ale ja nawet bez ciąży mam ledwo 12 i trochę..🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 22:53
Zniechecona lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny nie wiem jak ja dziś usnę po wizycie.
Kacper waży szacunkowo 3100!!!!
Kawał człowieka. U mnie 34+3 ale ta waga 🙈 W terminie porodu to będzie 4,5? 5?
Co prawda już raz z tym lekarzem tak miałam że wyszło mu więcej niż kolejnemu tydzień później. Ale niech nawet się pomylił o 200-300g to i tak strasznie dużo.
Ja też biorę tardyferon, a osłonowo laktoferyne i sanprobi IBS. Szczególnie sanprobi polecam przy tych problemach z wypróżnianiem. I nie popijać kawa ani herbata , nie łączyć z nabiałem tego żelaza.
U mnie hemoglobina 11 - lekarz stwierdził że ok jak na ciążę. A ja mam zawroty głowy więc tego...
Ogólnie ta wizyta mnie zdołowała. Nie będę teraz zmieniać lekarza, ale nie polecilabym go. Pobrał mi wymaz na GBS. I zapytał czy wody mi sie nie Sącza. 😬
A zaraz że to nie wody jednak. Po co coś takiego mówić, jeśli nie ma się pewności. Sama czuje że infekcja się zaczyna i nawet mi tak powiedziałam że coś się dzieje i że śluzu jest duzo. To mi dał Fluomizin.
Szyjki nie zbadał.
Ktg miałam to ok. -
Konieczynka z córka leżałam w 37 tyg w szpitalu i szacunkowo wyliczyli 3700 urodziła się w 42 z waga 4200 wiec jeśli dobrze policzone to w terminie będziesz miała minimum 4 kg, ale to porozmawiaj może żeby brali Cię wcześniej na wywołanie jeśli nic się nie będzie działo? Mi teraz lekarka powiedziała ze nie dopuścimy do wagi powyżej 4 kg..
-
Mika ja dostalam zalecenie brania Szelazo +SR i biore po 1 tabletce popijając rozpuszczoną witaminą C.
Konieczynka Ty to masz dopiero zawodnika w brzuszku, no niezle, ale moze faktycznie blad pomiarowy... 😅
Roksi pisz śmiałoMikaaa92 lubi tę wiadomość
-
Mikaaa92 wrote:Dziewczyny suplementujecie już żelazo? Spojrzałam na wyniki mojej morfologii ze szpitala i jestem w szoku że nic mi na to nie podali. Hemoglobina 10,8 erytrocyty 3,38...
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Wow Konieczynka! Ale waga! Moje dziewcyzny ważyły mniej w donoszonej ciąży właśnie, wiesz z czego wynika taka duża masa dziecka? U nas tez teraz Krzys wyszedł tydzień do przodu, czyli 31+4 a wagowo jak 32+4 a to było tylko 1830g. No zaskoczyłaś mnie tym postem, ale w sumie Ty jesteś terminem. Chyba bardziej koniec lutego, prawda? Choć naprawdę zdarzają się takie duże dzieci, moja przyjaciółka urodzona naturalnie w 1991 ważyła równo 5.
Ja się cieszę, blue Monday za nami, kolejna noc przetrwana, i tak będę odliczać… 3 tyg do kolejnej wizyty… w nocy zrobiłam zamówienie w rossmanie na te wszystkie malusie kosmetyki i inne do dopakowania, przyjdzie paczka to przełożę do worków strunowych i wrzucę do torby. Powiem wam ze po wczorajszej wizycie bardzo się zmobilizowałem zeby być już całkiem spakowana. Wiem, ze mąż w razie w mi dowiezie rzeczy, ale nie wiem czy jakby coś się wcześniej zaczęło będę miała głowę do tłumaczenia co gdzie leży itd…z dobrych info to nie mam żadnych skurczów ani nic, może jakoś sie dotoczymy..
Dobrego dnia!
-
Konieczynka, kawał chłopaczka🙂 szacowana urodzeniowa jak patrzę wg tabelki to jakieś koło 4kg?
Bardzo jestem ciekawa jak nam wszystkim ostatecznie się sprawdza te wagi.
Dzięki dziewczyny za polecajki ściągania obrączki, popróbuje z nitką jeszcze. Staram się wyczaić moment w ciągu dnia kiedy mam mniej opuchnięte palce. Jeszcze mam pierścionek na tym samym palcu ale jest ciutkę luźniejszy.
Ja druga noc z rzędu nie śpię do 2, chyba oszaleję. Rls znowu mi się uaktywnił, mąż chrapie jak opętany, a w dzień nie potrafię odespać.
Zresztą i tak u mnie wizyta duszpasterska dziś także muszę być w gotowości. Pół dnia zmarnowane na wyczajanie księdza czy idzie 🙈😅 -
Konieczynka wow Żeby tą wagę naszych dzieciaczków dało się jakoś wyśrodkować...
Aasha- ja to marzę żeby wypróżniać się co drugi dzień... Jem naprawdę wszystko co polecają na zaparcia i dopóki tego żelaza nie brałam było w miarę ok. Spróbuję z tym Sanprobi.... U mnie hemoglobina chyba 11,2.
My wczoraj na szkole rodzenia mieliśmy temat porodu. Świetna położna i ja naprawdę wierzę w to że poród SN jest lepszy (pomimo strachu)... ale moje łożysko i tak na razie na to nie pozwala więc zobaczymy.
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693 -
Konieczynka jakby się tak dało to byś mogła oddać mojej Gabrysi chociaż z pół kg 🤭
Duży chłopczyk będzie ☺️
Cześć dziewczyny tak w ogóle, wczoraj wieczorem nadrobiłam zaległe posty, ale już nie dałam rady nic odpisać, bo zasnęłam 😃
Ostatnio śpię po 8/9 godzin ciągiem i nadal czuję się niewyspana. Mój organizm się regeneruje i przygotowuje chyba do późniejszego przymusu nocnego wstawania do noworodka 🙈
Asha bardzo Ci kibicuję żebyś wytrwała w tym leżeniu, z jednej strony dobrze, że już niedużo zostało do końca, ale z drugiej jakby nie patrzeć to "jeszcze chwila". Ale dasz radę! Mocno trzymam kciuki 🙏
Co do brania żelaza, to ja miałam chwilowy spadek hemoglobiny do poziomu 11,3 (2 miesiące temu) i lekarz przepisał mi tardyferon. Pobrałam go miesiąc, wyniki super się poprawiły i od tamtej pory już nie biorę,bo mam wszystkie parametry ok. Na tą chwilę hemoglobina u mnie to 13,5 a hematokryt 38. Ferrytyna nieco poniżej normy, ale lekarz uznał, że i tak jest ekstra jak na ten etap ciąży.
Dzisiaj o 20 mam wizytę u ginekologa. A już w czwartek wieczorem wyruszamy w góry na ferie i zostajemy aż do 29.01 💪
Bardzo się cieszę i nie mogę się doczekać. Najem się oscypków za wszystkie czasy 😂
Ja już walizkę do porodu mam spakowaną, jedzie z nami w góry tak w razie czego. No i właściwie całą wyprawkę dla małej też już mamy. Poluję jeszcze na kilka pajacu z rozmiaru 50 i kilka sztuk body na krótki rękaw 50 i 56 -
Konieczynka co za lekarz 🙄 ale z tego co właśnie słyszałam to jak waga będzie się zbliżała do 4kg to zazwyczaj biorą na wywołanie. Aasha a nasze Maluchy wagowo idą podobnie 😉 w szpitalu na 31+6 wyliczyli mi 1750g. Mam nadzieję że w piątek na wizycie przekroczymy 2kg 🙏 to już taka dosyć bezpieczna granica...
A co do tego żelaza to muszę przycisnąć mojego lekarza, ostatnio nawet przy katarze miałam trochę krwi i to mnie tak zastanowiło, a wczoraj zakręciło mi się w głowie 🥴 nie ma co czekać.
Aniamania a może wit.B12 na te nogi coś pomoże?💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
No i nie spałam...
Jusia82, Ulaa jakbym mogła by każda was dostała by po 0,5kg 😅
Ja się boje ze to 4,5w terminie będzie.
I nie wiem na ile ten jego pomiar jest dokładny, licze że zawyżył jednak w górę. A czy to u mnie kwestia cukrów - nie sądzę. Bo po posiłkach to mam 110-120 a norma do 140. Na czczo jedynie 88-92, ale nie wierzę że te 2 jednostki coś zmieniają. W pierwszej ciąży na czczo norma była do 100, więc nawet przy 96 było ok.
Syn miał 3600
Córka 4000
Chyba tak mam że małych dzieci nie rodzę. 🫣 A sama mam 172cm i 60kg przed ciążą. Więc jakaś gruba nie jestem 🙄
A już teraz to wolę trzymać się terminu na 24.02 z USG I trymestru.
Wczoraj to zupełnie jakiś kosmos wyszedł z terminem na 01.02 - przez te wagę.
A jakie macie poszczególne parametry na USG? Te 4 z których wagę liczą. Glowka- obwód i przekrój, kość udowa i brzuszek?
Aniamania w zimnej wodzie potrzymać rękę, albo po spacerze probuj jak opuchlizna zejdzie. Pewnie rano też łatwiej niż na wieczór. I wysmaruj wazelina albo jakimś mydłem/kremem.