Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam 3 koszule dwie nowe jedna starą, szlafrok staniki i majtki dla mnie sa lepsze miałam też takie zwykłe dolce sono to jakośc o wiele lepsza materiał suoer nie sa jakies mega seksi
zwykle proste bez guzików mnie te guziki wkurzaly tak samo nie sorawdzily mi się odpinane ramiączka przy stanikach 
Ja sie zastanawiam nad aspiratirem nosiboo pro. Z córką sprawdził mi się katarek ale teraz nie wiem sama jeszcze nie zakupiłam a mam.w domu stary katarek z tym odkurzaczem to mega nie wygodnie było fajnie odciągał ale ciagle ten odkurzacz był przy lozeczku mnie to irytowało
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 21:39
Kasiastaraczka, alta marea lubią tę wiadomość
-
alta marea wrote:
Czy któraś z Was zamawiała koszule Francis and Henry albo już używa dłużej i może coś powiedzieć o ich jakości?
Ja używam tych koszul, mam ich kilka i sa wspaniałe! Śpię w nich, ciągle piorę (nawet w suszarce) i nic się z nimi nie dzieje. Są bardzo wygodne i wykonane z bardzo przyjemnego materiału. Do karmienia też się sprawdzą. Polecam!
alta marea lubi tę wiadomość
-
@Zosia88 też myślałam właśnie nad nosiboo pro. Cena tylko trochę porażająca, ale cóż. W sumie to taki bardziej jednorazowy wydatek.
Ja 3 prenatalne miałam jakoś w połowie grudnia i wówczas bobo wypadało w 50 centylu. Po świętach spadło do 29 i to przy tej cukrzycy. Lekarz powiedziała mi, że dalej jest w normie i nie ma się czym przejmować, a cukrzycy nie ma u mnie śladu. Do sprawdzenia za dwa tygodnie. Więc na ten moment się nie stresuję.
Nie wiem jak wy, ale ja zupełnie nie mam apetytu. Jedzenie stało się jakimś koszmarkiem, w szczególności z uwagi na ten uciskający żołądek. Głównie jem jogurty i smoothie. Obiadów unikam jak ognia i jem z rozsądku, żeby cukry nie szalały. Ale przyjemności z tego żadnej (nie to co w pierwszym i drugim trymestrze) 😂
ZOSIA88, Arga, Daga121222, bambusek-94 lubią tę wiadomość
-
Z opóźnieniem ale melduje się po wizycie, wszystko w porządku, jedno jest pewnie - o Bobo nie można powiedzieć że jest mały, w siatce wypada na 80 percentyl. Starszy syn w 37tc był w 89. Cały czas się pytam gdzie jest ten maluszek gdzie padło hasło że jest w 9? To na serio zależy od pomiarów, lekarza, sprzętu itp. Co do wielkości dzieci to ja cukrzycy nie mam, mąż jest z tych "dużych" ma 183cm, dodatkowo swoje waży, z resztą przy porodzie też był dużym dzieckiem. Ja jestem raczej drobna - 164cm, chłopcy wydają się pójść w tatę, ale to ja muszę urodzić te klocuszki. Pamiętam jak przy przyjęciu do szpitala na indukcję wszyscy lekarze pytali się co się dzieje i jak padło hasło że duże dziecko to pytali się ile mam wzrostu, tak jakby z góry założyli że się nie uda.
No i od dzisiaj wjechało żelazo - Sorbifer x 2 dziennie. Dodatkowo znalazłam przepis na jakieś beauty stronie na koktajl natka pietruszki z sokiem pomarańczowym, będę popijać znienawidzony sok z buraków, może jakiś pójdzie.
Kolejna wizyta 26.01, zapisałam się już na luty 9 i 23 póki były terminy. A potem marzec 😱
Co do grup na FB, szczególnie tych ciążowych to uważam że to zło w czystej postaci. Z takich okołodziecięcych to polecam grupę Pana Tabletki, dużo mądrych rzeczy i z sensem. I jest też grupa o szczepieniach - rozwiewamy wątpliwości czy jakoś tak. Tam wypowiadają się lekarze, pielęgniarki, osoby z doświadczeniem i wykształceniem medycznym. Jeśli się dokształcać w internecie na temat szczepień na FB to tylko tam.
Widziałam że gdzieś wcześniej padło hasło o dodatni GBS, miałam w pierwszej ciąży, dostałam antybiotyk przy indukcji, wszystko z młodym było w porządku. Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno skoro raz już był dodatni to przy kolejnym porodzie jest z automatu taka sama procedura. Ale na badania mam jeszcze trochę czasu to będę myślała o tym bliżej późniejszych wizyt.
Arga, Daga121222, aqq, _Hope, Kasiastaraczka, M_onia, Kokosq, Kłębuszek, bambusek-94, Go0cha lubią tę wiadomość
-
To ja nawet pod względem jedzenia ok nie mam też zgagi.
Jesli chodzi o aspirator jednak zdecydowałam, że to będzie nosiboo ale go
Przeglądalam tez róznice cenowe w sklepach i powiem szczerze jest duża może maja jakies dodatkowe akcesoria futerał, szczotka ale potrafi być około 200 zl. Pytanie czy nie lepiej kupic kosmetyczke do tego 
Mi najbardziej dokucza bezsseność. -
@Hermionka u mnie zależy od dnia 🫣 momentami też czuję ucisk na żołądku, więc nie chętnie jem. Ale raczej nie mam jakiegoś problemu, zgagi też nie mam 🙂
@Katt najważniejsze, że z maluszkiem wszystko w porządku ☺️ ja wczoraj trochę się przejęłam wagą, ale później stwierdziłam, że to i tak może być błąd pomiaru, a poza tym najważniejsze jest by dzidziuś urodził się zdrowy 😇
Co do grupy na fb to ja dodałam się tam z ciekawości, ale raczej nie zagoszczę tam na długo🙂
@Zosia, mi właśnie dziś doskwiera bezsenność od 2 w nocy, ale nawet się wyspałam👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Moja dzidzia po 22 tak się gimnastykowała, że nogi co chwilę lądowały pod żebrami, co sprawiało ból 🫣
A od 3 też się trochę rozbudziła i robiła dokładnie to samo, ale dodatkowo czułam jak napiera główką tam na dole 🙄😅 ewidentnie ma już mało miejsca👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Hej dziewczyny,
Wczoraj przeczytałam wszystkie Wasze wpisy,ale nie mam siły odpisać. Cały dzień przespałam z gorączką
Rano zrobiłam test to wyszedł cień cienia przy kowidzie
Wszystko mnie boli, głowa, kaszel..
Dobrze, że mój mąż z domu pracuje to część dnia chłopaki byli ze mną w sypialni,a później z tatą
Wczoraj gorączka dobiła do 38,5
Ale dalej nie rosła, więc sen, dużo wit c i wieczorem miałam już 37,7
Teraz mam 36,6
Powtórzyłam test i kreska widoczna przy kowidku😥
Oby gorączka już mi nie rosła i oby chłopaki nie złapali
M_onia lubi tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:Hej dziewczyny,
Wczoraj przeczytałam wszystkie Wasze wpisy,ale nie mam siły odpisać. Cały dzień przespałam z gorączką
Dobrze, że mój mąż z domu pracuje to część dnia chłopaki byli ze mną w sypialni,a później z tatą
Teraz mam 36,6
Szybkiego powrotu do zdrowia 🍀🍀🍀 i oby chłopcy nie zachorowali.🤞🤞
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Daga121222 wrote:Moja dzidzia po 22 tak się gimnastykowała, że nogi co chwilę lądowały pod żebrami, co sprawiało ból 🫣
A od 3 też się trochę rozbudziła i robiła dokładnie to samo, ale dodatkowo czułam jak napiera główką tam na dole 🙄😅 ewidentnie ma już mało miejsca
Przybijam piątkę u nas to samo i wczoraj wieczorem i w nocy 😂 jeszcze bobas u mnie siedzi tylko po prawej stronie i jestem tak obolała 🫣 dzisiaj idę na zajęcia ruchowe, bo miałam tydzień przerwy przez wolny wtorek, więc się trochę rozciągnę 😮💨
@Kasiastaraczka dużo zdrówka! Żeby gorączka już nie wracała! Mój mąż od wczoraj też gorączkuje… mam
Nadzieję, że mnie ominie 🫣
Daga121222, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
Dużo zdrówka Kasia, kuruj się i odpoczywaj.
My znaleźliśmy taki aspiratorek z Canpola na allegro - 20 zł, mnóstwo dobrych opinii, nie hałasuje w nocy 🤣
https://allegro.pl/oferta/canpol-aspirator-do-nosa-noska-gruszka-na-katar-katarek-odciagacz-5-119-13285690086
Jak się nie sprawdzi to będziemy myśleć dalej.
@Hope mnie żebra jeszcze nie bolą, moja bobaska bardziej okłada mnie po prawym boku albo po pępku. Widocznie jeszcze ma miejsce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 07:26
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
⏳14.01.2025 - wizyta gin.

-
Dużo zdrówka! 🥺 oby szybko choróbsko minęłoKasiastaraczka wrote:Hej dziewczyny,
Teraz mam 36,6
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Dziewczyny, wybaczcie że się nie odniosę jeszcze do innych, ale mam kocioł i nie czuję się najlepiej.
Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądało u was szczepienie na rsv? Umówiłam się właśnie do POZ ale proces który mi pani przedstawiła to jakieś nieporozumienie. Nie mam siły na takie latanie i załatwianie. -
Dziewczyny dużo zdrowia a mnie gardło boli bardzo. Zasnęłam chyba o 2 w nocy o 7.30 musialam wstać ubrac córkę i dziadek ja zaprowadził ja nawet nie wychodze ponoc bardzo ciezkie warunki sa na drodze ale jutro jade z mezem do lekarza
-
Sagi wrote:Dziewczyny, wybaczcie że się nie odniosę jeszcze do innych, ale mam kocioł i nie czuję się najlepiej.
Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądało u was szczepienie na rsv? Umówiłam się właśnie do POZ ale proces który mi pani przedstawiła to jakieś nieporozumienie. Nie mam siły na takie latanie i załatwianie.
U mnie jest tak, że rano trzeba przejść kwalifikację u lekarza, który też wystawia receptę na szczepionkę. Następnie trzeba się udać do apteki, żeby ją dostać i znowu wrócić do poz (Lux med). Też byłam zdziwiona. Dodatkowo trzeba to ogarnąć w ciągu jednego dnia, bo kwalifikacja jest ważna tylko 24h.
A w którym tygodniu zamierzasz się szczepić? Bo ja czekam jak najdłużej i jeszcze się nie umawiałam. Powiedziano mi, że na pewno po 32 tc ale im dalej tym właśnie lepiej.
Sagi lubi tę wiadomość
-
Sagi wrote:Dziewczyny, wybaczcie że się nie odniosę jeszcze do innych, ale mam kocioł i nie czuję się najlepiej.
Czy możecie mi powiedzieć jak wyglądało u was szczepienie na rsv? Umówiłam się właśnie do POZ ale proces który mi pani przedstawiła to jakieś nieporozumienie. Nie mam siły na takie latanie i załatwianie.
Wizyta u lekarza rodzinnego, który wystawił receptę na szczepionkę. Od razu podeszłam do punktu szczepień, pielegniarka potwierdziła, że możemy się zaszczepić w tym dniu. Poszłam do apteki, pobrałam szczepionkę za darmo, wróciłam do pielęgniarki i w sumie tyle.
Szczepiłam się z miesiąc temu. Można od 24 tygodnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 08:45
Sagi lubi tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
⏳14.01.2025 - wizyta gin.

-
Ja mam za sobą super noc. Poszłam spac o 21 obudziłam się o 7 jak Budzik zadzwonił do szkoły, jedna pobudka na siku zero zgagi.
Co do aspiratora poważnie się zastanawiałam nad noosi ale cena mnie zwala z nóg to po pierwsze po drugie opinie są trochę mieszane po trzecie u mnie odkurzacz i tak stoi w sypialni wiec chyba zostanę przy katarku tylko muszę kupić nowy bo stary dosc kiepski już jest.
Co do szczepień mam skierowanie ale nadal się mocno waham jakoś sama nie wiem....
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
Hermionka wrote:U mnie jest tak, że rano trzeba przejść kwalifikację u lekarza, który też wystawia receptę na szczepionkę. Następnie trzeba się udać do apteki, żeby ją dostać i znowu wrócić do poz (Lux med). Też byłam zdziwiona. Dodatkowo trzeba to ogarnąć w ciągu jednego dnia, bo kwalifikacja jest ważna tylko 24h.
A w którym tygodniu zamierzasz się szczepić? Bo ja czekam jak najdłużej i jeszcze się nie umawiałam. Powiedziano mi, że na pewno po 32 tc ale im dalej tym właśnie lepiej.
No dokładnie taki sam proces w moim POZ… Wkurzyłam się, że każą ciężarnej tak latać.
Rzeczywiście patrzę, że między 32-36tc najlepiej, ale ja zapisałam się na czwartek. Ginekolog powiedział że to bez różnicy, byle zachować dwa tygodnie odstępu od szczepienia na krztusiec.
Mam wrażenie, że każdą „większą” aktywność odchorowuję. Wykonałam dziś rano cztery telefony i teraz leżę i dyszę ze zmęczenia 😑 -
Sagi wrote:No dokładnie taki sam proces w moim POZ… Wkurzyłam się, że każą ciężarnej tak latać.
Rzeczywiście patrzę, że między 32-36tc najlepiej, ale ja zapisałam się na czwartek. Ginekolog powiedział że to bez różnicy, byle zachować dwa tygodnie odstępu od szczepienia na krztusiec.
Mam wrażenie, że każdą „większą” aktywność odchorowuję. Wykonałam dziś rano cztery telefony i teraz leżę i dyszę ze zmęczenia 😑
Dla mnie to też paranoja. W moim poz lekarz nawet nie chce wystawić wcześniej tej kwalifikacji niż 32 tc, bo producent szczepionki wskazuje, że przed 32tc występuje ryzyko porodu przedwczesnego, więc oficjalne zalecenie jest właśnie dopiero po 32 tc i tego się trzymają. Moja ginekolog to samo powiedziała, a chciałam mieć to z głowy niedługo po tym jak miałam szczepionkę na krztusiec. Więc jeszcze zwlekam.
Ja to serio wpadam z jednego dołka, że ta ciąża będzie trwała jeszcze tyyyyle czasu - w drugi dołek - panika, że to zaraz 🙈
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH