!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Strawberry na szczęście tylko zewnętrzne. Jutro wizyta, mam nadzieję że będzie ok 🥰 muszę poczytać Twoja historie bo czytam że masz pessar.
KJ super wieści 😁🥰 moja Niunia to nie myśli się wcale głowa w dół jeszcze ustawiać, oby do porodu jej się odmieniło 🙈
-
KJ super wieści!! No moja trochę do przodu bo już tydzień temu miała 1100g teraz już pewnie więcej. Jednakże uspokoilas mnie trochę że jest większa ale może nie aż tak😉 umówiłam się właśnie na 3 USG mam 12.01, cały poranek będzie zajęty bo najpierw pobranie krwi na 8, a USG na 9. Macie już do zrobienia antygen hbs? Miałam już robione na początku ciąży ale widocznie lekarz stwierdził że trzeba mieć świeże. 🤔 ale miałam poranny maraton na zakupach. Wstawiłam obiad ( dziś krupnik) i się położyłam bo nie mam siły.
Ania trzymam ✊✊ za jutrzejszą wizytę.Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤ -
Beatti mi lekarz powiedział, że mój gagatek jest 7% większy niż średnia europejska
cokolwiek to znaczy. Ale na tym etapie już faktycznie wychodzą różnice indywidualne w rozwoju dzieciaków. Jedne są większe, drugie mniejsze ale ważne że rosną. W poprzedniej ciąży też straszyli mnie wagą starszaka w sumie wyszło że był przeciętny (3 600) tylko dość długi (56 cm). Póki co ciesze się z ułożenia i mam nadzieję, że tak zostanie bo akurat cesarki to ja się boje bardziej niż porodu naturalnego.
No i widzę, że też mam zrobić Antygen HBS, HIV, toxo i grupę krwi. Więc faktycznie powoli kompletujemy pakiet pod szpital i poród.Ja myślę, że już po Nowym Roku będę wszystko robić. Jak będzie bliżej wizyty.
Straw berry ja mam jakieś 6/7 na plusie. Czyli mniej niż w poprzedniej ciąży, ale ja z kolei zaczynałam od wyżej wagi teraz.... Ale ważne dla mnie że wyjątkowo ten brzuch mi nie ciąży i póki co naprawdę jest ok. -
Muszę kupić Asmag, bo w aptece polecili magvit b6 oczywiście kupiłam a okazało się za dużo b6.
Ja wizytę tez mam 12.01 , a skieriwanie ba wyniki da dopiero po wizycie wydaje mi się, że późno ale nie będę się kłucic
Aniu kciuki za wizytę.
Czy Was też dopada zgaga? Na szczęście nie mocno ale już się zaczyna .Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 14:28
-
KJ u mnie waga małej jest ewidentnie uzależniona od brania Acardu. Przy dzieciach wcześniej nie brałam i szybko starzalo się łożysko, do tego stopnia że mówili mi o hipotrofi córci którą urodziłam w 36tc z wagą 2600g, syn urodzony w terminie z wagą 2950g. Teraz od początku biorę 2x Acard na dzień. Widać że pomaga😉
Aga ja miałam ostatnio bardzo dużą zgagę, pomogły mi migdały na noc. W ciągu dnia piłam mleko lub bralam Reni. Niestety pomagało na 40min..Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
Czekajcie, czekajcie:) czyli wizytę 12stego mam ja, Beatti i Agnieszka? Ktoś jeszcze?
Ja też brałam Rennie na zgagę ale działało tak sobie. Potem miałam jakiś syrop i było ok. Ale nie pamiętam nazwy. Teraz niestety też pojawia mi się już zgaga ale rzadko więc nie nic nie biorę. Bo aż tak mi nie przeszkadza.
Ja Acard biorę 1 tabletkę, ale w poprzedniej ciąży nie brałam w ogóle a waga dość analogiczna była na podobnym etapie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 15:25
-
Acardu nie brałam i nie biorę, ale w pierwszej ciąży w 36 tc gin stwierdziła u mnie łożysko starzejące, zlecone dodatkowo ktg i kontrola sytuacji, młody urodził się 3070 i 55 cm, dla mnie super, bo zarówno w mojej jak i męża rodzinie dużo dzieci z waga poniżej 3 kg. Mam teraz zlecony antygen zrobię go ok 32 tc, tokso mam na bieżąco kontrolowany z poradni chorób zakaźnych w związku z historia z pierwszej ciąży. HIV jeszcze nie 🤷🏻 mąż kończy gotowanie bigosu, śledzie w toku, jutro sałatka i ciacho, kotlety zrobił w niedzielę i pomrozil, pewnie jakieś roladki z piersi zrobi na świeżo w święta. Ja raczej dalej leżę, trochę pospaceruję po mieszkaniu 😅
-
Strawbeery ale dobry jest ten Twój mąż, ja jestem ciekawa czy moj by jakoś poradził jak bym musiala leżeć. Ale on tylko kanapki robi 🤣 raz cwaniak chciał mi obiad na przeprosiny zrobić, wiec pojechał do mamy teściowa przygotowała mu wszystko, on tylko usmażył gotowe mięso 😂 ale wybaczyłam bo liczył się gest. Ja jutro robie ciacho, a reszta w wigilię
-
Agnieszka, on od zawsze lubi gotować, bigosy i mięsa zwłaszcza, tj schaby, kotlety, karkówka, kurzyna, rosół 😅 rybę tj karp, a w tym roku sandacz zawsze robi on co roku. Ostatnio zrobił pizze na cieście własnym namęczył się, ale była pyszna. Za to porządek musiałabym w mieszkaniu sama zrobić bo.... hm 🤔 teraz młodemu frytki będzie smażyl.. Co do teściów to oni zawsze są gośćmi u nas, a nie odwrotnie i mają wymagania 🙄 nie pamiętam, żebym jadła coś od teściowej, no lata temu może, w czasach panieńskich 😂😂 gdyby musiał Twój mąż też by się spiął, internety to jest siła 😉
-
U mnie łożysko 2/3 stopień starzejace było już w 22tc dlatego dzieci malutkie i Acard zlecony od początku.
Śledzie zrobione, pierogi też, dziś mięso przyprawilam by do jutra naszło ( będę piec karczek i schab- połowa ze śliwką), karpia zabiłam oprawilam i leży w soli i pieprzu, jutro z Martynka pieczemy jabłecznik i marchewkowe. No i oczywiście jak na każde święta robię blok czekoladowy bo mój szwagier z moim mężem go uwielbiają. W wigilię zrobię sałatki i ziemniaki w mundurkach bo później do siostry jedziemy. W pierwszy dzień świąt też do niej na obiad. Większością się dzielimy która co robi by było lżej. W drugi dzień chyba do męża brata na 2-3h i po świętach, więc nie szaleje.
Znów zaczęło mnie boleć gardło.. 😭😭 tyle co przestałam chorować..oby zaraz przestało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 18:00
Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
Bardzo dużo się od Was uczę, o.połowie rzeczy nawet bym nie wiedziała min ze jest coś takiego jak starzejące się łożysko. Dlatego bardzo się cieszę, że znalazłam to forum, podczas staran dziewczynybtez duzo pomogły.
Beatii to szalejesz, ja jadę do tesciow na wigilie ale zawsze coś tam pomagam zrobić. W pierwszy dzień świąt do siostry i tez kazda cos przynosi, w 2 dzien swiat do przyjaciół i każdy cos ... więc w sumie ja robie bardzo mało. A sylwestra chyba jednak sami w domu bo nie mam ochoty spac u kogoś wiec pewnie jakas pizza swojska i wystarczy 🤣 -
Strawbery tak sama zabiłam karpia. Nie mam z tym problemu, gdyż większość życia moi rodzice mieli sklep spożywczy, mięsny, rybny i bar. Od młodych lat byłam przyzwyczajona do pracy na każdym stanowisku. W święta moja praca wyglądała tak, że codziennie stałam i zabijałam i patroszylam ok 0,5t ryb. Po czym schodzilam po 17 bo baru i stałam do końca obsługując za ladą. Zawsze końcówka roku była bardzo ciężka. Odpoczynek był w 1 lub 2 dzień. Dużo mnie to nauczyło. Staram się dużo nauczyć swoje dzieci by od młodych lat wiedziały że trzeba pracować i być samowystarczalnym. W wieku 13lat zmarła moja mama musiałam szybko dorosnąć by jak najwięcej pomóc tacie. Życie nie rozpieszcza ale za to wiem że zawsze jakoś sobie poradzę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 19:08
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
Beatii boziuu jakie to straszne i prawdziwe, jak życie daje w kość to człowiek troche inaczej patrzy na rzeczywistość. Byłyśmy równolatkami jak stracilysmy mame. Ja mialam o tyle dobrze, ze jestem najmłodsza i mialam oparcie w starszych siostrach.
-
Masz rację, życie uczy i warto też przygotować własne dzieci, bo bywa różnie. Mój tato zmarł kiedy miałam 11 lat, siostra 3,mama szybko musiała wszystko finansowo sama ogarnąć. Ja często zostawałam z siostrą (dziś nie wiem jak by to było 🤔). We wakacje zawsze chodziłam do zbioru borowki, wiśni, porzeczek czy truskawek. Są to cenne lekcje od życia, które uczą, że właśnie zawsze sobie człowiek jakoś poradzi.. 🍀🍀
-
Dziewczyny ale mamy podobne sytuacje...
Aga ja również mam 2 starsze siostry i ja jestem najmłodsza, każda poprostu zajmowała się czymś innym. Wspierałyśmy się razem. Do dziś w większości sytuacji tak jest.
Życie nie rozpieszcza ale za to co Cię nie zabije to Cię wzmocni 😉 dlatego takie silne z nas babki 💪💪
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
Dziewczyny z cukrzycą. Jakie macie plany na święta? Będziecie jadły co reszta rodziny? Ja dziś dostałam insuline na noc. Narazie 6 jednostek. Troche mnie zszokowała pani doktor bo stwierdziła, że reszta cukrów jest taka sobie. Gdzie najwyższy wynik przez ostatnie 1.5 tygodnia to 125 i to może zdarzyło się z 3 razy. A tak to 85-105. Więc myslalam, że jest spoko..