X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Niski przyrost bety, podwyższone TSH - czy może być dobrze?
Odpowiedz

Niski przyrost bety, podwyższone TSH - czy może być dobrze?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karlee Debiutantka

Wysłany: 6 stycznia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Moja pierwsza ciąża, już potwierdzona u dwóch lekarzy (ok 7 tydzień), serduszko bije.

Mam 30 lat, od 12 lat niedoczynność tarczycy, przyjmuję Euthyrox 75.

Beta:
    17.12 - 2500
    19.12 - 3500
    20.12 - 4100 (nie wiem po co robiłam dzień po dniu...)
    27.12 - 7500.

Jeden gin "straszył", żeby z takim przyrostem szykować się na najgorsze, drugi mówi, że ważne iż w ogóle rośnie.

Dodatkowo okazało się, że TSH sprzed ciąży 1,2 wzrosło do 3,7. A norma w ciąży niby 2,5. Już mam zwiększoną dawkę Euthyroxu.

Nie ma dnia, żebym nie przeżywała i nie martwiła się, czy wszystko będzie dobrze, czy mam szansę na zdrowe dziecko i czy w ogóle się ono urodzi.

Może któraś z Was miała podobnie i skończyło się w porządku? Szczególnie ta beta...

• Nefrina Nowa

Wysłany: 6 stycznia, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, ja również miałam niskie przyrosty bety. Naczytałam się, że muszą być minimum 60% co dwa dni a ja miałam jakoś 40%. Napisałam do mojego gina, że chyba nic nie będzie z mojej ciąży bo przyrosty niskie. Kazał mi wyłączyć internet.
    Aktualnie zaczynam 9 miesiąc ciąży, synek zdrowy, żadnych komplikacji.
    Tak samo jak ty mam niedoczynność tarczycy od kilkunastu lat, przyjmuję aktualnie euthyrox 88. Pierwszą ciążę zaczynałam z TSH ponad 4,5 (beta przyrastała skokowo, czasem prawidłowo a czasem za mało) i również wszystko było w porządku. Urodziłam piękną zdrową dziewczynkę.
    Nie stresuj się bo to bardziej szkodzi dziecku a i tak nie masz wpływu na to co będzie.

Britta, Herbatka95 lubią tę wiadomość

• bluebell Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karlee wrote:
    Cześć dziewczyny.

Moja pierwsza ciąża, już potwierdzona u dwóch lekarzy (ok 7 tydzień), serduszko bije.

Mam 30 lat, od 12 lat niedoczynność tarczycy, przyjmuję Euthyrox 75.

Beta:
    17.12 - 2500
    19.12 - 3500
    20.12 - 4100 (nie wiem po co robiłam dzień po dniu...)
    27.12 - 7500.

Jeden gin "straszył", żeby z takim przyrostem szykować się na najgorsze, drugi mówi, że ważne iż w ogóle rośnie.

Dodatkowo okazało się, że TSH sprzed ciąży 1,2 wzrosło do 3,7. A norma w ciąży niby 2,5. Już mam zwiększoną dawkę Euthyroxu.

Nie ma dnia, żebym nie przeżywała i nie martwiła się, czy wszystko będzie dobrze, czy mam szansę na zdrowe dziecko i czy w ogóle się ono urodzi.

Może któraś z Was miała podobnie i skończyło się w porządku? Szczególnie ta beta...

A po co badać betę jak jest już serce? Po przekroczeniu tysiąca czy dwóch przyrost zwalnia i sprawdzanie go nie ma większego sensu :) spokojnie, jak już jest serduszko to przyrosty nie są istotne :)

Tsh rośnie już na początku ciąży, ja musiałam zwiększać dawkę już chyba w 6 tygodniu, potem jeszcze dwukrotnie w ciąży. Ważne są regularne badania i wizyty u endokrynologa i wszystko będzie dobrze :)

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ