X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie... Oszalec mozna z tym kwasem. Ja mam MTHRF hetero, wiec niby lzejsza wersja, ale kwas foliowy wystrzelony w kosmos. Ostatecznie chyba zdecyduje sie na Prenatal Uno + folian + dha.
    Ja dzis mialam typowo ciazowy dzien... Rano zrobilo mi sie slabo w kolejce do labolatorium, po powrocie zasnelam na kilka godzin i obudzilam sie jeszcze bardziej zmeczona. A teraz mam straaaaszna ochote na pizze 😭

Elo lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - kilka miesiecy temu bralam dupka i wydaje mi sie, ze mialam wszystkie mozliwe skutki uboczne z ulotki, choc pewnosci nie mam, bo ogolnie mialam wtedy ciezki czas, brala mnie jakas infekcja. Przeszlam wtedy na luteine.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeglądam swój pamiętnik ciążowy i patrzcie jak fajnie macica mi się uwidaczniała o poranku, gdy jeszcze miałam pusty brzusio, w sensie bez wzdęć i innych dodatków :P
    Ciekawe kiedy teraz się pokaże ??

jtqqfb.jpg
    to foto było robione w 16tc ale ciąza pierwsza więc może teraz szybciej będzie ???
    Tatuś pierwszy raz się przywitał z synkiem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2019, 20:43

iriiska, Natalia05, Katy, Makt, Auricomka lubią tę wiadomość

• iriiska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Iriska a idzie sprawdzić w jakim stopniu ten kwas się przyswaja ??
    Ja mam dopiero jutro wizytę... jestem ciekawa co mi lekarz powie ???
    Ja się na tym nie znam za mocno ale ogólnie jak wychodzi podwyższony kwas foliowy to oznacza, że może być jakaś mutacja genetyczna przy której się nie wchłania (u mnie mthfr i pai1) w związku z tym trzeba brać ten metylowany. Ale na ile i jak się on wchłania to już chyba jest niesprawdzalne.

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makt wrote:
    A ja właśnie mam MTHFR homo i długo brałam kwas foliowy 800 j (ze względu na IO) a zawsze jak badałam to był ładnie w normach ;) stad się trochę zdziwiłam jak mi wyszła ta mutacja ;)
    To faktycznie rzadko się tak zdarza, nie pamiętam tylko która z dwóch mutacji bardziej wpływa na wchłanianie czy mthfr czy pai1.

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Orwa Znajoma

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutacja MTHFR bardziej wpływa na wchłanianie.

Nikodemka, Makt, iriiska lubią tę wiadomość

m3sxvfxmrhvnsqzj.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Auricomka jest tez dha z alg jesli nie chcesz z ryb, wlasnie sobie zamówiłam :) Ja sie duzo naczytałam ze dha i cholina maja zdolności epigenetyczne czyli wpływu na geny i tez bardzo na inteligencje dziecka. Takze ja tam sie pakuje zawsze spora dawka dha, moje dzieciaki bez kołek spia w nocy i sa dosc zrównoważone takze nie wiem czy to wpływ czy nie ale nie zaszkodzi 😀
    A to nie jest już "po ptokach"? Nie znam się ale to nie jest tak że geny dziecka tworzą się w momencie połączenia dwóch komórek? Ewentualnie cewa nerwowa czy jakoś tak wydaje mi się że tworzy się w 8tc. Dlatego tak się mówi o braniu KF przed ciążą czyli ta suplementacja w kwestii genetyki jest ważna na etapie starań a potem już mniej? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, z genetyki chyba nie jestem dobra :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • talku Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tak mam, że zasypiam i budzę się jeszcze bardziej zmęczona. Myślałam, że coś jest ze mną nie tak ale pocieszyłas mnie :)
    Nawet nie wiedziałam, że może być tyle skutków ubocznych Dupka. Spróbuj i obserwuj siebie, jak się będziesz czuła. Może w ciąży będziesz go dobrze tolerować. Lepiej chyba niż tą luteinę dopochwowo.

Od trzech dni próbujemy się wybrać na basen. Ale codziennie mam takie mdłości, że zastanawiam się jak się skończą moje wodne harce. Dzisiaj jest ciut lepiej więc ochoczo się wybraliśmy z M na pluskanie a tam... Takie info na wejściu: "Zasadnicza część aquaparku została dziś zamknięta, ponieważ jeden z klientów zwymiotował na płytki podłogowe niedaleko basenów. Musimy przeprowadzić dezynfekcję" Ktoś mnie ubiegł ewidentnie 😂😂

Olalasz, Katy lubią tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Ja tez chyba zdecyduje sie na Prenatal Uno. Zastanawiam sie tylko czy nie powinno sie jeszcze dolaczyc na tym etapie DHA.
    Wkurza mnie, ze nie ma zadnego mixu z folianem, moj kwas foliowy jest duzo ponad norme...
    Talku - tak, Pregna ma dwie formy kwasu. Ja tez biore dodatkowo magnez.
    Moj lekarz to ciezki przypadek. Zobacze jak beda wygladaly kolejne wizyty, w razie czego go zmienie. Nie podoba mi sie troche, ze nie odpowiada na moje pytania. Sam mowi, a ja mam siedziec i sluchac.
    Ja juz mam brzuszek :) Wiadomo, ze to nie dziecko, a wzdecie, ale wyglada juz inaczej niz zwykle.
    Boje sie troche przejscia z luteiny na Duphaston, nie wiem czy dobrze na niego reaguje...
    Ja biorę b-complex i tam jest metylowana forma b12 i kwasu foliowego (400 mg). Dodatkowo biorę 400 mg folianu Solgara. Tak czytałam i tak zalecił mi lekarz. Dodatkowo moja dietetyczka, po obejrzeniu lipidogramu, zaleciła mi włączyć DHA. No i te witaminy ciążowe, których nie biorę z uwagi na wysoką dawkę witaminy A.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku - haha :D No to ja bym juz nie poszla z wizja, ze moga przeze mnie zamknac czesc aquaparku :d Ale ja ogolnie nie jestem basenowa. Uwielbiam rower i az mnie sciska na mysl, ze predko na niego nie wsiade.

syllwia91 lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    A to nie jest już "po ptokach"? Nie znam się ale to nie jest tak że geny dziecka tworzą się w momencie połączenia dwóch komórek? Ewentualnie cewa nerwowa czy jakoś tak wydaje mi się że tworzy się w 8tc. Dlatego tak się mówi o braniu KF przed ciążą czyli ta suplementacja w kwestii genetyki jest ważna na etapie starań a potem już mniej? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, z genetyki chyba nie jestem dobra :)

No tak geny dziecka sie tworzą przy połączeniu chromosomów. Pozniej pod wpływem różnych substancji zewnętrznych sa aktywowane i wyciszane poszczególne geny i chyba na tym polega to działanie epigenetyczne. Tak duzo tez o tym nie wiem bo tu sie wchodzi w bardzo specyficzna materie. Kwas foliowy rzeczywiście jest ważny juz na etapie starań ale również na samym początku ciazy do czasu zamknięcia tej cewy nerwowej. Niedobór powoduje rozszczepu kręgosłupa. A co ma wpływ na wady genetyczne to nie wiem, chyba duzo przypadek, kariotypy rodziców, wiek tez, hmm chyba nie ma to jednoznacznej odpowiedzi...

Kazio14 lubi tę wiadomość

• Olalasz Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Ja też mam dużo tego kwasu foliowego metylowanego - biorę prenatal uno i do tego jeszcze folian z solgara. Mam dwie mutacje i poziom kwasu foliowego we krwi zawsze mam sporo przekroczony.
    No właśnie ja tez ostatnio robiłam badanie na kwas foliowy i się zdziwiłam, ze mam mocno za wysoki. Ale to chyba tak jest przy mutacji MTHFR, ze on się nie wchłania i wychodzą takie cuda. Dlatego trzeba te foliany suplementowac.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • talku Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, ja teraz to się jeszcze bardziej będę obawiała wizyty na basenie :D a tak ciężko zwrócić gdzie indzieje niż do wody albo właśnie na owe płytki 😂
    Też kocham rower i rolki. I tęsknię za nimi bardzo. Więc myślałam, że basen mi zrekompensuje ten brak aktywności, zwłaszcza, że w Lublinie jest taki fajny, częściowo zewnętrzny z cieplejszą wodą. No lubię go bardzo.

relgi09kukfprg92.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam mthr a kwas miałam w normie ale chyba jak będę robić badania tetwz to zbadam go i w razie w dołożę ten metylowany ale przedawkowanie witamin B też nie jest chyba za dobre?

Ja też codziennie popołudniu muszę się przespać a potem jestem tak głupia że ledwo chodzę i żyje heheeh.

Nie mówcie o rowerze... Kupiłam sobie nowy rower i co i w tym roku to praca to pogoda potem w maju Laparoskopia więc dalej nie jeździłam i jak chciałam na wakacjach jeździć to ciaza hahaha ale rower poczeka będzie z Okruszkiem jeździć. Tyle że nie wyobrażam sobie co ja będę robiła do marca! Sprzątać nie bardzo, okiem myć też, może jakies książki? Seriale? Jakieś polecacie? Filmy? Nie wiem może zacznę malować 😂😂

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia - ja za to juz marze o tym beztroskim czasie :D tylko ja jestem artystka wariatka. Maluje, robie na drutach, szydelkuje itd. Netflixa tez pochlaniam w calosci :d
    U nas najblizsze miesiace beda hardcore’owe. Nie dosc, ze ciaza, to jeszcze mieszkanie do urzadzenia od zera. Odbieramy je w pazdzierniku i mamy cel, zeby do lutego bylo wykonczone. Wyobrazalam sobie, ze bede klasc panele i malowac sciany, ale wychodzi na to, ze jedynie sobie na to popatrze i w sumie nie narzekam :)

talku lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • talku Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tak dwa lata temu odbieraliśmy mieszkanie w październiku i 15 lutego było gotowe. Da się.
    Ale nie licz na te panele. Może wałek Ci dadzą potrzymać 😀
    Ja podziwiam ludzi z takimi zdolnościami manualnymi.

Nikodemka lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Sylwia - ja za to juz marze o tym beztroskim czasie :D tylko ja jestem artystka wariatka. Maluje, robie na drutach, szydelkuje itd. Netflixa tez pochlaniam w calosci :d
    U nas najblizsze miesiace beda hardcore’owe. Nie dosc, ze ciaza, to jeszcze mieszkanie do urzadzenia od zera. Odbieramy je w pazdzierniku i mamy cel, zeby do lutego bylo wykonczone. Wyobrazalam sobie, ze bede klasc panele i malowac sciany, ale wychodzi na to, ze jedynie sobie na to popatrze i w sumie nie narzekam :)
    A ja kładłam panele z córką w ciąży ;) ale sama nie robiłam tego. Mąż z bratem odwalili większość roboty. Ja musiałam być przy pomiarach i układaniu bo gdyby oni się za pomiary wzięli to kiepsko by było ;) gładzi kłaść i malować ścian nie pozwolili , ale na panele i płytki musieli się zgodzić. Nawet szafki i łóżko z nimi skręcałam bo nie byli w stanie mnie wygonić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu ja jestem upośledzona artystycznie! Człowieka nie narysuje haha.

Nikodemko zazdroszczę bo będziesz miała zajęta głowę! Nie będzie Ci się nudzić przynajmniej

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to ja zazdroszcze innym scislych umyslow :)
    Talku, pocieszylas mnie, ze sie da do lutego!
    Mnie bardzo martwila wizja pustego pokoju dzieciecego. Mam nadzieje, ze wszystko dobrze sie potoczy i bede mogla go urzadzic tak, jak sobie wymarzylam.

talku lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez anty talent artystyczny 😀 My sie napewno musimy przeprowadzić na wieksze i juz mnie przeraża ta wizja.

‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ