Październik 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Chyba w obecnych czasach nie zaleca się wkładania niczego do łóżeczka ze względu na ryzyko uduszenia się dziecka, ale nie wiem, niech się wypowiedzą doświadczone osoby
Karos31 lubi tę wiadomość
-
Ja właśnie dlatego nie chcę tam mieć żadnych kocyków, poduszeczek, niczego. Tylko spanie w rożku / śpiworku i nic więcej.
Ten warkocz ochronny wokół łóżka byłby tylko po to, aby dziecko sie nie poobijało i nie włożyło głowy pomiędzy rurki łóżka, czy jakaś inna dziwna sytuacja, walenie główką w te szczebelki.
Nie wiem jednak czy to nie jest przedmiot, który by zbierał dużo kurzu😝 więc każda opinia będzie przydatna😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2024, 00:54
Ja 26, On 34
PCOS, lekka IO,
MTHFR A1298C - A/C hetero
PAI - 4G/4G homo
26.01 - Beta 9,9😍
07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍
Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷
04.04 - CRL 7,27cm
Łożysko przednia ściana
19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
16.05 - 340g⚖️
Połówkowe ok, 32cm 😊
02.07 - 1kg⚖️
echo serca dobre
17.09 - szpital, 3800g⚖️
20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️
-
Hera, raczej się nie poleca takich warkoczy właśnie ze względu na ryzyko uduszenia. Mnie to zawsze bardzo stresowało, że dziecko włoży w to głowę i nie będzie umiało się obrócić, więc ja odpuściłam. Miałam tylko prześcieradło i śpiworek 🙂
Karos31, Mila25, Maja2023, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Zalecenia żeby łóżeczko było puste. Te łóżeczka z warkoczami wyglądają pięknie nie powiem ,że nie ale jednak bezpieczeństwo najważniejsze. Ja miałam poduszkę taki klin dla dziecka bo ulewała i bałam się że się zachłyśnie. Tak to spala w rożku albo bez ,jednak teraz też mam zamiar kupić śpiworek,woombie bo widziałam same pozytywne opinie.02.2015 - 🩷🤱
11.2023 - 14 tydz 🩵💔 Trisomia 18
06.2024 - 23 tydz 🩷💔 Rozszczep kręgosłupa, wielowadzie. -
Maa_dzik wrote:Hahaha ja dziś pół dnia przeglądam te rzeczy na Internecie i jakoś też to do mnie nie dociera 😂😂 ciekawe czy na wizycie teraz 30.04 moja ginekolog poda mi płeć czy dopiero na prenatalnych 😁 wgl mam chyba bardzo późno te prenatalne bo 29 maja i to będzie 21+2 widzę, że wszyscy jakoś szybciej mają 😁
Do łóżeczka planuję tylko rozek (dopóki młody nie ogarnie trzymania główki albo dopoki ja nie przestanę się bać trzymania go) ewentualnie później śpiworek no i prześcieradło, nic więcej na startMaa_dzik lubi tę wiadomość
-
Połówkowe lepiej mieć później, nawet 22/23 tc, dziecko wtedy jest już większe i lepiej widać wszystko. Ja swojego ginekologa pytałam kiedy będziemy robić połówkowe to powiedział, ze nie będziemy za szybko tylko właśnie jakoś w tych tygodniach
Nejt lubi tę wiadomość
-
Hera098 wrote:Ja też wiele rzeczy dopiero poznaje i sobid przeglądam. Tak do tej pory żyłam tym rożkiem, a teraz poznałam tyle nowości, że też już mam ochotę kupować😝
Ale wczoraj wydałam tyle kasy na bobasa, że następne wielkie zakupy poczekają do kolejnej wizyty u ginekologa lub chociaż do wypłaty😂
Po Waszych radach, kolejne zakupy zamierzam zrobić dokładnie takie same jak @świtezianka - kokon, rożek, otulacz do fotelika😜 i jeszcze woombie lub śpiworek, jak to sie zwie😁 i myślę o ochraniaczu - warkoczu do łóżeczka. Bardzo mi się podobają, mam nadzieję że są też praktyczne ❤️
Może doświadczone mamusie mają jakąś opinie na temat takiego warkocza ochraniacza?🥰
Taki warkocz to jak juz dziecko ma z 2-3 latka szczerze mowiac , jesli chcesz tak dla designumaluch nie kontroluje ruchów/oddychania podczas snu i moze sie docisnąć noskiem do takiego warkocza i niestety moze dojsc do tragedii.
Do lozeczka tylko bobas i spiworek, nic wiecej 😘espoir, Mila25, Zaczarowan, Apka, Anna_bella, Hera098, Laura lubią tę wiadomość
Starania o drugiego bobasa od 06.2023
06.2019 - I ciąża , brak serduszka 8tc , poronienie wywoływane w szpitalu
06.2020 - II ciąża , 3254 g cuducóreczka jest z nami
09.2023 - III ciąża , ciąża biochemiczna
12.2023 - IV ciąża , 6tc serduszko bije -> 8tc poronienie samoistne , poronienie chybione
06.02.2024 cień cienia
07.02 beta 17.90
9.02 beta 61.70
20.02 beta 10 688
26.02 usg 5+4tc , FHR + 💓🤞🤰
01.04 10+4 tc , maluszek rośnie- 41 mm
11.04 - I prenatalne
Mutacja genu MTHFR, PAI1
Niski progesteron
PCOS
PrenaCare complete, jod, duphaston , heparyna -
Paula00 wrote:Połówkowe lepiej mieć później, nawet 22/23 tc, dziecko wtedy jest już większe i lepiej widać wszystko. Ja swojego ginekologa pytałam kiedy będziemy robić połówkowe to powiedział, ze nie będziemy za szybko tylko właśnie jakoś w tych tygodniach
Ja też od lekarza słyszałam, że najlepiej dopiero po 20 tygodniu a im później tym lepiej. Kiedyś była ta górna granica 21+6 kiedy jeszcze nasze prawo pozwalało na terminację ciąży z uwagi na wady genetyczne. Teraz już nie ma tej górnej granicy więc tak jak Paula pisze, później lepiej wszystko widać u Maluszka.
Ja to powiem Wam, że się sama czuję jak dziecko we mgle jeśli chodzi o te wszystkie sprawy z położną, wyprawką czy porodem 😅 Dobrze, że tu można poczytać opinie doświadczonych już mam 😊Paula00, Nejt lubią tę wiadomość
-
Hejka! Śniło mi się dzisiaj, że nagle się okazało, że jest już mój termin porodu, aczkolwiek nic na to nie wskazywało - ani rozmiar brzucha, ani jakieś odczucia, ani przygotowana wyprawka, nic. Co najlepsze, okazało się, że jestem w ciąży z bliźniakami 😂 czego tym bardziej nie było po mnie widać
i na szybko tłumaczyłam mężowi, co trzeba kupić i co ma mi w razie szybkiej akcji przywieźć do szpitala 😅 a ja próbowałam na szybko nadrobić fizycznie te miesiące, robić jakieś ćwiczenia, żeby tylko maluchy urodziły się naturalnie 🤣🤣🤣 No hit po prostu
Natomiast dwie noce temu miała totalnie swój pierwszy dzięciowy sen - byłam (chyba) w szpitalu i chciałam podnieść noworodka z tego typowo szpitalnego łóżeczka, wiecie, z tymi przezroczystymi bokami. Bobo było w jakimś otulaczu, a na głowie miało różową czapeczkę 😅
Wczoraj w ogóle byłam u kuzyna, od którego sporo rzeczy dostaniemy. I już mam na pewno wózek 3w1, dostawkę, łóżeczko, przewijak, laktator, mnóstwo ciuchów, nosidło jak będzie starsze, matę piankową, jakiś bujaczek. Jeszcze będę musiała tylko przemyśleć kwestię fotelika. Bo też teoretycznie jest, ale muszę sobie go dokładnie obejrzeć. Wiem, że im się sprawdził i jest bezwypadkowy, ale no muszę przemyśleć. I tak bardzo dużo kosztów mi odpadnie ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2024, 09:20
Marta1993, Maa_dzik, świtezianka, Vam, Nicole123, Hera098, Laura lubią tę wiadomość
-
Paula00 wrote:Połówkowe lepiej mieć później, nawet 22/23 tc, dziecko wtedy jest już większe i lepiej widać wszystko. Ja swojego ginekologa pytałam kiedy będziemy robić połówkowe to powiedział, ze nie będziemy za szybko tylko właśnie jakoś w tych tygodniach
Hmm, ja teoretycznie mam na równo 20+0, aczkolwiek na ostatniej wizycie bobo okazało się starsze o cztery dni, więc zobaczymy, czy połówkowe nie będą już bliżej 21 tygodnia jednak 😅 -
Szparagi polecają się na śniadanie 😁
https://zapodaj.net/plik-XGur28C3Xg
Miłego dnia ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2024, 09:39
Maszonek, Tajlandia22, paulina9408, nutella_, Maa_dzik, Nicole123, Hera098 lubią tę wiadomość
-
Tajlandia22 wrote:Hmm, ja teoretycznie mam na równo 20+0, aczkolwiek na ostatniej wizycie bobo okazało się starsze o cztery dni, więc zobaczymy, czy połówkowe nie będą już bliżej 21 tygodnia jednak 😅
A to Tobie zmienia ciągle datę porodu i dzień? Bo z tego co wiem maksymalnie do pierwszych prenatalnych się to robi, a potem już patrzy właśnie na to co wpisane zostało najpóźniej do prenatalnych. Jak byłam różnica tygodnia to się zmienia, a jak nie to z OM 😁👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
27.03.24 - usg prenatalne 🥰 CRL 5,88cm
22.05.24 - połówkowe wielowadzie rozwojowe
08.06.24 - 22+6 Aniołek 👼 😞
-
Nejt wrote:Też mam 29 maja i to będzie wg om 21+4, a wg usg 22+3 i tez zastanawiam się czy nie jest za późno, ale planuję zapytać moja ginekolog na wizycie 7 maja i jakby co to zmienić termin pokowkowych np. Tydzień wcześniej jak da radę
Do łóżeczka planuję tylko rozek (dopóki młody nie ogarnie trzymania główki albo dopoki ja nie przestanę się bać trzymania go) ewentualnie później śpiworek no i prześcieradło, nic więcej na start
Ja właśnie jak byłam na pierwszych to mi pani doktor powiedziała widzimy się za 8 tyg i wypadałoby to 22 maj, a na recepcji mnie zapisała na 29 maj i w domu potem to policzyłam i mówię kurde to wypada 9 tyg, a nie 8 ale rozmawiałam potem z lekarzem właśnie i powiedział, że to będzie okej i mamy zostawić 29 maj 😁 z miesiączki to ja bym wgl już miała wtedy 23 tydz 😁 ja miałam od początku prawie półtora tygodnia różnicy i mi po usg prenatalnych zmienili termin porodu i tygodnie i teraz już trzymiemy się tylko i wyłącznie tego nawet jakby przy którymś usg były jakieś wachania kilkudniowe 😁👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
-
Hej 🙂
Ja nic nigdy nie miałam w łóżeczku dla dzieci oprócz prześcieradła i klinu pod materacem, bo też ulewały. Miałam letnie dzieci więc nawet nie używałam woombie, teraz planuje albo jakiś śpiworek i tyle.
Wy już planujecie połówkowe, a ja dziś mam wizytę i prenatalne 😅 ciekawa jestem bardzo czego się dowiem, czy wszystko ok i w ogóle się stęskniłam żeby zobaczyć dziecko. Czuję się ostatnio dużo lepiej i w ogóle nie czuje się w ciąży 😉
Od rana latam po mieście, miałam dziś badanie okresowe u lekarza medycyny pracy, musiałam też zajść do pracy ogarnąć na szybko sprawozdanie po wyjeździe, a teraz jestem w domu, szykuję sobie drugie śniadanie i kawkę.
Marta śniadanie wygląda pięknie 🤤Maa_dzik, Tajlandia22, Nicole123, Maszonek, Cezarowa, _ine, Marta1993, Hera098, Karos31, Nera, Laura lubią tę wiadomość
-
Vam wrote:Hej 🙂
Ja nic nigdy nie miałam w łóżeczku dla dzieci oprócz prześcieradła i klinu pod materacem, bo też ulewały. Miałam letnie dzieci więc nawet nie używałam woombie, teraz planuje albo jakiś śpiworek i tyle.
Wy już planujecie połówkowe, a ja dziś mam wizytę i prenatalne 😅 ciekawa jestem bardzo czego się dowiem, czy wszystko ok i w ogóle się stęskniłam żeby zobaczyć dziecko. Czuję się ostatnio dużo lepiej i w ogóle nie czuje się w ciąży 😉
Od rana latam po mieście, miałam dziś badanie okresowe u lekarza medycyny pracy, musiałam też zajść do pracy ogarnąć na szybko sprawozdanie po wyjeździe, a teraz jestem w domu, szykuję sobie drugie śniadanie i kawkę.
Marta śniadanie wygląda pięknie 🤤
Uuu to tak na ostatni moment masz to prenatalne widzisz. Życzę powodzenia i czekamy na dobre wieści 🥰 super, że czujesz się lepiej! Ja mam raz lepiej, a raz gorzej 😂 ostatnio mega męczy mnie zgaga wieczorami 😩 i wybudzam się często w nocyVam lubi tę wiadomość
👧32 👦33
Starania od 2021
Naturalny cud ❤️
⏸️26.01.2024
-
Maa_dzik wrote:Uuu to tak na ostatni moment masz to prenatalne widzisz. Życzę powodzenia i czekamy na dobre wieści 🥰 super, że czujesz się lepiej! Ja mam raz lepiej, a raz gorzej 😂 ostatnio mega męczy mnie zgaga wieczorami 😩 i wybudzam się często w nocy
Mam to samo, zgaga przed zaśnięciem, częste pobudki w nocy do toalety a w ciągu dnia mdłości jeszcze się pojawiają 🙈 -
Maa_dzik wrote:A to Tobie zmienia ciągle datę porodu i dzień? Bo z tego co wiem maksymalnie do pierwszych prenatalnych się to robi, a potem już patrzy właśnie na to co wpisane zostało najpóźniej do prenatalnych. Jak byłam różnica tygodnia to się zmienia, a jak nie to z OM 😁
Ostatnio nie miałam nic zmieniane, bo tak jak mówisz, nie była to różnica tygodnia, tylko 4 dni. Ale za dwa tygodnie mam wizytę i jestem ciekawa, czy młode nadal przyspiesza czy jakoś to się ustabilizowało 😅 wtedy w ciągu 9 dni urósł mega dużo, aż byłam w szoku. -
Co do warkocza- tak dziewczyny pisały- malutkie dzieci nie powinny ich miec ze wzgledu na niekontrolowane ruchy. My mamy teraz dla synka ochraniacz w lozeczku, ale mlody ma prawie 1.5 roku i teraz sie to przydaje bo sie okrutnie obija o lozeczko. A i tak mam tak wpojony brak dodatkow w lozeczku ze czasem drżę.12.2021 ICSI -> 1 zarodeczek 5.1.1
17.02.2022 FET; cykl naturalny
23.02 6dpt: beta 23.07; prog 14.60
24.02 7dpt: beta 51.19; prog 32.35
26.02 9 dpt: beta 115.9; prog 40.72
02.03 beta 824.3; prog 33.54
Pierwsze USG 14.03 6w1d CRL 0.57 cm ibije
27.10.2022 urodził sie zdrowy Synek 💙
8dpt beta 122
10 dpt beta 345.18
13 dpt beta 1385.65
17 dpt beta 7032.83
12t1dc usg 1trym, ryzyka niskie, dziewczynka?
19t6dc USG 2trym, 334g córeczki
29t4dc USG 3 trym, 1510g naszej dziewczynki
26.09.2024 urodziła się zdrowa Córeczka
-
Tajlandia22 wrote:Hmm, ja teoretycznie mam na równo 20+0, aczkolwiek na ostatniej wizycie bobo okazało się starsze o cztery dni, więc zobaczymy, czy połówkowe nie będą już bliżej 21 tygodnia jednak 😅
Ja też mam umówione równo 20+0.
To mówicie żeby przełożyć na później między 21-22?? Ja to myślałam właśnie zrobić po ślubie połówkowe i na urlop, ale możemy jechać najpierw , a jak wrócimy to badanie. Może tak będzie lepiej, jak myślicie ?🤔
Ja Wam powiem, że już sama nie wiem jak liczyć tą moją ciążę , muszę lekarza zapytać w piątek niech mi powie jasno. Na 1szej wizycie i w karcie ciąży mam wpisane 28.10, potem mi się ten okres skracał i po prenatalnych mam 25.10 tak jak sobie wyliczyłam z owulacji. Mała różnica, ale jak ktoś pyta o termin porodu to mówię tylko, że koniec października 😅