X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona fakt musisz się przestawić na chłopaka teraz 😆
    U ciśnienie skacze ale gdzieś tam w granicach 140/90 , ale moj m tez ma qyzsze wiec pewnie pogoda... lekarz kazał kontrolować q razie czego do szpitala pojadę jak skoczy wyżej

Ilona92 lubi tę wiadomość

• Beatti Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona pamiętam że przy synu musiałam zwracać uwagę jak ułożony był penis, no j dobrze dobrana pieluszka rozmiarowo. Poza tym część pieluszek poprostu mu nie pasowała i zawsze je przesikiwał.

Aga staraj się może nie myśleć za bardzo o tym ciśnieniu bo samoistnie będziesz się nakręcac i stresować, A ono wtedy będzie rosło..

Dziś widziałam się z przyjaciółką która ma 3miesiecznego chłopca. Jak płakał mrowiły mi piersi, jakbym miała zaraz karmić 😂 dawno tego nie czułam 😊

Ilona92, Agnieszka_s, KJ2020 lubią tę wiadomość

Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
    👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
    17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatti ale fajnie ze będziecie miały z przyjaciółką dzieci w podobnym wieku!

Jak tam dziewczyny?

Za nami trochę lepsza noc i coś tam spałam choć pobudek jak to na tym etapie sporo i po tych kilku dniach odczuwam już kumulacje zmęczenia. Dziś dodatkowo mam kryzys bo jednak ciagle mam spory brzuch i nie mam w czym chodzić. Wiem że to bzdura ale wiecie jak to z kobietami i hormonami :)

Młody w dzień ładnie śpi.... zupełnie inaczej niż jego brat :) ogółem wydaje się już żwawszy więc zaryzykowałam i jednak nie dokarmiam. W szpitalu podałam mm bo chciałam wyjść do domu, laktacja się rozkręcała a młodego nie dało się dobudzić. Miałam dokarmiać nadal - nie mam z tym problemu - ale mam nawał, młody zaczął bardziej aktywnej ssać, robi kupki, sam się wybudza. Wydaje mi się że powinno być ok ale zobaczmy wagę w poniedziałek. Mam nadzieję ze dobrze robię bo inaczej się wkurzę sama na siebie...

Oczywiście po problemach z rozkręceniem laktacji teraz mam nawał i wczoraj tez miałam początki zastoju. Dobrze ze zraz po wyjściu ze szpitala jednak kupiłam laktator + wczoraj butelkę Medela Calma. Nawet jeśli okaże się ze dajemy radę zupełnie bez mm to teraz korzystam trochę z laktatora żeby sobie ulżyć (a wcześniej żeby pomoc laktacji) a ze jestem zadowolona z zakupu to myśle ze wykorzystam tez jak będę chciała wyjść ale się przespać albo pobawić się ze starszakiem. Kupiłam Medele Mini Electric bo była w jeszcze znośnej cenie i choć nie mam porównania za dużego to różnica między tym laktatorem a innymi z których korzystałam jest dla mnie kolosalna.

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ też zastanawiam się jak się to ostatecznie rozstrzygnie.. Ja użyłam laktatora raz, póki co przystawiam, zapisuję, wychodzi średnio 16,14 razy na dobę. Dziś w nocy trochę pospałam, bo pił 3 razy po 30 minut. Wczoraj byliśmy 10 minut na dworzu 😉 ja nawału nie mam 🤔🤔🤔czy w ogóle będzie, jak to się, dalej potoczy... (?)

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze się, że nie macie zbyt dużo problemów z maluszkami 🙂 grunt , ze zdrowo rosną 😉 jak Was czytam to jakoś się mentalnie jednak nastawiam na ten poród według daty zostało 9 dni 😆
    Cisnienia ciagle wyższe ale w granicach moj lekarz mówił, że to normalne przed porodem wiec staram się wyluzowac i nie myśleć o tym, maly się rusza wiec to dla mnie dobry znak 🙂

• Beatti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga i bardzo dobrze. Grunt to być dobrze nastawioną. 9 dni to już strasznie mało! U mnie jeszcze 18 😉
    Dziś zaszalałam. Wysprzatalam z Martynka cały dom i nareszcie zrobiłam po swojemu łazienkę i toaletę. Miałam w planach jeszcze szafki w kuchni ogarnąć, ale skończyły mi się siły😉 chyba syndrom wicia gniazdka znów dał o sobie znać 😂

Ilona92, e_mil_ka lubią tę wiadomość

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. U nas względnie ok. Badanie słuchu super. Mała dostała troszkę żółtaczki ale niewiele. Dziś zaliczyliśmy pierwszą kupkę bo wcześniej córka mamę postanowiła oszczędzić i kupki trafiały się położnym 😅. Wczoraj miałam kryzys przez problemy z laktacją ale dzięki wsparciu wielu osób trochę dziś czuję się lepiej i dziś jest ciut więcej mleka. Może w końcu coś ruszy.

Beatti, Ilona92 lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilko myśle że każda z nas ma na początku problem z laktacją! Tak jak już tu pisałam moim zdaniem karmienie piersią naturalne jest tylko z nazwy. To ciężka harówka! Trzymaj się i daj sobie czas! Ja jak straw berry też czekam co pokaże czas z tym karmieniem. Zobaczymy. Chciałabym kilka miesięcy jak starszaka i próbuje. Ale najważniejsze żeby mały był zdrowy i przybierał!

Agnieszka super ze ciśnienie ok. Może u Ciebie tez się zacznie zupełnie nieoczekiwanie :)

Beatti brzmi to faktycznie jak syndrom wicia gniazda ;) moim panowie zrobili spory bałagan jak mnie nie było ale póki co tylko ogarniam. I w praniu wychodzi nam się zorganizować żeby było w miarę wygodnie. Jeszcze czekam z zakupem ale na ten moment wydaje się że w domu coś ala niania się przyda. Mimo iż mamy dwa łóżeczka i kiedy jesteśmy na dole to młody jest z nami.

Ilona uważaj żebyś się nie przeciążyła.... ja wczoraj tak śmigałam a dziś rana jednak trochę boli choć to chyba wina tego że biegałam w normalnych ciuchach tzn ciążowych :) a dziś jednak mam kiecke i staram się wietrzyć krocze choć wyglądam dziwnie...

Straw berry coś u Was lepiej z kupami ? U nas nadal mało. 3/4 na dobę i młody przystawia się częściej ale na krócej. Póki co, do poniedziałkowego ważenia czekam i karmie kiedy chce bo zależy mi żeby go podtuczyć :)

e_mil_ka, Ilona92, Beatti lubią tę wiadomość

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Cukry mi ciagle lece łeb na szyje. Jem jak smok i bardzo mało jej zużywamy, ale chyba spaliłam przez poród jakaś mega ilośc energi.

Wczoraj tez mnie tak bolał biustu, ze nie wiedziałam co ze sobą zrobić. Odpaliłem laktator j zrobiłam ciepły prysznic, wyciskalam mleko pod prysznicem i jakiś przeszło. Biust mam jak Pamela , ale wiek ze to na jakiś czas. Czasami przecieka, ale jest tak jak z córka narazie.

Mały je całkiem ok. Płacze jak za długo zwlekam zsby go zauważyć, robi ładnie siku i kupę także chyba nie ma co się przejmować. W poniedziałek zgłoszę nas to poradni to podjedzie Polozna i go zobaczy.
    Kj tak czuje krocze jak się narobie, ale o dziwo całkiem dobrze się czuje. Zrobiłam oranie, zmieniłam pościel, odkurzyła wszystko co mogłam, pomykam podłogi, obiad w międzyczasie dzieci, kapania, usypiania. W nocy mały całkiem niezłe śpi. Dziś chyba jakoś 3 razy. Plus młoda dała popalić o 5 nad ranem 🤦🏼‍♀️
    O tak wietrzenie jest najlepsze :)
    Pępek nam już się pięknie goi i robi się cały czarny do odpadnięcia.
    A co do mojego brzucha to jestem w szoku jak szybko zanika. Pomimo takiego kolosa. W dzień porodu obwód miałam chyba 110cm. Ja tez chodzę w luźnych ubraniach. Tez mnie denerwuje wygląd, ale to minie. Jesteśmy ledwo kilka dni po porodzie.
    Agnieszka dobrze, ze jestem pod kontrola lekarza i ciśnienie w miarę się trzyma.
    Beati ja ukułam z zenwyarz szafki przed porodem. To chyba syndrom wicia gniazda.

Kj ja tez mam mediów chyba nawet raka sama :)

KJ2020 lubi tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis dostałam laktator od siostry i bujak 🙂 boziuu jaka ja byłam nie douczona z ta laktacja myślalam, że się ma mleko i tyle nie sądziłam, że to tyle pracy .
    Beati syndrom wicia gniazda mialam jakies 2 tygodnie temu teraz mam juz dość sprzątania. Dostalam od teściowej opierdziel za mycie okien bo mnie widziala 🙈 brzuch mi coraz częściej twardnieje i dlugo trzyma ale nie boli qiec nie wiem czy to dobrze czy nie?
    Pukola a Ty jak tam się trzymasz?

KJ2020 lubi tę wiadomość

• Beatti Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga wydaje mi się że dobrze, bo jakby nie był ok to macica trenuje. Syndrom wicia gniazdka to ja już mam od jakiegoś czasu. Raz mocniej raz słabiej. Skurcze i stwardnienia brzucha od jakiegoś czasu zanikły u mnie w całkowicie. Jakbym w ciąży nie była 🙈 może dzięki temu uda się dotrwać do terminu 😊

KJ2020 lubi tę wiadomość

👶-2007 synuś
    👶-2009 córcia
    13.07 🧪- 23 mlU
    17.07 🧪- 133 mlU
    28.07🧪 - 8656 mlU
    11.08 ❤
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam dziewczyny, że siku to moje dziecię robi regularnie. Kupy, wczoraj jedynie 2 kleksy. Ale, ale przed pół godziny obudził się. Wołam męża na przebranie. A on okupkany po pachy, aż mąż wanienkę na szybko przyniósł. Czegoś takiego serio nie widziałam jeszxze, jakby 2,3 kupy na raz 😮😅

KJ2020, Ilona92 lubią tę wiadomość

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw berry u nas 3/4 kupy więc podobnie... ale o ile wczoraj miałam wrażenie ze brzuszek trochę dokucza to dziś luz. Dzieci porządnie zjadło i śpi snem sprawiedliwego. Z niecierpliwością czekam na wizytę położnej jutro to może będę mądrzejsza.

I w ogóle spałam! Moje dziecko (nadal bezimienne:)) jadło tylko 3 razy w nocy i przynajmniej trochę odesłałam. Od razu czuje się lepiej! Wzięłam prysznic, ubrałam luźną kieckę a nawet zrobiłam normalny makijaż. Potrzebowałam tego!

Martwi mnie trochę starszak... niby ok ale strasznie jest rozdrażniony i reaguje mega emocjonalnie jak na przykład rozmawiam przez telefon i proszę go żeby zaczekał 5 minut.

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw berry u nas 3/4 kupy więc podobnie... ale o ile wczoraj miałam wrażenie ze brzuszek trochę dokucza to dziś luz. Dzieci porządnie zjadło i śpi snem sprawiedliwego. Z niecierpliwością czekam na wizytę położnej jutro to może będę mądrzejsza.

I w ogóle spałam! Moje dziecko (nadal bezimienne:)) jadło tylko 3 razy w nocy i przynajmniej trochę odesłałam. Od razu czuje się lepiej! Wzięłam prysznic, ubrałam luźną kieckę a nawet zrobiłam normalny makijaż. Potrzebowałam tego!

Martwi mnie trochę starszak... niby ok ale strasznie jest rozdrażniony i reaguje mega emocjonalnie jak na przykład rozmawiam przez telefon i proszę go żeby zaczekał 5 minut.

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dziś w nocy zrobił ta giga i godzinę temu kleks. Zastanawiam się tylko nad waga... 😔 Ile spadnie? Położna była we wtorek i wtedy go ważyła. Trochę czasu minęło... Starszak jest zazdrosny o tatę... Już trochę temat ogarniamy, wychodzą razem, malują, rysują. Kiedy przebiera małego lub kąpie, syn asystuje.

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka i dobrze, se myjesz okna w tak zaawansowanej ciąży to dobrze robi. :)

Starwberry ja historie o mega kupię słyszałam jedno najśmieszniejsza. Mojego D siostra jak była mała pojechała z tata na awf i tak się obrobila, ze cała była wymazana od góry do dołu w g 😂😂😂
    Mój robi kupę chyba jakoś 3 razy może więcej. Generalnie jak robi dziecko to ja tego nie liczę.

Dziś z rana przebieram czysta pupa i nagle jeszcze przed założeniem drugiego pampersa na starego druga. Także wsustsko działa.
    W końcu czuje jakaś ulgę z piersiami i mlekiem. Zbieram pokarm ta magiczna butelka. Jadł z prawej piersi , odciagalam z lewej 70 ml i jeszcze dopił z tej piersi. Ale z rana taka zalana byłam, se szok. Bolały strasznie 😞
    Aga niestety karmienie to mega wysiłek i fizyczny i psychiczny dla matek. Ktoś chce nie może i na odwrót. Problemy, mało mleka, kiepskie łapankę, wędzidełko itp.

Kj moja tez niby ok. Bawi się z młodym , całuje itp ale emocjonalnie wsusstko odbiera. Najlepiej żeby miła 100%uwagi, ale i tak nie zawsze to wystarcza.
    Potrzeba czasu :) trzymam kciuki żeby było lepiej

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw berry a dużo młody stracił w szpitalu? Mój z wagi 3 280 spadł sporo bo 240 g w dwie doby. I to już była dla lekarza wartość krytyczna. Gdyby spadł jeszcze trochę nie wyszlibyśmy ze szpitala. Ale ze środy na czwartek przytył uwaga 1 gram a że warunek był ze nic już nie spadnie to pójdziemy do domu to nas wypisali. Ale jeszcze w środę wieczorem lekarz mnie straszył że jak waga nie ruszy to zostaje w szpitalu, włączymy kroplówki wzmacniające etc Dlatego w nocy go dokarmiałam i miałam dokarmić w domu. Ale wydaje mi się ze tak ładnie je i laktacja ruszyła ze magmie tylko piersią

• Ilona92 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kj wystarczy Wam mleka na pewno. Pamiętaj, ze młody będzie przybierać skokowo. Będzie dobrze :)

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilona teraz zakładam ze jest ok. Problem był w tym że w szpitalu młody był ospały i ciężko było go wybudzić czy na karmić. Teraz w dzień sporo śpi ale na jedzeni budzi się jednak systematycznie :) ssie aktywnie i słyszę jak przełyka więc zakładam że będzie ok:) aczkolwiek bardzo jestem ciekawa jutrzejszego ważenia. Początki to zawsze trochę wróżenie z fusów... zresztą nie mogę się powstrzymać od wrażenia że maluch to zupełnie inny typ niż jego starszy brat który już na tym etapie był znacznie bardziej aktywny.

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga urodzeniowa 2790g, w dniu wypisu 2650g,z dnia, wazenia przez położna we wtorek 2750g (inna waga). Dziewczyny czy ja nawał mogłam przejść dość delikatnie? Tj było uczucie twardych piersi, trochę pociekło i tyle. Cały czas zastanawiam się, czy wszystko w porządku.... Ale dostawiam często, siku jest, kupa...🤔

0d1y9jcg8epzzedk.png
‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ