Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Mirka a do tego są jeszcze rady od dziadków 🙈 ja już się wczoraj od taty nasłuchałam dlaczego kładę małą na brzuch, że za malutka jest na to 😅 albo że na bóle brzuszka w późniejszych miesiącach robi się herbatki dla niemowląt a na ząbkowanie daje skórkę chleba do memłania 😅 wpuszczam jednym uchem, wypuszczam drugim i słucham się położnej
Jusia 82 lubi tę wiadomość
-
Witam Dziewczyny!
Oczywiście w dwupaku 😭🤯😡
Mikaa,
U ciebie laktacja dopiero się rozkręca. Naturalna kolej rzeczy.
Wiele mam dokarmia mm na tym etapie. Pewnie jeszcze nie miałaś nawału?
Trzymam kciuki za dobre wyniki małej 🤞🏼
Magdalenka,
Przykro mi, że się tak męczysz 😔
Moim zdaniem powinnaś skorzystać z usług CDL. U Ciebie był problem z długimi karmieniami. Dobrze pamietam?
Może być wiele powodów problemu z przystawieniem, niekoniecznie leżą one po twojej stronie.
Nawet doświadczonym mamom będzie ciężko coś doradzić nie widząc tego jak maluch się przystawia.
Jeśli wina leży po stronie malucha (wędzidełko, napięcie w buźce) to lepiej wiedzieć, można szybko zażegnać problem na tak wczesnym etapie życia 😌
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Mirka,
Jeszcze odnośnie tego laktatora.
Ja osobiście uważam, że nie powinno się kupować laktatora używanego.
Nie wiadomo jak ktoś o niego dbał. Czy mył na bieżąco… Czy jest wolny od jakiś pleśni, grzybów itp.
Co innego jak masz swój używany. Jeśli dbałaś o niego i nie zostawiałaś brudnego w kącie na pare dni to bym się nie martwiła 😜
Mam wśród znajomych:
*koleżankę która używała laktatora tego samego co dwie jej przyjaciółki wcześniej,
*małżeństwo które nie uznaje sterylizatora, wyparzania… uważają, że dziecko powinno od początku mieć styczność z zarazkami i wszystko jedynie myli wodą i płynem. Laktator też.
Ich dzieci mają się dobrze 😉⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
O rany Ulaa mam tak samo! Cała rodzina pyta się mnie z troską w głosie o karmienie piersią (przed ciążą rozmiar A75), a tymczasem ja po przebojach w szpitalu i pierwszych dniach w domu radzę sobie całkiem dobrze! Mała przekroczyła masę urodzeniową i idziemy dobrym torem ☺
Jusia 82, Ulaa, Aniamania lubią tę wiadomość
-
Taak 😂 mnie już chyba nic nie zdziwi haha 😂
Już nawet nie chce mi się tłumaczyć, że rozmiar piersi nie ma tu nic do rzeczy, bo to gadanie na marne. I tak ciągle będzie pokutował mit, że jak mały cyc to mleka nic 😅Konieczynka, Hermiona5 lubią tę wiadomość
-
Ja też bez zmian w dwupaku.
Od rana sprzątam, przekładam ubrania i ciuszki dziecięce. Tak już mam, że mnie to relaksuje 🤷
Potrzebuję jakiegoś zajęcia żeby nie siedzieć i nie zastanawiać się non stop kiedy urodzę.
Ulaa uśmiałam się z tego powiedzonka😅 Ja tak samo mały biust a karmiłam 18 miesięcy.
Kurcze trudne są te początki i sama się ich obawiam, wspieram Was mocno w tym czasie. Później jest łatwiej! Z miesiąca na miesiąc. Jednak trzeba pamiętać że mm też jest dla ludzi a szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.
Mirka też miałam ten dylemat z laktatorem, mój to był ręczny za niewielkie pieniądze bo nie potrzebowałam lepszego i go w końcu wyrzuciłam i kupiłam nowy elektryczny tym razem, a potem się zastanawiałam czy to ma sens i czy mi się przyda. Wydaje mi się, że jak Twój jest jakiś lepsiejszy i dbałaś o niego to szkoda wyrzucać.
Mvada, Ulaa lubią tę wiadomość
-
Ten laktator używałam 2 dni, ta siara to nawet nie wleciała tam do butelki, tylko się osadzała na tym elemencie, co bezpośrednio ssie pierś. Był umyty i schowany, działa normalnie. Tylko, że właśnie minęło 2,5 roku. Myślę tylko, czy sterylizatora nie dokupić.
O z tym karmieniem, to też już się nasłuchałam. Ja mam normalnie 70A rozmiar, no to przecież wiadomo, że nie będę mieć mleka, żeby koniecznie hartować sutki, i o diecie mamy karmiącej, że nic nie pojem. A jak mówię, że nie uznaje się diety mamy karmiącej, trzeba po prostu jeść zdrowo, z głową i z niczym nie przesadzać, uważać z lekami, nie pić alkoholu to słyszę, że aha pożyjemy, zobaczymy.Mvada lubi tę wiadomość
-
Gapsy,
Czasami niektóre pytania się gubią w dużej ilości postów 🙈
W pierwszej ciąży w ogóle nie zauważyłam opadania brzucha 😜 Może na sali porodowej opadł? Pojęcia nie mam…
W drugiej brzuch mam nisko od początku. Im dziecko cięższe tym brzuch niżej… Od dawna rodzina i znajomi mówią, że mam brzuch już bardzo nisko i zaraz będę rodzić. Tylko coś nie rodzę 🤯 Czekam i czekam.
Już w ogóle zaczynam się nastawiać na indukcję. Tracę nadzieje 😞😭
Środa/ czwartek mam jechać do szpitala. Dużo nie zostało…
Mvada, Ciążowa_Gapsy lubią tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
czytam was Dziewczyny ale się nie udzielam.
Dziś w nocy miałam straszne dreszcze i 37.5 stopnia temperatury, myślicie ze to może być jeszcze po porodzie osłabienie ?
mam nadzieje ze mi przejdzie raz dwa
wg mnie kp idzie nam całkiem ok choć dzisiejszej nocy był delikatny kryzys bo długo nie spałyśmy. Nie mam jeszcze nawału czy to złe ?
nie wiem dokładnie jak używać laktatora żeby nie rozkręcić hiperlakracji, ktoś doradzi ?
pozdrawiam i zycze słonecznej niedzieli 😘 -
Gapsy mój brzuch wysoko w 1 ciąży i teraz. Zresztą ja nadal nie zaznałam ani jednego skurczu ani spięcia brzucha.
Tez bym chętnie poprzekladala ciuchy 🙈😅 ale mimo, że tych objawow nie mam to fizycznie średnio daje radę, bo nie bardzo mogę stać lub chodzić.
Kaczka, może hafija coś tam ma u siebie.Ciążowa_Gapsy lubi tę wiadomość
-
Dałyście mi do myślenia z tym laktatorem- ja dostałam od znajomych i na początku myślałam żeby dokupić te elementy które mają styczność z pokarmem, ale ostatecznie wysterylizowałam i stwierdziłam że zobaczę czy w ogóle mi będzie potrzebny.
I teraz nie wiem- to akurat medela więc same części do niego są drogie a moja koleżanka ostatnio używałam medeli w szpitalu i strasznie narzekała....
Gdybym miała kupować nowy to pewnie zainwestowałabym w inną tańszą firmę.... I może to będzie lepsze rozwiązanie....
Hope - wracając do Twojego postu - zrób jak Ty czujesz. Na "naszym" forum ovufriend jest dziewczyna, która straciła pierwszą ciążę ok 30 tc więc w drugiej miała wywoływany poród 37+3. Udało jej się urodzić naturalnie. Mi się też wydaje, że jak dziecko mniejsze to łatwiej urodzić może być. Ja w tej chwili myślę, że podjęłabym się sn gdyby mały się obrócił bo też jest malutki. Jakoś nie mogę się pogodzić, że on jest jeszcze nie gotowy i będziemy go na siłę wyciągać
To Ty musisz to czuć.... Ja np od mamy i teściowej usłyszałam między wierszami że jestem za stara na sn Oni wszyscy chcą dobrze a wychodzi jak widać :D:D
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018,
2 ICSI sierpień 2019,
3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 ?! -
Heja, ja tez w dwupaku. Męczą mnie już przepowiadające, i boje się ze za późno ogarnę „ze to to”. No ale nic, jakoś będzie, mąż od jutra na urlopie. Co prawda dziewczynki w domu, ale najwyżej wrzucamy je do auta i jedziemy. Jestem już na maksa zmęczona…. Termin porodu w czwartek. W środę mam wizytę jeśli nic się nie wykluje, choć tak mnie wszystko boli ze ciężko mi uwierzyć ze dotrwam.
-
nick nieaktualnyDziewczyny dzięki za pomoc i za odzew 🙂 już dzisiaj powiedziałam mamie, że już niech mi nie udzielają rad bo tylko mnie to stresuje, a jestem pod opieką lekarzy i nie jeden przypadek już taki mieli więc wiedzą co robić. Jutro rano po badaniach dowiem się wszystkiego. Proszę o kciuki jutro za nas ✊😁
I odnośnie tego laktatora to kurczę też kupiłam używany, myślałam, że jak go wysterylizuje to będzie ok ale teraz też już mam wątpliwości jak tak piszecie.Mikaaa92, Hermiona5, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Konieczynka, chętnie pogadam z Tobą na Messenger. Kurczę, mi też wszyscy radzą podanie mm i przez moje przeboje jestem coraz bliższa tej decyzji. W szpitalu nie było po cc kontaktu skóra do skóry, nikt mi małego nie przystawił do piersi. Zazdroszczę Wam doświadczenia. Z moją psychiką jest coraz gorzej przez to wszystko ☹️ jestem strasznie pogubiona.
-
Jusia na Amazonie sa części do medeli, ja zamawiałam. Choć w poprzedniej ciąży kupowałam nowy, to i tak kupiłam teraz na wymiane wszystkie części, co miały kontakt z mlekiem i stare wyrzuciłam. Akurat dla mnie to było ważne. Podobno nawet jak sama używasz laktatora, to co pół roku producent zaleca wymiane części
Ja raz na jakiś czas odciagam mleko teraz, żeby mieć zawsze coś w zamrażarce na wyjścia
Jusia 82 lubi tę wiadomość