X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAI HETERO a heparyna, acard
Odpowiedz

PAI HETERO a heparyna, acard

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KatiePie Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.

Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.

Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.

Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 12:09

• IssGreen Autorytet

Wysłany: 21 maja, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatiePie wrote:
    Cześć!

Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.

Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.

Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.

Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?

Jest tak, jak piszesz, jedni zalecają, inni nie, jeśli już zalecają często słyszy się o "profilaktyce" albo pada magiczne zdanie "nie zaszkodzi, może pomoże".
    Mam obie mutacje. Pierwszy lekarz przepisał mi heparynę, kolejny - docelowy - ze względu na możliwe wady u płodu polecił stanowczo ją odstawić. W pierwszym trymestrze byłam w sumie u 6 ginekologów i co lekarz, to opinia. Odstawiłam (oczywiście nie bez strachu) Clexane po pierwszym trymestrze i aktualnie jestem w 36 tygodniu. Także można. Wg. badań mutacje nie są wskazaniem do zażywania heparyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 09:31

age.png

2020 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 9 tydz.
    2022 - Ciąża naturalna 💚
    Poronienie zatrzymane 7 tydz.
    2023 - In vitro ❤️
    2024 - Jan 👶 💙

Ona: PCOS, mutacja MTHFR, delecja PAI 1, dodatnie p/ciała ANA
    On: hipospermia, teratozoospermia, asthenospermia, oligospermia

👩 40
    🧔 39
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ