X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • pukola Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    92-93. Raz miałam 102 gdy szybko zasnęłam i nie zjadłam kanapki o 22. A te 125 to tak,godzinę po posiłku.

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jakie za duzo jak ja mam przedział max 140 po godzinie. A na czczo dlugo sie utrzymuje w sensie codziennie taki masz czy raz na jakiś czas? Bo mi się zdarzyło mieć cukier ponad 90 moze z 5 razy i już straszyli insulina, na szczęście Ilona dała cenne rady i mam w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 20:46

• pukola Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2020, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka_s wrote:
    To jakie za duzo jak ja mam przedział max 140 po godzinie. A na czczo dlugo sie utrzymuje w sensie codziennie taki masz czy raz na jakiś czas? Bo mi się zdarzyło mieć cukier ponad 90 moze z 5 razy i już straszyli insulina, na szczęście Ilona dała cenne rady i mam w normie.

No właśnie norma do 140. Mi się wydawało,e jest okej bo co nie zjem mam max 110. Te 125 to było dosłownie z 3 razy. A na czczo niestety codziennie prawie te 92-93 wiec tu się nie dziwie akurat. Strasznie się dzis tym podłamałam,tym bardziej,że mam się kuć w brzuch i że niby mogę z jedną dziennie dawką insuliny rodzic w szpitalu o pierwszym stopniu referencyjnosci ,czy jak to się tam mowi.

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pukola niestety jak juz bierzesz insulinę to musisz w szpitalu o pierwszym stopniu. Ja zawsze stawałam z łóżka zeby zmierzyć, teraz mam przy łóżku i mierze odrazu po przebudzeniu (zeby nie wstawiać) nawet nie leniuchuje tylko odrazu mierze i to mi pomogło i mam w normie (rak tez nie myje rano) i co to za kłucie w brzuch??? Pomysl o zmianie diabetologa jak istnieje taka możliwość. Ja przy cukrze 92 dostałam 2j. (Ale nie biorę,bo się unormowała) A Ty az 6??

• pukola Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wyboru za dużego nie mam. Jedyny diabetolog w mieście. Pójdę jeszcze raz do niej i jak będę miała wątpliwości to zacznę chodzić prywatnie. Sama już nie wiem co myśleć. To kłucie w brzuch też mnie przeraża.

• pukola Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha no i myślałam właśnie,że jak insulina to powinnam rodzić w szpitalu który zajmuję się ciężarnymi z cukrzycą. Bo ten mój miasteczkowy jest 1 stopnia i pod żadnym kątem nie jest dostosowany pod ciężarne z komplikacjami.

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz każdy diabetolog zapisuje insulinę, moja mi powiedziała, że jak skoczy mi na czczo 3 razy mam brac insulinę. No kłucie w brzuch dziwne, ja mam zalecenie w nogę. Jeśli masz jakieś pytania napisz do Ilony ona lepiej wytłumaczy 😄 bo ja nie wiem czy wolno w brzuch.
    "W zależności od wyników glikemicznych insulina może być przyjmowana tylko na noc lub przed posiłkami. Kobiety w ciąży nie powinny przyjmować zastrzyków insulinowych w brzuch, ponieważ może to zwiększyć stres i zaszkodzić dziecku. Zastrzyki mogą być wykonywane w przychodni lub gabinecie przez pielęgniarkę" taka informacje mam z neta. Mam nadzieje , ze cos sie unormuje
    No i zwróć uwagę na ta rozbieżność ja 2 j a Ty 6j spora różnica

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 22:11

• pukola Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby któraś z dziewczyn miała jeszcze jakieś rady to poproszę bo sama nie wiem co robić z ta panią diabetolog. Nie mam porównania jak powinna wyglądać wizyta.Czy brać te 6j czy zacząć właśnie od 2. Juz nic nie wiem..

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :* dziewczyny wpadłam na szybko życzyć Wam zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
    P.S Pukola nie rób insuliny w brzuch tylko w uda.. ja bym zaczęła od 2j i stopniowo regulowała bynajmniej ja tak zaczynałam.. i nie zapomnij przed każdym zastrzykiem wywalić 1j :)

Beatti, Ania81 lubią tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa ja również życzę Tobie i mężowi zdrowych , sppkojnych świąt oraz dużo pomyślności na nowy rok życia 😘😘😘😘😘

• Beatti Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa również kochana dla Was Zdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku!🎄🎄

Zaczynam być zła.. wczoraj zaczęło mnie boleć gardło, okazało się że to przez to że mamnzatkany nie i oddycham przez buzię. Znów odzywają się zatoki. Nie mam zapchany, oraz przewody słuchowe bardzo opuchnięte. Od wczoraj znów inhalacje poszły w ruch razem z kroplami do uszu by tylko się nie zatkaly.
    Wstałam dopiero o 9.20 bo o 4 standardowo pobudka i zasnąć od razu nie moglam, zaraz z Mati zabieram się za ciasta. Współczuję wam tych jazd z insuliną..no masakra.. podziwiam was że to ogarniacie.
    Dziś zaczęłam 3 trymestr 🥳🥳

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2020, 10:04

Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
    👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
    17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu, życzę Ci spokojnych oraz zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, samych pomyślności w nadchodzącym roku 🍀❤️ Beatti powiem Ci, że mi do końca też to gardło nie przeszło, usłyszałam, że to taki nowy nietypowy objaw korony.. Ciągnie się to, ale nic więcej mi nie dolegało i nie dolega.. My robimy mydelka z bazy z lawendą i płatkami owsianymi. Ciekawa jestem efektu końcowego...

Beatti lubi tę wiadomość

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 23 grudnia 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem po wizycie :-) rozwarcie na opuszek jest nadal, ale nie jest gorzej. Mam się oszczędzać i brać nadal luteinę i magnez. Szyjki nie chciała mierzyć przez usg żeby jej nie pobudzać, powiedziała że jest krótka. Za 2 tyg kontroli i zobaczymy czy ewentualnie sterydy dostanę na rozwój płuc.Życzę Wam wszystkim Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 🥰

Beatti lubi tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2020, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu kochana zycze Ci spokojnych swiat. ❤️❤️❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu wyslalam Ci zaproszenie do przyjaciolke, Chcialabym z toba porozmawiac o czym poz forum. Moze pomoze

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania81 wrote:
    Misiu wyslalam Ci zaproszenie do przyjaciolke, Chcialabym z toba porozmawiac o czym poz forum. Moze pomoze
    Aniu nie mam Twojego zaproszenia... możliwe, że przez przypadek usunęłam... wyślij jeszcze raz..

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Beatti Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawie skończyłam... Jeszcze tylko mięso w piekarniku siedzi. Oczywiście stwierdziłam że zrobię jeszcze galaretkę z piersi kurczaka i ugotowałam warzywa na jutrzejszą sałatkę ponad plan. Jak już to wszystko dziś ogarnęłam to 40min temu padłam..leżę teraz i odpoczywam.. mam jeszcze z tylu głowy prasowanie na jutro dla całej naszej 4...tylko muszę najpierw pomyśleć co mam założyć 🤔🤔 nie mam pojęcia. Nie kupowałam żadnych rzeczy już od ponad 6mies.bo stwierdziłam że wymienię garderobę jak już urodzę, a teraz nie mam co założyć 🙈

Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
    👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
    17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tyle rzeczy chciałam Wam napisać ale nie mam kiedy :) padam.... nie przez święta a przez prace :) ale jutro już wolne :) do świat nie mam nic ale podchodzę do tego na spokojnie... nic nie planuje, nic nie muszę :) mam brudno i mam uszka które oczywiście kupiłam :) Ale to nic... jutro mój mąż jest chwile w pracy wiec rano zrobię ciasto. Potem ugotujemy skromny obiad a potem będziemy się lenić na kanapie :)

Ja na szczęście mam oboje rodziców ale bardzo się o nich boje dlatego nie jedziemy do nich w święta. Może przesadzam, może mam paranoje ale święta będą tez za rok a tej cholernej pandemii mam nadzieje już nie. Jutro pojadę do nich tylko na 15 minut i na świeżym powietrzu złożymy sobie życzenia.

Co dalej nie wiem. Mężowi pozostawiam decyzje ci z jego rodziną....

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu wszystkiego dobrego, zdrowia, życzliwości dla Was 😘😘😘

Co do diabetologa to zależy kto jakim trybem idzie, ale walnąc 6j przy takich cukrach to ja bym się bała. Co do zastrzyków w brzuch niech sama się kłuje. Ciekawe jak masz go zrobić przy takim brzuchu ? Polecam uda lub pośladki. Porąbało babę. Sorry , ale ja właśnie takich diabetologów nie kumam. A w nocy badasz cukier? Wow na czczo masz o 2-3 więcej nie 20-30 czy 100, ale może ja za bardzo bagatelizuje. Chociaż jakby tak było to by mnie ginekolog pouczyła bo ma moje wszystkie wydruki od mwizyty do wizyty🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

Dziewczyny przykro mi z powodu rodzicow, ale widac w cudzysłowie ofc ze jesteście silne i stawiacie wszystkiemu czoła!

U nas był teść ba chwile bo on pracuje nadal jako trener , wiec przyleciał w poniedziałek odlatuje 6. Może mój tatuś się pojawi jutro i koniec. Także może mentalnie odpoczniemy.

Co do gotowania to zrobię jeszcze barszcz i mam rybę zamrożona, śledzie zrobione, uszka i ouerogi, piernik, chleb starczy :)

Dziś robiłam przeciwciała, we wtorek immunoglobulina.

Gdybym
    Się nie odezwała życzę Wam spokoju, radości, miłości, zdrowia, życzliwości i generalnie wszystkiego dobrego i oczywiście lekkich porodów i zdrowych różowych bobasów 💗💗💗

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2020, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i co do badań w 3 trymestrze powtarza się te z pierwszego. Zaraz usg 30 tyg, wymazy z pochwy i odbytu i czekać na akcje 😱😱

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
‹‹ 370 371 372 373 374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ