Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
No wlasnie... Oszalec mozna z tym kwasem. Ja mam MTHRF hetero, wiec niby lzejsza wersja, ale kwas foliowy wystrzelony w kosmos. Ostatecznie chyba zdecyduje sie na Prenatal Uno + folian + dha.
Ja dzis mialam typowo ciazowy dzien... Rano zrobilo mi sie slabo w kolejce do labolatorium, po powrocie zasnelam na kilka godzin i obudzilam sie jeszcze bardziej zmeczona. A teraz mam straaaaszna ochote na pizze 😭Elo lubi tę wiadomość
-
Talku - kilka miesiecy temu bralam dupka i wydaje mi sie, ze mialam wszystkie mozliwe skutki uboczne z ulotki, choc pewnosci nie mam, bo ogolnie mialam wtedy ciezki czas, brala mnie jakas infekcja. Przeszlam wtedy na luteine.
-
Przeglądam swój pamiętnik ciążowy i patrzcie jak fajnie macica mi się uwidaczniała o poranku, gdy jeszcze miałam pusty brzusio, w sensie bez wzdęć i innych dodatków
Ciekawe kiedy teraz się pokaże ??
to foto było robione w 16tc ale ciąza pierwsza więc może teraz szybciej będzie ???
Tatuś pierwszy raz się przywitał z synkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 20:43
iriiska, Natalia05, Katy, Makt, Auricomka lubią tę wiadomość
-
Dorjana wrote:Iriska a idzie sprawdzić w jakim stopniu ten kwas się przyswaja ??
Ja mam dopiero jutro wizytę... jestem ciekawa co mi lekarz powie ???
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
Makt wrote:A ja właśnie mam MTHFR homo i długo brałam kwas foliowy 800 j (ze względu na IO) a zawsze jak badałam to był ładnie w normach stad się trochę zdziwiłam jak mi wyszła ta mutacja
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
Natalia05 wrote:Auricomka jest tez dha z alg jesli nie chcesz z ryb, wlasnie sobie zamówiłam Ja sie duzo naczytałam ze dha i cholina maja zdolności epigenetyczne czyli wpływu na geny i tez bardzo na inteligencje dziecka. Takze ja tam sie pakuje zawsze spora dawka dha, moje dzieciaki bez kołek spia w nocy i sa dosc zrównoważone takze nie wiem czy to wpływ czy nie ale nie zaszkodzi 😀Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja też tak mam, że zasypiam i budzę się jeszcze bardziej zmęczona. Myślałam, że coś jest ze mną nie tak ale pocieszyłas mnie
Nawet nie wiedziałam, że może być tyle skutków ubocznych Dupka. Spróbuj i obserwuj siebie, jak się będziesz czuła. Może w ciąży będziesz go dobrze tolerować. Lepiej chyba niż tą luteinę dopochwowo.
Od trzech dni próbujemy się wybrać na basen. Ale codziennie mam takie mdłości, że zastanawiam się jak się skończą moje wodne harce. Dzisiaj jest ciut lepiej więc ochoczo się wybraliśmy z M na pluskanie a tam... Takie info na wejściu: "Zasadnicza część aquaparku została dziś zamknięta, ponieważ jeden z klientów zwymiotował na płytki podłogowe niedaleko basenów. Musimy przeprowadzić dezynfekcję" Ktoś mnie ubiegł ewidentnie 😂😂Olalasz, Katy lubią tę wiadomość
-
Nikodemka wrote:Ja tez chyba zdecyduje sie na Prenatal Uno. Zastanawiam sie tylko czy nie powinno sie jeszcze dolaczyc na tym etapie DHA.
Wkurza mnie, ze nie ma zadnego mixu z folianem, moj kwas foliowy jest duzo ponad norme...
Talku - tak, Pregna ma dwie formy kwasu. Ja tez biore dodatkowo magnez.
Moj lekarz to ciezki przypadek. Zobacze jak beda wygladaly kolejne wizyty, w razie czego go zmienie. Nie podoba mi sie troche, ze nie odpowiada na moje pytania. Sam mowi, a ja mam siedziec i sluchac.
Ja juz mam brzuszek Wiadomo, ze to nie dziecko, a wzdecie, ale wyglada juz inaczej niz zwykle.
Boje sie troche przejscia z luteiny na Duphaston, nie wiem czy dobrze na niego reaguje...
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Talku - haha No to ja bym juz nie poszla z wizja, ze moga przeze mnie zamknac czesc aquaparku :d Ale ja ogolnie nie jestem basenowa. Uwielbiam rower i az mnie sciska na mysl, ze predko na niego nie wsiade.
syllwia91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKazio14 wrote:A to nie jest już "po ptokach"? Nie znam się ale to nie jest tak że geny dziecka tworzą się w momencie połączenia dwóch komórek? Ewentualnie cewa nerwowa czy jakoś tak wydaje mi się że tworzy się w 8tc. Dlatego tak się mówi o braniu KF przed ciążą czyli ta suplementacja w kwestii genetyki jest ważna na etapie starań a potem już mniej? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, z genetyki chyba nie jestem dobra
No tak geny dziecka sie tworzą przy połączeniu chromosomów. Pozniej pod wpływem różnych substancji zewnętrznych sa aktywowane i wyciszane poszczególne geny i chyba na tym polega to działanie epigenetyczne. Tak duzo tez o tym nie wiem bo tu sie wchodzi w bardzo specyficzna materie. Kwas foliowy rzeczywiście jest ważny juz na etapie starań ale również na samym początku ciazy do czasu zamknięcia tej cewy nerwowej. Niedobór powoduje rozszczepu kręgosłupa. A co ma wpływ na wady genetyczne to nie wiem, chyba duzo przypadek, kariotypy rodziców, wiek tez, hmm chyba nie ma to jednoznacznej odpowiedzi...
Kazio14 lubi tę wiadomość
-
iriiska wrote:Ja też mam dużo tego kwasu foliowego metylowanego - biorę prenatal uno i do tego jeszcze folian z solgara. Mam dwie mutacje i poziom kwasu foliowego we krwi zawsze mam sporo przekroczony.
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Nikodemko, ja teraz to się jeszcze bardziej będę obawiała wizyty na basenie a tak ciężko zwrócić gdzie indzieje niż do wody albo właśnie na owe płytki 😂
Też kocham rower i rolki. I tęsknię za nimi bardzo. Więc myślałam, że basen mi zrekompensuje ten brak aktywności, zwłaszcza, że w Lublinie jest taki fajny, częściowo zewnętrzny z cieplejszą wodą. No lubię go bardzo. -
nick nieaktualnyA ja mam mthr a kwas miałam w normie ale chyba jak będę robić badania tetwz to zbadam go i w razie w dołożę ten metylowany ale przedawkowanie witamin B też nie jest chyba za dobre?
Ja też codziennie popołudniu muszę się przespać a potem jestem tak głupia że ledwo chodzę i żyje heheeh.
Nie mówcie o rowerze... Kupiłam sobie nowy rower i co i w tym roku to praca to pogoda potem w maju Laparoskopia więc dalej nie jeździłam i jak chciałam na wakacjach jeździć to ciaza hahaha ale rower poczeka będzie z Okruszkiem jeździć. Tyle że nie wyobrażam sobie co ja będę robiła do marca! Sprzątać nie bardzo, okiem myć też, może jakies książki? Seriale? Jakieś polecacie? Filmy? Nie wiem może zacznę malować 😂😂 -
Sylwia - ja za to juz marze o tym beztroskim czasie tylko ja jestem artystka wariatka. Maluje, robie na drutach, szydelkuje itd. Netflixa tez pochlaniam w calosci :d
U nas najblizsze miesiace beda hardcore’owe. Nie dosc, ze ciaza, to jeszcze mieszkanie do urzadzenia od zera. Odbieramy je w pazdzierniku i mamy cel, zeby do lutego bylo wykonczone. Wyobrazalam sobie, ze bede klasc panele i malowac sciany, ale wychodzi na to, ze jedynie sobie na to popatrze i w sumie nie narzekamtalku lubi tę wiadomość
-
Nikodemka wrote:Sylwia - ja za to juz marze o tym beztroskim czasie tylko ja jestem artystka wariatka. Maluje, robie na drutach, szydelkuje itd. Netflixa tez pochlaniam w calosci :d
U nas najblizsze miesiace beda hardcore’owe. Nie dosc, ze ciaza, to jeszcze mieszkanie do urzadzenia od zera. Odbieramy je w pazdzierniku i mamy cel, zeby do lutego bylo wykonczone. Wyobrazalam sobie, ze bede klasc panele i malowac sciany, ale wychodzi na to, ze jedynie sobie na to popatrze i w sumie nie narzekam -
nick nieaktualny
-
Za to ja zazdroszcze innym scislych umyslow
Talku, pocieszylas mnie, ze sie da do lutego!
Mnie bardzo martwila wizja pustego pokoju dzieciecego. Mam nadzieje, ze wszystko dobrze sie potoczy i bede mogla go urzadzic tak, jak sobie wymarzylam.talku lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny