PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Sawka8 wrote:Niestety… decyzją lekarza będziemy robić amniopunkcję. Powiem Wam, ze takiego obrotu sprawy kompletnie się nie spodziewałam. Badania wszystkie dobrze, NIFTY ryzyka bardzo niskie, a tu 🙈 zalecenie amniopunkcji.
Popłakałam się niemiłosiernie, serce mi pęka i no coz… zobaczymy co będzie
Bardzo mi przykro, ze masz tyle nerwów. A jak z ryzykiem preeaklampsji? Czytałam, że jeśli to drugie jest wysokie to może fałszywie podnosić ryzyko t21, zwłaszcza jeśli USG było prawidłowe.
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Megmery wrote:Sawka mega mi przykro z powodu tych wyników i stresu jaki cię spotkał. Zatrzymało mnie jednak to, co napisałaś, że jeśli lekarz zalecił, to musisz zrobić amniopunkcję. Wydaje mi się, że na każdą inwazyjną procedurę musi być twoja zgoda. Oczywiście jeśli chcesz robić amniopunkcję, to zrób, to badanie da ci odpowiedz i spokój do końca ciąży. Jednak jeśli to jest wbrew tobie, to myślę, że możesz nie wyrazić na nie zgody.
Tak, na pewno tak jest. Więc Sawka podejmij decyzję tak, żeby była w zgodzie z Tobą 🍀
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Sawka bardzo mi przykro. Na pewno amnio to jest badanie, które da 100% pewności ale zrób je tylko w zgodzie z sobą. Z mojej strony mogę powiedzieć że jest zupełnie bezbolesne i z tego co ja się orientowałam to ryzyko powikłań jest mniejsze niż 0,5% wiec przy wysokim ryzyku wystąpienia wady jest kilkukrotnie mniejsza szansa że coś się stanie podczas amnio niż to, że wada wystąpi.
Idź do dobrego genetyka. Na pewno wszystko wytłumaczy. Zadzwoń do miejsca gdzie miałaś pappe i poproś o skierowanie do genetyka. W miejscu gdzie ja robiłam na NFZ z automatu była teleporada z genetykiem i omówienie badań za 2 dni. Sami mnie od razu zapisali i to do profesor z Centrum Zdrowia Dziecka, oczywiście na NFZ więc widać to wszystko zależy od miejsca, w którym się robi prenatalne.
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Blossomka wrote:Bardzo mi przykro, ze masz tyle nerwów. A jak z ryzykiem preeaklampsji? Czytałam, że jeśli to drugie jest wysokie to może fałszywie podnosić ryzyko t21, zwłaszcza jeśli USG było prawidłowe.
To tez zostało wskazane w opisie:
„Ze względu na zwiększone ryzyko preeklapsacji wewnątrzmacznego wzrastania płodu zalecono 150…(np. Acard albo Polocard) bla bla bla…Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:55
-
W takim razie trzymam się tej myśli 🤞. Ja odebrałam dzisiaj podobne wyniki, po biochemii skorygowali mi na podwyższone ryzyko. Przekopałam już oczywiście mnóstwo wątków w tym temacie, stąd moje pytanie. Przyjaciel chat też wskazuje, że to raczej temat łożyskowy a nie genetyczny… No, nic. To tylko mały % szans. Ja na razie idę na wizytę do mojej lekarki początkiem tygodnia i wykupiłam Panoramę. Zobaczymy co dalej, ale staram się jak mogę podejść do tego na spokojnie 🥹.
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Sawka, bardzo mi przykro, że jesteś w takim stresie...wydaje mi się jednak, że Nifty się nie myli...ma 99% czułość, im wyższa frakcja płodowa tym wiarygodniejszy on jest (sprawdź sobie jaką miałaś frakcję podczas pobrania, powinna być w wyniku, jeśli powyżej 8% to jest super).
Szczerze to ja jestem typem histeryka i zapewne zrobiłabym amnio tak czy siak, ale gdybym bardzo bała się ryzyka wynikającego z tej procedury (jest...jednak niewielkie) to zrobiłabym w zamian jeszcze SANCO, czas oczekiwania na wynik to podobno 5 dni, wykrywalność trisomi 21 to prawie 100% a dokladnie 99,9% czyli jeszcze lepiej niż Nifty...masz też dużo więcej frakcji płodowej niż w dniu pobrania do Nifty...jest to kosztowne rozwiązanie ale zawsze coś
Niemniej głowa do góry, cokolwiek postanowisz...lepiej wiedzieć niż nie...trzymy tu mocno kciuki za Ciebie i Mro i Wasze maluszki...musi być dobrze, i będzie 
P. S.
Pappa już niejednym rodzicom namieszała w głowach i napędziła strachu, na szczęście w większości niepotrzebnie.
Sawka8 lubi tę wiadomość
-
Mam już skorygowane ryzyka. Są bardzo niskie, więc super.
Zahamowanie wzrastania płodu 1:363 i poród przedwczesny 1:63. Ale to pewnie dlatego, że mam już wcześniaka. Także niby nie muszę Acardu ale zapytam jeszcze mojej gin.
snieżka, Mimblanee lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Sawko, mocno ze mną rezonuje to, co piszesz, że boisz się o swoje dziecko. Ja na pewno też bym się bała i nie wiem jaką decyzję bym podjęła odnośnie amnio. Jednak wiem, że niezależnie od jej wyniku i tak nie podjęłabym żadnej decyzji. Może to też jest kwestia, którą warto rozważyć - czy ten wynik coś Ci da. Może spokój, on też jest ważny.
Trzymam kciuki za decyzję, która będzie Twoja i zgodna z Twoim i Twojego partnera przekonaniem 🫂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:37
snieżka, Niecierpliwa2, Mimblanee, Sawka8 lubią tę wiadomość
-
Dziękuję Dziewczyny, z całego serca. Pomyśle przez weekend, przegadam z bliskimi… i podejmę decyzję. Będę dawała Wam znać. Powiem Wam, ze dziś tak naprawdę uzmysłowiłam sobie, jak już się do tego dzieciątka przywiązałam, jak jest dla mnie ważne i nie wyobrażam sobie, żeby teraz miało zniknąć z mojego życia… Koniec smutków…
czytam o Waszych zakupach - nie ukrywam, sama oglądałam ciuszki i są piękne, naprawdę jest w czym wybierać. Ja należę do teamu kupującego na Vinted, ale na pewno jeśli daj Boże wszystko dobrze się potoczy, to kupie mojemu Serduszku pare ładnych wyjściowych ciuszków.
Ściskam Was i życzę Wam miłego, spokojnego weekendu 🫶🏻 -
Dziewczyny a czy którejś z was stwierdzono na prenatalnych łożysko nisko na przedniej ścianie? Niby lekarka powiedziała, żeby nie martwić się, bo na 90% się podniesie, ale teraz zaczęłam o tym czytać i fakt - takie diagnozy się stawia raczej w późniejszym etapie, bo w 1 trymestrze może być nisko, ale jednocześnie zalecany oszczędny tryb życia... O tym nic lekarze mi nie wspomnieli. A ja nie dość, że rok po cięciu to przecież mam dziecko to jaki oszczędny tryb życia, muszę go codziennie podnosić i nosić. Trochę się zestresowałam:( jeszcze znalazłam wątek w internecie gdzie dziewczynom też stwierdzono na 1 prenatalnych i od razu zakaz dźwigania, zakaz współżycia, a mi nikt nic takiego nie mówił
-