X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Olaura Autorytet

Wysłany: 31 marca, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera, napisałam 😊

Dziewczyny, u nas przebiła się prawa dolna jedynka, kilka dni temu zauważyliśmy 🥹 Od jakiegoś czasu widzieliśmy, że na coś się zanosi, ale aż jestem zaskoczona, że M. zniósł to tak dzielnie, spodziewałam się małego armagedonu 😅 Ale ten czas leci, rok temu cały marzec się stresowałam, żeby tylko utrzymać ciążę, a tu już ząbki nam wychodzą 🥹

Hera098 lubi tę wiadomość

🇫🇮
    👩 34 👨 35

Starania od 4/2023
    ⏸️ 7/2023
    💔 8/2023 5t6d, poronienie samoistne

Ponowne starania od 10/2023
    ⏸️ 2/2024
    20.2 GA 5t6d, CRL 3.2mm, serduszko bije ❤️
    EDD 16.10.2024

3.4 GA 12t4d, CRL 64.3mm ❤️
    EDD 12.10.2024

29.5 GA 20t4d, 364g chłopaka 😍💙

30.7 GA 29t3d, 1434g 😍💙

20.10.2024 - synek już z nami! 😍💙
    41t1d, 3020g & 52cm

age.png
  • Małgoś06 Znajoma

Wysłany: 31 marca, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliakk jak tam idzie rozszerzanie diety przy alergii? :) nam już nie wiele czasu zostało do rozpoczęcia i trochę zaczynam się obawiać, czy coś nie wyjdzie poza BMK i jak nam pójdzie.

🩷28.10.2024, 39+5, 3520g, SN

age.png
  • Juliakk Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgoś06 wrote:
    Juliakk jak tam idzie rozszerzanie diety przy alergii? :) nam już nie wiele czasu zostało do rozpoczęcia i trochę zaczynam się obawiać, czy coś nie wyjdzie poza BMK i jak nam pójdzie.

Hej, jakoś idzie :D Leon bardzo lubi warzywa, szczególnie dynię. Brokuł i kalafior mniej mu pasują, ale w towarzystwie czegoś zjada. Kupilam też eko indyka i pomrozilam w małych kosteczkach, co drugi dzień dodaję mu do obiadku i blenduję. Dodaję też olej lniany na zmianę z oliwą z oliwek. Na razie nie miał na nic reakcji alergicznej, chcialabym w tym tygodniu sprobować mu dac samo żółtko jaja, bo ono podobno nie uczula. Myślę też nad mięsem kaczki, żeby dostawał w diecie wiecej żelaza, podobno jest to bardzo ważne przy rozszerzaniu diety. Nie wprowadziłam jeszcze pomidora ani żadnych strączków.
    Gotowych słoiczków w ogóle nie chce jeść, wszystkim pluje. No cóż sama się o to prosiłam, od początku mu gotując xD
    Owoce też mu nie pasują, chyba jabłko jest za kwaśne. Kaszki kupiłam od Biobabalskich, bardzo polecam tę firmę, kiedyś latem byłam w ich gospodarstwie i zrobili na mnie świetne wrażenie 😊 Kaszkę gotuję na wodzie, dodaję olej lniany i centymetr rozgniecionego banana, bo bez niego Leon też pluje.
    Byliśmy też u neurologopedy, okazało się, że nieprawidłowo rozgniata grudki w buzi i jednak ma do podcięcia wędzidełko :/ wkurzyłam się, bo 3 lekarzy wcześniej mu to sprawdzało i wszyscy mówili, że wędzidełko jest ok.

age.png
  • Małgoś06 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że Wam dobrze idzie :) ja też pomału układam sobie plan w głowie, dzięki za polecajki. Wybieramy się jeszcze do alergologa w czwartek, nie wiem czego oczekuje, ale też chodzimy do neurologopedy, która stwierdziła że warto iść przed RD.
    Co do wędzidełka to rozumiem, u nas też wszyscy mówili że jest ok, a dopiero ostatnio inna neurologopeda powiedziała że jest na pograniczu. Ale stosujemy masaże. Pewnie okaże się przy RD podobnie jak u Was, czy coś z nim robić czy te masaże są wystarczające. Próbowałam też Capri Care, ale niestety u nas nie podeszło to mleczko, bóle brzuszka, wzdęcia, płacz. Wróciliśmy do Bebilonu Pepti MCT. Daj znać jak tam się udało z żółtkiem jaja :)

Juliakk lubi tę wiadomość

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ver6ena dołączasz do nas?😊

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ver6ena wrote:
    Co jakiś czas myślę co tam u was. Jak ma się Kacperek Strzygi, jakie ciekawe aktywności teraz ma Laura Hery albo czy Amelka espoir została przejęta przez resztę dzieciaków i cY masz już spokój😉
    o ja, kochana jesteś ❤️ dopiero tu dotarłam. Amelka jest tak uwielbiana przez wszystkich, że szok. Franek taki zazdrośnik się o nią zrobił, ale w sensie, że nie pozwala innym braciom jej dotykać, od razu jest afera, bo to jego dzidzia 😅
    a Malutka jest tak cudowna, że ja każdego dnia przeżywam, że czas za szybko leci...
    zaczęliśmy starania o 7 dziecko. także prosimy o kciuki, żeby ten jeden raz się jeszcze udało 🙏

a Ty napisz więcej, jak teraz Różyczka? co to jest to OON1, bo nic mi to nie mówi?
    😘

Marta.R. lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • wiwiktoria Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [uzyskałam zgodę od OvuFriend na publikację]

Szanowne Panie,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety oraz udział w badaniach do mojej pracy magisterskiej pt. "Satysfakcja z życia oraz postawy kobiet leczących się z powodu niepłodności".
    Celem badania jest lepsze zrozumienie doświadczeń i postaw kobiet, które przechodzą proces leczenia niepłodności.
    Ankieta jest anonimowa, a jej wypełnienie zajmuje tylko kilka minut. Wasze odpowiedzi będą cennym wkładem w realizację mojego projektu badawczego i pomogą w zgłębieniu tematu.

Link do ankiety (proszę skopiować i wkleić w przeglądarkę) : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceNAQXcdYYrcvNerubdJAsdtL4Ldy2vmJVcGvvGzLU3gecXw/viewform?usp=dialog

Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc!

Pozdrawiam serdecznie,
    Wiktoria Dubiel

• Juliakk Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgoś06 wrote:
    Super że Wam dobrze idzie :) ja też pomału układam sobie plan w głowie, dzięki za polecajki. Wybieramy się jeszcze do alergologa w czwartek, nie wiem czego oczekuje, ale też chodzimy do neurologopedy, która stwierdziła że warto iść przed RD.
    Co do wędzidełka to rozumiem, u nas też wszyscy mówili że jest ok, a dopiero ostatnio inna neurologopeda powiedziała że jest na pograniczu. Ale stosujemy masaże. Pewnie okaże się przy RD podobnie jak u Was, czy coś z nim robić czy te masaże są wystarczające. Próbowałam też Capri Care, ale niestety u nas nie podeszło to mleczko, bóle brzuszka, wzdęcia, płacz. Wróciliśmy do Bebilonu Pepti MCT. Daj znać jak tam się udało z żółtkiem jaja :)
    I jak wizyta u alergologa? Dał Wam jakieś cenne wskazówki?
    Leon spróbował przedwczoraj żółtka i baaardzo mu smakowało 😊 I na szczęście bez żadnych rewolucji po nim, więc będę mu podawać.

age.png
  • Małgoś06 Znajoma

Wysłany: 5 kwietnia, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliakk wrote:
    I jak wizyta u alergologa? Dał Wam jakieś cenne wskazówki?
    Leon spróbował przedwczoraj żółtka i baaardzo mu smakowało 😊 I na szczęście bez żadnych rewolucji po nim, więc będę mu podawać.

W końcu odwołaliśmy tą wizytę. Byliśmy dzień wcześniej u zaufanej fizjo, która nam odradziła na tym etapie iść do alergologa. Ja w zasadzie też do końca nie byłam przekonana, tak samo do tego czy ewentualnie robić testy, bo podobno u takich małych dzieci są nie miarodajne. Poleciła nam żeby dawać teraz probiotyk Omnibiotic przed RD i obserwować. Zapiszemy się ewentualnie do kogoś polecanego, do kogo są dłuższe terminy i będziemy czekać na wizytę, chyba że przy RD pojawią się kłopoty to się przejdziemy gdziekolwiek.

A Wy byliście u alergologa/gastroenterologa?

Super że żółtko się udało, i najważniejsze, że smakowało 😀 a wracając do poprzedniej wypowiedzi, jak u Was wyszło że Leon nieprawidłowo rozgniata grudki? Miałaś jakieś wątpliwości przy karmieniu i poszliście do neurologopedy? Wgl podajesz same papki czy też blw? 😀

age.png
  • Małgoś06 Znajoma

Wysłany: 6 kwietnia, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliakk wysłałam zaproszenie do przyjaciółek, jeśli chciałabyś wymienić doświadczenia na priv :)

age.png
  • Juliakk Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zaakceptowałam zaproszenie 😊
    My byliśmy u alergologa raz, Leon miał wtedy bardzo długo duże problemy z brzuszkiem, a dieta eliminacyjna nie pomagała. Miał może wtedy ze 3 miesiące.
    Nie wiem, czy ta wizyta była jakaś bardzo potrzebna - pani dr zaleciła wtedy nutramigem puramino w razie dalszych problemów przy kp. Zaczęłam wtedy karmienie mieszane, trochę nutramigen, trochę pierś i stosowałam też probiotyk, który polecała fizjo i po jakimś czasie wszystko się unormowało.
    Z tym BLW, to nawet chciałam próbować, ale czekam aż Leon stabilnie usiądzie. W ogóle z rozwojem ruchowym to jesteśmy niestety daleko w tyle :( Chodzimy na fizjoterapię od 4 miesięcy, teraz już 3 razy w tygodniu, ale do pełzania, czy siadania to jeszcze daleko.
    Do neurologopedy poszłam przy okazji jak wyczekaliśmy miejsce w Ośrodku z fizjoterapią ma NFZ. Powiedziałam przy kwalifikacji, że syn śpi z otwartą buzią [nie do końca prawda, zdaża mu się tylko raz na jakiś czas 😝], bo czułam, że taka wizyta jest potrzebna tak profilaktycznie, żeby sprawdzić czy wszystko ok. Przy karmieniu nic mnie nie niepokoiło, to nasze pierwsze dziecko i po prostu nie wiemy jak wzorcowo wszystko powinno wyglądać. Widziałam, że dużo mu wylatuje z buzi, ale za to jadł baaardzo chętnie, więc tłumaczyłam sobie, że dopiero się uczy.
    Nie próbował też żuć, ani rozgniatać na podniebieniu, a tylko połykał. Grudki mu niestraszne też je od razu połyka 😅

Małgoś06 lubi tę wiadomość

age.png
  • Nalli Autorytet

Wysłany: 2 czerwca, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Nie wiem czy jeszcze tu zaglądacie i czy pamiętacie..odzywałam się jesienią że jestem w ciąży, bo byłam z Wami na październik, ale w marcu straciliśmy naszego Aniołka. Chciałam Wam.powiedziec że 13 maja urodził się nasz synek Aleksander. Nasz tęczowy bobas. Mimo, że urodził się w 39tc to ważył niecałe 3kg, a ze względu na infekcje i żółtaczkę zaliczyliśmy spadek patologiczny wagi i dopiero wczoraj, po prawie 3tygodnisch przebiliśmy 3kg. Ale wszystko już na swoich torach i rośniemy. Także takie cuda chodzą po świecie, trzeba wierzyć..mam nadzieję, że Wasze bobabsy mają się dobrze! Trzymajcie się, pozdrawiamy!

Neta, Laura , Maszonek, Nejt, aneta, Mila25 lubią tę wiadomość

👱‍♀️33 👱‍♂️34
    Starania od 11.2022
    05.2023💔 11tc
    03.2024💔 8tc
    diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
    zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins

09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
    11.09 beta 63.7! prog 23.4
    13.09 beta149:)
    26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
    08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
    18.10 2.36 żelusia🐻
    31.10 4.7 CRL pimpusia
    13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
    20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g/22.01 563g
    preg.png
  • Miphuhiz Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nalii Gratulacje!!!!

Nalli lubi tę wiadomość

👩‍🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
    👨‍🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌

AMH -1,01 ->1,59
    Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
    Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
    Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.

12.2021 cb 😭
    08.2023 start ivf
    30.08 transfer 3BB 💔😭

11.2023 II podejście do ivf
    ❄️❄️❄️ na zimowisku

05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
    5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
    8tc - 1,72 cm 🐣
    21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka :)
    age.png
  • Nati12131 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane !!! Przepraszam nie mam czasu czytać wszystkiego, nie jestem pewna czy pamiętacie moją Nele urodzona w 24 tygodniu ciąży, 25 czerwca skończyła rok ! Waży 11,890g i jest 83cm długa ! Chodź dzień w którym ja urodziłam był najgorszym moim dniem w życiu a 92 dni które spędziłyśmy w szpitalu koszmarem, dziś jesteśmy tu razem i U nas idzie dobrze, Nela siedzi sama, je wszystko obraca się, będzie miała fizjoterapię ze względu na to że nie lubi leżeć na brzuszku a już 10 lipca idziemy do okulisty by sprawdzić czy Nelka będzie potrzebować okularów, trzymajcie za nas kciuki !! I boję się kolejnego roku i czuję się dziwnie mam wrażenie że nie zasługuje na nią, ktoś mi dał wielki cud piękny sen z którego nigdy już nie chce się obudzić. Na jednym ze zdjęć Nelcia jest z koleżanką która urodziła się w 26 tygodniu ciąży w ten sam dzień, razem z jej mamą byłyśmy w tej samej sali po porodowej a później z dziećmi w szpitalu, zaprzyjaźniłyśmy się choć u niej jest troszkę gorzej chyba obie jesteśmy po prostu wdzięczne za to że żyjemy i mamy nasze cuda w domu..

IMG-4489.jpg IMG-4431.jpg IMG-4383.jpg IMG-4182.jpg IMG-4399.jpg

Nejt, aneta, Mila25 lubią tę wiadomość

‹‹ 1129 1130 1131 1132 1133
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ