X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • Weronka89 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimblanee wrote:
    Dziewczyny a czy którejś z was stwierdzono na prenatalnych łożysko nisko na przedniej ścianie? Niby lekarka powiedziała, żeby nie martwić się, bo na 90% się podniesie, ale teraz zaczęłam o tym czytać i fakt - takie diagnozy się stawia raczej w późniejszym etapie, bo w 1 trymestrze może być nisko, ale jednocześnie zalecany oszczędny tryb życia... O tym nic lekarze mi nie wspomnieli. A ja nie dość, że rok po cięciu to przecież mam dziecko to jaki oszczędny tryb życia, muszę go codziennie podnosić i nosić. Trochę się zestresowałam:( jeszcze znalazłam wątek w internecie gdzie dziewczynom też stwierdzono na 1 prenatalnych i od razu zakaz dźwigania, zakaz współżycia, a mi nikt nic takiego nie mówił
    Ja miałam w pierwszej ciąży nisko na przedniej ścianie, potem się podniosło (przy „normalnym” trybie życia). Teraz mam nisko na tylnej ścianie. Dziś byłam u ginekolog, mówiła żeby nie współżyć, nie uprawiać sportu, raczej dużo nie chodzić itp. Ale że jej zdaniem to łożysko się podniesie w trakcie ciąży.

• CaroShell Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Długo się nie odzywałam, ale za duzo się działo i nie miałam glowy, moja babcia dostała udaru i niestety w niedzielę 12 kwietnia przeniosła się do lepszego świata 😔

Po badaniach prenatalnych ryzyka niskie, zalecony akard 150, spoczynkowy tryb życia, zakup ciśnieniomierza i codziennie pomiary, więc czuje się jak emerytka 😅

Kolejne badania prenatalne 25.05 i już poinformowałam w pracy że kończę wraz z końcem maja. W między czasie mam jeszcze urlop i 3 dniowy wyjazd integracyjny więc został miesiąc pracy. Odliczam dni😍

Jestem dopiero na 177 stronie więc ciut czasu minie, aż będę na bieżąco z wątkiem!

Gratuluję wszystkim pozytywnych wizyt 🩷🩵

snieżka, aganieszkam, Niecierpliwa2, Karos31 lubią tę wiadomość

Ona 91` On 89`
    Niedrożne jajowody, Niedoczynność tarczycy + Hashi, podejrzenie endometriozy

Starania od 4 lat
    2023 biochemiczna :(
    2024 Ciąża bliźniacza heterotopowa - macica + jajowód - strata jajowodu.

IVF Artemida Olsztyn
    I procedura 🥚🥚🥚🥚
    03.2025 I ET - ❌
    08.2025 II FET - Biochem 💔
    01.2026 III FET
    5 dpt ⏸️ / 6 dpt 25,9 / 9 dpt 143 / 12 dpt 692/ 14 dpt 2094 🚀
    11.02 CRL 6 mm z ❤️
    26.02 - CRL 19.2 mm, FHR 141u/min

preg.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaroShell przykro mi z powodu babci, trzymaj się 🫂

Dzięki dziewczyny za wasze odpowiedzi w temacie łożyska, chyba jednak postaram się oszczędzać bardziej i zrezygnujemy ze współżycia (i tak od początku ciąży było tylko raz :P) mimo, że lekarz nic nie mówił to jednak jestem też krótko po cięciu więc wolę dmuchać na zimne. Mam nadzieję, że to łożysko rzeczywiście się podniesie i będzie wszystko dobrze i tak samo z blizną. Nie mam co prawda żadnych plamień czy bóli, ale wolę uważać.

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • Niecierpliwa2 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaroShell, wyrazy współczucia 🫂

preg.png
  • Niecierpliwa2 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia, dziękuję za odpowiedź! Pomyślałam, że byłoby mi trochę łatwiej podjąć decyzję, jeżeli badaliby coś jeszcze, ale właśnie nie wiem czy tak jest. Ogólnie trudny temat, więc trzymajcie się Dziewczyny, trzymamy kciuki za Was ❤️

Ja też jeszcze czekam na tę kontrolę po prenatalnych, ale staram się pozytywnie nastawiać, że wszystko jest ok, dziecko musi tylko urosnąć, żeby było widać to, czego ostatnio lekarka nie mogła się doszukać. Wracam właśnie od fryzjerki, którą w obu ciążach nastraszyli na prenatalnych, więc mam wrażenie, że większość kobiet na jakimś etapie najada się strachu, a na szczęście większość dzieciaczków zdrowych, czego i nam wszystkim życzę ❤️ Udanego weekendu!

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:16

Mimblanee, Ala87, aganieszkam lubią tę wiadomość

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marty.Na wrote:
    Ja mam na przedniej ścianie, ale nie było nigdzie napisane czy nisko czy nie. Lekarz też nic nie wspominał. Odnośnie współżycia, to pytalismy o to na ostatniej wizycie, lekarz powiedział, że nie ma przeciwwskazań, a mimo to ja mam jakaś taką blokadę. White, faktycznie jest tak, że ten brzuch się napina? Występuje u Ciebie coś takiego?
    Tez poprosiłam męża żebyśmy się wstrzymali. Nie jest tak że nie było wcale, ale odkąd macica twardnieje regularnie to jestem na nie. Z resztą moje samopoczucie przekłada się na psychikę i jestem po prostu zielona jak mam mdłości a w takiej sytuacji nie czuję atrakcyjna😂

Wydaje mi się, że informacja o ułożeniu łożyska „nisko” jest nad wyraz, bo sama macica jest jeszcze dość niewielka, więc to normalne że jest niedaleko szyjki. W miarę jej wzrostu podniesie się łożysko. Natomiast jest jeszcze pojęcie łożyska przodującego kiedy to zakrywa ujście szyjki. Nie ma co mylić tego ze sobą i na tym etapie nic nie jest przesądzone.

Caro, przykro mi bardzo. Według mnie dziadkowie powinni żyć zawsze… jak ich nie ma to tak jakby kończyło się dzieciństwo😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:46

Ala87, White1, aganieszkam lubią tę wiadomość

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
  • Mro_22 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Według mnie dziadkowie powinni żyć zawsze… jak ich nie ma to tak jakby kończyło się dzieciństwo😔

Rozłożyło mnie to co napisałaś, szczególnie jeśli strata dziadka czy babci przychodzi tak nagle

CaroShell bardzo wspołczuję i tulę mocno 🫂

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:29

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
    09.02.2026 TSH 4,69
    20.03.2026 TSH 1,16
  • Mro_22 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wsparcie ❤️ byłam dzisiaj u prowadzącego, dał skierowanie do poradni połozniczo-ginekologicznej i do genetycznej, bo nie pamiętał czy genetyczna jest w szpitalu na Polnej w Poznaniu, a właśnie tam poradził się udać. Gdybym miała jakieś problemy, mam się do niego odezwać, on ma swoje kontakty tam.
    Bardzo pozytywnie mnie dzisiaj zaskoczył (ok. 40 minut trwała wizyta i na każde pytanie cierpliwie odpowiadał).
    I tak jak tydzień temu miałam wrażenie, że był dość sceptycznie nastawiony co do mojego pomysłu co do zrobienia SANCO, tak teraz stwierdził, że wizyta u genetyka i amniopunkcja są najlepszym co mogę zrobić, po takich wynikach SANCO

snieżka lubi tę wiadomość

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
    09.02.2026 TSH 4,69
    20.03.2026 TSH 1,16
‹‹ 195 196 197 198 199
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ