X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAI HETERO a heparyna, acard
Odpowiedz

PAI HETERO a heparyna, acard

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KatiePie Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.

Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.

Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.

Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2024, 12:09

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 21 maja 2024, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatiePie wrote:
    Cześć!

Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.

Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.

Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.

Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?

Jest tak, jak piszesz, jedni zalecają, inni nie, jeśli już zalecają często słyszy się o "profilaktyce" albo pada magiczne zdanie "nie zaszkodzi, może pomoże".
    Mam obie mutacje. Pierwszy lekarz przepisał mi heparynę, kolejny - docelowy - ze względu na możliwe wady u płodu polecił stanowczo ją odstawić. W pierwszym trymestrze byłam w sumie u 6 ginekologów i co lekarz, to opinia. Odstawiłam (oczywiście nie bez strachu) Clexane po pierwszym trymestrze i aktualnie jestem w 36 tygodniu. Także można. Wg. badań mutacje nie są wskazaniem do zażywania heparyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2024, 09:31

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
  • Blackcurrant Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2025, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, i jakie finalnie lekarz zalecił Ci leki? Jestem w tej samej sytuacji 🫣

10.24 💔 7tc
    03.25 💔 cb
    04.25 💔 7tc
    1.10.25 ⏸️
    13dpo 130,5
    15dpo 564
    18dpo 2144
    20dpo 3964
    22dpo 8038

16.10 CRL 2mm
    29.10 CRL 1.28cm, 144 ♥️
    17.11 CRL 3.34 cm, 166 ♥️
    11.12 CRL 7.71 cm, 155 🩷?
    08.01 197g
    05.02 422g
    02.03 855g

PAI hetero/MTHFR hetero ❌
    Kariotypy ✅
    Homocysteina✅
    B12, D ✅
    Kir Bx
    2DS1, 2DS5, 3DS1, 4DSnorm ❌
    Cytokiny ✅
    AlloMLR 0% ❌
    Cross match 23,4%

Clexane, acard, pregna start, omega3, accofil, encorton

preg.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2025, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy pai homo?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ