X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ospa w ciąży
Odpowiedz

Ospa w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Olafasola1990 Debiutantka

Wysłany: 11 marca, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Czy jest tu któraś z Was która przechodziła ospę w ciąży? Ja w dzieciństwa nie przechodziłam ospy a teraz u siostrzeńców w przedszkolu panuje. Oczywiście oboje zachorowali, ale ja się z nimi nie widziałam. Moja mama była 2 dni przed tym jak dzieci wysypało, ja jestem cała zestresowana bo razem mieszkamy a strasznie się boję zarazić. Jestem teraz w 12tc i liczę, że to co czytam w internecie to tylko te najgorsze scenariusze bo wiem, że jak coś jest lek antywirusowy.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 12 marca, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, są leki przeciwwirusowe, ale to musiałabyś je brać teraz. Jeśli wystąpią pierwsze objawy to już po ptokach. Ja miałam ospę w poprzedniej ciąży, w 16 tygodniu. Zorientowałam się dopiero gdy mnie wysypało, bo nie miałam pojęcia, że miałam jakikolwiek kontakt z kimś chorym, to musiało być w przychodni, w sklepie, w aptece, nie wiem. Jak zadzwoniłam na wojewódzki oddział ginekologiczny, to pierwsze o co spytali, to czy dzwonię, bo wiem, że miałam kontakt z kimś chorym, czy mam już objawy. Jak powiedziałam, że mam już krosty, to powiedzieli, że teraz to już się nic nie da zrobić. Że to trzeba jak najszybciej po kontakcie z chorym. Wtedy podają leki przeciwwirusowe i jak dobry lekarz to odeśle do szpitala, gdzie podadzą immunoglobuliny. Tylko to już nie wiem na jakim oddziale, bo na ginekologiczno-położniczy to trochę słabo się pchać z podejrzeniem ospy, a na zakaźny, to ja bym ciężarnej nie wysłała… No ale oni chyba wiedzą.

Tylko w sumie nie wiadomo, czy Twoja mama się zaraziła i co za tym idzie- czy Ty jesteś narażona. Kiedy to było? Moim zdaniem powinnaś pójść/zadzwonić do DOBREGO ginekologa i dokładnie powiedzieć jaka jest sytuacja. Skąd jesteś? Mogę Ci podać nazwisko ginekologa, który mi pomógł rozwiać wątpliwość w mojej sytuacji. On jest z Krakowa, ale może teleporada? Jest bardzo kompetentny.

Aha, nawet jak po konsultacji z lekarzem okaże się, że nie ma potrzeby wdrażania leczenia i nawet jak rzeczywiście się nie zaraziłeś, to ja na Twoim miejscu od teraz aż do skończenia przez dziecko roku mówiłabym przy każdej okazji (lekarz, przyjęcie do porodu, wizyta pediatry po porodzie, bilanse), że byl kontakt z chorym na ospę w 12tc. To sprawi, że wszyscy będą wyczuleni pod tym kątem i będziecie mieć pogłębioną diagnostykę. Dzięki temu na pewno będziesz spokojniejsza. 😊

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • Rzelka Ekspertka

Wysłany: 12 marca, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olafasola1990 wrote:
    Cześć dziewczyny! Czy jest tu któraś z Was która przechodziła ospę w ciąży? Ja w dzieciństwa nie przechodziłam ospy a teraz u siostrzeńców w przedszkolu panuje. Oczywiście oboje zachorowali, ale ja się z nimi nie widziałam. Moja mama była 2 dni przed tym jak dzieci wysypało, ja jestem cała zestresowana bo razem mieszkamy a strasznie się boję zarazić. Jestem teraz w 12tc i liczę, że to co czytam w internecie to tylko te najgorsze scenariusze bo wiem, że jak coś jest lek antywirusowy.
    Żeby się zarazić ospą trzeba mieć bezpośredni kontakt z chorym. Jeśli twoja mama nie choruje, to ty nie masz kontaktu z chorym. Jeśli twoja mama kiedykolwiek chorowała, to szanse na jej zachorowanie są minimalne, więc jesteś całkowicie bezpieczna.
    Do lekarza biegiem jedynie gdy twoja mama będzie miała pierwsze objawy.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 12 marca, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie czy masz pewność że nie przechorowalas. Ja przez całe życie byłam przekonana że nie przechodziłam, a że mam już dziecko w wieku przedszkolnym to bałam się że sama teraz w drugiej ciąży złapie. Zrobiłam przeciwciała z krwi i okazuje się że kiedyś już przeszłam. Jeśli nie masz pewności, a myślę że nikt tak naprawdę dopóki nie zrobi badań jej nie ma, to warto pójść do lab i sprawdzić :)

Rzelka lubi tę wiadomość

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Rzelka Ekspertka

Wysłany: 12 marca, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Pytanie czy masz pewność że nie przechorowalas. Ja przez całe życie byłam przekonana że nie przechodziłam, a że mam już dziecko w wieku przedszkolnym to bałam się że sama teraz w drugiej ciąży złapie. Zrobiłam przeciwciała z krwi i okazuje się że kiedyś już przeszłam. Jeśli nie masz pewności, a myślę że nikt tak naprawdę dopóki nie zrobi badań jej nie ma, to warto pójść do lab i sprawdzić :)
    Właśnie, warto zrobić takie badanie dla własnego komfortu, albo żeby w razie negatywnego wyniku zaszczepić się w przyszłości.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png

Wysłany: 12 marca, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa wrote:
    Robiłam przeciwciała i totalnie ich nie mam…

Wysłany: 12 marca, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Praskovia wrote:
    Tak, są leki przeciwwirusowe, ale to musiałabyś je brać teraz. Jeśli wystąpią pierwsze objawy to już po ptokach. Ja miałam ospę w poprzedniej ciąży, w 16 tygodniu. Zorientowałam się dopiero gdy mnie wysypało, bo nie miałam pojęcia, że miałam jakikolwiek kontakt z kimś chorym, to musiało być w przychodni, w sklepie, w aptece, nie wiem. Jak zadzwoniłam na wojewódzki oddział ginekologiczny, to pierwsze o co spytali, to czy dzwonię, bo wiem, że miałam kontakt z kimś chorym, czy mam już objawy. Jak powiedziałam, że mam już krosty, to powiedzieli, że teraz to już się nic nie da zrobić. Że to trzeba jak najszybciej po kontakcie z chorym. Wtedy podają leki przeciwwirusowe i jak dobry lekarz to odeśle do szpitala, gdzie podadzą immunoglobuliny. Tylko to już nie wiem na jakim oddziale, bo na ginekologiczno-położniczy to trochę słabo się pchać z podejrzeniem ospy, a na zakaźny, to ja bym ciężarnej nie wysłała… No ale oni chyba wiedzą.

Tylko w sumie nie wiadomo, czy Twoja mama się zaraziła i co za tym idzie- czy Ty jesteś narażona. Kiedy to było? Moim zdaniem powinnaś pójść/zadzwonić do DOBREGO ginekologa i dokładnie powiedzieć jaka jest sytuacja. Skąd jesteś? Mogę Ci podać nazwisko ginekologa, który mi pomógł rozwiać wątpliwość w mojej sytuacji. On jest z Krakowa, ale może teleporada? Jest bardzo kompetentny.

Aha, nawet jak po konsultacji z lekarzem okaże się, że nie ma potrzeby wdrażania leczenia i nawet jak rzeczywiście się nie zaraziłeś, to ja na Twoim miejscu od teraz aż do skończenia przez dziecko roku mówiłabym przy każdej okazji (lekarz, przyjęcie do porodu, wizyta pediatry po porodzie, bilanse), że byl kontakt z chorym na ospę w 12tc. To sprawi, że wszyscy będą wyczuleni pod tym kątem i będziecie mieć pogłębioną diagnostykę. Dzięki temu na pewno będziesz spokojniejsza. 😊
    A jakieś powikłania lub cokolwiek sie działo w ciąży? Siostrzeńców pęcherze wyszły 3.03 i nie wiem kiedy by siostrę wysypało gdyby miało się faktycznie coś stac

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ