Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej 🙂 ja dziś zaliczyłam wizytę w laboratorium. Nawet szybko mi poszło, tylko godzinkę czekałam. Potem sprawniej mi pójdzie, bo ciężarne niby wchodzą bez kolejki 😚 więc jak minę tłum emerytek z dzikim spojrzeniem maszerując z kartą ciąży w ręku to może załatwię temat w 5 minut 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2024, 14:48
Hera098, Maja2023, Nejt, Marta1993 lubią tę wiadomość
-
Ja tez odliczam do poniedziałkowej wizyty 💪
Dzisiaj mecza mnie Mdłości, dosłownie mi się cofa. Nawet herbata miętowa mi się odbija 😒
A Wy jak tam dzisiaj samopoczucie?Hera098 lubi tę wiadomość
Starania o drugiego bobasa od 06.2023
06.2019 - I ciąża , brak serduszka 8tc , poronienie wywoływane w szpitalu
06.2020 - II ciąża , 3254 g cudu córeczka jest z nami
09.2023 - III ciąża , ciąża biochemiczna
12.2023 - IV ciąża , 6tc serduszko bije -> 8tc poronienie samoistne , poronienie chybione
06.02.2024 cień cienia
07.02 beta 17.90
9.02 beta 61.70
20.02 beta 10 688
26.02 usg 5+4tc , FHR + 💓🤞🤰
01.04 10+4 tc , maluszek rośnie- 41 mm
11.04 - I prenatalne
Mutacja genu MTHFR, PAI1
Niski progesteron
PCOS
PrenaCare complete, jod, duphaston , heparyna -
Paula00 wrote:Ja dzisiaj byłam na krzywej cukrowej i chyba wychodzi mi cukrzyca po godzinie i dwóch wynik przekracza normę
Jak przetrwałaś? Nie było Ci niedobrze? Też miałam dziś i jestem wymęczona ... 🤮 cała drogę mi pewnie też wyjdzie cukrzyca, po 15 powinnam mieć wyniki. Nie przejmuj się, może udaCi się wyrównać cukier poprzez dietęHera098 lubi tę wiadomość
-
Hej, ja już po wizycie 🥰
Mój Kropson ma 2,6 cm, z USG wychodzi 9 i 1, a ogólnie mam 9 i 3 -lekarz mówi, z wszystko git
Kropsonek machał rączkami i nóżkami całe badanie 😍😍😍 Aż mi łzy poleciały tak tańczył 😍
Nejt, Hera098, nutella_, Karos31, Vam, Kruszyna35, Maja2023, Marta1993, Maa_dzik, Cezarowa, Nicole123, molisia lubią tę wiadomość
-
Zuzannka wrote:Hej, ja już po wizycie 🥰
Mój Kropson ma 2,6 cm, z USG wychodzi 9 i 1, a ogólnie mam 9 i 3 -lekarz mówi, z wszystko git
Kropsonek machał rączkami i nóżkami całe badanie 😍😍😍 Aż mi łzy poleciały tak tańczył 😍
Ale piękne wieści❤️ Gratulacje❤️
Mam nadzieję, że też w końcu zobaczę jak mój Kropek macha rączkami i nóżkami. Dlatego tak narzeczonego namawiam, aby jechał ze mną na wizytę w poniedziałek😁 Był ze mną już na dwóch poprzednich, ale były o normalnej godzinie. A teraz będzie to w godzinach jego pracy, ale mega mi zależy aby razem zobaczyć jak sie Kropek rusza😝 Potem moge już sama chodzić na usg😂 A on od czasu do czasu jak mu będzie termin i godz pasować😁Kruszyna35 lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Nejt wrote:Jak przetrwałaś? Nie było Ci niedobrze? Też miałam dziś i jestem wymęczona ... 🤮 cała drogę mi pewnie też wyjdzie cukrzyca, po 15 powinnam mieć wyniki. Nie przejmuj się, może udaCi się wyrównać cukier poprzez dietę
Najgorszy był moment wypicia tej glukozy, myślałam, że już nie dam rady i zwymiotuje, po wypiciu siedziałam w bezruchu i starałam się nie skupiać na smaku tego i odruchu wymiotnym 🙈 ale już po jakimś czasie było okej, było mi niedobrze tak jak na codzień plus już po wyjściu z pobrań spać mi się chciało i chce coraz bardziej -
To ja dziś to samo myślałam, ze szkoda, że mój P tego nie widzi 🥹 Już na kolejną wizytę mamy w sobotę, to go nie ominie 🥰 Rany dopiero za miesiąc 😅 Ale prenatalne za dwa tygodnie, to będę spokojniejsza 😅
Choć nie wiem czy kiedykolwiek będę spokojna, hormony mi buzują strasznie. Jechałam obwodnica do lekarza, no i muszę się wbić w miasto pod koniec i tam jest dużo rozjazdów i ślimaków kilku pasmowych, z racji, że bardzo rzadko tam jeżdżę to jadę z gpsem, bo dla mnie te rozjazdy są idento wszystkie. No i dziś mi telefon zaczął dzwonić akurat w "najgorętszym" momencie i mi tak dzwonił i odrywał od drogi i wkurzał dźwiękiem i samochody dookoła jakieś dziwne rzeczy robiły i się tak wscieklam w tym aucie, że najpierw taka wiązanke sobie wywaliłam sama do siebie, a potem się popłakałam 😳 Jak wariatka. 😳 Te emocje mnie wykończą 😒😅Hera098, Kruszyna35 lubią tę wiadomość
-
espoir wrote:ja dopiero w poniedziałek mam usg serduszkowe. im bliżej tym bardziej się stresuje. ale to przez to, że o tę ciąże się długo staraliśmy (prawie rok) i miałam 2 ciąże biochemiczne po drodze. i jakoś ciężko mi uwierzyć, że tym razem będzie w końcu dobrze...
no, ale trzeba mieć nadzieję...
miłego dnia Dziewczyny 😘
Oczywiście,że będzie dobrze!!! Trzeba myśleć pozytywnie ❤️ powtarzam sobie to jak mantrę 😁Hera098 lubi tę wiadomość
17.02. dwie kreski
19.02. Beta HCG : 3230
21.02. pierwsze USG -pęcherzyk ma 9,5 mm
26.02. Beta HCG : 19537
04.03. USG jest serduszko 8 mm człowieka
19.03 USG 2,48 cm człowieka ❤️
09.04. 6,5 cm człowieka ❤️
11.04. I badania prenatalne , z maluchem wszystko ok, ryzyka niziutkie
7.05. wizyta kontrolna
11.06. II badania prenatalne
-
Och boziu 😍
Taki malutki i już macha rączkami,to może i ja będę miała to szczęście 😍😍😍Zuzannka lubi tę wiadomość
17.02. dwie kreski
19.02. Beta HCG : 3230
21.02. pierwsze USG -pęcherzyk ma 9,5 mm
26.02. Beta HCG : 19537
04.03. USG jest serduszko 8 mm człowieka
19.03 USG 2,48 cm człowieka ❤️
09.04. 6,5 cm człowieka ❤️
11.04. I badania prenatalne , z maluchem wszystko ok, ryzyka niziutkie
7.05. wizyta kontrolna
11.06. II badania prenatalne
-
Świetna wiadomość! Ja teraz byłam na wizycie sama, tzn. że szwagierką Ona też była na wizycie. Jutro m wraca i mamy plan, żeby powiedzieć dzieciom a na następną wizytę 25 marca chciałabym żebyśmy pojechali we czwórkę 😍
Ja dziś czuję się dobrze, mdłości mniejsze i ogólnie chyba jestem mniej senna, ale mam mega mega zapracia. Wiecznie wzdęty brzuch, ale problem żeby się załatwić 🥲 muszę się wziąć za to bo pęknę 🤣Kruszyna35 lubi tę wiadomość
-
Szkoda, że ja mam dopiero za trzy tygodnie prenatalne, podejrzałabym sobie młodego, co tam wyprawia 😂
Swoją droga - krzywą cukrową miałyście już tak wcześnie? Myślałam, że to jakoś się robi w drugim trymestrze 🤔 miałyście jakieś wskazania ku wcześniejszemu badaniu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2024, 15:09
-
_ine wrote:Wcześniej w rozmowie padła już rekomendacja materiału mama ginekolog która o tym opowiada. Generalnie wniosek jest taki, że robienie testu typu NIFTY nie eliminuje potrzeby robienia Papp-a, bo w Pappa-a wychodzą też ewentualne problemy z łożyskiem. W drugą stronę nie było komentarza, ja wnioskuję że Papp-a zdecydowanie warto, NIFTY jak ktoś ma obawy i pieniądze
Dziękuję za podzielenie się opinią_ine lubi tę wiadomość
-
Tajlandia22 wrote:Szkoda, że ja mam dopiero za trzy tygodnie prenatalne, podejrzałabym sobie młodego, co tam wyprawia 😂
Swoją droga - krzywą cukrową miałyście już tak wcześnie? Myślałam, że to jakoś się robi w drugim trymestrze 🤔 miałyście jakieś wskazania ku wcześniejszemu badaniu?
@Paula00 tak z ciekawości jakie masz wyniki? Masz jakieś predyspozycje do cukrzycy ciazowej? U mnie znowu podwyższony ten na czczo, pozostałe w normie, ale tak czy siak stwierdzi mi cukrzycę, chociaż już staram się tak tym nie martwić, bo ostatnio znalazłam taki artykul:
https://www.szpitalzelazna.pl/blog/ciaza/co-wiesz-o-cukrzycy-ciazowej-czesc-iii -
Nejt wrote:U mnie glukoza na czczo była wysokia, a poza tym mialam wcześniej stwierdzona IO.
@Paula00 tak z ciekawości jakie masz wyniki? Masz jakieś predyspozycje do cukrzycy ciazowej? U mnie znowu podwyższony ten na czczo, pozostałe w normie, ale tak czy siak stwierdzi mi cukrzycę, chociaż już staram się tak tym nie martwić, bo ostatnio znalazłam taki artykul:
https://www.szpitalzelazna.pl/blog/ciaza/co-wiesz-o-cukrzycy-ciazowej-czesc-iii
Ja mam IO i Pcos, na czczo mam 82, po 1h 194 i po 2h 163 -
Paula00 wrote:Ja mam IO i Pcos, na czczo mam 82, po 1h 194 i po 2h 163
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Nejt wrote:U mnie na czczo 99 po godzinie 152, a po 2 - 121, jesteśmy w takim razie chyba pierwszymi słodkimi mami październikowymi :p u mnie predyspozycje oprócz IO to dodatkowo wiek - w lipcu koncze 35, a poza tym genetycznie mój - tata ma cukrzycę
Cukier na czczo 97-105, IO przed ciążą. Jak na razie brałam 8 jednostek insuliny, ale nie dały poprawy satysfakcjonującej, więc zwiększam do 10.
Jak macie jakieś polecone diety, czy żywność albo zabiegi jak obniżyć ta glukozę z rana to dajcie znać.
Wgl u mnie glukoza po śniadaniu jest lepsza niż na czczo ( około 80)🤔🫣Nejt lubi tę wiadomość
-
Nejt wrote:U mnie na czczo 99 po godzinie 152, a po 2 - 121, jesteśmy w takim razie chyba pierwszymi słodkimi mami październikowymi :p u mnie predyspozycje oprócz IO to dodatkowo wiek - w lipcu koncze 35, a poza tym genetycznie mój - tata ma cukrzycę
W dwóch poprzednich ciążach było łaskawie bez cukrzycy, teraz aż sie zdziwiłam, ze wyszły takie wyniki ale najwidoczniej w każdej ciąży inaczej jest. Oby tylko dieta u mnie wystarczyła bo nie chce insuliny -
To ja musze znów wrócić do regularnego mierzenia cukru. Mam PCOS i kiedys miałam lekką IO, ale wyrównałam dietą..
Jednak teraz w ciąży mam takie ciągotki do slodkich rzeczy, że jestem przerażona.
Pojechałam na zakupy kupic sobie marchewki oraz rzodkiewkę w ramach przekąsek.
Na obiad zjadłam dzisiaj slodkie pierogi z serem, a potem croissanta z nadzieniem czekoladowym. Aż mam wyrzuty sumienia, bo rano jadlam platki z mlekiem, i choć dobrej firmy te płatki to jednak troche słodkie były...
A wczoraj zjadłam całą bombonierkę toffifee... oczywiście, oprócz tego jem tez zdrowe rzeczy. Wyczytalam na jednej stronie superfoods w ciąży i jem częściej łososia, pieczarki, banany, jajka.
Dzisiaj zjem sobie na wieczór dużo porządnych rzeczy - marchewki, rzodkiewki, jajko, bulka orkiszowa. Żeby nie mieć poczucia, że o siebie nie dbam....
A od jutra musze sie ograniczyc🤪
Za godzinę zmierzę sobie cukier po tym mega słodkim obiadku z przekąską i zobaczę, czy jeszcze jesg dla mnie szansa, czy już wchodzę w etap cukrzycy ciążowej🤯Nejt lubi tę wiadomość
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️