PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Jutro jadę na badania to Ci powiembabajagapatrzy wrote:Mam wyniki badań: Wam też tak lecą parametry w morfologii? Co badanie, to więcej mam odchyleń od normy 🫢
Na szczęście glukoza 81, a byłam pewna, że mi wyskoczy wysoko, bo zaniedbałam dietę ostanio.
do tej pory były idealne. Ale… sprawdziłam wczoraj co tym razem mam zbadać i zobaczyłam, że znowu jest toxo, zdziwiłam się, sprawdziłam poprzednie wyniki ( z 12 tc) i się okazuje, że są ujemne! Wkurzyłam się, bo nic mi lekarz nie powiedział, a ja nie zwróciłam uwagi, to moja 3 ciąża i w poprzednich miałam dodatnie. Jak to możliwe? Minęło co prawda 17 lat od ostatniej ciąży, ale czat mówi, że zachorowanie daje przeciwciała na całe życie.
-
Też właśnie oddałam krew na morfologię, zrobiłam znów tsh i ft4, bo endokrynolog powiedziała żeby przy okazji powtórzyć. No i ponownie toksoplazmozę i cytomegalie. Stresują mnie te dwa ostatnie.
Zrobiłam jeszcze przeciwciała i zostawiłam mocz.
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Co do plamek to też zauważyłam sporo ciemnych na obwódkach. Niemniej nie martwi mnie to w ogóle. Podobno to normalne.
Słabo dziś spałam, chyba utnę sobie drzemkę, bo później mam paznokcie 😅 -
A ja właśnie nie wiem jakie badania powinnam zrobić przed kolejną wizytą 😅 Byłam ostatnio w marcu na wizycie prywatnej i wtedy lekarka kazała mi zrobić tylko awidność CMV. Kolejna wizyta była miejsc później też u niej na badaniach prenatalnych. Nie mówiła nic o badaniach na kolejną wizytę a ja zapomniałam zapytać.. Myślałam, że może nic mam nie badać, ale chyba warto jednak chociażby morfologię? Bo ostatnio badałam przed 10 tc a wizytę będę teraz miała 12 maja
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:20
-
a mi spadła ferrytyna o 20 jednostek, z ponad 60 na 45. Zapomniałam ostatnio lekarzowi pokazać badania i teraz się zastanawiam czy wdrażać żelazo na własną rękę, oczywiście w jakiś standardowych dawkach. Wg chata od 16 tygodnia można. Bierzecie już żelazo?
Tak samo Bobuś "pożera" moją witaminę D. Z 6 tygodni temu, na polecenie lekarza, zwiększyłam dawkę z 4000 na 6000 dziennie (2000 z puerii czyli w suplemencie i 4000 w formie leku OTC), a z badania krwi, pomimo zwiększonej suplementacji, poziom nie ruszył nic do góry, czyli całe zwiększenie dawki jest gospodarowane przez Młodego. Na szczęście i tak wynik jest prawie 50 więc wg mnie dobry.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:39
-
U mnie co wizytę mocz i morfologia to podstawa, no o TSH, bo coś mi szaleje.snieżka wrote:A ja właśnie nie wiem jakie badania powinnam zrobić przed kolejną wizytą 😅 Byłam ostatnio w marcu na wizycie prywatnej i wtedy lekarka kazała mi zrobić tylko awidność CMV. Kolejna wizyta była miejsc później też u niej na badaniach prenatalnych. Nie mówiła nic o badaniach na kolejną wizytę a ja zapomniałam zapytać.. Myślałam, że może nic mam nie badać, ale chyba warto jednak chociażby morfologię? Bo ostatnio badałam przed 10 tc a wizytę będę teraz miała 12 maja
Niecierpliwa2, snieżka, PaulinKA lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
A jak hemoglobina? Jeśli jest ok, to bym się nie stresowała tym spadkiem. Żelazo możesz brać, nie zaszkodzi.Ninia wrote:a mi spadła ferrytyna o 20 jednostek, z ponad 60 na 45. Zapomniałam ostatnio lekarzowi pokazać badania i teraz się zastanawiam czy wdrażać żelazo na własną rękę, oczywiście w jakiś standardowych dawkach. Wg chata od 16 tygodnia można. Bierzecie już żelazo?
Tak samo Bobuś "pożera" moją witaminę D. Z 6 tygodni temu, na polecenie lekarza, zwiększyłam dawkę z 4000 na 6000 dziennie (2000 z puerii czyli w suplemencie i 4000 w formie leku OTC), a z badania krwi, pomimo zwiększonej suplementacji, poziom nie ruszył nic do góry, czyli całe zwiększenie dawki jest gospodarowane przez Młodego. Na szczęście i tak wynik jest prawie 50 więc wg mnie dobry.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
aganieszkam wrote:U mnie co wizytę mocz i morfologia to podstawa, no o TSH, bo coś mi szaleje.
Też na najbliższą mam tylko mocz i morfologię zrobić, jak co wizytę. A te wirusowe przypuszczam dopiero na jeszcze następną mi zleci.
snieżka, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ninia wrote:a mi spadła ferrytyna o 20 jednostek, z ponad 60 na 45. Zapomniałam ostatnio lekarzowi pokazać badania i teraz się zastanawiam czy wdrażać żelazo na własną rękę, oczywiście w jakiś standardowych dawkach. Wg chata od 16 tygodnia można. Bierzecie już żelazo?
Tak samo Bobuś "pożera" moją witaminę D. Z 6 tygodni temu, na polecenie lekarza, zwiększyłam dawkę z 4000 na 6000 dziennie (2000 z puerii czyli w suplemencie i 4000 w formie leku OTC), a z badania krwi, pomimo zwiększonej suplementacji, poziom nie ruszył nic do góry, czyli całe zwiększenie dawki jest gospodarowane przez Młodego. Na szczęście i tak wynik jest prawie 50 więc wg mnie dobry.
Twoje wyniki wyglądają bardzo dobrze przy moich 😅 Mi lekarka powiedziała, że od II trymestru można żelazo, ale dostałam od niej na receptę, więc nie miałam wątpliwości czy brać. Kiedy masz następną wizytę? Ewentualnie czy masz możliwość jakoś zadzwonić/napisać do gabinetu? Mi lekarka telefonicznie receptę wystawiła, jak na wizycie zapomniała
PS też mi mówiła, że dopóki morfologia jest w porządku, to nie muszę panikować z powodu żelaza.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:16
-
@martit, 17 lat przerwy ? Hihi ja mam brata starszego 19 lat i siostre- 17 😅 teraz jest fajnie, przestali mnie traktować jak gówniarę ale wcześniej bylal dla nich tylko podsluchujacym dzieciakiem przeszkadzajacym jak wpadają znajomi 😅
Ale ze przeciwciała moga sie zmienic? To to nie wiedzialam! Ja mam ujemne toxo i zrobilam znowu w 2 trymestrze i dalej ujemne, uff.
@nina, jakos mi sie uwidzialo ze te spodnie co polecałaś kosztują ponad 100 i mysle no nie, tyle za dresy to ja nie dam😅 ale jak za 5 dyszek to biere!
Wybrałam tez stanik z Hm, usztywniany do karmienia, wcześniej nosiłam takie 65/70D/E (z esotiqa, biust mam maly ogolem, tak mi tam Pani dobrała po prostu) I nie wiem jaki rozmiar zamówić, tam jest dosc wąska rozmiarówka jednak...
Patrzyłam jeszcze dzis nawet w pepco jakies tanioszki ale tylko jeden model wkładany przez głowę byl ok ale uwalony podkładem wiec nie kupiłam😬
Mnie dziewczyny zestresował ten wczorajszy brzuch i to co napisała Agnieszka o twardnieniu....
I chociaz słuchalam waszej rozmowy o niestresowaniu dzidziusia czestym usg (co na prawde chcialam wdrozyc i troche odpuscic kontrole😵💫)- stwierdziłam ze dzis należy jednak uspokoić przede wszystkim matke😅....
Tym sposobem jestem po szybkim usg, dzidzia to juz kawał człowieczka na usg, ma kręgosłupik, żeberka, słodziak maxx. Szyjka macicy 42 mm (miesiac temu mialam ponad 50!) I dr mowi ze przy takiej długości moge biegać dźwigać I sie niczym nie przejmowac a te odczucia beda bardziej wyczuwalne u mnie bo jestem szczuplej budowy... uff ...
Niecierpliwa2, snieżka, BlackAmericano, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
PaulinKA wrote:@martit, 17 lat przerwy ? Hihi ja mam brata starszego 19 lat i siostre- 17 😅 teraz jest fajnie, przestali mnie traktować jak gówniarę ale wcześniej bylal dla nich tylko podsluchujacym dzieciakiem przeszkadzajacym jak wpadają znajomi 😅
Ale ze przeciwciała moga sie zmienic? To to nie wiedzialam! Ja mam ujemne toxo i zrobilam znowu w 2 trymestrze i dalej ujemne, uff.
@nina, jakos mi sie uwidzialo ze te spodnie co polecałaś kosztują ponad 100 i mysle no nie, tyle za dresy to ja nie dam😅 ale jak za 5 dyszek to biere!
Wybrałam tez stanik z Hm, usztywniany do karmienia, wcześniej nosiłam takie 65/70D/E (z esotiqa, biust mam maly ogolem, tak mi tam Pani dobrała po prostu) I nie wiem jaki rozmiar zamówić, tam jest dosc wąska rozmiarówka jednak...
Patrzyłam jeszcze dzis nawet w pepco jakies tanioszki ale tylko jeden model wkładany przez głowę byl ok ale uwalony podkładem wiec nie kupiłam😬
Mnie dziewczyny zestresował ten wczorajszy brzuch i to co napisała Agnieszka o twardnieniu....
I chociaz słuchalam waszej rozmowy o niestresowaniu dzidziusia czestym usg (co na prawde chcialam wdrozyc i troche odpuscic kontrole😵💫)- stwierdziłam ze dzis należy jednak uspokoić przede wszystkim matke😅....
Tym sposobem jestem po szybkim usg, dzidzia to juz kawał człowieczka na usg, ma kręgosłupik, żeberka, słodziak maxx. Szyjka macicy 42 mm (miesiac temu mialam ponad 50!) I dr mowi ze przy takiej długości moge biegać dźwigać I sie niczym nie przejmowac a te odczucia beda bardziej wyczuwalne u mnie bo jestem szczuplej budowy... uff ...
Super, że Cię usg uspokoiło 😊 Też się przez chwilę zastanawiałam czy nie przyspieszyć wizyty, żeby szyjkę sprawdzić. Niestety ostatnio jak byliśmy na tej kontroli po prenatalnych, to tego lekarka nie mierzyła. Ale uznałam, że to i tak usg co 2 tygodnie mi wypada i dam sobie spokój na razie. Nie mam żadnych niepokojących objawów, mam nadzieję, że szyjka jest ok
PaulinKA, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Właśnie jakich od miesiąca uparcie szukałam bo pamiętałam, że były tanie i dlatego wzięłam wtedy 2 pary. Jak wrócę z majówki to domówię 3 i będę już zabezpieczona w spodnie. Naprawdę ten pas można naciągnąć bardzo wysoko i on nie uciska. Na to koszulkę albo bluzę i ja się czuję o wiele bardziej komfortowo jak brzuch nie wypada na widok publiczny przy podnoszeniu rąk.PaulinKA wrote:@martit, 17 lat przerwy ? Hihi ja mam brata starszego 19 lat i siostre- 17 😅 teraz jest fajnie, przestali mnie traktować jak gówniarę ale wcześniej bylal dla nich tylko podsluchujacym dzieciakiem przeszkadzajacym jak wpadają znajomi 😅
Tym sposobem jestem po szybkim usg, dzidzia to juz kawał człowieczka na usg, ma kręgosłupik, żeberka, słodziak maxx. Szyjka macicy 42 mm (miesiac temu mialam ponad 50!) I dr mowi ze przy takiej długości moge biegać dźwigać I sie niczym nie przejmowac a te odczucia beda bardziej wyczuwalne u mnie bo jestem szczuplej budowy... uff ... -
Też mam te spodnie, które poleca Ninia, kupiłam sobie stacjonarnie, rozmiar L, który pewnie mi nie starczy do końca ciąży, ale teraz jest świetny! Ogólnie przez ostatnie 2 tygodnie sporo mi urósł brzuch, tak jak wcześniej był taki trochę jak wzdęcia po jedzeniu, tak teraz sama muszę przyznać, że takiego nigdy nie miałam 😅 Na razie na plusie 3,5 kg (poprawił mi się też apetyt
)
Z biustem mam odwrotne problemy, niż większość społeczeństwa, czyli ma duży obwód pod biustem, a małą miseczkę. Nie narzekam, bo mały biust ma sporo plusów, ale takie zwykłe staniki mają dla mnie zawsze odrobinkę za duże miseczki, dlatego najczęściej chodzę w takich miękkich lub sportowych. Albo bez :p Ale tu ciąża mnie zaskoczyła, bo wyjście z domu bez stanika stało się dla mnie szalenie niewygodne. Zamówiłam sobie za to dwa nowe z Etam, pomarańczowy i kobaltowy, jestem ciekawa czy będą pasować.
Babajagapatrzy, wczoraj robiłam morfologię i też mam dużo parametrów powyżej lub poniżej normy. Co ciekawe bardzo mi sadło też TSH (przed poprzednią wyżytą było 1,3 a teraz 0,5). To najniższe tsh w moim życiu, stanowiłam się czy nie mam za dużej dawki Eutyroksu. Na szczęście dziś wizyta, to się zapytam o wszystko.
Agnieszka, mega współczuję stresów, mam nadzieję, że uda wam się tak poukładać życie rodzinne, żebyś naprawdę odpoczęła i krwiak się wchłonął.
aganieszkam lubi tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Jak mowa o badaniach, ja przeważnie biorę skierowania z pakietu, ale tym razem skusiłam się na pakiet z Synevo "Kontrola stanu zdrowia kobiety", bo ma witaminę D i ferrytynę plus sporo innych takich ogólnych badań, których "bez powodu" w enelmedzie bym pewnie nie zrobiła. Do 30.04 jest 40% taniej. Więc jeżeli musicie też zrobić wit. D, ferrytynę, morfologię, mocz i tsh, a nie macie żadnego pakietu z darmowymi badaniami, to ten zestaw wychodzi całkiem korzystnie
PaulinKA, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ninia wrote:a mi spadła ferrytyna o 20 jednostek, z ponad 60 na 45. Zapomniałam ostatnio lekarzowi pokazać badania i teraz się zastanawiam czy wdrażać żelazo na własną rękę, oczywiście w jakiś standardowych dawkach. Wg chata od 16 tygodnia można. Bierzecie już żelazo?
Ja żelazo biorę cały czas 🫣 hemoglobinę mam zawsze slaba a teraz spadła mi bardzo, ale mój lekarz jakoś się nieprzejmuje moją anemią🧑32
🧒26
🐶5
06.2024 start starań
03.2025 Torbiel endometrialna
08.2025
Zmiana lekarza i kliniki na klinikę Bocian
stwierdzona endometrioza IV stopnia
AMH 3,7
09.2025 Ciężka laparoskopia Usunięcie torbieli oraz zrostów na jajnikach, zrostów w jajowodach, jelitach, splocie pochwowo odbytniczym, uwolnienie z zrostów mięśni miednicy i krzyża
15.01.2026
AMH 1,3
USG pęcherzy widoczny
pierwszy cykl stymulowany zastrzykiem ovitrelle
Duphaston 2x10
27.01.2026 beta 34,9 progesteron 28 ❤️
29.01.2026 beta 115
01.02.2026 beta 415
03.02.2026 beta 975 progesteron 22,73

-
Nabyłam krew wołową i piję wodę bogatą w miedź.Ninia wrote:a mi spadła ferrytyna o 20 jednostek, z ponad 60 na 45. Zapomniałam ostatnio lekarzowi pokazać badania i teraz się zastanawiam czy wdrażać żelazo na własną rękę, oczywiście w jakiś standardowych dawkach. Wg chata od 16 tygodnia można. Bierzecie już żelazo?
Super poziom wit d! Na mnie suplementacja nie działa, muszę zwiększyć ilość boczku i cholesterolu chyba. Dobrze że wyszło słoneczko. -
Ja przychodzę 3 dni w tygodniu do biura. Planuję pracować do końca drugiego trymestru, iść na L4 od 27.07. Mam spory zapas urlopów, planuję jeszcze wakacje na przełomie maja i czerwca, żeby przynajmniej wykorzystać urlop, który został mi z zeszłego roku. Planuję zrobić tylko pół roku przerwy zawodowejkleopatr4 wrote:Kobiety pracujące jeszcze w biurze itd, jak się macie? Zmieniły się Wam plany kiedy skorzystać ze zwolnienia?👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 💉 Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
8+0 1.65cm 🧸 11+0 4.21cm 🧸 11+5 5.17cm 🩵?

-
kleopatr4 wrote:Kobiety pracujące jeszcze w biurze itd, jak się macie? Zmieniły się Wam plany kiedy skorzystać ze zwolnienia?
Powoli zaczynam się wahać 😅 ostatnio byłam w biurze i o ile w domu często wstaję, siadam, unoszę nogi albo idę się na 5 minut położyć, to w biurze cierpiałam. Na samym początku naiwnie myślałam, że będę długo pracowała, ale teraz pewnie kwestia miesiąca dwóch, kiedy dolegliwości skłonią mnie do zwolnienia. -
Dziewczyny, a bierzecie D3 w kroplach czy w tabletkach? Ja długo brałam w kroplach i aż przedawkowałam.. tzn. lekarz kazał mi brać dużą dawkę minimum 4000. Do tego brałam też 2000 w suplemencie i po paru miesiącach poziom D3 wynosił 135 i przez to kilka miesięcy wymiotowałam kilka razy w tygodniu przez całe dni. Było gorzej niż w ciąży.. Później odstawiłam całkiem suplementację i spadło w kilka miesięcy do 30 paru, włączyłam 4000 i po chwili było już 70 parę. Teraz biorę już tylko 2000
-
ja biorę w tabletkach, niby w leku ale może gorzej działąją.snieżka wrote:Dziewczyny, a bierzecie D3 w kroplach czy w tabletkach? Ja długo brałam w kroplach i aż przedawkowałam.. tzn. lekarz kazał mi brać dużą dawkę minimum 4000. Do tego brałam też 2000 w suplemencie i po paru miesiącach poziom D3 wynosił 135 i przez to kilka miesięcy wymiotowałam kilka razy w tygodniu przez całe dni. Było gorzej niż w ciąży.. Później odstawiłam całkiem suplementację i spadło w kilka miesięcy do 30 paru, włączyłam 4000 i po chwili było już 70 parę. Teraz biorę już tylko 2000