Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. I sorry, ze nie odniosę się do innych wpisów, ale nie mam do tego głowy. Moja głowa bardzo ucierpiała przez ta sytuacje. Tak, myśle ze to kwestia tego, ze kierują się wytycznymi, ale mimo wszystko moim zdaniem można by jakoś profesjonalnie to rozegrać a nie jakimiś dziwnymi komentarzami. Na pewno to nie była kwestia „zajmowania łóżka”, bo jest wiele pustych sal akurat na tym oddziale. No nic, szczerze to już straciłam cała radość z oczekiwania, chce to mieć za sobą i być już z powrotem w domu. Mam nadzieje ze dojedziemy, bez problemu urodzę i zapomnę o tej całej sytuacji.
Mam nadzieje, ze będzie lepiej, na razie wszystko mnie boli i jestem zmęczona psychicznie. Wypłakałam się, wzięłam kąpiel (w końcu bez pessara mogłam), oglądamy bajki i może pojedziemy na kolacje do ulubionej restauracji (ktora przy okazji jest na przeciwo tego drugiego szpitala 😂).Hermiona5, Zniechecona lubią tę wiadomość
-
Aasha współczuje stresów, masakryczne podejście..dobrze ze masz opcje innego szpitala..teraz już nic tylko czekać aż się zacznie i trzymam kciuki żebyś na spokojnie zdążyła dojechać! 😊
Magdalenka myśle ze dziewczyny wyczerpały temat i dały dużo dobrych rad. Ja karmiłam ponad rok ale nie jestem jakimś super specjalista, mimo tego ze pierwsze 4 miesiące używałam nakładek to jakos to szło, nie myślałam ze by moglobyc inaczej. Chociaż szczerze jak teraz polozna przychodzi i rozmawiamy o tym to ja nie pamietam tak dokładnie ile karmiłam, co ile itp jakos to po prostu szło. Ale u nas były dobre przyrosty itp
W kazdym razie jeśli chcesz karmić to polecam i tak spotkanie z CDL. Moja polozna jest i mówi ze mimo tego ze są jakieś przyjęte „zasady” to każde dziecko jest inne..i tu np przytoczyła historie pacjentki której syn przybrał w jednym tygodniu prawie 1kg🫣 bo właśnie cały czas wisiał jej na piersi, objadał się, później bolał go brzuch, był płaczliwy o ulewal. I u niej wręcz trzeba było zastosować smoczek żeby dziecko się nie przejadalo i pilnować tego jak długo je i co ile. I w następnym tyg było już lepiej i dziecko przybrało o wiele mniej
A inna pacjentkę miała to mówi ze przychodzi do niej w 3 dobie zycia - czyli 1 dzień po wyjściu ze szpitala. A dziecko apatyczne, leje się przez ręce itp. I co się okazało? Ze babcia dziecka „doradziła” ze jeśli dziecko tak ładnie spi to żeby go nie budzić bo wtedy „rosnie” i dziewczyna nie nakarmiła przez 10 czy 12h….
Także kazdy przypadek indywidualny..
Ktos pytał na co antybiotyk dostałam (córka tez dostała ostatecznie), ogólnie to zapalenie górnych dróg oddechowych - zatok, gardła. Ostry kaszel, zaflegmione gardło itp.. ogólnie już sama chciałam żebyśmy dostały bo od tego kaszlu wzystko mnie boli, nie spimy praktycznie w ogóle w nocy a tu porod za pasem..mam nadzieje ze na spokojnie zdazymy wyzdrowieć 😓 Ale tak jak wcześniej ogólnie dobrze się czułam poza tym kaszlem to teraz mega spadek formy..szczypią mnie oczy, bola plecy, nos. Masakra jakas 😓
Dobrze ze jutro mam ktg, bo te ruchy dziecka tez od 2 dni takie bez szału..w nocy i rano praktycznie w ogóle się nie rusza, aż detektor znowu wyciągnęłam ostatnio i zjadłam cała tabliczkę czekolady 😅 ale to chyba ten etap już ze po prostu nie ma tyle miejsca..oby! 🫣 -
Hope u mnie też niby mała nic nie urosła między wizytami przez 2tygodnie, a jak się okazało po wadze urodzeniowej to jednak urosła 200g też bym wybrała szpital III referencyjności
Super napisałyście o karmieniu piersią, od siebie dodam co mi pomogło:
-femaltiker 2x dziennie wymieszany z jogurtem pitnym
-herbatka laktacyjna, np. Bocianek (bez kopru włoskiego)
-przystawianie w trybie 7/7/5/5/3/3 - tak jak ściąga laktator chyba? czyli bardzo częste zmiany piersi na rozkręcenie laktacji
-trzymanie się zasady, że karmienie trwa maks 30minut
-co do lulania po karmieniu - można owinąć maluszka w kocyk/założyć śpiworek i dzięki temu gdy będziemy odkładać do łóżeczka to bobas nie poczuje tej różnicy temperatury - zabrany od ciepłej piersi do zimnego łóżeczkaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 06:01
Jusia 82 lubi tę wiadomość
-
Aasha dobrze jest spędzić takie miłe popołudnie i wieczór po tej męczarni w szpitalu ☺
Dziewczyny wysyłam Wam dużo siły, niedługo już każda z nas będzie tulić swoje dzieciątko 🥰 -
Mirka1990 wrote:Hermiona- a co to jest 7/7/5/5/3/3?
Metoda na rozkręcenie laktacji laktatorem.
Czyli jedna pierś 7min, potem druga 7min
Znowu pierwsza 5min , drugą 5 min
I pierwsza 3 min na koniec druga 3 min.
U mnie znowu chorobsko. Syn wyzdrowiał to córka od wczoraj z gorączką. 😭
I o ile syn do Kacpra nie zagląda to córka non stop.
Hope aż tak nie bierz do głowy wyników z USG. U mnie bylo tak że po 10dniach pokazało mniej o 200g o to w styczniu czyli na etapie 36tc.
A tydzień przed porodem wyszło ponad 4000 z USG, za to dzień przed 3800.
A urodzeniową 4040Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 19:51
Hermiona5 lubi tę wiadomość
-
Konieczynka wrote:Metoda na rozkręcenie laktacji laktatorem.
Czyli jedna pierś 7min, potem druga 7min
Znowu pierwsza 5min , drugą 5 min
I pierwsza 3 min na koniec druga 3 min.
U mnie znowu chorobsko. Syn wyzdrowiał to córka od wczoraj z gorączką. 😭
I o ile syn do Kacpra nie zagląda to córka non stop.
Hope aż tak nie bierz do głowy wyników z USG. U mnie bylo tak że po 10dniach pokazało mniej o 200g o to w styczniu czyli na etapie 36tc.
A tydzień przed porodem wyszło ponad 4000 z USG, za to dzień przed 3800.
A urodzeniową 4040
Oj, biedne dzieciaczki. Pogoda nie pomaga, raz śnieg, raz 13 stopni.
Dziękuję, coś mi się kojarzyło z porodu z synkiem, że mi tak położne kazały robić, gdzieś świtało, ale nie wiedziałam gdzie. U nas po wizycie, nic się nie dzieje, brak jakichkolwiek oznak porodu. Liczyłam na małe rozwarcie chociaż, bo od tygodnia są pobolewania. Córka główką w dół (dużą główką - 34 cm), waga 3250 g. No i etap na strach przed wcześniactwem minął, teraz jest strach o to, że dziecka nie urodzę, po za duże będzie. Mama mi opowiadała, że miałam ogromną głowę - 39 albo 40 cm, wszystkie czapeczki wchodziły na czubek tylko (tylko, że moja mama ma 175 cm i szerokie biodra).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2023, 22:27
-
Mirka 34cm to normalny wymiar główki, waga też nie za duża. Moja dwójka starszaków miała po 36, teraz Kacper 38. I już nie raz pisałam że poród córki był super. Wiadomo bóle swoją drogą, ale 13min partych, poszło idealnie 😉
Jutro dzień mężczyzn. Macie prezenty swoim ?
Ja dziś kupiłam będąc w sklepie razem z mężem, t-shirt który sam sobie wybrał. 🙃Mvada lubi tę wiadomość
-
Ale ja jestem 3 tygodnie przed terminem . Chyba, że teraz dziecko zwalnia może trochę z przybieraniem? Zresztą chyba i tak nie ma na to wpływu, to czym ja się przejmuję
My dzień chłopaka świętujemy. Zazwyczaj kupuję bieliznę, whiskey albo jakieś bony na myjnię (mąż ma bzika na punkcie pucowania samochodu).Raz też była strzelnica, wspinaczka, kabaret. Jeśli chodzi o wybieranie, to u nas tak: mąż lubi niespodzianki, więc ja muszę wymyślać, ale takie bardziej praktyczne prezenty robię, za to ja mówię wprost, że zbliża się np. Dzień Kobiet i chcę konkretną rzecz i on mi kupuje .Mvada lubi tę wiadomość
-
Hermiona5 wrote:Hope u mnie też niby mała nic nie urosła między wizytami przez 2tygodnie, a jak się okazało po wadze urodzeniowej to jednak urosła 200g też bym wybrała szpital III referencyjności
Super napisałyście o karmieniu piersią, od siebie dodam co mi pomogło:
-femaltiker 2x dziennie wymieszany z jogurtem pitnym
-herbatka laktacyjna z koprem włoskim
-przystawianie w trybie 7/7/5/5/3/3 - tak jak ściąga laktator chyba? czyli bardzo częste zmiany piersi na rozkręcenie laktacji
-trzymanie się zasady, że karmienie trwa maks 30minut
-co do lulania po karmieniu - można owinąć maluszka w kocyk/założyć śpiworek i dzięki temu gdy będziemy odkładać do łóżeczka to bobas nie poczuje tej różnicy temperatury - zabrany od ciepłej piersi do zimnego łóżeczka
Nie zaleca się teraz picia herbatki z koprem włoskim, udowodniono, że ma zły wpływ na mózg? dziecka.
Polecam herbatkę na laktację Bocianek, nie ma w składzie kopru włoskiegoMvada, Elza :) lubią tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Nie zaleca się teraz picia herbatki z koprem włoskim, udowodniono, że ma zły wpływ na mózg? dziecka.
Polecam herbatkę na laktację Bocianek, nie ma w składzie kopru włoskiego
Nie wiedziałam o tymMvada lubi tę wiadomość
-
Hermiona tez czytałam badania, ze koper włoski został uznany za toksyczny i nie powinno się go pic ani dawać dzieciom. Tam chodziło dokładnie o to, ze strasznie on miesza w układzie hormonalnym. Wiec tez bym odstawiła
Mvada lubi tę wiadomość
-
Na szczęście dużo tego nie wypiłam, bo zaczął się później nawał, ale dobrze wiedzieć żeby do tej herbatki nie wracać 👍
Wyedytujec swój post wyżej, żeby nie wprowadzać nikogo w błądWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 06:00
-
Forum się zmieniło z dziennego na nocne? 🙈
Podczas karmienia się nudzi? 😜
Czy przybyło nam marcowych dzieciaczków w nocy?
Gapsy, Aniamania, Aasha?
Ja w dwupaku😵💫
Madzixon chyba miała mieć CC w drugiej połowie tygodnia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2023, 09:03
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek wrote:Forum się zmieniło z dziennego na nocne? 🙈
Gapsy, Aniamania, Aasha?
Ja w dwupaku😵💫
Madzixon chyba miała mieć CC w drugiej połowie tygodnia?
Zdecydowanie wolałabym sobie pospać w nocy niż pisać na forum, ale co tu robić jak cycolina wisi na cycu pół nocy 😅
Trzeba jakoś czas sobie zająćHermiona5, Mikaaa92 lubią tę wiadomość
-
Hej 🙂
Pamiętam nasze forum czerwcowej też ruszyło mocno po porodach i było nocne hehe siedziało się że ssakiem godzinę przy cycu to wszystkie posty się nadrabialo 😅 dziś na FB ile dzieciaczków się ujawniło 🙂
Ja muszę zaciskać nogi póki nie wyleczę u starszej tego zapalenia płuc. W poniedziałek/wtorek pójdę z nią na kontrolę czy się coś poprawia, jak nie to na prześwietlenie jeszcze muszę mieć siłę jechać.
U nas dziś zima na 102. Biało, śnieg sypie cały czas.
Mała w brzuchu niby wysoko i w ogóle, ale wiecie, że czasem tak się napycha, że aż nogi się pode mną uginają i nie mogę się utrzymać w pozycji stojącej? Przyjeżdża do nas moja mama. Wywiesza nam pranie, bawi się z małą, dziś posprzątamy jej pokój tak gruntownie. Moja głowa jest zdrowsza dzięki temu, że sama nie jestem w domu bo już zaczęłam za dużo krzyczeć na młodą. Woda hormonów, nie dziecka. Czuje, że mnie rozwalają nastroje czasem. Żeby nie ten ślinotok i zgaga też by inaczej było, ale przełyk mam chyba nadpalony iż bo jak jem to ciągły ból mam przy przełykaniu.
Oo też nie słyszałam o tej herbatce. Nie piłam co prawda, ale dobrze wiedzieć na przyszłość 🙂 -
Gapsy, Aniamania, Aasha?
Ja w dwupaku😵💫
Madzixon chyba miała mieć CC w drugiej połowie tygodnia?
Hehehe.... też o tym pomyślałam, że dużo tu się w nocy dzieje
Madzixon miała mieć cc wczoraj albo dziś (z naciskiem na dziś), ale jakoś się nie odzywała odkąd się położyła w ogóle.
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018,
2 ICSI sierpień 2019,
3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 ?! -
Ja łapię za telefon, bo inaczej mam w nocy oczy na zapałki i boję się, że po prostu zasnę trzymając małą. Dziewczyny, które urodziły - też tak macie, że robicie się senne podczas karmienia?