X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie jest lekko. Pamiętam jak na złość teściowej (która mnie przekonywała, że to tak fajnie mieć więcej dzieci) chyba przez 1,5 roku mówiłam 'na co mi to było'?? Unieszczęśliwiłam starszaka, wszyscy mamy dość, to jakaś masakra.
    Ale przeszło! :)

Trochę się boję jak to teraz będzie. Nasz średniak już to źle przechodzi, co dopiero po porodzie.

Ilona92 lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kj u nas jest dokładnie to samo.
    Mówi, zakocha brata, całuje, pomaga, ale jak przebieram małego i nagle się jej przypomniało, se zostawiła bajkę na tv to była rozpacz 100 lecia. Mówię idź kochanie na bajkę, ryk jakby ktoś jej ukradł ulubiona zabawkę🙈po czym wyłączyła tv i widzę, ze już odpływa wiec mówię idź z tatusiem się umyj i ja Ciebie położę do dnu. Po czym znów draka bo mama zostawiła....po czym przychodzi po kąpieli przytula się , usypia w 3 min, tata chce ja przenieść rozbudza się, wraca spowrotem 🤦🏼‍♀️I śpi na moim ramieniu bo oczywiście junior jadł. Odłożyłam jednego i drugiego na szczęście i poszłam w ciszy się umyć i zjeść kolacje. Także plus taki, se udało się mieć te prawie 1.5 h spokoju, ale oczywiście jak junior po tym czasie chciał znów jeść i trzeba było przebrać to draka na całego. Ma bardzo donośny głos. Polozna powiedziała, se jakbyśmy mieszkali w bloku to każdy by wiedział ze się urodził

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • pukola Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was podczytuje jak to jest z tym rodzeństwem i trochę się zaczynam bać. Dziewczyny Wasi mężowie/partnerzy biorą lub wzieli urlopy tatusoowe te 2 tygodnie?Mam nadzieję,że synek jakoś się odnajdzie w nowej sytuacji. Mam wrażenie,że jeszcze za mały na zazdrość jest ale zobaczymy. Ja w poniedziałek za tydzień do szpitala a we wtorek cięcie. Dziś młody ważył około 4150gr więc klocek jest.

Beatti lubi tę wiadomość

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pukola przypomnij mi na kiedy termin? Moj mąż bierze na pewno ojcowskie te 2 tygodnie.
    Wspolczuje Wam sytuacji z starszakami ale niestety musicie być dzielne ! Zycze powodzenia 😘😘 żadnych złotych rad nie dam bo kazde dziecko jest inne, a wiadomo, że staracie się jak najwięcej czasu poświęcić starszaka.

• pukola Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin na 23 marca więc w sumie tydzien szybciej wyjmują młodego ;). Mój też ma zamiar wziąć,ale wcześniej musi załatwić sobie wolne na mój pobyt w szpitalu,jakoś nie mam ochoty ściągać tu babcie. Ciekawe czy nie będą robili problemów w pracy,że tyle wolnego naraz bierze.

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pracuje z domu także jest cały czas.
    Pukola to taki jak mój :) oby wszystko było dobrze. Dobrze, ze kończą wcześniej bo dziecko było by bardzo duże.

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Beatti Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pukola duży chłopak! Ty masz termin dzień przede mną. moja 2tyg.temu miała 2500g.

Mój najpierw weźmie 1 lub 2 dni okolicznościowego, a później opiekę L4 na mnie -2tyg. Bo ktoś musi mi pomóc dzieci ogarnąć, obiad ugotować no i konie bo przecież sama nie będę im jeść dawać i dźwigać. Później tatusiowe weźmie ale to jakoś w wakacje, aby urlopu nie ruszać.

Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
    👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
    17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest w domu od dnia gdy urodził się gagatek. I jeszcze będzie ten tydzień czyli łącznie swą tygodnie. Od poniedziałku zostajemy sami a starszak chyba wraca do przedszkolak bo widzę ze to siedzę je w domu mu nie służy.

• Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny jutro szpital i wywołanie ze względu na to ciśnienie... jestem zła bo młodego nie zbadał a tydzien temu mial 3660 wiec jestem ciekawa ile ma teraz ale to pewnie zrobi jutro.
    Ta opieka jest najlepsza ale mój stwierdził, że nie chce przeginać wiec tylko te 2 tygodnie bierze

• Beatti Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga 😳😳 o ja! Trzymam kciuki za jutro! Dawaj znać! Wygląda na to że zostaje tylko z Pukolą i Zokeia ..

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od jutra jesteśmy wszyscy na urlopie. Zakładamy miesiąc (jakiś tydzień do porodu i ze 3 po). Mój mąż wziął teraz urlop, potem zmieni to na ojcowskie i potem znowu urlop. A dzieciaczki będą jeździć między domem i babciami/dziadkami. Lekko nie będzie (choć bez przesady, bywają większe problemy ;) ), ale my chcemy maksymalnej izolacji przed chorobami przedszkolnymi/wczesnoszkolnymi.

Edit: właśnie z mężem rozmawiałam. Po prostu bierze miesiąc urlopu. Ojcowski zachowuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 21:28

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatii na chwile obecna tylko próby ale mam nadzieję, że w tym tygodniu juz będzie po i wyjdę do domu. Jakbyśmy mieli inne dzieci tez bym nalegała na dłuższy urlop , żeby to ogarnąć bo nie jest łatwo.

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga powodzenia jutro! Daj znać jak już będzie po!

Zokeia podziwiam! Ja może młodego zostawię jeszcze dzień/dwa w przyszłym tygodniu ale więcej nie damy rady. Oglądanie pół dnia bajek to tez żadne rozwiązanie.

• Beatti Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się przed chwilą uśmiałam.. mój mąż mówi do mnie jak on w sumie ma rodzić że.mna jak mam mieć CC!? Podpatrzylam się na niego z wielkimi oczami bo przecież ponad 2tyg.temu okazało się że Ada się odwróciła dzięki czemu mogę rodzić SN.. Jak zawsze mój mąż dokładnie słucha tego co do niego mówię 🤦‍♀️😂 ciapa...

KJ2020, Agnieszka_s, zokeia, Ilona92 lubią tę wiadomość

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatti a dziwi Cię to? :) faceci.... mój w pierwszej ciąży pytał mnie czy będę dziś rodzic bo nie widział czy się może piwka napić... jakbym niby była w stanie to zaplanować co do godziny :)

• Beatti Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ mój do tej pory się o to pyta codziennie 😂😂A to 3 ciąża 😂😂

KJ2020, Ilona92 lubią tę wiadomość

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • pukola Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2021, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ jakbym mojego słyszała w poprzedniej ciąży.. Też byly pytania czy może się napić piwka albo żebym mu powiedziała jak będę czuła,że np dziś urodzę bo on się musi nastawić.

Beatti jak będziecie to załatwiać? Od jakiego lekarza bierze się to zwolnienie? Robią problemy czy to raczej formalność? Też bym wolała takie rozwiązanie.

Agnieszka powodzenia jutro! Koniecznie daj tu znać jak się sprawy mają. Ja też liczę że dwie/trzy doby i będziemy w domu. Chociaż tego powrotu i codzienności tez sie boje. Dzisiaj mężowi tłumaczyłam,że w szpitalu będę robić wszystko żeby wyjść jak najszybciej. Jak trzeba będzie to dam mm a w domu na spokojnie, będziemy walczyć o karmienie piersią.

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatti wrote:
    KJ mój do tej pory się o to pyta codziennie 😂😂A to 3 ciąża 😂😂

No mój to mnie nawet pochwalił że tak ładnie się z tym porodem wstrzeliłam że prawie nie „pościł”.. :) normalnie pomyślałby kto że mu niewiadomo ile pijemy :) choć dobrego winka bym się napiła... dosłownie pół lampki na skołatane nerwy:) ale jak kp wyjdzie to winka szybko nie powącham..

Ogarnęliśmy dziś papiery i formalności. Matko ile tego jest!

Beatti lubi tę wiadomość

• zokeia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ2020 wrote:

Zokeia podziwiam! Ja może młodego zostawię jeszcze dzień/dwa w przyszłym tygodniu ale więcej nie damy rady. Oglądanie pół dnia bajek to tez żadne rozwiązanie.

KJ jak nie masz możliwości zapełnienia czasu dziecku inaczej niż bajkami, to ci się nie dziwię! Trzeba dostosować rozwiązanie do własnej sytuacji. Nie ma sposobu dobrego dla każdego.
    Moi chłopcy są duzi (3,5 i 6 lat). Cały dzień mają swoje sprawy, do tego jesteśmy z mężem oboje przy nich (właściwie to od zabaw jest mój mąż, mnie to nudzi :/). Bajki mogą oglądać godzinę dziennie. Na szczęście zaczynają grać w gry, wolimy je niż bajki. Jak jest wolny dzień i więcej czasu, to do tego jeszcze przynajmniej godzina słuchowiska. Ale przeciw słuchowiskom nic nie mamy, wszyscy je lubimy :) Do tego latanie po ogrodzie. Dzień naprawdę szybko mija. Tylko teraz będę musiała poświęcić starszakom więcej czasu, a opieka nad noworodkiem spadnie głównie na męża (tak też robiliśmy przy drugorodnym). Jedna babcia ogarnie nam słoiki z jedzeniem, żebyśmy się nie rozpraszali, męczyli i nie tracili czasu. Aż jestem ciekawa jak nam to wyjdzie.

Byle dziecko było zdrowe. Poważnie, ze wszystkim innym sobie poradzimy. Fajnie nam za drugim razem właśnie taki plan wychodził przez 3 tygodnie, potem choroba i wszystko szlag trafił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 21:39

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Beatti Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pukola nie ma z L4 problemu. Powinni wystawić przy wypiszą ze szpitala. A jeśli nie będą chcieli to dzwonisz do swojego ginekologa i on wystawią lub lekarz rodzinny 😉 A Ty będziesz mieć CC więc tym bardziej nie będzie problemu z L4 (opieką). Musisz mieć tylko NIP pracodawcy męża no i pesel męża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 21:40

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ