Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2024
Odpowiedz

Październik 2024

Oceń ten wątek:
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maa_dzik wrote:
    Co do pracy to też najpierw stwierdziłam, że będę pracować ile się da, a teraz już coraz bardziej tego żałuję bo ja nie jestem w stanie wstawać rano z łóżka 😂 wczoraj sobie tak wszystko obmyśliłam i jak wszystko dobrze pójdzie to od 15 kwietnia wezmę sobie 3 tygodnie urlopu, a po majówce już wezmę l4 😁

Dobry plan 😁 ja też chce iść na urlop przed l4, ale jak się uda to pociągnę do czerwca. Jak nie będzie przeciwwskazań to mogę pracować i dłużej zdalnie :) Mam dużo tematów do przekazania, a w pracy dowiedzą się najwcześniej dopiero gdzieś w połowie kwietnia po prenatalnych

Maa_dzik lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto
    🧬 KIR AA, zaburzone cytokiny

14.02.2024 ⏸️ 🥰

euthyrox, encorton, acard, accofil, utrogestan

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    Hera, myślę że te wszystkie oznaczenia PAPPA białko coś tam to będzie to samo. Ja się ważyłam , ale jeszcze za wcześnie na porównanie 😁

Nutella ale super, to już niedługo 😍
    Ja jeszcze nie wiem kiedy, może lekarz dzisiaj coś ustali.

Mnie dopadł rano ból brzucha aż się wystraszyłam , ale poleciałam na kibel i przeszło 🤓 bierzecie coś na biegunki? I lekkie mdłości miałam , wczoraj też ale chwilowe na szczęście bez wymiotów.

Proszę trzymać dzisiaj kciuki za moje USG 😊😎

Trzymam kciuki! Będzie dobrze ☺️

Ja jak się nic nie będzie działo to chcę pracować co najmniej do czerwca, potem bym chciała iść na urlop i zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2024, 08:20

age.png

age.png

age.png
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się kurczę tak z tym l4 waham, bo to jednak nie jest takie hop siup, że sobie wszystko można robić w międzyczasie… teoretycznie powinno się siedzieć w domu i wszelkie wyjścia, które nie dotyczą poprawy zdrowia czy też codziennych obowiązków, mogą zostać uznane za niezgodne z prawem, co skończy się zabraniem pieniędzy… nawet głupie pojechanie do rodziny kontrola może uznać za nieodpowiednie… no nie wiem, jeszcze się zastanowię, bo też coraz mniej mam siłę pracować (mimo że z domu).

A co do wagi - w tym tygodniu jeszcze się nie ważyłam, bo robię to środa/czwartek, ale w zeszłym tygodniu pokazało mi, że prawie 2,5 kg schudłam 🤣

Hera098 lubi tę wiadomość

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼
    14.02.2024 - wizyta u ginekologa ❤️ CRL 0,22
    27.03.2024 - prenatalne ❤️ CRL 5,43 cm, wszystko dobrze!
    22.05.2024 - połówkowe, 343 g 🩷
    05.10.2024 - Gabrysia na świecie! 3960g 💪🏼🌸♎️

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Oki. Bo właśnie się umówiłam na 27 marca i to wtedy będzie u mnie 12+0 z USG i 12+1 z OM, także chyba okej, prawda?

Mamy tego samego dnia :) u mnie będzie wtedy 12+4, z tego co zrozumiałam, to najpierw USG a potem mam zrobić test PAPP-a

@Tajlandia22 z tym zwolnieniem chyba aż tak rygorystycznie nie sprawdzają. Musieliby mieć jakiś poważny powód, tzn. Ktoś musiałby donos zrobić. Ja oficjalnie jestem na zwolnieniu od 2 tygodni, ale u mnie to wynika ze specyfikacji (pracuję z osobami niebezpiecznymi) I u nas od razu kobiety jak są w ciąży mają niepisany przykaz, że muszą iść na zwolnienie, nie słyszałam, żeby jakakolwiek była kiedykolwiek sprawdzana, nawet jak wyjeżdżały na wakacje i wrzucały sweet foteczki z wyjazdów

Co do wagi, ciąża jest dla mnie najlepszą dietą -3kg od momentu gdy zrobiłam test, ale już nie martwię się tym, bo moja mama ze mną schudła 8, a przybrała 9 i finalnie ciążę skończyła na 58kg :p

Jedynie ten cukier mi faluje i to mnie drazni :/

Tajlandia22, Hera098 lubią tę wiadomość

🌈👶20.09.2024r. ⏰️10.00 ⚖️2970g
    📏 53cm

age.png
  • Vam Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Ja się kurczę tak z tym l4 waham, bo to jednak nie jest takie hop siup, że sobie wszystko można robić w międzyczasie… teoretycznie powinno się siedzieć w domu i wszelkie wyjścia, które nie dotyczą poprawy zdrowia czy też codziennych obowiązków, mogą zostać uznane za niezgodne z prawem, co skończy się zabraniem pieniędzy… nawet głupie pojechanie do rodziny kontrola może uznać za nieodpowiednie… no nie wiem, jeszcze się zastanowię, bo też coraz mniej mam siłę pracować (mimo że z domu).

A co do wagi - w tym tygodniu jeszcze się nie ważyłam, bo robię to środa/czwartek, ale w zeszłym tygodniu pokazało mi, że prawie 2,5 kg schudłam 🤣

Ja też właśnie dlatego się waham jeśli chodzi o l4 dlatego najpierw urlop będę brała a dopiero potem się pomyśli.

W pierwszej ciąży też chudłam na początku 🤭

age.png

age.png

age.png
  • Zuzannka Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2024, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello, ja mam 26.03 pappa i USG, to będzie skończone 12 tygodni.
    Miałam mieć teraz w czwartek wizytę i ..odwołali mi 🥺😩 A to była ta co się dodatkowo zapisałam żeby się uspokoić, i teraz nie wiem czy kombinować czy już zwyczajnie poczekać do mojej normalnej wizyty 24.03 🤔

• Paula00 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to leci, zanim się obejrzymy to wszystkie z nas będą po prenatalnych i będziemy czekać na badania połówkowe 😁

age.png
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzannka wrote:
    Hello, ja mam 26.03 pappa i USG, to będzie skończone 12 tygodni.
    Miałam mieć teraz w czwartek wizytę i ..odwołali mi 🥺😩 A to była ta co się dodatkowo zapisałam żeby się uspokoić, i teraz nie wiem czy kombinować czy już zwyczajnie poczekać do mojej normalnej wizyty 24.03 🤔

Jeśli masz jakieś powody do niepokoju, to umów się wcześniej, jeśli jednak wszystko jest okej, to ja bym poczekała do wizyty - ten czas bardzo szybko zleci 😊

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼

age.png
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nejt wrote:
    Mamy tego samego dnia :) u mnie będzie wtedy 12+4, z tego co zrozumiałam, to najpierw USG a potem mam zrobić test PAPP-a

@Tajlandia22 z tym zwolnieniem chyba aż tak rygorystycznie nie sprawdzają. Musieliby mieć jakiś poważny powód, tzn. Ktoś musiałby donos zrobić. Ja oficjalnie jestem na zwolnieniu od 2 tygodni, ale u mnie to wynika ze specyfikacji (pracuję z osobami niebezpiecznymi) I u nas od razu kobiety jak są w ciąży mają niepisany przykaz, że muszą iść na zwolnienie, nie słyszałam, żeby jakakolwiek była kiedykolwiek sprawdzana, nawet jak wyjeżdżały na wakacje i wrzucały sweet foteczki z wyjazdów

Co do wagi, ciąża jest dla mnie najlepszą dietą -3kg od momentu gdy zrobiłam test, ale już nie martwię się tym, bo moja mama ze mną schudła 8, a przybrała 9 i finalnie ciążę skończyła na 58kg :p

Jedynie ten cukier mi faluje i to mnie drazni :/

No właśnie też się zastanawiam, jak to z tym jest. Jest wiele zawodów, w których kobiety chcąc czy nie, muszą iść na zwolnienie. Taki mają charakter pracy. I co, i wtedy te 8-9 miesięcy mają być przykute do własnego domu, nawet jeśli wszystko jest okej? No dziwne to dla mnie…

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼

age.png
  • Zuzannka Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca 2024, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale namieszałam, odwołali mi tą 23 😳 a nie tą w czwartek 😳 Ale to jeszcze gorzej, bo mam zwolnienie do 24 chyba? To jak mi przedłuży? 😅 Ranyyyy

• Vam Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzannka wrote:
    Ale namieszałam, odwołali mi tą 23 😳 a nie tą w czwartek 😳 Ale to jeszcze gorzej, bo mam zwolnienie do 24 chyba? To jak mi przedłuży? 😅 Ranyyyy
    Spokojnie wszystko da radę. Pójdziesz na wizytę i wszystkiego się dowiesz ☺️

age.png

age.png

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzannka wrote:

A masz bezpośredni kontakt z lekarzem? Zadzwoń a jak nie do lekarza to na recepcję .

No właśnie z tym l4 chodzącym to sama nie wiem jak jest. Skoro chodzić można to wiadomo że można odwiedzić rodziców , znajomych , wyjść z domu. Natomiast nie odważyłabym się wyjechać na wakacje 😲 jednak by mnie to stresowało. Tak samo się zastanawiam co z wyjściem na jakąś uroczystość np wesele . Mamy zaproszenie na sierpień i jeśli będę na l4 to nie nie wiem czy mogę iść czy nie 🫣 koleżanki chodziły na wesela na zwolnieniu i w ogóle nie słyszałam żeby któraś miała kontrolę . Ale po co się stresować niepotrzebnie . Nie pracuje któraś w ZUS?😅

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto

14.02.2024 ⏸️ 🥰

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    No właśnie też się zastanawiam, jak to z tym jest. Jest wiele zawodów, w których kobiety chcąc czy nie, muszą iść na zwolnienie. Taki mają charakter pracy. I co, i wtedy te 8-9 miesięcy mają być przykute do własnego domu, nawet jeśli wszystko jest okej? No dziwne to dla mnie…
    W moim zwolnieniu jest wpisane, że mogę chodzić, u mnie te zwolnienie jest darem od losu, bo z moimi mdłościami, to kiepski byłby ze mnie pracownik, a tam jednak trzeba mieć oczy dookoła głowy. Jeśli nie masz siły u potrzebujesz zwolnienia, to wcale się nie krępuj, w tym czasie najważniejsza jesteś Ty i dziecko. Tak jak pisałam wcześniej nic nie wiem o kontrolach z ZUSu, więc podejrzewam że kobiety w ciąży może też są na lepszych warunkach, nikt ich nie stresuje niepotrzebnymi wizytami i niewygodnymi pytaniami :)

📏 53cm

age.png
  • Nejt Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna_bella wrote:
    A masz bezpośredni kontakt z lekarzem? Zadzwoń a jak nie do lekarza to na recepcję .

No właśnie z tym l4 chodzącym to sama nie wiem jak jest. Skoro chodzić można to wiadomo że można odwiedzić rodziców , znajomych , wyjść z domu. Natomiast nie odważyłabym się wyjechać na wakacje 😲 jednak by mnie to stresowało. Tak samo się zastanawiam co z wyjściem na jakąś uroczystość np wesele . Mamy zaproszenie na sierpień i jeśli będę na l4 to nie nie wiem czy mogę iść czy nie 🫣 koleżanki chodziły na wesela na zwolnieniu i w ogóle nie słyszałam żeby któraś miała kontrolę . Ale po co się stresować niepotrzebnie . Nie pracuje któraś w ZUS?😅

Myślę, że kontrola z ZUSu nie będzie sprawdzać czy w jakąś sobotę byłaś na weselu, nie ma co się stresować na zapas, liczę że tam też pracują ludzie :) którzy raczej nie szpiegują ludzi po godzinach pracy :)
    Mam wesele w lipcu w rodzinie i jeśli tylko będę dobrze się czuć, to planuję iść, ale co do wakacji, to też jestem ostrożna... na pewno odpuszczę podróże zagraniczne. Może wybiorę się w II trymestrze na weekend nad morze i to byłoby na tyle jeśli chodzi o szaleństwa :p

📏 53cm

age.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie dziś też dobre wieści, maluszek ma 28mm widziałam jak się rusza 😍 rączkami i głową, coś pięknego 😍 czekamy na prenatalne 26 marca i zobaczymy co dalej 😁 miłego spokojnego dnia dziewczyny 🙂

https://zapodaj.net/plik-bG5WwIYPJN

nutella_, świtezianka, Paula00, Cezarowa, Nejt, Karos31, Vam, Hera098, Marta1993, Neta, Zuzannka, Maa_dzik, Kruszyna35 lubią tę wiadomość

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
    event.png
  • świtezianka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam, że macie prenatalne jeszcze przed Wielkanocą! No ale ja mam chwilę po, to jakoś przeżyję :D

Co do samodzielnego badania Pappy - dowiedzcie się, jaką metodą badania jest preferowana przez klinikę, w której potem robicie USG. Są różne metody i czasem jak zrobicie złą, to może nie być kompatybilna z systemem lekarza i wyjdą Wam fałszywe parametry. Ja np. zostałam od razu poinformowana, że mam wykonać badanie metodą Kryptor.

A co do l4 - podobno kobiety na l4 są też kontrolowane, ale no to jest takie wszystko do podważenia, bo przecież można iść na spacer na zwolnieniu „chodzonym”. Więc jeśli przyjdzie kontrola, a nie ma Cię w domu, to co, mówisz „byłam na spacerze” i gitara?

Vam, Hera098, Anna_bella lubią tę wiadomość

29.01.2024: ⏸️
    Wynik NIFTY: zdrowy chłopczyk 💙

7.10.2024: Witaj na świecie, Julianku, mój ukochany synku ❤️

age.png
  • Hera098 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Hej u mnie dziś też dobre wieści, maluszek ma 28mm widziałam jak się rusza 😍 rączkami i głową, coś pięknego 😍 czekamy na prenatalne 26 marca i zobaczymy co dalej 😁 miłego spokojnego dnia dziewczyny 🙂

https://zapodaj.net/plik-bG5WwIYPJN

Ale super❤️ Gratulacje😍

Co do L4 chodzące to byłam kiedyś na 3msc i robiłam wszystko - chodziłam na spacery, do kina, uroczystosci, do galerii :) Nawet na jeden pełen dzień wyjechałam nad morze, ale to jednorazowo. Moja mama pracuje jako dyrektor ZUS ale od emerytur i rent, ale mimo wszystko moge sie jej podpytać coś o tym L4 ciężarnych.

Anna_bella, Tajlandia22, Vam lubią tę wiadomość

Ja 26, On 34
    PCOS, lekka IO,
    MTHFR A1298C - A/C hetero
    PAI - 4G/4G homo

26.01 - Beta 9,9😍
    07.02 - USG (2,5tyg leżeć, bo pęcherzyk nisko ułożony)
    24.02 - CRL 8,3mm bobasa + mikroserduszko❤️
    11.03 - CRL 2,75cm i serce 175😍

Wyniki Nifty, niskie ryzyka, córcia Laura👶🏻🩷

04.04 - CRL 7,27cm
    Łożysko przednia ściana
    19.04 - CRL 9,5cm, ⚖️160g
    02.05 - wyczułam pierwsze ruchy👣❤️
    16.05 - 340g⚖️
    Połówkowe ok, 32cm 😊
    02.07 - 1kg⚖️
    echo serca dobre
    17.09 - szpital, 3800g⚖️

20.09 - cesarka, 3530g Szczęścia❤️

event.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak będę cisnąć z wesela najwyżej jak mi zadzwonią że kontrola, w aucie wskoczę w dresy a że makijaż wieczorowy na spacer to co, może tak lubię 🤣🤣

Marta widać już ładny zarys małego człowieczka 😍 ale ekstra.

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto

14.02.2024 ⏸️ 🥰

age.png
  • Anna_bella Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hera098 wrote:
    Ale super❤️ Gratulacje😍

Co do L4 chodzące to byłam kiedyś na 3msc i robiłam wszystko - chodziłam na spacery, do kina, uroczystosci, do galerii :) Nawet na jeden pełen dzień wyjechałam nad morze, ale to jednorazowo. Moja mama pracuje jako dyrektor ZUS ale od emerytur i rent, ale mimo wszystko moge sie jej podpytać coś o tym L4 ciężarnych.

Podpytaj dla naszego spokoju jak masz taką możliwość 😁

🙋🏼‍♀️91 💁🏻‍♂️88
    💪🏻 starania od 2022r.
    🦋 Hashimoto

14.02.2024 ⏸️ 🥰

age.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam całą ciążę na L4 poprzednio, miałam tylko wskazanie by nie umieszczać na FB żadnych fotek z wakacji i tego się trzymałam. Ani razu nie było kontroli, kontrole muszą być zapowiedziane, poza tym nawet jeśli bym gdzieś wyjechała to nie muszę się tym chwalić 🙂

Hera098, Anna_bella, Vam, Maja2023 lubią tę wiadomość

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
    event.png
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ