Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
M+M+? wrote:To spanie na lewym boku ma zapobiegać uciskowy żyły głównej dolnej , tylko zastanawiam się czy takie niebezpieczeństwo jest przy zaawansowanej ciąży i większym ciężarze dziecka, łożyska itp, czy też tak ogólnie zawsze tj. Nawet u kobiet nieciężarnch. Stąd moje pytanie o znaczenie etapu ciąży...
dokładnie tak jak piszeszteż słyszałam że jest to istotniejsze w III trymestrze, kiedy już brzuszek jest duży.
tutaj macie artykuł na ten temat:
http://www.sosrodzice.pl/ciazy-warto-spac-lewym-boku/M+M+? lubi tę wiadomość
-
O jeny, a ja myślałam, że tym krótkim parzeniem "oszukuję system". A wędzoną rybę dziś specjalnie kupiłam, dumna z siebie, że będzie omega3 i tak dbam o pełnowartościową dietę w ciąży... To forum to jednak skarbnica wiedzy. Na koniec powinni to wydać w formie książkowej
Martita88, Lula_w, Magda lena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam nowe mamusie marcowe i kolejne bliźniaczki
Gratuluję udanych wizyt i dużych szkrabów
Ja dzisiaj już jestem wykończona. Poszłam na to zebranie i normalnie masakra po 2h uciekłam bo już nie mogłam wysiedzieć a tam dalej debaty na temat ubezpieczenia, co roku ta sama historia dochodzą nowi rodzice ( z 1 klas)
i znowu tłumaczenia co i jak...
Do tego wnioski o dofinansowania itd. strasznie dużo tego zawsze na tym pierwszym spotkaniu, ale w tym roku to jakaś masakra Ci "nowi" jacyś tacy strasznie męczący ciężko się z nimi dogadać, albo ja przewrażliwiona jestem
Lecę do wyrka bo jutro młody na 8 do szkoły więc znowu przymusowa pobudka po 6
Dobrej nockiKasia24 lubi tę wiadomość
-
Polin - tym bólem przy kichaniu sie nie martw. Ja od początku ciąży mam jakas alergie i non stop kicham. Pierwsze kilka razy byłam przerażona tym bólem a teraz wiem, ze wystarczy albo sie schylic albo podkulić nogi:) to dlatego ze wszystko w środku jest rozciągnięte i taki nagły skurcz powoduje ból.
I mnie dopadło przeziębieniemasakra jakas! Katar i kichanie non stop:(
A jutro wybieramy sie na weekend do Zakopanego, mam nadzieje ze herbata z sokiem malinowym mnie wyleczy:(
A tak jeszcze co do jedzenia to wyczytałam ze nie mozna oscypków w ciąży jeść, czy to tak kategorycznie zabronione czy jak zjem jednego czy dwa to nic sie nie stanie? Szkoda by było w górach oscypka nie zjeść szczególnie ze mam na niego mega ochotę -
Kateee, musiałabyś mieć pewność, że będzie z pasteryzowanego mleka, a o pewność chyba trudno. Ale np. na gorąco z żurawinką w czystej, porządnej knajpie myślę, że możesz zjeść. Polecam knajpkę Pstrąg przy Krupówkach, przy potoku. Bardzo klimatyczne miejsce z pysznym jedzeniem. W oscypku na ciepło podają trzy rodzaje sera po kawałeczku, więc możesz mieć różne smaki i małe wyrzuty sumienia
-
Dziękuję za wszystkie gratulacje i tak ciepłe przywitanie
A.Kasia wrote:A czy mogę zapytać u kogo prowadzisz ciążę? Może gdzieś się mijamy między wizytami
Kasiu prowadzę ciążę u dr Dariusza Szymuli (w luxmedzie na radziwiłłowskiej przyjmuje i jest w szpitalu na Jaczewskiego)
a Ty do kogo chodzisz?i w którym szpitalu planujesz rodzic?
>> czytałam właśnie o tych rybach co piszecie... ja ze 2 tygodnie temu zjadłam trochę wędzonej makreli bo była to jedyna rzecz po której nie zwymiotowałam, wiem że nie można jeść surowych ryb, ale że wędzonych to nie dotyczałam.. teraz będę pewnie unikać jak ognia...
>> w ogole mam pytanie czy Wam też dokuczają takie mdłosci i wymioty? Ja już momentami nie daje rady bo co zjem.. kończy sie łazienką, próbuje nadrabiać pijąc dużo wody i płynów, ale też długo się to nie utrzymuje. Schudłam juz od poczatku ciąży 7kg (organizm był troche przyzwyczajony bo przed ciążą zrzuciłam 15.. ale od czerwca sie juz nie odchudzałam.. no i ostatnia @ 21czerwca
. Na nic nie mam apetytuuu żeby zjeść, dostałam od lekarza jedynie witaminy ktore biore, ale mam nadzieje że to dzieciaczkom nie zaszkodzi że tak nic nie mogę zjeść... a sam zapach mięsa.. aż uciekam z dala od kuchni
-
Na taka odpowiedz liczyłam! Super, dziękuje
))
-
nick nieaktualny
-
Anetq wrote:Jeśli czarnej nie wolno pić to jaką? Przyznam, że nie mam wogóle apetytu w ciąży a herbata z cytryną niesłodzona jest moim przysmakiem. Inne ziołowe też podobno szkodzą w nadmiarze. Zwykła woda za zmina na moje bolące gardło. Nie wiem co pić.
Widzę, że mamy tak samo.... Czytałam tyle rzeczy o tym co można pić jeść, a co nie... i czuje się jakaś głupia normalnie teraz i popadne chyba w paranoje
.. serio nie można herbaty?? Ja mi tylko to wchodzi i też z cytryną, co prawda pije słabą herbatę, bo mocnej nie lubię ale teraz to sie załamałam
.
-
A kto wam powiedzial ze nie można herbaty. Można oczywiście ze tak ale w rozsądnych ilościach Np. 3 dziennie . Nie panikujcie tak dziewczyny bo nie dlugo nic wam juz oprócz warzyw i wód nie zostanie
domiii, Madzialena90, muminka83, kleo2426, Kajola, kofeinka, Magda lena, A.Kasia, Lula_w, Karka, Mietka 30:), Gośśś, Est, Hannia123, Lilou1984, ona., Kasia24 lubią tę wiadomość
-
Witam sie w 19tc i pozdrawiam z słonecznego Władysławowa
Radosnego dnia!
muminka83, Martita88, kleo2426, Kajola, She86, 26Asia, wiewiórka17, A.Kasia, Lula_w, krówka_muffka, Mietka 30:), RudyTygrysek, Madzialena90, ona., Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c43e92141f9.jpg
A to mój dzisiejszy brzucho przed śniadaniemWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 07:40
kateee, kofeinka, Magda lena, Kajola, d'nusia, muminka83, She86, 26Asia, skowroneczka87, A.Kasia, Lula_w, krówka_muffka, Karka, Mietka 30:), RudyTygrysek, Martita88, Gośśś, Est, Madzialena90, Hannia123, Lilou1984, ona., Kate84 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry dziewczyny
U mnie dziś fatalnie rozpoczął się dzień, o 4 rano taki ból głowy mnie zbudził, że wręcz płakałam. Mąż na siłkę kazał mi wziąć pół tabletki APAP'u żeby choć trochę mi ulżyło. Troszkę pomogło, mam nadzieję, że ten ból nie wróci.
I mam nadzieję, że nie zaszkodzę dziecku biorąc Apap = Paracetamol