X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jak narazie e wiec w sieciowkach tez ciężko dostać, widziałam na bonprix ale nie wiem jak jakościowe . Musze zrobić rundkę o zobaczyc na miejscu czy coś dostane, ja nie ciepie spać w staniku i nie wiem jak się przyzwyczaję

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bez stanika na noc teraz bym nie wytrzymała bo mnie bolą choć też strasznie tego nie lubię.. no ja mam teraz miseczkę J ale już cycki zaczynają mi się delikatnie wylewać :/ na szczęście staniki bez fiszbin trochę inaczej się dobiera więc mam nadzieję że coś niedługo dobiorę ;)
    Upatrzyłam teraz na necie aspirator elektryczny Pingo, miała któraś z Was z nim doczynienia?

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka teraz będzie czarny piątek i będą rabaty w sklepach..ja kupuję na www.kobieca.eu tam ma być podobno -30% na staniki więc może akurat cena by Ci w miarę podpasowała :)

Aleksandra 84 lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Aleksandra 84 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam staniki do karmienia z bon prix. Uważam, że jakość jest dobra (nosiłam ponad 1,5 roku i są podniszczone- ale były też mocno eksploatowane ;) ), wygodne. Ale dla większego biustu chyba mają za słabe trzymanie... Ja noszę E i jak chcę "wyglądać", to przerzucam się na jakiś innej marki.
    Tylko że tak na co dzień to mi za tą cenę pasowały.

Wysłany: 11 listopada 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martaw wrote:
    Ja pieluchowałam wielorazowo synka a teraz też zamierzam młodą tak pieluchować
    To napisz coś więcej, Jak robiłaś zakupy pieluch - jakiego systemu używasz? Czy kupiłaś jakiś gotowy zestaw i starczył na długo? czy raczej dokupowałaś w czasie?
    Potrafisz określić, ile pieluch/wkładek powinno się kupić na początek (mam pralkę, ale nie mam suszarki)?

Wysłany: 11 listopada 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą poduszką do karmienia to też polecam. Ma wiele zastosowań, więc nawet jeśli nie sprawdzi się w karmieniu, to może jako coś innego. Moja córka śpi od kilku tygodni (od odstawienia od piersi) właśnie "opatulona" tą długą poduszką. Jedynym minusem jest to, że ja nie mogę z tej poduszki teraz korzystać! :D

A jeszcze mi się przypomniało... z droższych rzeczy kupiliśmy chustę do noszenia i nosidło ergonomiczne. Chustę kupiłam używaną i potem używałam - i teraz kupiłam drugą z lepszej firmy i nieco bardziej elastyczna (też używaną).
    Nosidło Manduca - kupiliśmy po przymierzeniu Małej w sklepie- polecam taką próbę.

Co do fotelika - my robimy dalekie wyjazdy samochodem kilka razy w roku, więc tu wydałam majątek na najlepsze i najbezpieczniejsze. Mamy kiddy evoluna i-size. To jest taki fotelik z funkcją leżenia - również podczas jazdy (wtedy jedyny taki na rynku). Teraz jest kilka takich. Poza bezpieczeństwem jest tez ważne, żeby mieć adaptery do wózka. Nawet jeśli nie chcecie wozić dziecka w foteliku na wózku(bo to niezdrowe), to od czasu do czasu się to może przydać (u nas- wizyty u lekarza i położnej, gimnastyka dla mam)

Ilona92 lubi tę wiadomość

Wysłany: 11 listopada 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i weszłam na tą kobieca.eu... tam jest bardzo szeroki wybór! Nie wiem, gdzie oczy podziać ;)
    A tak serio - to jak wybrać ten stanik? Czy miała któraś z Was z fiszbinami - czy to wygodne (bo pewnie ładnie wygląda)?
    Czy lepiej zostać przy całkiem miękkich?

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra jeśli chodzi o staniki z fiszbinami to na kobieca.eu mają fiszbiny ergonomiczne i miękkie, ja ich prawie nie czuję :) a jak chciałabyś prawidłowo dobrać u nich stanik to zadzwoń do sklepu tam babki doradzają jaki powinien być dobry żeby nie odsyłać :)
    Aleksandra my też kupiliśmy fotelik z opcją leżenia :) tylko z cybexa

Aleksandra 84 lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• martaw Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2020, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra 84 wrote:
    To napisz coś więcej, Jak robiłaś zakupy pieluch - jakiego systemu używasz? Czy kupiłaś jakiś gotowy zestaw i starczył na długo? czy raczej dokupowałaś w czasie?
    Potrafisz określić, ile pieluch/wkładek powinno się kupić na początek (mam pralkę, ale nie mam suszarki)?

Przede wszystkim polecam zacząć od rozmiaru Nb żadne pieluchy w rozmiarze OS nie będą dobre na noworodka, niby jest napisane że są od 3,5-4kg ale to nieprawda najczęściej zaczynają dobrze leżeć około 6-7kg najwcześniej. Żadne gotowe zestawy z alli czy allegro, to są chińskie pieluszki które są ogromne i niestety średniej jakości. Najlepiej kupić kilka różnych systemów i sprawdzić co pasuje, my używaliśmy przy noworodku głównie otulaczy PUL i wełnianych z wkładami naturalnymi lub z bambusowymi mieliśmy też 2-3 szt aio na wyjścia. Nie używałam tetry bo przy 4 dzieci nie miałam na to ani siły ani ochoty, natomiast teraz uważam że to jest najtańszy i najszybciej schnący system i w sumie teraz kupię trochę tetry. Jak synek podrósł bardzo nam się sprawdzały kieszonki bo szybko je się zakłada nic nie trzeba kombinować a chłonność można regulować wkładem, ale one przy maluchu są bez sensu bo trzeba całość wymieniać a przy nb często wystarczy wymienić sam wkład a otulacz jest czysty i można zostawić na kolejną zmianę. Nasza wyprawka pieluchowa tym razem to będzie 3 otulacze wełniane, 4 otulacze PUL, 3 formowanki, 2 aio, 6 trapezow (wkłady) 10 różnych wkładów naturalnych i pewnie z 20 szt tetry, 2 pary gatek na noc do formowa. formowanki. Taki zestaw wystarczy na około 2- 3 miesiące potem trzeba wymienić na rozmiar mos lub zgrabne małe os. Na Fb jest masa grup bazarkowych gdzie można kupić nowe /używane wyprawki nb budżetowo lub nie. Często ktoś chce pieluchować nb a się nie udaje i sprzedaje nie używane. Bardzo też polecam kontakt z doradcą i wielowypozyczalnie gdzie można wypożyczyć gotowe zestawy i sprawdzić co pasuje a co nie. Podrzucam kilka linków :
    Doradca i wielowypozyczalnia https://pielola.home.blog/2020/09/08/najbardziej-popularne-systemy-pieluchowania-wielorazowego/ https://m.facebook.com/PielOla/
    I grupy na fb https://m.facebook.com/pieluchywielo/?locale2=pl_PL https://m.facebook.com/groups/567893820018353/
    https://m.facebook.com/groups/2371596046451949/?fref=mentions&locale=pl_PL

• zokeia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Któraś z Was pisała o wpisaniu spodziewanego dziecka do Rossmana. Zrobiłam to w aplikacji i teraz widzę rabat rossnę zamiast 10% to... 3%. Mam nadzieję, że to chwilowy błąd systemu, a nie okazja dla firmy, żeby cofnęła mi ciężko zapracowane rabaty ;)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeja ja mam dokładnie tak samo jesli chodzi o rabaty...tez mialam 10 a zrobili mi 3 jak wpisalam termin porodu..

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

Wysłany: 12 listopada 2020, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martaw wrote:
    Przede wszystkim polecam zacząć od rozmiaru Nb żadne pieluchy w rozmiarze OS nie będą dobre na noworodka, niby jest napisane że są od 3,5-4kg ale to nieprawda najczęściej zaczynają dobrze leżeć około 6-7kg najwcześniej. Żadne gotowe zestawy z alli czy allegro, to są chińskie pieluszki które są ogromne i niestety średniej jakości. Najlepiej kupić kilka różnych systemów i sprawdzić co pasuje, my używaliśmy przy noworodku głównie otulaczy PUL i wełnianych z wkładami naturalnymi lub z bambusowymi mieliśmy też 2-3 szt aio na wyjścia. Nie używałam tetry bo przy 4 dzieci nie miałam na to ani siły ani ochoty, natomiast teraz uważam że to jest najtańszy i najszybciej schnący system i w sumie teraz kupię trochę tetry. Jak synek podrósł bardzo nam się sprawdzały kieszonki bo szybko je się zakłada nic nie trzeba kombinować a chłonność można regulować wkładem, ale one przy maluchu są bez sensu bo trzeba całość wymieniać a przy nb często wystarczy wymienić sam wkład a otulacz jest czysty i można zostawić na kolejną zmianę. Nasza wyprawka pieluchowa tym razem to będzie 3 otulacze wełniane, 4 otulacze PUL, 3 formowanki, 2 aio, 6 trapezow (wkłady) 10 różnych wkładów naturalnych i pewnie z 20 szt tetry, 2 pary gatek na noc do formowa. formowanki. Taki zestaw wystarczy na około 2- 3 miesiące potem trzeba wymienić na rozmiar mos lub zgrabne małe os. Na Fb jest masa grup bazarkowych gdzie można kupić nowe /używane wyprawki nb budżetowo lub nie. Często ktoś chce pieluchować nb a się nie udaje i sprzedaje nie używane. Bardzo też polecam kontakt z doradcą i wielowypozyczalnie gdzie można wypożyczyć gotowe zestawy i sprawdzić co pasuje a co nie. Podrzucam kilka linków :
    Doradca i wielowypozyczalnia https://pielola.home.blog/2020/09/08/najbardziej-popularne-systemy-pieluchowania-wielorazowego/ https://m.facebook.com/PielOla/
    I grupy na fb https://m.facebook.com/pieluchywielo/?locale2=pl_PL https://m.facebook.com/groups/567893820018353/
    https://m.facebook.com/groups/2371596046451949/?fref=mentions&locale=pl_PL
    Dzięki martaw za wyczerpującą (chociaż jeszcze niezrozumiała do końca ;) ) odpowiedź!
    Czytałam gdzieś, że to wychodzi taniej niż zwykłe pampersy, ale z Twojego opisu wygląda mi to na dosyć drogie... i to na 2-3 miesiące i znów zmieniać?
    Ile mógłby kosztować taki zestaw początkowy? (mam na myśli - gdybyś miała kupić, to za ile? bo domyślam się, że zawsze może być drożej)

• martaw Przyjaciółka

Wysłany: 12 listopada 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przede wszystkim pieluchy wielorazowe naprawdę łatwo sprzedać właśnie szczególnie dla noworodków, więc jeśli kupisz nowe to po tych 3 miesiącach spokojnie sprzedasz je za 70-80% ceny.
    Tutaj super dziewczyna podsumowała porównanie kosztów wielo do jedno. https://pielola.home.blog/2020/04/15/koszty-pieluchowania-wielorazowego-vs-jednorazowego/. Koszty są bardzo różne można wyprawkę kupić za 500zl i za 2000zl zależy od rodzaju, czy nowe itd ale zerknij na to porównanie uwzględniony jest też koszt prania, nie mówiąc o ekologii czy zdrowiu dziecka w sensie wolę bawełnę przy pupie niż plastyk. No i zawsze można wypożyczyć zestaw newborn a kupić onesize to też oszczędność czasu i kasy. Poczytaj sobie naprawdę wiele się rozjaśni.

• VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez myslałam o pieluchach wielorazowych ale poległam przy tych wszystkich nazwach. Dla mnie te formowanki i otulacze wygladają identycznie...

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiedziałam, że takie sa 🙈🙉🙊 boziu musze nadrobić lekturę. Ja mam pozytywny wyniki i jednak się troche stresuje .

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka pozytywny wynik na koronę? Jeśli tak to spróbuj się nie stresować choć wiem że łatwo się pisze...dziewczyna na innym forum pisała że miała pozytyw z korony i urodziła zdrowego malucha także głowa do góry! Gorzej z lekarzami, kiedy masz teraz wizytę u gina?

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pozytywny na korone, ale czuje się dobrze nie mam tylko węchu. Akurat zdążę bo kwarantanna do 20 a lekarz 24, chyba ze bede się słabiej czula to przedłuża ale razie jest w porządku. Polozna pociesza , ze nie ma wpływu na dziecko w brzuchu gorzej gdy podczas porodu byłabym zarazona

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Agnieszka i co mówią lekarze? Ciekawa jestem podejście do covidu u ciężarnych.
    Faktycznie mi lekarz mówił ze ryzyko zakażeni dziecka jest minimalne a jedyne zagrożenie jakie jest ze jako ciężarne nie możemy zażywać większości leków. Ale przy braku większych objawow to nie problem. No i na naszym etapie tez jest już dużo łatwiej niż w pierwszym trymestrze.

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz wgl. Olał sprawe , zero większego przejęcia to położna sie bardziej zainteresowała. W sumie witaminy mam brać i siedzieć w domu, wsłuchiwać się w ruchy małego i tyle. Może by się przejęli bardziej jakbym się źle czuła

• VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.o2.pl/informacje/koronawirus-dobre-wiesci-dla-rodzicow-noworodkow-6574547447778272a?amp=1

Aga poczytaj.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ