Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna_bella doskonale Cię rozumiem. Kiedyś nie miałam problemu ze wstaniem, ale niestety od kilku miesięcy spi mi się najlepiej rano. Mogłam siedzieć do ciemnej nocy, a rano padałam na twarz. Teraz w ciąży to i wieczorem jestem bardziej śpiąca, ale senność poranna absolutnie nie zniknęła. Ja wstaję o 6 i to conajmniej 2h za wcześnie 🤭
Maja życzę zdrówka. Dobrze, że zostałaś w domu!
_ine o nie, nie przepadam za taką literaturą, a teraz ryczałabym pewnie jak bóbr. Podziwiam, że czytasz takie rzeczy.
Alexs o matko, co za lekarz buc! Dobrze, ze zmieniłaś skoro nie potrafi przyjąć do wiadomości, że nie on jeden jest na świecie!
Strzyga co do rozstępów to ja calutką pierwszą ciążę się smarowałam i cieszyłam, że nie mam a ostatniego dnia wystrzeliły mi przy pępku 😅 w drugiej ciąży doszło kilka po bokach. Teraz jak mi się przypomni to się posmaruje, narazie nic nie mam, ale spodziewam się, że mogą wyjść pod koniec.
Świtezianka ja akurat dziś rozmawiałam o dentyście z koleżanką, jutro ma wizytę i prosiłam Ją żeby mnie też zapisała. Muszę koniecznie sprawdzić i poleczyc jeśli coś mam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2024, 15:05
Alexs lubi tę wiadomość
-
eeemakarena wrote:@anna_bella chyba można, wcześniej czytałam o balsamach i podobno nie ma przeciwskazań
Balsamy chyba delikatniejsze niż takie pianki brązujące. Poszukam jakiegoś naturalnego, może od Ewy Chodakowksiej, ona reklamuje te swoje kosmetyki jako super naturalne.
Dostałam info, że moja próbka w laboratorium 😁 Ale to w Polsce na bank bo wiem, że dzisiaj miała zawieźć dopiero. I brakowało jednego podpisu, musiałam doskanować. Napisali, że wynik będzie do 23.04.2024. Ile Wy czekałyście, wydaje mi się że z 5 dni nawet ?? Chyba Ty Hera miałaś szybko -
Jak tam się trzymacie, Espoir?
Ja wróciłam od dentysty z paragonem grozy i dwoma wyleczonymi zębami 😂 Jeszcze będę musiała podejść ze dwa razy, bo okazuje się, że mam kilka starych plomb, które mogą być już nieszczelne i dobrze by było je wymienić. A ja obiecałam sobie, że w ciąży załatwię wszystkie sprawy stomatologiczne, żeby potem bez żadnego lęku zamęczać syneczka całuskami 🥰 -
Anna_bella wrote:Balsamy chyba delikatniejsze niż takie pianki brązujące. Poszukam jakiegoś naturalnego, może od Ewy Chodakowksiej, ona reklamuje te swoje kosmetyki jako super naturalne.
Dostałam info, że moja próbka w laboratorium 😁 Ale to w Polsce na bank bo wiem, że dzisiaj miała zawieźć dopiero. I brakowało jednego podpisu, musiałam doskanować. Napisali, że wynik będzie do 23.04.2024. Ile Wy czekałyście, wydaje mi się że z 5 dni nawet ?? Chyba Ty Hera miałaś szybko
4 dni robocze czekałamAnna_bella lubi tę wiadomość
-
świtezianka wrote:Alexs, coooo, przecież to jakiś szok i absurd. Idiota totalny. Dobrze, że się na nim poznałaś, śmieci same się wyniosły w takim razie.
Karos, cudowna wiadomość!!! Bardzo się cieszę ❤️
Maja, szkoda, że nie poszłaś od razu do lekarza, zamiast czekać na gorączkę. Nie ma żartów naprawdę z takimi infekcjami, a ropna wydzielina to już był duży sygnał do tego, że coś się dziejeTrzymam kciuki, żeby udało Ci się szybko stanąć na nogi.
Ja dzisiaj idę do dentysty, mam jeszcze kilka malutkich ubytków, chcę to wszystko wyleczyć jak najszybciej, ale kosztuje mnie to dużo kasy i stresu, bo mimo że dostaję to bezpieczne w ciąży znieczulenie, to boję się, że zaszkodzi mimo wszystko, a z drugiej strony bez znieczulenia to nie siadam na fotel…
No tragedia. Było mi przykro bo miałam dużo pytań i czułam się jak intruz, który mu przeszkadza 🙈 -
Vam wrote:Anna_bella doskonale Cię rozumiem. Kiedyś nie miałam problemu ze wstaniem, ale niestety od kilku miesięcy spi mi się najlepiej rano. Mogłam siedzieć do ciemnej nocy, a rano padałam na twarz. Teraz w ciąży to i wieczorem jestem bardziej śpiąca, ale senność poranna absolutnie nie zniknęła. Ja wstaję o 6 i to conajmniej 2h za wcześnie 🤭
Maja życzę zdrówka. Dobrze, że zostałaś w domu!
_ine o nie, nie przepadam za taką literaturą, a teraz ryczałabym pewnie jak bóbr. Podziwiam, że czytasz takie rzeczy.
Alexs o matko, co za lekarz buc! Dobrze, ze zmieniłaś skoro nie potrafi przyjąć do wiadomości, że nie on jeden jest na świecie!
Strzyga co do rozstępów to ja calutką pierwszą ciążę się smarowałam i cieszyłam, że nie mam a ostatniego dnia wystrzeliły mi przy pępku 😅 w drugiej ciąży doszło kilka po bokach. Teraz jak mi się przypomni to się posmaruje, narazie nic nie mam, ale spodziewam się, że mogą wyjść pod koniec.
Świtezianka ja akurat dziś rozmawiałam o dentyście z koleżanką, jutro ma wizytę i prosiłam Ją żeby mnie też zapisała. Muszę koniecznie sprawdzić i poleczyc jeśli coś mam.
Tak cieszę się, że go zmienię. Akurat udało mi się zapisać do kobietki. Moja kumpela u niej była i mówi, że czuła się mega zaopiekowanaVam lubi tę wiadomość
-
czytałam, że pisałyście o tym co się Wam sprawdziło, co nie itp... to ja od siebie dodam taką krótką listę na co zwracać uwagę i co jest ważne według mnie, co hit, a co kit itp...
- fotelik samochodowy - ja mam bzika na tym punkcie, ale przede wszystkim kierujcie się wynikami testów ADAC, dobry fotelik nie musi być najdroższy, byle to nie był antymandat z marketu, który przy pierwszej lepszej stłuczce rozsypie się na części i byle dobrze był dopasowany do auta. jeździ tyle poj*bów po ulicy, że według mnie to jest naprawdę ważne.
- wózek - polecam markę Bebetto. mam z niego Bebetto Holland kupiony w 2015 roku, który już 5 dzieci woził i dalej nie było z nim żadnych problemów. mialam też Bebetto 42 (dla dwójki) też bardzo fajny, ale wymieniłam go kilka miesięcy temu na Bugaboo Donkey używany, bo od zawsze marzyło mi się go mieć 🤪
- łóżeczko - tutaj to w sumie ja nie wiem po co zawsze przed porodem każe Staremu je składać na nowo - żaden nie spał mi pierwsze miesiące w łóżeczku. podczas drzemki w dzień daje do wózka, a w nocy dopóki karmię cyckiem (zawsze ponad rok) to śpi z nami, żeby na śpiocha podłączyć do piersi i drzemać dalej 🤪
- podgrzewacz - nie kupujcie od razu, serio. to jest coś co możesz w każdej chwili domówić, a wyprawka wyniesie tyle kasy, że szkoda ładować w coś, co nie wiesz czy się przyda. jakby się okazało, że będziecie dawać mleko modyfikowane to najwyżej 2 dni będziecie wodę podgrzewać w garnku i trzymać sobie w jakimś termosie, żeby było w razie potrzeby.
- szumiś - u mnie się sprawdził z każdym dzieckiem, bo zagłusza hałas w domu (pierwszy syn się potrafił obudzić jak ktoś w pokoju obok kubek na stole kładł)
- laktator - chyba lepiej mieć niż nie mieć jeśli karmienie będzie dla Was czymś nowym, bo w razie nawału pokarmu sobie odciągnięcie. chociaż ja przyznaje, że nie wyciągałam swojego od 3 dziecka, bo przy nawale po prostu sama już idę do zlewu, wyciskam trochę i to plus okłady z zimnej kapusty wystarczały. ale jeśli dla Was to nowość to lepiej kupcie chociaż ręczny...
- ubranka - u mnie w sumie tylko bodziaki plus spodenki na początku się sprawdzają. rozmiar 56 też kupcie chociaż kilka sztuk, bo często w szpitalu dzieci nawet w nich "pływają".
- rożek - dla mnie niepotrzebny, nie używałam z żadnym, ale za to woombie z każdym w szpitalu (potem w domu już nie)
- przewijak - ja wcale nie używam, przewijałam na tapczanie tylko pod dziecko kładłam podkład nieprzemakalny, żeby w razie sikania mi nie zamoczył nic.
- pieluchy - na początek lepiej kupić jedną małą paczkę z kilku firm i wypróbować które najlepiej nam pasują, bo niektóre uczulają dziecko, więc lepiej wielkich zapasów nie mieć.
- kosmetyki - ja jestem zdania, że im mniej używamy tym lepiej, więc mam tylko krem do pupy w razie wu (Bepanten lub zielony Linomag, żadnych Sudokremów, bo to tłuste takie potem ciężko domyć), jakiś płyn do kąpieli, nożyczki do paznokci, szczotka do włosków...
- tetrówki - tu zależy od dziecka, jak ulewa to idzie mnóstwo, jak nie to kilka wystarczy...
- leki - paracetamol w czopkach w razie wu
- smoczek - tutaj zależy, u mnie żaden nie chciał, ale to też pewnie dlatego, że ja na początku nie chciałam dawać, żeby nie zaburzać sobie tym laktacji jakoś
nie wiem w sumie co jeszcze 🤔🤔 jeszcze mnóstwo czasu więc jak coś mi się kiedyś przypomni to na pewno zdążę dopisać 🤪🤪🤪_ine, Mila25, Maszonek, Alexs, Vam, Kasia111, Cezarowa, Laura , Nicole123, Hera098, Tajlandia22, Yggy lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
świtezianka wrote:Jak tam się trzymacie, Espoir?💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Anna_bella wrote:Balsamy chyba delikatniejsze niż takie pianki brązujące. Poszukam jakiegoś naturalnego, może od Ewy Chodakowksiej, ona reklamuje te swoje kosmetyki jako super naturalne.
Dostałam info, że moja próbka w laboratorium 😁 Ale to w Polsce na bank bo wiem, że dzisiaj miała zawieźć dopiero. I brakowało jednego podpisu, musiałam doskanować. Napisali, że wynik będzie do 23.04.2024. Ile Wy czekałyście, wydaje mi się że z 5 dni nawet ?? Chyba Ty Hera miałaś szybko
U mnie było bardzo szybko w piątek krew oddana a w środę o 12 wyniki
Anna_bella lubi tę wiadomość
-
Ten podgrzewacz to rzeczywiście np. u mnie nie sprawdził się wcale, musiałam karmić mm, to wiadomo , rozcieńczalam w ciepłej wodzie. Rożek przydał się w szpitalu tak jak i kilka ładnych pieluch tetrowych. Nie wiem czy o tym wiedzialyscie ale podawanie maluszkowi kropelek Espumisanu od urodzenia pomaga przy kolkach, nam pomógł dużo 🙂
Hera098 lubi tę wiadomość
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
27 września jesteś już z nami 😄waga 3210 💞 poród SN.
Starania o trzecie dzieciątko maj 2025
-
Espoir, super wskazówki! 🥰
Rozwiń proszę trochę temat spania z dzieckiem. Moja przyjaciółka niedawno urodziła córeczkę, śpi z nią w łóżku i nie może się zachwalić, jakie to wygodne i wspaniałe. Tylko ja tyle się naczytałam i nasłuchałam historii o tym, jak dziecko udusiło się śpiąc z rodzicami, że z jednej strony chciałabym spróbować, a z drugiej chyba w tym momencie nie zasnęłabym z tego lękuJak Wy to rozwiązujecie i jak o to dbacie? Po przy 5 dzieciach odchowanych w łóżku zakładam, że macie to w małym paluszku 😂
-
Świtezianka musisz sama po sobie wiedzieć czy dasz radę spać czujnie. U nas też Kacperek spał z nami, potem w łozeczku a teraz znów ze mną. To mega wygodne jeśli karmisz cycem no i nie trzeba wstawać gdy będzie płakać. Dziecko szybciej uspakaja się w takiej bliskości z mamą. Absolutnie zabronione jest spanie z dzieckiem pod wpływem alko i gdy rodzic pali papierosy. Dużo jest tych info w google. Ja lubię spać z tym moim łobuzem 🙂 gdy zapłacze, od razu odwracam się do niego by go pogłaskać, a gdy rano obudzi się to daje mi całusy 😍 w czerwcu kończy 2 latka 🙂
Anna_bella, Hera098 lubią tę wiadomość
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
27 września jesteś już z nami 😄waga 3210 💞 poród SN.
Starania o trzecie dzieciątko maj 2025
-
u mnie to nic innego jak lenistwo - mi się nie chce w nocy wstawać, siedzieć, karmić, próbować po 10 razy odłożyć to dziecko... tak to dziecko zakwęka to ma cyc w buzię szybko nim obudzi resztę Potworków i śpię dalej 🤪 magii w tym nie czuje, po prostu chce spać 🤪
Marta.R., Miphuhiz lubią tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
u nas też każą kłaść dziecko w łóżeczku, na samym jego końcu, na plecach itp.
jak położna przychodzi to gadamy, że oczywiście tak śpi, ale tak naprawdę to sobie lalkę można kłaść, a nie dziecko które ma czujnik w dupce i tylko zbliżysz do łóżeczka, a ono oczy jak 5 złotych i od nowa zabawa w usypianie... 🤪💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
espoir wrote:czytałam, że pisałyście o tym co się Wam sprawdziło, co nie itp... to ja od siebie dodam taką krótką listę na co zwracać uwagę i co jest ważne według mnie, co hit, a co kit itp...
- fotelik samochodowy - ja mam bzika na tym punkcie, ale przede wszystkim kierujcie się wynikami testów ADAC, dobry fotelik nie musi być najdroższy, byle to nie był antymandat z marketu, który przy pierwszej lepszej stłuczce rozsypie się na części i byle dobrze był dopasowany do auta. jeździ tyle poj*bów po ulicy, że według mnie to jest naprawdę ważne.
- wózek - polecam markę Bebetto. mam z niego Bebetto Holland kupiony w 2015 roku, który już 5 dzieci woził i dalej nie było z nim żadnych problemów. mialam też Bebetto 42 (dla dwójki) też bardzo fajny, ale wymieniłam go kilka miesięcy temu na Bugaboo Donkey używany, bo od zawsze marzyło mi się go mieć 🤪
- łóżeczko - tutaj to w sumie ja nie wiem po co zawsze przed porodem każe Staremu je składać na nowo - żaden nie spał mi pierwsze miesiące w łóżeczku. podczas drzemki w dzień daje do wózka, a w nocy dopóki karmię cyckiem (zawsze ponad rok) to śpi z nami, żeby na śpiocha podłączyć do piersi i drzemać dalej 🤪
- podgrzewacz - nie kupujcie od razu, serio. to jest coś co możesz w każdej chwili domówić, a wyprawka wyniesie tyle kasy, że szkoda ładować w coś, co nie wiesz czy się przyda. jakby się okazało, że będziecie dawać mleko modyfikowane to najwyżej 2 dni będziecie wodę podgrzewać w garnku i trzymać sobie w jakimś termosie, żeby było w razie potrzeby.
- szumiś - u mnie się sprawdził z każdym dzieckiem, bo zagłusza hałas w domu (pierwszy syn się potrafił obudzić jak ktoś w pokoju obok kubek na stole kładł)
- laktator - chyba lepiej mieć niż nie mieć jeśli karmienie będzie dla Was czymś nowym, bo w razie nawału pokarmu sobie odciągnięcie. chociaż ja przyznaje, że nie wyciągałam swojego od 3 dziecka, bo przy nawale po prostu sama już idę do zlewu, wyciskam trochę i to plus okłady z zimnej kapusty wystarczały. ale jeśli dla Was to nowość to lepiej kupcie chociaż ręczny...
- ubranka - u mnie w sumie tylko bodziaki plus spodenki na początku się sprawdzają. rozmiar 56 też kupcie chociaż kilka sztuk, bo często w szpitalu dzieci nawet w nich "pływają".
- rożek - dla mnie niepotrzebny, nie używałam z żadnym, ale za to woombie z każdym w szpitalu (potem w domu już nie)
- przewijak - ja wcale nie używam, przewijałam na tapczanie tylko pod dziecko kładłam podkład nieprzemakalny, żeby w razie sikania mi nie zamoczył nic.
- pieluchy - na początek lepiej kupić jedną małą paczkę z kilku firm i wypróbować które najlepiej nam pasują, bo niektóre uczulają dziecko, więc lepiej wielkich zapasów nie mieć.
- kosmetyki - ja jestem zdania, że im mniej używamy tym lepiej, więc mam tylko krem do pupy w razie wu (Bepanten lub zielony Linomag, żadnych Sudokremów, bo to tłuste takie potem ciężko domyć), jakiś płyn do kąpieli, nożyczki do paznokci, szczotka do włosków...
- tetrówki - tu zależy od dziecka, jak ulewa to idzie mnóstwo, jak nie to kilka wystarczy...
- leki - paracetamol w czopkach w razie wu
- smoczek - tutaj zależy, u mnie żaden nie chciał, ale to też pewnie dlatego, że ja na początku nie chciałam dawać, żeby nie zaburzać sobie tym laktacji jakoś
nie wiem w sumie co jeszcze 🤔🤔 jeszcze mnóstwo czasu więc jak coś mi się kiedyś przypomni to na pewno zdążę dopisać 🤪🤪🤪
Dzięki kochana za porady. Ja jestem mega zielona w tym wszystkim, także każda pomoc i rada jest na wagę złota 🥰🥰🥰 -
A co sądzicie o łóżeczku-dostawce? Chodzi mi o coś takiego np.
https://zapodaj.net/plik-89b064fJKh
Hera098 lubi tę wiadomość
-
Czyli mogą przyjść już wyniki do piątku 😍 4 dni to szybko miałyście .
@espoir super rady, a wiesz, że mi się właśnie wózki z bebetto spodobały i myślę o nim. Dobrze wiedzieć, że się sprawdzają 😊
@Maszonek to samo zdjęcie zapisałam haha, gdzieś mi kiedyś wyskoczyło. Ja myślę , że kupimy dostawkę , u mojej koleżanki się sprawdziła, miała dalej dużo miejsca w łóżku i nie biała się właśnie o maluszka a był na wyciągnięcie ręki .
Ja to się zastanawiam co z kotami , bo sypialnia jest dla nich otwarta, ale nie wiem czy się nie będę bała w nocy, że się położą na dzidziusiu albo zdarzy się kłaczek i sru na łóżeczko 🙈ogólnie boją się dzieci ale taki niemowlaczek to co innego, nie wiem jak zareagują. Mamuśki jak to z tymi zwierzakami przy niemowlaku??
Maszonek, Mkm89, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Maszonek wrote:A co sądzicie o łóżeczku-dostawce? Chodzi mi o coś takiego np.
https://zapodaj.net/plik-89b064fJKh
Ja myśle, ze teraz będę kupować mam już upatrzone fajne łóżeczko które może być dostawka jak i zwykłym łóżeczkiem chociaż z doświadczenia mam wrażenie, ze i tak się nie przyda 😅Maszonek lubi tę wiadomość