X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesiedzace dziecko to chyba najlepiej na kolanach karmic :p
    Ja karmilam przez jakis czas w bujaczku, ale podobno tak nie powinno sie robic...

syllwia91 lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie powinno sie ani w bujaczku ani w foteliku samochodowym (tak tak takie tez juz slyszalam historie). Takie krzeselko jak agulkowa wstawila to dobra opcja, teraz wiekszosc sie rozklada prawie do pozycji lezacej. Zalezy kiedy kto chce rozszerzac diete i jak. Do blw dziecko powinno stabilnie siedziec bez podparcia. Ja tym razem zadne papki tylko wylaczne blw i to po 6-8 miesiacu.

Agulkowa, syllwia91 lubią tę wiadomość

• Jejku Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz ale piękne! <3 A skąd masz taki ładny rożek? :)
    No ja właśnie też o tym BabyBjorn czytałam, że jest jako jeden z niewielu polecany (obok TinyLove).

Sylwia jak patrzę na ten mój TinyLove to do karmienia bym go nie używała... On się trochę podnosi do takiej pozycji półleżącej, ale bałabym się jednak, że za mało.

syllwia91 lubi tę wiadomość

2fwagov3v67bgll4.png
    gg64roeqsrk054fy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ja to jestem jednak na poziomie 0 jeśli chodzi o wiedzę co gdzie jak i kiedy... Takze wybaczcie 😄

Jeśli chodzi o fotelik samochodowy to jak opiekowałam się (dziecko roczne!) Mama kazała mi go karmić w foteliku samochodowym, jadl sloiczki. Pamiętam że jej mama mi mówiła że ona jest chora na głowę i że ona go karmi na kolanach jak oka nie widzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2019, 13:52

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czego używacie do kąpieli? Zwykłej wanienki, wanienki plus taki leżaczek plastikowy, czy ogólnie takich wanienke z leżaczkami? Te leżaczki wydają się fajne i bezpieczne bo kładę małego i myje, ale nie wiem 😄

• sucharek85 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Pierzecie te wszystkie nowe rzeczy ktore kupiłyście dla maluszka ?
    Ubranka, pieluszki, kocyki itp przed pierwszym uźyciem przez dziecko ?
    I w czym najlepiej ?

polip, puste jajo płodowe, zespół Ashermana 2016/17
    niedoczynność tarczycy, mutacja genu protrombiny 20210 i /MTHFR
    histero/ laparo - 16.07.2018 - jajowody drożne, 3x IUI - nie udana
    02.2019 - ivf Artvimed, krótki protokół ( pobrano 21 komórek, 8 zamrożonych, 2 zarodki )
    22.03 - crio ;(
    06.2019 - ivf na ❄komórki się nie rozmroziły, crio blastki 333
    7dpt 43, 9dpt 106, 28dpt ❤
    15.02.2020 Sara 👣 2990g, 53cm
  • meetme Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zwykłą wanienkę z ikei i u nas się super sprawdziła 😊 a jeśli chodzi o pranie to ja prałam tak do pół roku w loveli dla dzieci a później już w naszym. Swoje nowe rzeczy tez zawsze piorę to tym bardziej dla dziecka.

My do karmienia mamy krzesełko firmy Keter i jestem mega zadowolona- ale to już dla siedzącego dziecka. U nas córka 2,5 roku nadal w nim sobie je, brat dostanie po niej 😉

laijp2.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku wrote:
    Olalasz ale piękne! <3 A skąd masz taki ładny rożek? :)
    No ja właśnie też o tym BabyBjorn czytałam, że jest jako jeden z niewielu polecany (obok TinyLove).

Sylwia jak patrzę na ten mój TinyLove to do karmienia bym go nie używała... On się trochę podnosi do takiej pozycji półleżącej, ale bałabym się jednak, że za mało.
    :) Rożek od Layette.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • meetme Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i najlepiej takiego maluszka myje tatuś 😊 u nas na szkole rodzenia Polozna polecała, żeby tatusiowie myli dzieci bo mają większe dłonie i jest im łatwiej utwrzymac noworodka. I u nas się to sprawdziło, mąż mył córkę z 3 miesiace. Co było dla mnie po cesarce wybawieniem bo przez 3 tyg ciężko było mi się schylać.

dory lubi tę wiadomość

laijp2.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Babybjorn nie jest polecany bo wlasnie wymisza nienaturalna pozycje i obciaza kregoslup i biodra, ja bym tam nie posadzila noworodka ani dziecka ktore nie siedzi z podparciem. Tez uwazam ze jak lezaczek to tylko na plasko, ja mam ten tiny love 3w1 i tez tylko rozlozonego uzywalam. Dolozylam lepszy materacyk i super bylo bo kest troszke pod katem czy nawet lepiej jak dziecko ma tendencje do ulewania :)

No to ja z kolei spotkałam się z opinią, że ma on bardzo ergonomiczną pozycję. W tym tonie wypowiadał się o nim Zawitkowski. Nie twierdzę, że to ekspert jeśli chodzi o ten temat, ale facet zazwyczaj konkretnie i fajnie mówi i w wielu sprawach dużo innych osób ma podobne zdanie do niego. W tym leżaczku najniższa pozycja jest prawie leżąca, jedynie pupa "wisi" swobodnie. Ale pewnie co człowiek (co fizjo) to inne zdanie. Choć chyba wszyscy zawsze wszędzie mówią, że umiar umiar i jeszcze raz umiar. Oczywiście jak dziecko chętnie leży na macie to nie widzę sensu je pakować w leżaczek byle tylko go użyć. I zgadzam się w jednym, ja też noworodka w to nie mam zamiaru wkładać (i nie wkładałam :)). Dopóki dawało radę to córkę przynosiłam ze sobą w koszu Mojżesza. Leżaczek ratował sytuację jak Mała była na tyle duża, że już nie chciała oglądać samego sufitu, a na tyle mała, że umiała jedynie leżeć :P także u nas leżaczek poszedł w ruch jakoś w okolicach 3.5 miesiąca jeśli dobrze pamiętam. I tak jak pisałam wcześniej to było na chwilę i jak już naprawdę mata nie, kosz nie, w chuście nie. Pilnowałam też tego, żeby córka się w tym leżaczku nie bujała siłą własnych mięśni, bo pamiętam, że gdzieś przeczytałam (i nie wiem czy nie też u Zawitkowskiego), że w takim przypadku faktycznie angażowane są nie te mięśnie, które trzeba i wtedy faktycznie jak dziecko dużo czasu spędza na takiej zabawie może to powodować późniejsze problemy.

Co do leżaczka do wanienki to ja miałam kupiony, bo był w zestawie, ale ani razu go nie użyłam, bo gdyby dziecko miało być zanurzone chociaż trochę w wodzie to przy użyciu tego leżaczka musielibyśmy wlewać tej wody 3/4 wanienki zamiast trochę na dno tylko :D u nas kąpał tata i też polecam tę opcję :D

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fajnie by było jakby on mył, ale pewnie będzie się trochę bał :)

Kupiłam 2 komplety w Tesco z promocji, po 20 i po 30 zł, podobno po Świętach mogą być wszędzie duże przeceny na rzeczy dla dzieci, czyli dla nas w sam raz. Ale do tej pory też będziemy szukać okazji :)

ja wszystkie ubranka upiorę, nie wiem jak z innymi rzeczami...

• słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że już mi głowa puchnie od tych informacji o dzieciach, ciągle nowe teorie, człowiek chce dobrze a za jakiś czas okaże się, że robił źle...
    Tak jest ze wszystkim chyba, rozmiar ubranek, ilość rzeczy w wyprawce, kosmetyki.
    Wkurza mnie, że dla siebie też tyle głupot muszę kupić i jeszcze jakoś to sensownie spakować i znaleźć na szybko w szpitalu.

W czym kąpiecie dzieci? Przez jakiś czas było, że emolienty, teraz podobno od tego odchodzą i jak nie ma problemów to nie używa się...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam że najlepiej dziecko kąpać w krochmalu, za dużo tego 🙀

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kąpiemy w samej wodzie od początku. Jak była malutka to dolewałam czasami swojego mleka jak mi zostawało po karmieniu, a teraz bawi się w samej wodzie, a myjemy na koniec jakimś łagodnym mydłem :) krochmal jest dobry na odparzenia i my też robiliśmy kąpiele w krochmalu na potówki :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez tatus kapal przez pierwsze miesiące, ja w sumie dopiero jak zaczal sam siedziec :p Teraz chyba tez tak bedzie xd Nie uzywalismy zadnego lezaczka do wanienki :p

Kapiemy prawie od poczatku w zelu Babydream, przez chwile uzywalam Emolium jak mial bardzo sucha skore :p

Wszystko co sie dalo pralam;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White innocent ja sie nie kloce 😀 Tylko mowie ze sama slyszalam takie opinie i grzies tam je rozumiem ale tu kazdy sam decyduje jak wiadomo a tych wyborow i decyzji jest sporo takze trzeba sie kierowac wlasna intuicja i rozsadkiem ☺️

Tez teraz jest taka moda ze wszystko jest dla dziecka szkodliwe, ochraniacze do lozeczka zlo, butelki smoczki zlo, pchacz zlo, lezaczki zlo, nosidelka zlo itd 😀 Tak jakby z porcelany albo cukru byly i wszystko im krzywde zrobi. Umiar i zdrowy rozsadek przede wszystkim :)

Ja kapalam w wanience, najpierw na stelarzu ale potem szybko z tego zrezygnowalam i wsadzilam do wanny wanienke 😀 Mialam taki wklad z gabki ale to trzeba czesto zmieniac. I ja uzywam hipp plynu do ciala i wlosow. Mozna tez w olejku z migdalow podobno zdrowiej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Im więcej wiem tym mniej🤦🏻‍♀️ Chciałabym wszysrko.... Ale za co... Tetwz myślę nad kokonem 🤦🏻‍♀️

• iriiska Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz piękne to łóżeczko! :)

Jeśli chodzi o to co jest dobre dla dzieci, co rzekomo szkodzi to ja dużo czytam ale ogólnie słucham się swojej intuicji i chyba w takim natłoku informacji chyba tylko to jest mnie w stanie uratować :)

A my dziś byliśmy na echo serduszek, bardzo fajne badanie, ok 40 min USG, większość skupione na sercu i przepływach, szok co Ci lekarze potrafia wypatrzeć na tych rozmazanych kształtach! Wszystko mamy nagrane na USB także jest cudowna pamiątka :) maluchy zdrowe, mają juz po 700g!

Dziś też wielkie zakupy, z fotelikami jest problem bo jak jeden z bazą jest ok to gdy zakładamy drugi to nie pasuje, mamy jakoś dziwnie ten drugi ISOFIX przesunięty w aucie i skończy się pewnie na fotelikach bez bazy.

Kupiliśmy też wózek, będzie za dwa tygodnie, takie zakupy to ja uwielbiam, te sklepy dziecięce są urocze, połowę rzeczy bym stamtąd wyniosła ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2019, 16:36

Agulkowa, syllwia91, kate2friend, amethyst, White Innocent, Gratka, Mia ❤️, Katy, Makt, Olalasz lubią tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do dziś piorę wszystko co kupuję przed założeniem. Pierwsze pranie robiłam w loveli czy dzidziusia już nie pamiętam... A później to w persilu sensitive No TU tylko to dostępne. Teraz też przywiozę z pl te typowo niemowlęce płyny do prania na początek.
    Do kąpieli z córką używałam na początku oilatum i teraz też to zamówiłam. Później też położna polecała parę kropli zwykłej oliwki do wody wlac. Z resztą tutaj jest tak, że dopóki pępek nie odpadnie dziecko cię myje tylko myjkami, nie kapie się. I pępek odpada tak po 3-4 dniach. Wtedy kąpiel w wanience.

Jak na razie mam stelaż bo dostałam z wanienka ale musiałam wyrzucić bo przeciekała na tym korku. Teraz muszę podjechać do Ikei i kupić tą bez korka.
    Iriiska jaki wózek? Pochwal się. No i bejbiki każde po 700 g wow. Super. Cieszę się, że wszystkie wyniki prawidłowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2019, 17:08

iriiska lubi tę wiadomość

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriiska wow duże te Twoje dzieciaki 🤗

iriiska lubi tę wiadomość

‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ