X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego potem nie powinno się na prawym boku spać?

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    To spanie na lewym boku ma zapobiegać uciskowy żyły głównej dolnej , tylko zastanawiam się czy takie niebezpieczeństwo jest przy zaawansowanej ciąży i większym ciężarze dziecka, łożyska itp, czy też tak ogólnie zawsze tj. Nawet u kobiet nieciężarnch. Stąd moje pytanie o znaczenie etapu ciąży...

dokładnie tak jak piszesz :) też słyszałam że jest to istotniejsze w III trymestrze, kiedy już brzuszek jest duży.
    tutaj macie artykuł na ten temat:

http://www.sosrodzice.pl/ciazy-warto-spac-lewym-boku/

M+M+? lubi tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 17:27

M+M+? lubi tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jeny, a ja myślałam, że tym krótkim parzeniem "oszukuję system". A wędzoną rybę dziś specjalnie kupiłam, dumna z siebie, że będzie omega3 i tak dbam o pełnowartościową dietę w ciąży... To forum to jednak skarbnica wiedzy. Na koniec powinni to wydać w formie książkowej :-)

Martita88, Lula_w, Magda lena lubią tę wiadomość

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 17:27

M+M+? lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie marcowe i kolejne bliźniaczki :)

Gratuluję udanych wizyt i dużych szkrabów :)

Ja dzisiaj już jestem wykończona. Poszłam na to zebranie i normalnie masakra po 2h uciekłam bo już nie mogłam wysiedzieć a tam dalej debaty na temat ubezpieczenia, co roku ta sama historia dochodzą nowi rodzice ( z 1 klas)
    i znowu tłumaczenia co i jak...
    Do tego wnioski o dofinansowania itd. strasznie dużo tego zawsze na tym pierwszym spotkaniu, ale w tym roku to jakaś masakra Ci "nowi" jacyś tacy strasznie męczący ciężko się z nimi dogadać, albo ja przewrażliwiona jestem :P

Lecę do wyrka bo jutro młody na 8 do szkoły więc znowu przymusowa pobudka po 6 :/
    Dobrej nocki :)

Kasia24 lubi tę wiadomość

• polin Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeej właśnie kichnęłam i taki ból jak nigdy do tej pory przy kichaniu. Aż krzyknęłam z zaskoczenia. Mam nadzieję, że przez to moje przeziębienie nic się dzidźce nie dzieje.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • kateee Przyjaciółka

Wysłany: 24 września 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin - tym bólem przy kichaniu sie nie martw. Ja od początku ciąży mam jakas alergie i non stop kicham. Pierwsze kilka razy byłam przerażona tym bólem a teraz wiem, ze wystarczy albo sie schylic albo podkulić nogi:) to dlatego ze wszystko w środku jest rozciągnięte i taki nagły skurcz powoduje ból.

I mnie dopadło przeziębienie :( masakra jakas! Katar i kichanie non stop:(
    A jutro wybieramy sie na weekend do Zakopanego, mam nadzieje ze herbata z sokiem malinowym mnie wyleczy:(

A tak jeszcze co do jedzenia to wyczytałam ze nie mozna oscypków w ciąży jeść, czy to tak kategorycznie zabronione czy jak zjem jednego czy dwa to nic sie nie stanie? Szkoda by było w górach oscypka nie zjeść szczególnie ze mam na niego mega ochotę ;)

Noszę pod sercem największy skarb! <3

cb0a805a372ff89ba72b0150aea26301.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kateee, musiałabyś mieć pewność, że będzie z pasteryzowanego mleka, a o pewność chyba trudno. Ale np. na gorąco z żurawinką w czystej, porządnej knajpie myślę, że możesz zjeść. Polecam knajpkę Pstrąg przy Krupówkach, przy potoku. Bardzo klimatyczne miejsce z pysznym jedzeniem. W oscypku na ciepło podają trzy rodzaje sera po kawałeczku, więc możesz mieć różne smaki i małe wyrzuty sumienia :)

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie gratulacje i tak ciepłe przywitanie ;)

A.Kasia wrote:
    A czy mogę zapytać u kogo prowadzisz ciążę? Może gdzieś się mijamy między wizytami ;)

Kasiu prowadzę ciążę u dr Dariusza Szymuli (w luxmedzie na radziwiłłowskiej przyjmuje i jest w szpitalu na Jaczewskiego) :)

a Ty do kogo chodzisz? :) i w którym szpitalu planujesz rodzic? :)

>> czytałam właśnie o tych rybach co piszecie... ja ze 2 tygodnie temu zjadłam trochę wędzonej makreli bo była to jedyna rzecz po której nie zwymiotowałam, wiem że nie można jeść surowych ryb, ale że wędzonych to nie dotyczałam.. teraz będę pewnie unikać jak ognia...

>> w ogole mam pytanie czy Wam też dokuczają takie mdłosci i wymioty? Ja już momentami nie daje rady bo co zjem.. kończy sie łazienką, próbuje nadrabiać pijąc dużo wody i płynów, ale też długo się to nie utrzymuje :(. Schudłam juz od poczatku ciąży 7kg (organizm był troche przyzwyczajony bo przed ciążą zrzuciłam 15.. ale od czerwca sie juz nie odchudzałam.. no i ostatnia @ 21czerwca :). Na nic nie mam apetytuuu żeby zjeść, dostałam od lekarza jedynie witaminy ktore biore, ale mam nadzieje że to dzieciaczkom nie zaszkodzi że tak nic nie mogę zjeść... a sam zapach mięsa.. aż uciekam z dala od kuchni

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • kateee Przyjaciółka

Wysłany: 24 września 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na taka odpowiedz liczyłam! Super, dziękuje :)))

Noszę pod sercem największy skarb! <3

cb0a805a372ff89ba72b0150aea26301.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli czarnej nie wolno pić to jaką? Przyznam, że nie mam wogóle apetytu w ciąży a herbata z cytryną niesłodzona jest moim przysmakiem. Inne ziołowe też podobno szkodzą w nadmiarze. Zwykła woda za zmina na moje bolące gardło. Nie wiem co pić.

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetq wrote:
    Jeśli czarnej nie wolno pić to jaką? Przyznam, że nie mam wogóle apetytu w ciąży a herbata z cytryną niesłodzona jest moim przysmakiem. Inne ziołowe też podobno szkodzą w nadmiarze. Zwykła woda za zmina na moje bolące gardło. Nie wiem co pić.

Widzę, że mamy tak samo... :(. Czytałam tyle rzeczy o tym co można pić jeść, a co nie... i czuje się jakaś głupia normalnie teraz i popadne chyba w paranoje :(.. serio nie można herbaty?? Ja mi tylko to wchodzi i też z cytryną, co prawda pije słabą herbatę, bo mocnej nie lubię ale teraz to sie załamałam :(.

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kto wam powiedzial ze nie można herbaty. Można oczywiście ze tak ale w rozsądnych ilościach Np. 3 dziennie . Nie panikujcie tak dziewczyny bo nie dlugo nic wam juz oprócz warzyw i wód nie zostanie

domiii, Madzialena90, muminka83, kleo2426, Kajola, kofeinka, Magda lena, A.Kasia, Lula_w, Karka, Mietka 30:), Gośśś, Est, Hannia123, Lilou1984, ona., Kasia24 lubią tę wiadomość

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 19tc i pozdrawiam z słonecznego Władysławowa :)

Radosnego dnia! :)

muminka83, Martita88, kleo2426, Kajola, She86, 26Asia, wiewiórka17, A.Kasia, Lula_w, krówka_muffka, Mietka 30:), RudyTygrysek, Madzialena90, ona., Kate84 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia :-*

kleo2426, Kajola, wiewiórka17, Lula_w, Lilou1984 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was kochane i życzę udanego dnia :)

Ja zaczynam 16 tc :D

Kajola, muminka83, kofeinka, 26Asia, Lula_w, M+M+?, Mietka 30:), RudyTygrysek, Madzialena90, Kate84 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c43e92141f9.jpg

A to mój dzisiejszy brzucho przed śniadaniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 07:40

kateee, kofeinka, Magda lena, Kajola, d'nusia, muminka83, She86, 26Asia, skowroneczka87, A.Kasia, Lula_w, krówka_muffka, Karka, Mietka 30:), RudyTygrysek, Martita88, Gośśś, Est, Madzialena90, Hannia123, Lilou1984, ona., Kate84 lubią tę wiadomość

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleo2426 wrote:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c43e92141f9.jpg

A to mój dzisiejszy brzucho przed śniadaniem

Piękny brzuszek :) <3 też bym już taki chciała ;)

kleo2426 lubi tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    U mnie dziś fatalnie rozpoczął się dzień, o 4 rano taki ból głowy mnie zbudził, że wręcz płakałam. Mąż na siłkę kazał mi wziąć pół tabletki APAP'u żeby choć trochę mi ulżyło. Troszkę pomogło, mam nadzieję, że ten ból nie wróci.
    I mam nadzieję, że nie zaszkodzę dziecku biorąc Apap = Paracetamol

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

‹‹ 644 645 646 647 648 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ