X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Niski przyrost bety, podwyższone TSH - czy może być dobrze?
Odpowiedz

Niski przyrost bety, podwyższone TSH - czy może być dobrze?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karlee Nowa

Wysłany: 6 stycznia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Moja pierwsza ciąża, już potwierdzona u dwóch lekarzy (ok 7 tydzień), serduszko bije.

Mam 30 lat, od 12 lat niedoczynność tarczycy, przyjmuję Euthyrox 75.

Beta:
    17.12 - 2500
    19.12 - 3500
    20.12 - 4100 (nie wiem po co robiłam dzień po dniu...)
    27.12 - 7500.

Jeden gin "straszył", żeby z takim przyrostem szykować się na najgorsze, drugi mówi, że ważne iż w ogóle rośnie.

Dodatkowo okazało się, że TSH sprzed ciąży 1,2 wzrosło do 3,7. A norma w ciąży niby 2,5. Już mam zwiększoną dawkę Euthyroxu.

Nie ma dnia, żebym nie przeżywała i nie martwiła się, czy wszystko będzie dobrze, czy mam szansę na zdrowe dziecko i czy w ogóle się ono urodzi.

Może któraś z Was miała podobnie i skończyło się w porządku? Szczególnie ta beta...

• Nefrina Nowa

Wysłany: 6 stycznia, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, ja również miałam niskie przyrosty bety. Naczytałam się, że muszą być minimum 60% co dwa dni a ja miałam jakoś 40%. Napisałam do mojego gina, że chyba nic nie będzie z mojej ciąży bo przyrosty niskie. Kazał mi wyłączyć internet.
    Aktualnie zaczynam 9 miesiąc ciąży, synek zdrowy, żadnych komplikacji.
    Tak samo jak ty mam niedoczynność tarczycy od kilkunastu lat, przyjmuję aktualnie euthyrox 88. Pierwszą ciążę zaczynałam z TSH ponad 4,5 (beta przyrastała skokowo, czasem prawidłowo a czasem za mało) i również wszystko było w porządku. Urodziłam piękną zdrową dziewczynkę.
    Nie stresuj się bo to bardziej szkodzi dziecku a i tak nie masz wpływu na to co będzie.

Britta lubi tę wiadomość

• bluebell Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karlee wrote:
    Cześć dziewczyny.

Moja pierwsza ciąża, już potwierdzona u dwóch lekarzy (ok 7 tydzień), serduszko bije.

Mam 30 lat, od 12 lat niedoczynność tarczycy, przyjmuję Euthyrox 75.

Beta:
    17.12 - 2500
    19.12 - 3500
    20.12 - 4100 (nie wiem po co robiłam dzień po dniu...)
    27.12 - 7500.

Jeden gin "straszył", żeby z takim przyrostem szykować się na najgorsze, drugi mówi, że ważne iż w ogóle rośnie.

Dodatkowo okazało się, że TSH sprzed ciąży 1,2 wzrosło do 3,7. A norma w ciąży niby 2,5. Już mam zwiększoną dawkę Euthyroxu.

Nie ma dnia, żebym nie przeżywała i nie martwiła się, czy wszystko będzie dobrze, czy mam szansę na zdrowe dziecko i czy w ogóle się ono urodzi.

Może któraś z Was miała podobnie i skończyło się w porządku? Szczególnie ta beta...

A po co badać betę jak jest już serce? Po przekroczeniu tysiąca czy dwóch przyrost zwalnia i sprawdzanie go nie ma większego sensu :) spokojnie, jak już jest serduszko to przyrosty nie są istotne :)

Tsh rośnie już na początku ciąży, ja musiałam zwiększać dawkę już chyba w 6 tygodniu, potem jeszcze dwukrotnie w ciąży. Ważne są regularne badania i wizyty u endokrynologa i wszystko będzie dobrze :)

Starania od 06.2022

👩🏼 32
    Niedoczynnosc tarczycy, hiperprolaktynemia
    Prawidłowe owulacje

AMH 2,20
    Sono HSG ok

💊 letrox, dostinex, fertistim, magnez, omega 3, wiesiołek

👨🏻 32
    Morfologia 1%, reszta zmienna ale w miarę ok.
    Brak żylaków, hormony ok, posiew ok, fragmentacja ok

💊 supramen, maca, wit C, omega 3

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ