PAI HETERO a heparyna, acard
-
Cześć!
Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.
Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.
Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.
Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..
Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 12:09
-
KatiePie wrote:Cześć!
Dowiedziałam się, że jestem w pierwszej ciąży po roku starań. W czasie diagnostyki dowiedziałam się że mam MTHFR hetero i PAI hetero.
Przyjmuje foliany, ale teraz pytanie, czy powinnam mieć heparynę teraz jak jestem w ciąży? Wiem, że niektórzy zalecają, a niektórzy nie.
Homocysteina wynosiła 2 miesiące temu 8.62 a inne wskaźniki z krwi odnośnie krzepliwości zawsze były w normie.
Nie wiem co myśle, nie chce dziecku zaszkodzić biorąc ją bez sensu albo nie biorąc..
Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto przy tej mutacji nie brał i wszystko było dobrze?
Jest tak, jak piszesz, jedni zalecają, inni nie, jeśli już zalecają często słyszy się o "profilaktyce" albo pada magiczne zdanie "nie zaszkodzi, może pomoże".
Mam obie mutacje. Pierwszy lekarz przepisał mi heparynę, kolejny - docelowy - ze względu na możliwe wady u płodu polecił stanowczo ją odstawić. W pierwszym trymestrze byłam w sumie u 6 ginekologów i co lekarz, to opinia. Odstawiłam (oczywiście nie bez strachu) Clexane po pierwszym trymestrze i aktualnie jestem w 36 tygodniu. Także można. Wg. badań mutacje nie są wskazaniem do zażywania heparyny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 09:31
-