X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAI HETERO a heparyna, acard
Odpowiedz

PAI HETERO a heparyna, acard

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KatiePie Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.

Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.

Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.

Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2024, 12:09

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 21 maja 2024, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatiePie wrote:
    Cześć!

Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.

Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.

Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.

Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?

Jest tak, jak piszesz, jedni zalecają, inni nie, jeśli już zalecają często słyszy się o "profilaktyce" albo pada magiczne zdanie "nie zaszkodzi, może pomoże".
    Mam obie mutacje. Pierwszy lekarz przepisał mi heparynę, kolejny - docelowy - ze względu na możliwe wady u płodu polecił stanowczo ją odstawić. W pierwszym trymestrze byłam w sumie u 6 ginekologów i co lekarz, to opinia. Odstawiłam (oczywiście nie bez strachu) Clexane po pierwszym trymestrze i aktualnie jestem w 36 tygodniu. Także można. Wg. badań mutacje nie są wskazaniem do zażywania heparyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2024, 09:31

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Blackcurrant Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, i jakie finalnie lekarz zalecił Ci leki? Jestem w tej samej sytuacji 🫣

10.24 💔 7tc
    03.25 💔 cb
    04.25 💔 7tc
    1.10.25 ⏸️
    13dpo 130,5
    15dpo 564
    18dpo 2144
    20dpo 3964
    22dpo 8038

16.10 CRL 2mm
    29.10 CRL 1.28cm, 144 ♥️
    17.11 CRL 3.34 cm, 166 ♥️
    11.12 CRL 7.71 cm, 155 🩷?

PAI hetero/MTHFR hetero ❌
    Kariotypy ✅
    Homocysteina✅
    B12, D ✅
    Kir Bx
    2DS1, 2DS5, 3DS1, 4DSnorm ❌
    Cytokiny ✅
    AlloMLR 0% ❌
    Cross match 23,4%

Clexane, acard, pregna start, omega3, accofil, encorton

preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy pai homo?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ