WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczamilaa piszz co u Wass bo my jesteśmy z Wami myślami cały czas ;**

Dorka1979 lubi tę wiadomość

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh bardzo mnie dzis rwie w dole...jak tak czytam ze juz 2 kobitki zostaly mamusiami to sama die obawiam czy moj Fabianek nie bedzie chciał wyjsc na swiat szybciej.

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz juz kazda chyba ma maly stresik:-)

Kaczamila super ze masz lacznosc, to opowiadaj co sie wlasciwie stalo tak nagle, jak Oskarek sobie radzi no i jak Ty sie czujesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2015, 14:49

Dorka1979, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• noa8 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybeńko nie chciałam cię urazić ale tobie jako pierwszej nie spodobał się klimat tutaj. Ale cieszymy się, że wróciłaś, bo czym wiecej nas tym lepiej..;-)

loszcz lubi tę wiadomość

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • Tess Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W oczekiwaniu na relację Kaczamili...

powiedzcie dziewczyny, czy Wy chodzicie na jakieś ćwiczenia/ćwiczycie coś? Bo się obawiam swojego ,,siedzącego" trybu i może zrobiłabym w domu trochę prostych ćwiczeń, jeśli polecacie.

loszcz lubi tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj cos czuje ze moja mała naprawdę się obrucila głową do góry.akurat teraz kiedy już będzie miała coraz mniej miejsca na przekrecenie się jeszcze skończy mi się cesarka.

Kaczamila opowiadaj co i jak jak to się stało ze rodzic zaczelas. Sory ze to napisze ale Po tym jak napisałaś ze urodziłas to mydałam dużo o tobie i przyszła mi do głowy twoja teściowa może ona doprowadziła cie do tego ???

Niech dzieciaczki jeszcze siedzą w brzuszkach. Niewiem ja bardziej pewna bylam przenoszenia niż wcześniejszego porodu a teraz już sama nie jestem niczego pewna . Moja ma zakaz wyjścia jeszcze.napewno do 14 lutego nic ma nie kombinować nawet ze skracajaca sie szyjka bo mamuśka idzie na 50 twarzy Greya do kina jeszcze a później już mogę leżeć do porodu

Dorka1979 lubi tę wiadomość

• loszcz Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 zeby ci sie akcja porodowa z wrażenia w kinie nie zaczeła hihi ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2015, 15:16

201503231678.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez planowalam od roku wyjscie na greya do kina ale jak w swieta bylismy na hobbicie i nie umialam wysiedziec krecilam sie,nogami ruszalam ciagle,plwcy bolaly,buty sciagalam bo mnie parzyly stopy to stwierdzilam ze juz nie dam rady a zwlaszcza na greyu bo mogloby sie zdarzyc ze z wrazenia bym urodzila haha

loszcz, noa8, Rybeńka lubią tę wiadomość

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie ten Grey nie przekonuje też by mi było ciężko 2 godz wysiedzieć
    Tess tez chętnie sie dowiem bo siedze w domu na okrągło ostatnio zaczełam oddychanie przepona jak tu mamuśki polecały;)
    Ciekawe co u Niuni oby ta parka na razie nam wystarczyła przynajmniej na jakies 2,3 tyg

Dorka1979, MamaAdasia lubią tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Rybeńka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe Justyska i ja chciałam się na Greya wybrać, ale w sumie to nic nie wiadomo, kiedy i o której nas złapie :-)
    My dziś z mężem idziemy na pingwiny z Madagaskaru :-) mam nadzieje, ze wysiedze :-)

Dorka1979, Justyska89, MamaAdasia lubią tę wiadomość

Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa <3

<3 MAJUSIA <3
    28.02.2015r.

<3 MICHAŚ <3
    05.10.2017r.

On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..

Zaczynamy 9cs
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak oddychać przepona?

noa8 lubi tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    A jak oddychać przepona?
    https://www.youtube.com/watch?v=pygqeBjsa3s
    Dlaczego oddychanie przeponą jest takie ważne?
    Skurcze macicy powodują stopniowe rozwieranie się szyjki macicy. Jest to wielogodzinny, bolesny proces. Ból wywołany skurczami powoduje spłycenie oddechu – to naturalna reakcja organizmu. Zdarza się też, że kobiety wstrzymują oddech przy bardzo silnych skurczach. W efekcie ból się nie zmniejsza, a do komórek dociera coraz mniej tlenu. Rodząca kobieta słabnie i staje się coraz bardziej wyczerpana, a przecież musi zmobilizować siły na ostatnią, najważniejszą fazę porodu. Niedotleniona i zmęczona matka to również niedotlenione i zmęczone dziecko. Tymczasem odpowiednio kierowany oddech prowadzi rodzącą kobietę przez skurcz.
    Jak nauczyć się oddychać przeponą?
    Jak wygląda takie właściwe oddychanie? Najważniejsza sprawa – powietrze nabieramy nosem, a wypuszczamy je ustami. Powinno się to odbywać dosyć wolno i miarowo, przy czym wydech powinien być dłuższy – nawet dwukrotnie – niż wdech. Przy oddychaniu torem przeponowym powinna unosić się górna część brzucha, a nie klatka piersiowa – ćwicząc, dla ułatwienia możemy sobie wyobrazić, że pompujemy balonik pod skórą na wysokości mostka.
    Jak ćwiczyć oddychanie przeponowe?
    • Na leżąco – kładziemy się wygodnie, lekko uginamy nogi. Przykładamy jedną dłoń do klatki piersiowej, drugą niżej – do mostka, czyli tam, gdzie znajduje się przepona. Pod głowę możemy położyć poduszkę, by móc obserwować obie dłonie. Wdech robimy nosem i patrzymy, czy unosi się dłoń na klatce, czy na przeponie – prawidłowo oddychamy przeponą, gdy widzimy ruch dłoni na górnej części brzucha, a nie na klatce piersiowej. Należy przy tym pamiętać, by nie napinać mięśni brzucha, mamy pracować przeponą, nie mięśniami. Robimy po 30 wdechów i wydechów.
    • Wariantem tego ćwiczenia jest wspólne oddychanie na leżąco z partnerem – kładziemy się tyłem do siebie, „sklejając się” plecami i głowami. Jedna ręka wędruje pod głowę, druga na przeponę. Staramy się zsynchronizować oddechy – mężczyźni muszą zwolnić tempo oddychania, bo z reguły oddychają szybciej niż kobiety. Czując ruch pleców partnera, możemy to lepiej kontrolować.
    • Na stojąco – również ćwiczymy wspólnie z partnerem. Stajemy naprzeciwko siebie na ugiętych nogach i kładziemy dłoń na przeponie partnera, drugą umieszczamy na biodrze partnera. Robimy 30 oddechów, kontrolując nawzajem pracę przepony.
    Niezależnie od pozycji, w której ćwiczysz, ugnij nogi.
    Jak często trzeba ćwiczyć oddychanie przeponą przed porodem?
    Na początku, około 24.-25. tygodnia ciąży, dwa razy dziennie. Potem możemy zwiększyć częstotliwość ćwiczeń do trzech razy dziennie, pod koniec ciąży może to być nawet pięć razy.
    Gdy rozpocznie się poród i pojawią się skurcze, wdech wykonujemy przy narastaniu bólu i kurczeniu się macicy, a wydech – kiedy następuje rozkurczanie.
    Pamiętaj - dzięki oddychaniu przeponowemu poród przebiegnie sprawniej, szybciej i mniej boleśnie. Będzie bezpieczniejszy dla matki i dla dziecka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/oddychanie-przepona-jak-sie-tego-nauczyc-cwiczenia-dla-kobiet-w-ciazy_37810.html

gosiaczek31, loszcz, Rybeńka lubią tę wiadomość

gann3e3k1ojenyv4.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kasss:-)

ex2btv738sn49jef.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun ty jak sie czujesz? skurcze ustąpiły?

gann3e3k1ojenyv4.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ale delikatne.Jednak kroplówki strasznie pomagają.Ktg też lepsze.A Laura dziś pod Ktg dostała czkawki! Hehe i wszystko było słychać!;-)

gosiaczek31, loszcz, Krokodylica, Tess lubią tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze że pomagaja i maja was na oku;)
    pewnie super uczucie jak słychać czkawkęa ile już waży malutka?

gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Eh bardzo mnie dzis rwie w dole...jak tak czytam ze juz 2 kobitki zostaly mamusiami to sama die obawiam czy moj Fabianek nie bedzie chciał wyjsc na swiat szybciej.
    Na razie tylko jedna. Czas pokaże czy Niunia też jest rozpakowana

Niunia86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    loszcz wrote:
    Justyska89 zeby ci sie akcja porodowa z wrażenia w kinie nie zaczeła hihi ;-)
    Jak urodzi w kinie to będzie miała z dzieckiem darmowe bilety na stałe ;)

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    tez planowalam od roku wyjscie na greya do kina ale jak w swieta bylismy na hobbicie i nie umialam wysiedziec krecilam sie,nogami ruszalam ciagle,plwcy bolaly,buty sciagalam bo mnie parzyly stopy to stwierdzilam ze juz nie dam rady a zwlaszcza na greyu bo mogloby sie zdarzyc ze z wrazenia bym urodzila haha
    Hahaha, dokładnie to samo miałam napisać zanim jeszcze zobaczyłam Twój post. Też ledwo wysiedziałam na Hobbicie i stwierdzam że na greya nie pójdę a było to planowane od początku ciąży

Sarah88 lubi tę wiadomość

• SunSun Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    To dobrze że pomagaja i maja was na oku;)
    pewnie super uczucie jak słychać czkawkęa ile już waży malutka?
    Niestety nie wiem:-/ jak robią jej badania to tylko przepływy.

ex2btv738sn49jef.png
‹‹ 1097 1098 1099 1100 1101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ