X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maa_dzik wrote:
    Co do pracy to też najpierw stwierdziłam, że będę pracować ile się da, a teraz już coraz bardziej tego żałuję bo ja nie jestem w stanie wstawać rano z łóżka 😂 wczoraj sobie tak wszystko obmyśliłam i jak wszystko dobrze pójdzie to od 15 kwietnia wezmę sobie 3 tygodnie urlopu, a po majówce już wezmę l4 😁

Dobry plan 😁 ja też chce iść na urlop przed l4, ale jak się uda to pociągnę do czerwca. Jak nie będzie przeciwwskazań to mogę pracować i dłużej zdalnie :) Mam dużo tematów do przekazania, a w pracy dowiedzą się najwcześniej dopiero gdzieś w połowie kwietnia po prenatalnych

Maa_dzik lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    Hera, myślę że te wszystkie oznaczenia PAPPA białko coś tam to będzie to samo. Ja się ważyłam , ale jeszcze za wcześnie na porównanie 😁

Nutella ale super, to już niedługo 😍
    Ja jeszcze nie wiem kiedy, może lekarz dzisiaj coś ustali.

Mnie dopadł rano ból brzucha aż się wystraszyłam , ale poleciałam na kibel i przeszło 🤓 bierzecie coś na biegunki? I lekkie mdłości miałam , wczoraj też ale chwilowe na szczęście bez wymiotów.

Proszę trzymać dzisiaj kciuki za moje USG 😊😎

Trzymam kciuki! Będzie dobrze ☺️

Ja jak się nic nie będzie działo to chcę pracować co najmniej do czerwca, potem bym chciała iść na urlop i zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2024, 08:20

age.png

age.png

age.png
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się kurczę tak z tym l4 waham, bo to jednak nie jest takie hop siup, że sobie wszystko można robić w międzyczasie… teoretycznie powinno się siedzieć w domu i wszelkie wyjścia, które nie dotyczą poprawy zdrowia czy też codziennych obowiązków, mogą zostać uznane za niezgodne z prawem, co skończy się zabraniem pieniędzy… nawet głupie pojechanie do rodziny kontrola może uznać za nieodpowiednie… no nie wiem, jeszcze się zastanowię, bo też coraz mniej mam siłę pracować (mimo że z domu).

A co do wagi - w tym tygodniu jeszcze się nie ważyłam, bo robię to środa/czwartek, ale w zeszłym tygodniu pokazało mi, że prawie 2,5 kg schudłam 🤣

Hera098 lubi tę wiadomość

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼
    14.02.2024 - wizyta u ginekologa ❤️ CRL 0,22
    27.03.2024 - prenatalne ❤️ CRL 5,43 cm, wszystko dobrze!
    22.05.2024 - połówkowe, 343 g 🩷
    05.10.2024 - Gabrysia na świecie! 3960g 💪🏼🌸♎️

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Oki. Bo właśnie się umówiłam na 27 marca i to wtedy będzie u mnie 12+0 z USG i 12+1 z OM, także chyba okej, prawda?

Mamy tego samego dnia :) u mnie będzie wtedy 12+4, z tego co zrozumiałam, to najpierw USG a potem mam zrobić test PAPP-a

@Tajlandia22 z tym zwolnieniem chyba aż tak rygorystycznie nie sprawdzają. Musieliby mieć jakiś poważny powód, tzn. Ktoś musiałby donos zrobić. Ja oficjalnie jestem na zwolnieniu od 2 tygodni, ale u mnie to wynika ze specyfikacji (pracuję z osobami niebezpiecznymi) I u nas od razu kobiety jak są w ciąży mają niepisany przykaz, że muszą iść na zwolnienie, nie słyszałam, żeby jakakolwiek była kiedykolwiek sprawdzana, nawet jak wyjeżdżały na wakacje i wrzucały sweet foteczki z wyjazdów

Co do wagi, ciąża jest dla mnie najlepszą dietą -3kg od momentu gdy zrobiłam test, ale już nie martwię się tym, bo moja mama ze mną schudła 8, a przybrała 9 i finalnie ciążę skończyła na 58kg :p

Jedynie ten cukier mi faluje i to mnie drazni :/

Tajlandia22, Hera098 lubią tę wiadomość

🌈👶20.09.2024r. ⏰️10.00 ⚖️2970g
    📏 53cm

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Ja się kurczę tak z tym l4 waham, bo to jednak nie jest takie hop siup, że sobie wszystko można robić w międzyczasie… teoretycznie powinno się siedzieć w domu i wszelkie wyjścia, które nie dotyczą poprawy zdrowia czy też codziennych obowiązków, mogą zostać uznane za niezgodne z prawem, co skończy się zabraniem pieniędzy… nawet głupie pojechanie do rodziny kontrola może uznać za nieodpowiednie… no nie wiem, jeszcze się zastanowię, bo też coraz mniej mam siłę pracować (mimo że z domu).

A co do wagi - w tym tygodniu jeszcze się nie ważyłam, bo robię to środa/czwartek, ale w zeszłym tygodniu pokazało mi, że prawie 2,5 kg schudłam 🤣

Ja też właśnie dlatego się waham jeśli chodzi o l4 dlatego najpierw urlop będę brała a dopiero potem się pomyśli.

W pierwszej ciąży też chudłam na początku 🤭

age.png

age.png

age.png
  • Zuzannka Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2024, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello, ja mam 26.03 pappa i USG, to będzie skończone 12 tygodni.
    Miałam mieć teraz w czwartek wizytę i ..odwołali mi 🥺😩 A to była ta co się dodatkowo zapisałam żeby się uspokoić, i teraz nie wiem czy kombinować czy już zwyczajnie poczekać do mojej normalnej wizyty 24.03 🤔

• Paula00 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to leci, zanim się obejrzymy to wszystkie z nas będą po prenatalnych i będziemy czekać na badania połówkowe 😁

age.png
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzannka wrote:
    Hello, ja mam 26.03 pappa i USG, to będzie skończone 12 tygodni.
    Miałam mieć teraz w czwartek wizytę i ..odwołali mi 🥺😩 A to była ta co się dodatkowo zapisałam żeby się uspokoić, i teraz nie wiem czy kombinować czy już zwyczajnie poczekać do mojej normalnej wizyty 24.03 🤔

Jeśli masz jakieś powody do niepokoju, to umów się wcześniej, jeśli jednak wszystko jest okej, to ja bym poczekała do wizyty - ten czas bardzo szybko zleci 😊

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼

age.png
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nejt wrote:
    Mamy tego samego dnia :) u mnie będzie wtedy 12+4, z tego co zrozumiałam, to najpierw USG a potem mam zrobić test PAPP-a

@Tajlandia22 z tym zwolnieniem chyba aż tak rygorystycznie nie sprawdzają. Musieliby mieć jakiś poważny powód, tzn. Ktoś musiałby donos zrobić. Ja oficjalnie jestem na zwolnieniu od 2 tygodni, ale u mnie to wynika ze specyfikacji (pracuję z osobami niebezpiecznymi) I u nas od razu kobiety jak są w ciąży mają niepisany przykaz, że muszą iść na zwolnienie, nie słyszałam, żeby jakakolwiek była kiedykolwiek sprawdzana, nawet jak wyjeżdżały na wakacje i wrzucały sweet foteczki z wyjazdów

Co do wagi, ciąża jest dla mnie najlepszą dietą -3kg od momentu gdy zrobiłam test, ale już nie martwię się tym, bo moja mama ze mną schudła 8, a przybrała 9 i finalnie ciążę skończyła na 58kg :p

Jedynie ten cukier mi faluje i to mnie drazni :/

No właśnie też się zastanawiam, jak to z tym jest. Jest wiele zawodów, w których kobiety chcąc czy nie, muszą iść na zwolnienie. Taki mają charakter pracy. I co, i wtedy te 8-9 miesięcy mają być przykute do własnego domu, nawet jeśli wszystko jest okej? No dziwne to dla mnie…

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼

age.png
  • Zuzannka Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2024, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale namieszałam, odwołali mi tą 23 😳 a nie tą w czwartek 😳 Ale to jeszcze gorzej, bo mam zwolnienie do 24 chyba? To jak mi przedłuży? 😅 Ranyyyy

• Vam Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzannka wrote:
    Ale namieszałam, odwołali mi tą 23 😳 a nie tą w czwartek 😳 Ale to jeszcze gorzej, bo mam zwolnienie do 24 chyba? To jak mi przedłuży? 😅 Ranyyyy
    Spokojnie wszystko da radę. Pójdziesz na wizytę i wszystkiego się dowiesz ☺️

age.png

age.png

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzannka wrote:

A masz bezpośredni kontakt z lekarzem? Zadzwoń a jak nie do lekarza to na recepcję .

No właśnie z tym l4 chodzącym to sama nie wiem jak jest. Skoro chodzić można to wiadomo że można odwiedzić rodziców , znajomych , wyjść z domu. Natomiast nie odważyłabym się wyjechać na wakacje 😲 jednak by mnie to stresowało. Tak samo się zastanawiam co z wyjściem na jakąś uroczystość np wesele . Mamy zaproszenie na sierpień i jeśli będę na l4 to nie nie wiem czy mogę iść czy nie 🫣 koleżanki chodziły na wesela na zwolnieniu i w ogóle nie słyszałam żeby któraś miała kontrolę . Ale po co się stresować niepotrzebnie . Nie pracuje któraś w ZUS?😅

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto

14.02.2024 ⏸️ 🥰

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    No właśnie też się zastanawiam, jak to z tym jest. Jest wiele zawodów, w których kobiety chcąc czy nie, muszą iść na zwolnienie. Taki mają charakter pracy. I co, i wtedy te 8-9 miesięcy mają być przykute do własnego domu, nawet jeśli wszystko jest okej? No dziwne to dla mnie…
    W moim zwolnieniu jest wpisane, że mogę chodzić, u mnie te zwolnienie jest darem od losu, bo z moimi mdłościami, to kiepski byłby ze mnie pracownik, a tam jednak trzeba mieć oczy dookoła głowy. Jeśli nie masz siły u potrzebujesz zwolnienia, to wcale się nie krępuj, w tym czasie najważniejsza jesteś Ty i dziecko. Tak jak pisałam wcześniej nic nie wiem o kontrolach z ZUSu, więc podejrzewam że kobiety w ciąży może też są na lepszych warunkach, nikt ich nie stresuje niepotrzebnymi wizytami i niewygodnymi pytaniami :)

📏 53cm

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    A masz bezpośredni kontakt z lekarzem? Zadzwoń a jak nie do lekarza to na recepcję .

No właśnie z tym l4 chodzącym to sama nie wiem jak jest. Skoro chodzić można to wiadomo że można odwiedzić rodziców , znajomych , wyjść z domu. Natomiast nie odważyłabym się wyjechać na wakacje 😲 jednak by mnie to stresowało. Tak samo się zastanawiam co z wyjściem na jakąś uroczystość np wesele . Mamy zaproszenie na sierpień i jeśli będę na l4 to nie nie wiem czy mogę iść czy nie 🫣 koleżanki chodziły na wesela na zwolnieniu i w ogóle nie słyszałam żeby któraś miała kontrolę . Ale po co się stresować niepotrzebnie . Nie pracuje któraś w ZUS?😅

Myślę, że kontrola z ZUSu nie będzie sprawdzać czy w jakąś sobotę byłaś na weselu, nie ma co się stresować na zapas, liczę że tam też pracują ludzie :) którzy raczej nie szpiegują ludzi po godzinach pracy :)
    Mam wesele w lipcu w rodzinie i jeśli tylko będę dobrze się czuć, to planuję iść, ale co do wakacji, to też jestem ostrożna... na pewno odpuszczę podróże zagraniczne. Może wybiorę się w II trymestrze na weekend nad morze i to byłoby na tyle jeśli chodzi o szaleństwa :p

📏 53cm

age.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie dziś też dobre wieści, maluszek ma 28mm widziałam jak się rusza 😍 rączkami i głową, coś pięknego 😍 czekamy na prenatalne 26 marca i zobaczymy co dalej 😁 miłego spokojnego dnia dziewczyny 🙂

https://zapodaj.net/plik-bG5WwIYPJN

nutella_, świtezianka, Paula00, Cezarowa, Nejt, Karos31, Vam, Hera098, Marta1993, Neta, Zuzannka, Maa_dzik, Kruszyna35 lubią tę wiadomość

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
  • świtezianka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam, że macie prenatalne jeszcze przed Wielkanocą! No ale ja mam chwilę po, to jakoś przeżyję :D

Co do samodzielnego badania Pappy - dowiedzcie się, jaką metodą badania jest preferowana przez klinikę, w której potem robicie USG. Są różne metody i czasem jak zrobicie złą, to może nie być kompatybilna z systemem lekarza i wyjdą Wam fałszywe parametry. Ja np. zostałam od razu poinformowana, że mam wykonać badanie metodą Kryptor.

A co do l4 - podobno kobiety na l4 są też kontrolowane, ale no to jest takie wszystko do podważenia, bo przecież można iść na spacer na zwolnieniu „chodzonym”. Więc jeśli przyjdzie kontrola, a nie ma Cię w domu, to co, mówisz „byłam na spacerze” i gitara?

Vam, Hera098, Anna_bella lubią tę wiadomość

29.01.2024: ⏸️
    Wynik NIFTY: zdrowy chłopczyk 💙

7.10.2024: Witaj na świecie, Julianku, mój ukochany synku ❤️

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Hej u mnie dziś też dobre wieści, maluszek ma 28mm widziałam jak się rusza 😍 rączkami i głową, coś pięknego 😍 czekamy na prenatalne 26 marca i zobaczymy co dalej 😁 miłego spokojnego dnia dziewczyny 🙂

https://zapodaj.net/plik-bG5WwIYPJN

Ale super❤️ Gratulacje😍

Co do L4 chodzące to byłam kiedyś na 3msc i robiłam wszystko - chodziłam na spacery, do kina, uroczystosci, do galerii :) Nawet na jeden pełen dzień wyjechałam nad morze, ale to jednorazowo. Moja mama pracuje jako dyrektor ZUS ale od emerytur i rent, ale mimo wszystko moge sie jej podpytać coś o tym L4 ciężarnych.

Anna_bella, Tajlandia22, Vam lubią tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak będę cisnąć z wesela najwyżej jak mi zadzwonią że kontrola, w aucie wskoczę w dresy a że makijaż wieczorowy na spacer to co, może tak lubię 🤣🤣

Marta widać już ładny zarys małego człowieczka 😍 ale ekstra.

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto

14.02.2024 ⏸️ 🥰

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Ale super❤️ Gratulacje😍

Co do L4 chodzące to byłam kiedyś na 3msc i robiłam wszystko - chodziłam na spacery, do kina, uroczystosci, do galerii :) Nawet na jeden pełen dzień wyjechałam nad morze, ale to jednorazowo. Moja mama pracuje jako dyrektor ZUS ale od emerytur i rent, ale mimo wszystko moge sie jej podpytać coś o tym L4 ciężarnych.

Podpytaj dla naszego spokoju jak masz taką możliwość 😁

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto

14.02.2024 ⏸️ 🥰

age.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam całą ciążę na L4 poprzednio, miałam tylko wskazanie by nie umieszczać na FB żadnych fotek z wakacji i tego się trzymałam. Ani razu nie było kontroli, kontrole muszą być zapowiedziane, poza tym nawet jeśli bym gdzieś wyjechała to nie muszę się tym chwalić 🙂

Hera098, Anna_bella, Vam, Maja2023 lubią tę wiadomość

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ