X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed krzywą cukrową o 20.00 zjadłam ostatni posiłek w postaci pizzy :O
    A rano wzięłam letrox bo robiłam też resztę badań przy okazji.

Za dużo, ja startowałam z niedowagi 45kg, obecnie waże 58, jestem +13 kg. Nic po mnie nie widać, ponoć "nadrabiam" ciekawe kiedy skończy się te nadrabianie. Moja siostra podobnie miała jak ja (ja odrobinkę więcej) a 4 msc po porodzie i waży już 50 kg.

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy pierwszym badaniu szyjki miałam 3,6 potem na kolejnym badaniu 3,2 wtedy przepisał mi luteinę podjęzykową 2x2. Na kolejnej wizycie było już 3,8 i potem znowu 3,8.

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • AgataBe Nowa

Wysłany: 8 września 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, nie idzielamsie na watku, jestem pacjentka dr Kru raczej była, jest bardzo miły, sympatyczny, ale u mnie niestety sytuacja z szyjka była podobna jak u Justyna i tylko szybką reakcja innego lekarza i założeniu szwu uratowało mi ciąże.

Justyna mocne kciuki, ✊✊

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kru mówił że mogła by być dłuższa bo jeszcze dużo przed nami . Oprócz tego mam takie skurcze i brzuch jest prawie cały czas twardy i mam brać relanium . Luteinę 2x4 tabletki i więcej leżeć . Glonojadek moja mama szczupła kibitka przytyła ze mną w ciąży 28 kg ! Może to jakieś dziedziczne potem wróciła do swojej wagi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy przy szyjkach właśnie ok 3 cm prowadzicie mocno oszczędny tryb życia? U mnie wczoraj wyszła 3,3cm lekarz mówił ze to po prostu trzeba obserwować i ze dalej luteina dopoch. ale nic po za tym. Jestem straszna panikara niestety i sama nie wiem czy lepiej leżeć i nawet jakieś zakupy spożywcze sobie odpuszczać czy żyć „normalnie”. Co wy myślicie na ten temat

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgataBe wrote:
    Witam, nie idzielamsie na watku, jestem pacjentka dr Kru raczej była, jest bardzo miły, sympatyczny, ale u mnie niestety sytuacja z szyjka była podobna jak u Justyna i tylko szybką reakcja innego lekarza i założeniu szwu uratowało mi ciąże.

Justyna mocne kciuki, ✊✊
    To Kru tak zbagatelizował ta szyjkę ? Myślałam że inny lekarz .

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:
    Dziewczyny a czy przy szyjkach właśnie ok 3 cm prowadzicie mocno oszczędny tryb życia? U mnie wczoraj wyszła 3,3cm lekarz mówił ze to po prostu trzeba obserwować i ze dalej luteina dopoch. ale nic po za tym. Jestem straszna panikara niestety i sama nie wiem czy lepiej leżeć i nawet jakieś zakupy spożywcze sobie odpuszczać czy żyć „normalnie”. Co wy myślicie na ten temat

Ja myślę, że spokojnie u mnie też był okres, że szyjka zaczęła się dość szybko skraca i doktor kazał częściej być o powiedział, ze będziemy obserwować i jak będzie Sue dalej skraca to założymy peser, rozwarcia nie miałam, mi doktor kazał prowadzić w miarę normalny tryb życia i odpoczywać

• AgataBe Nowa

Wysłany: 8 września 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    To Kru tak zbagatelizował ta szyjkę ? Myślałam że inny lekarz .

Dr Kru, niestety czasem są sytuację, że trzeba, zalyc peser albo szew dr Kru tego nie uznaje u mnie leżenie nie wiele pomagało i też zaczęła się szyjka otwierać,

Właśnie co do długości szyjki ja miała 3,8 i szybko się skróciła, , koleżanka 2,5 i dotrwała do końca ciąży, więc nie liczy się długość a tempo jej skracania bo można z 4 cm szyjka nie donosić a z krótka tak, tu nie ma regoly

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2020, 12:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:

Ja zaczynałam z szyjka 3,1, doktor nie straszyl, że jest źle czy coś, tylko mówił, że będziemy obserwować czy coś się z nią będzie działo, dalej jest tak samo🙂
    Normalnie chodzę na zakupy, ale wiadomo nie szaleje

Dziś mam połówkowe, proszę o kciuki 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2020, 12:21

• antonna Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:

Ja mialam jakos 3.2 cm szyjke na wizycie w 16 tc, potem 3.6 cm w 20 tc. W ogole sie nie oszczedzalam i nie biore żadnego progesteronu ani magnezu. Ja innym radzic nie bede, bo moze byc roznie. W pierwszej ciazy mialam pancerna szyjke, więc tez dlatego pozwalam sobie na wiecej.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja 3 tyg temu na wizycie miałam 3.8, potem zaczęły mi się jakieś upławy, teraz już wiem, że to mógł być objaw skracania i rozwarcia;( ja nic nie dzwigalam, krzatalam się po domu ale nie odkyrzalam, nie zamiatalam. Robiłam obiady i czasami raz na dwa dni zeszłym do sklepu pod blokiem po bułki i mleko;( poza tym leżałam, spałam, czytałam i czułam się świetnie. A dziś mam taki horror.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2020, 12:30

21.09.2020 - ❤❤
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 - kciuki!! <3

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Medartka Ekspertka

Wysłany: 8 września 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam praktycznie cały czas (każdego dnia) twardy i napiety brzuch. Już sama nie wiem co jest lepsze - relanium czy nospa? Zauważyłam, czy siedzę, czy leżę, czy tez chodzę to jest tak samo:/ Ale CHYBA to nie są objawy skracania się szyjki i problemów z nią, bo - cytując mojego lekarza - „Jak sa skurcze to nie ma niewydolnosci ciesniowo-szyjkowej”.
    Za dużo za dużo wrote:
    Kru mówił że mogła by być dłuższa bo jeszcze dużo przed nami . Oprócz tego mam takie skurcze i brzuch jest prawie cały czas twardy i mam brać relanium . Luteinę 2x4 tabletki i więcej leżeć . Glonojadek moja mama szczupła kibitka przytyła ze mną w ciąży 28 kg ! Może to jakieś dziedziczne potem wróciła do swojej wagi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2020, 12:50

m3sxs65g6wavhz7s.png
    *Hashimoto, *mutacje PAI (hetero) i MTHFR (homo), *4[*], *ANA+, *antykoagulant tocznia+, *IVF - został 1❄️, *30 lat
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Szyjka była 3.62 a teraz jest 3 . A waga jest 10 kg na plusie . Nie objadam się nie wiadomo czym i jak nigdy nie miałam nadwagi a wręcz niedowagę więc mnie to zastanawia skąd się to bierze.

Ale lekarz Ci mówił, że Ci się skraca i to niepokojące? Szyjka ogólnie z rozwojem ciąży się skraca fizjologiczne, więc może nie ma dramatu.
    Jeśli chodzi o tycie, to nie tyle ważne jest ile kg się przybiera tylko w jakim czasie. Bo jeśli przytylas 10kg id początku ciąży to nie jest to jeszcze tragedia. Jeśli 10kg w miesiąc to wtedy jest problem. I z mojego odchudzającego doświadczenia wiem, że regularność posiłków + w miarę zdrowe jedzenie to klucz do sukcesu. No i oczywiście bez słodyczy, słonych przekąsek itd.

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog wrote:
    Dziewczyny ja 3 tyg temu na wizycie miałam 3.8, potem zaczęły mi się jakieś upławy, teraz już wiem, że to mógł być objaw skracania i rozwarcia;( ja nic nie dzwigalam, krzatalam się po domu ale nie odkyrzalam, nie zamiatalam. Robiłam obiady i czasami raz na dwa dni zeszłym do sklepu pod blokiem po bułki i mleko;( poza tym leżałam, spałam, czytałam i czułam się świetnie. A dziś mam taki horror.

No wlasnie, a ktoras ostatnio pisala, ze dr K mowila, ze nie widziala takiego przypadku, ze szyjka sie tak szybko skrocila. Ciesze sie Justyna, ze kolejny dzien za Wami! Ja wlasnie pamietam, ze pisalas, ze masz dluga szyjke.

Helena93 kciuki 😘

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medartka wrote:
    Ja tez mam praktycznie cały czas (każdego dnia) twardy i napiety brzuch. Już sama nie wiem co jest lepsze - relanium czy nospa? Zauważyłam, czy siedzę, czy leżę, czy tez chodzę to jest tak samo:/ Ale CHYBA to nie są objawy skracania się szyjki i problemów z nią, bo - cytując mojego lekarza - „Jak sa skurcze to nie ma niewydolnosci ciesniowo-szyjkowej”.

Niewydolnośc ciśnieniowa szyjki to jest inna sytuacja, głównie Sue skraca i rozwiera. Ja miałam skracanie szyjki ale induktorem były skurcze, które pisaly się na ktg, albo później sana czułamwiec u nie leczenie polegało na hamowaniu skurczy i szyjka się wydłużała, skurcze też mi ją lekko skróciły, ale nie było skutków ubocznych dla ciąży i jej rozwierania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2020, 13:04

Medartka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog wrote:
    Justyna a ty chodziłaś do Kru ?
    Ja tydzień temu u Sz miałam 3.23 też nie dźwigam raczej obiad i takie lekkie rzeczy . Wiem że nie można się do nikogo porównywać bo każdy jest inny ale trudno się tak nie martwić .
    Medartka na mnie nospa nie działa dlatego kazał brać relanium.
    Zostaje tylko się obserwować i czekać na wizytę za 3 tygodnie .

Medartka lubi tę wiadomość

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się raz dziennie zdarza jakiś mały upław ale nie wiąże tego z niczym złym tylko fizjologicznym... więc taki objaw to ja codziennie u siebie bagatelizuje :(

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Justyna a ty chodziłaś do Kru ?
    Ja tydzień temu u Sz miałam 3.23 też nie dźwigam raczej obiad i takie lekkie rzeczy . Wiem że nie można się do nikogo porównywać bo każdy jest inny ale trudno się tak nie martwić .
    Medartka na mnie nospa nie działa dlatego kazał brać relanium.
    Zostaje tylko się obserwować i czekać na wizytę za 3 tygodnie .
    Tak do Kru chodziłam. Myślę, że on sam był w szoku jak to wszystko się stało. Żałuję tylko że nie miałam przypisanej luteiny chociaż zapobiegawczo. Może by to coś dało, może nie, nie wiem;/

21.09.2020 - ❤❤
  • Gaja88 Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93, ✊✊

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
‹‹ 75 76 77 78 79 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ